Új potenciális fájdalomcsillapítót fedeztek fel kutatók

A texasi egyetem kutatócsoportja egy olyan erős hatású fájdalomcsillapító molekulát fedezett fel, ami egy eddig nem ismert jelátviteli mechanizmuson keresztül fejti ki a hatását.

A texasi egyetem kutatócsoportja egy olyan erős hatású fájdalomcsillapító molekulát fedezett fel, ami egy eddig nem ismert jelátviteli mechanizmuson keresztül fejti ki a hatását.

Az UKH-1114 kóddal jelölt szintetikus vegyület állatkísérletekben ugyanolyan hatásosan enyhítette a neuropátiás fájdalmat, mint a széles körben alkalmazott gabapentin, de sokkal kisebb adag is elég volt a hatás eléréséhez, és a hatástartam is hosszabb volt.

Ha a kutatóknak sikerül igazolniuk, hogy az új hatóanyag biztonságos, hatékony és nem addiktív, akkor ez a felfedezés forradalmi áttörést hozhat az ópiátfüggőség elleni küzdelemben.

Amerikában csaknem minden harmadik ember krónikus fájdalomban szenved, a leghatékonyabb fájdalomcsillapítók – az opioidok – pedig függőséget okoznak, és a megfelelő hatás eléréséhez gyakran dózisemelésre is szükség van.

A NIDA adatai szerint az Egyesült Államokban mintegy 2 millió ember szenved a receptköteles ópioidoktól való függőségben. Az opioidok helyett alkalmazható alternatív szereknek is megvannak a hátrányaik, a gabapentin például bizonyos esetekben kognitív zavart okozhat.

„Ez a felfedezés megnyitja az utat a neuropátiás fájdalom kezelésének egy olyan új lehetősége előtt, ami nem ópiátszármazék, és ennek rendkívül nagy jelentősége van” – mondta a kutatás vezetője.

A molekula, amit felfedeztek, a szigma-2 receptorhoz kötődik, amit már 25 évvel ezelőtt azonosítottak, de a kutatók nem tudták pontosan, hogy ez a receptor hogyan működik.

A texasi kutatócsoport idegkárosodással rendelkező egereken vizsgálta az új vegyület hatását, és azt találta, hogy a gabapentin szokásos adagjának hatodrésze is elegendő volt a hatékony fájdalomcsillapításhoz, és a hatás több napon keresztül tartott, nem csupán 4-6 óráig.

Ez a kutatás az első, amely azt demonstrálja, hogy a szigma-2 receptor megfelelő célpont lehet a neuropátiás fájdalom kezelésében.

A kutatás eredményei az ACS Chemical Neuroscience folyóiratban jelentek meg augusztus 18-án. Egy korábbi tanulmány, ami május 28-án jelent meg a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban, leírta a szigma-2 receptor molekuláris klónozását és azonosítását.

Neuropátiás – krónikus – fájdalom akkor alakul ki, amikor a központi idegrendszerben károsodnak az idegek, amit többek között okozhat kemoterápia, diabétesz, az agy vagy a gerincvelő sérülése.

Sok munka vár még a kutatókra, amíg az új hatóanyag eljuthat a betegekhez: több vizsgálatra van szükség a biztonságosság, hatásosság és az orális biohasznosulás értékelésére. Eközben a kutatócsoport annak feltárásán is dolgozik, hogy a szigma-2 receptor aktiválása pontosan milyen mechanizmussal enyhíti a neuropátiás fájdalmat.

A kutatás vezetői azonban már most is izgalmasnak és meggyőzőnek tartják az állatkísérletek eredményeit. „Gyakorlatilag vegyészmunkával kezdtük a kutatást a laborban, de most már látjuk, hogy a felfedezésünk valóban javíthat a betegek életminőségén, és ez nagyon lelkesítő.”

James J. Sahn et al, Sigma 2 Receptor/Tmem97 Agonists Produce Long Lasting Antineuropathic Pain Effects in Mice, ACS Chemical Neuroscience (2017). DOI: 10.1021/acschemneuro.7b00200

Assaf Alon et al. Identification of the gene that codes for the σ2receptor, Proceedings of the National Academy of Sciences (2017). DOI: 10.1073/pnas.1705154114

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress

Ajánlott cikkek