További cikkek a Farmakovigilancia rovatból

Új tanulmány igazolja a diclofenac szív-érrendszeri kockázatát

A diclofenac felírása az utóbbi időben, a kezelés hiányával vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) felírásával szemben, gyakrabban vezetett olyan kardiovaszkuláris eseményekhez, mint a szívinfarktus vagy a stroke. A brit orvosi közlönyben megjelent eredmények alátámasztják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által közzétett aggályokat.

hirdetés

Az 1960-as években kifejlesztett diclofenac a hagyományos NSAID-ek közé tartozik, alkalmazása hosszú ideig veszélytelennek számított. A kétely csak az után merült fel, hogy 2004 őszén a COX2-inhibitor rofecoxib hatóanyag forgalmazását felfüggesztették, mivel az, mint egy klinikai tanulmány eredményeiből is kitűnik, emeli a szívinfarktus vagy a szélütés kockázatát.

A diclofenac különleges eset, mivel a felezési ideje csak 1-2 óra, így a leggyakrabban alkalmazott NSAID alacsony, közepes és magas jövedelmű országokban. A diclofenac COX2-szelektivitása hasonló más COX2-inhibitorokhoz. Hosszú távú fájdalomcsillapítás esetén relatív magas adagolásban szükséges, ennek hatása pedig egy jelentős COX2-gátlás. A diclofenac ezért a rofecoxibhoz hasonló módon emelheti a kardiovaszkuláris események kockázatát.

Epidemiológiai tanulmányok korábban megállapították, hogy a diclofenac alkalmazása ilyen szempontból kockázatosabb lehet más NSAID-eknél. Az EMA ezért kezdeményezi a gyógyszer alkalmazásának mérséklését.

Egy bizonyíték azonban még hiányzik. Mivel randomizált kontrollált tanulmánnyal már nem lehet számolni, a dán Aarhus egyetem kutatói egy hasonló tanulmányt emuláltak epidemiológiai adatok segítségével. Ehhez összekötötték ugyanazon betegeknél történt NSAID-ek felírását a későbbi trombotikus megbetegedésekkel. Dániában korábban (egy rövid időszak kivételével) a diclofenac vényköteles gyógyszer volt, így a kutatók biztosak lehettek abban, hogy a lakosság csak recept birtokában juthatott a gyógyszerhez.

Klinikai tanulmányokhoz hasonlóan, szembeállították a hatóanyagot szedők csoportját azokkal a csoportokkal, melyben más NSAID-et alkalmaztak, illetve nem szedtek ilyen gyógyszert. A végpont a harminc napon belül fellépő súlyos kardiovaszkuláris megbetegedések száma volt. A bizonyítás megerősítésére az elemzők a következő hónapokban megismételték a felmérést. 1996 januárjától 2016 decemberéig ezen a módon összesen 252 emulált klinikai tanulmány született, melyek eredményeit most sikerült összefoglalni.

Minden kiértékelésben szerepelt olyan eset, melyben a diclofenac-kezelés utáni első 30 napban fellépett súlyos kardiovaszkuláris megbetegedés – súlyosnak a pitvarfibrillációt, ischaemiás stroke-ot, szívelégtelenséget és a miokardiális szívinfarktust definiálták. Ezek csak ritkábban léptek fel más NSAID-ek vagy paracetamol alkalmazásakor, illetve kezelés nélkül.

Az események a diclofenacot szedők körében 50%-kal gyakrabban alakultak ki, mint a nem szedőknél (relatív incidencia arány (IRR) 1,5, konfidencia intervallum 1,4-1,7). paracetamol- vagy ibuprofen-szedők esetében az IRR 1,2-nek (1,1-1,3), naproxen-szedőknél 1,3-nek (1,1-1,5) adódott.

A diclofenac ezen felül növelte a végpont minden elemének előfordulását. A kutatók megállapítása szerint az IRR értékek különböző szíveseményekben a következők voltak: 1,2 (1,1-1,4) pitvarfibrillációban, 1,6 (1,3-2,0) ischaemiás stroke-ban, 1,7 (1,4-2,0) szívelégtelenségben, 1,9 (1,6-2,2) szívinfarktusban és 1,7 (1,4-2,1) szívhalálban.

Diclofenac alkalmazása mellett a gasztrointesztinális komplikációk is rosszak: a felső gyomor-béltraktusban kialakuló vérzések kockázata 30 napon belül 4,5-szer magasabb volt, mint a kezelés alatt nem állók esetén, és 2,5-szer magasabb, mint az ibupropfen- vagy paracetamol-kezelés alatt állók esetén. A vérzések gyakorisága a naproxen kezdeti alkalmazásához volt hasonló – amely gyógyszert csoportján belül a gyomor-bélrendszerre legkedvezőtlenebb hatásúként tartanak számon.

Az adatok alátámasztják az EMA javaslatát, melynek következtében már 2013 júniusában kezdeményezte a diclofenac hatóanyag-tartalmú gyógyszerek rendelésének csökkentését. Az egyes betegeknél a kockázat még átlátatható. Az abszolút veszély akkor jelentkezik, ha a diclofenac-alkalmazás kezdetétől számított 30 napon belül fellép pitvarfibrilláció, ischaemiás stroke vagy szívinfarktus, ennek esélye 0,10%. 100 emberév utánkövetésével 1,29 esemény mértékűnek adódott.

Referencia:

Diclofenac: Studie bestätigt erhöhtes Herz-Kreislauf-Risiko | Das Deutsche Ärzteblatt 2018.09.05. https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/97636/Diclofenac-Studie-bestaetigt-erhoehtes-Herz-Kreislauf-Risiko

Diclofenac use and cardiovascular risks: series of nationwide cohort studies | British Medical Journal 2018.09.04. https://www.bmj.com/content/362/bmj.k3426#

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

BMJ

Ajánlott cikkek