További cikkek a Gasztroenterológia rovatból

A székletben található vér többféle súlyos betegség jele lehet

Skót kutatók szerint a székletben megjelenő vér nem csak a vastagbélrák előjele és ez által a prevenció eszköze lehet, hanem más, potenciálisan halálos kimenetelű betegségekben is előfordulhat, például érrendszeri, légúti, vérképzőszervi vagy hormonális elváltozásokban.

hirdetés

A vizsgálat, amely kimutatja a székletben található vért, általánosan elterjedt a vastagbélrák szűrésében, de a pozitív eredmény más betegségekre is utalhat, hívják fel a figyelmet a kutatók.

A kutatócsoport szerint ilyen betegség lehet például más típusú daganat, ami gyulladást vált ki a szervezetben, vagy akár az Alzheimer-kór, amit szintén gyulladásos folyamatok kísérnek.

„Azoknál a betegeknél, akiknél pozitív a székletvér teszt, 58 százalékkal nagyobb az idő előtti elhalálozás kockázata, és nem csak vastagbélrák következtében” – mondta a kutatás vezetője.

A kutatók fefltételezése szerint a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok kiválthatják a vérzést a vastagbélben, és több kutatás alátámasztja, hogy számos daganat és az Alzheimer-kór akkor alakul ki, amikor a szervezetben krónikus gyulladás áll fenn.

Egy amerikai kutató egyetért a skót kutatócsoport következtetéseivel, Dr. Siegel szerint a gyulladás összefügg a túlsúllyal, az inzulinrezisztenciával, a testmozgás hiányával és az egészségtelen táplálkozással.

A kutatás során több mint 134 ezer, 50-74 év közötti beteg adatait elemezték, akiknél vastagbélrák szűrést végeztek 2000 és 2006 között. Több mint 2700 betegnél volt pozitív a székletvér teszt eredménye. A kutatók nyomon követték a résztvevők túlélését. A pozitív teszteredmény a halálos kimenetelű vastagbélrák gyakoriságának csaknem 8-szoros emelkedésével volt összefüggésben.

A pozitív székletvér teszt viszont összefüggésben volt a bármely egyéb ok miatti halálozás kockázatának 58 százalékos emelkedésével is. Időseknél, alacsony jövedelműeknél és férfiaknál nagyobb volt a valószínűsége a pozitív székletvér tesztnek, csakúgy mint az aszpirin és egyéb véralvadásgátlók szedése.

„Az okkult vér kimutatása nagy segítség a vastagbélrák korai diagnosztizálásában, ez által a vastagbélrák miatti halálozás kockázata jelentős mértékben csökkenthető” – mondta a kutatás vezetője.

A kutatók szerint ugyanakkor az eredmények miatt nem kell változtatni a jelenlegi gyakorlaton, és nem lehet a vastagbélszűrés során foglalkozni a többi, lehetséges kockázati tényezővel, viszont az alapellátásban dolgozó orvosok számára fontos, hogy tudatában legyenek ezeknek a potenciális kockázatoknak.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek