E-számok

Az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok kódjai az ún. E-számok. Leginkább a feldolgozott ételek címkéin találkozunk velük az EU területén. A számozási rendszer az International Numbering System (INS) alapján készült, amelyet a Codex Alimentarius bizottság állít össze. Nem minden INS adalékanyag engedélyezett az EU területén.
Az E-számok csoportjai az alábbiak: színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok és savasságot/lúgosságot szabályozó anyagok, sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeátorok, savasságot szabályozó és csomósodást gátló anyagok, ízfokozók, antibiotikumok, egyebek, kiegészítő anyagok. Egy-egy anyagnak (jellemzően az E400-499 között) több felhasználási módja is lehet.

E459

Béta-ciklodextrin

E230

Bifenil (difenil)

E334

Borkősav (L(+)-)

E363

Borostyánkősav

E284

Bórsav

E151

Brillantfekete BN

E133

Brillantkék FCF

E320

Butil-hidroxi-anizol (BHA)

E321

Butil-hidroxi-toluol (BHT)

E162

Céklavörös, betanin

E460

Cellulóz

E952

Ciklaminsav és ciklamátok (nátrium-, kálium-, kalcium sók)

E330

Citromsav

E309

Delta-tokoferol

E315

D-eritroaszkorbinsav

E1517

Diacetin

E450

Difoszfátok (Pirofoszfátok)

E628

Dikálium-guanilát

E632

Dikálium-inozinát

E1412

Dikeményítő-foszfát

E242

Dimetil-dikarbonát

E900

Dimetil-polisziloxán

E635

Dinátrium-5'-ribonukleotidok

E627

Dinátrium-guanilát

E631

Dinátrium-inozinát

E942

Dinitrogén-oxid

E312

Dodecil-gallát

E260

Ecetsav

E469

Enzimmel hidrolizált karboxi-metil- cellulóz

E127

Eritrozin

E214

Etil-(p-hidroxi-benzoát)

E637

Etilmaltol

E465

Etil-metil-cellulóz

E174

Ezüst

E901

Fehér és sárga méhviasz

E407a

Feldolgozott euchema moszat (PES)

E1413

Foszforilezett-dikeményítő-foszfát

E338

Foszforsav

E297

Fumársav

E308

Gamma-tokoferol

E418

Gellán-gumi

E422

Glicerin

E445

Glicerinészterek természetes gyantából

E640

Glicin és nátrium sója

E575

Glükono-delta-lakton

E574

Glükonsav

E620

Glutaminsav

E626

Guanilsav

E412

Guar gumi (guar gyanta)

E414

Gumiarábikum