További cikkek a Gasztroenterológia rovatból

Javíthatja a túlélést az adjuváns kemoterápia korai vastagbélrákban

A kutatók és kezelőorvosok már régóta küzdenek az adjuváns (műtét utáni) kemoterápia szerepével a korai vastagbélrák kezelésében, még magas kockázatú betegek esetén is. A chicago-i egyetem kutatói most összefüggést találtak az adjuváns kemoterápia és a 2-es fázisú vastagbélrák túlélésének javulása között.

hirdetés

A kutatás eredményei a Cancer című folyóiratban jelentek meg.

Az Amerikai Rákellenes Szövetség becslése szerint az USA-ban több mint 95 ezer embert fognak idén vastagbélrákkal diagnosztizálni, így az államokban ez a harmadik leggyakoribb daganattípus, a daganatos eredetű halálozási okok között pedig a második helyen áll.

Az adjuváns kemoterápiát már régóta alkalmazzák az előrehaladott vastagbélrák kezelésében, ugyanakkor a 2-es fázisú vastagbélrák esetén az előnye nem bizonyított, és a legtöbb klinikai irányelv csak annyit javasol, hogy a kezelőorvos beszélje meg ezt a terápiás opciót azokkal a betegekkel, akiknél a daganat magas kockázatú, és nagy valószínűséggel kiújul a műtét után.

A kutatás vezetője szerint "a vizsgálatokban már régóta részt vesznek 2-es fázisú vastagbélrákban szenvedő betegek is, de a kutatások igazán soha nem rájuk koncentráltak. Ebben a vizsgálatban az eddigi legnagyobb létszámú ilyen betegcsoport vesz részt, és az a célunk, hogy jobban megértsük az adjuváns kemoterápia szerepét ebben a betegségben."

A kutatók 153 110 beteg adatait elemezték, és azt állapították meg, hogy az adjuváns kemoterápiával kezelt betegeknél sokkal hosszabb - néhány esetben évekkel hosszabb - volt a túlélés azokkal összehasonlítva, akik nem kaptak adjuváns kemoterápiát.

"Számítottunk eltérésekre a két csoport között, de ilyen, klinikailag jelentős összefüggést a teljes túlélés és az adjuváns kemoterápia alkalmazása között - ráadásul minden betegcsoportban, életkortól, nemtől, kockázati besorolástól és az alkalmazott kemoterápiás szertől függetlenül -, nem vártunk. Ez az eredmény nagyon figyelemre méltó az adjuváns kemoterápia jövőbeli alkalmazásának szempontjából."

A kutatók ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a retrospektív elemzésnek megvannak a maga korlátai, de ez a kutatás kétség kívül alátámasztja a további prospektív vizsgálatok létjogosultságát.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek