Súlyos vesekárosodást okozhatnak egyes gyomorégés elleni gyógyszerek

Bizonyos széles körben alkalmazott gyomorsav-csökkentő szerek hosszú ideig való szedése súlyos vesebetegségeket, illetve krónikus veseelégtelenséget okozhat. A hirtelen jelentkező veseműködési zavar vészjelzőként szolgál a kezelőorvos számára, hogy le kell állítani a beteg protonpumpa-gátlókkal történő kezelését.

A washingtoni orvostudományi egyetem által végzett új kutatás szerint viszont, ami a PPI-k alkalmazását vizsgálta 125 ezer beteg bevonásával, azt találta, hogy a gyógyszert szedő betegek több mint fele a krónikus vesekárosodást megelőzően nem észleli az akut veseelégtelenség tüneteit, vagyis nincs tudatában annak, hogy a veseműködése károsodott. Ezért a PPI-kat szedő betegeknek és kezelőorvosaiknak sokkal gondosabban kell figyelemmel kísérniük ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazását.

A kutatás eredményei a Kidney International folyóiratban jelentek meg.

A vizsgálat vezetője, Dr. Ziyad Al-Aly szerint az akut veseelégtelenség fellépése nem megbízható jel a klinikusok számára a PPI-kat szedő betegeknél a veseműködés romlásának megállapítására. „Az eredményeink alátámasztják, hogy a veseelégtelenség fokozatosan és tünetek nélkül is ki tud alakulni, egyre nagyobb mértékben erodálva a veseműködést és végül hosszú távú vesekárosodáshoz vezet. A betegek figyelmét fel kell hívni arra, hogy tájékoztassák kezelőorvosukat, ha PPI-t szednek.”

Amerikában több mint 15 millióan szednek gyomorégésre, gyomorfekélyre és reflux ellen felírt PPI-t, de további több millióan vásárolják meg ezeket a gyógyszereket recept nélkül is, és szedik azokat orvosi felügyelet nélkül.

A kutatók 125 596 PPI-t és 18 436 egyéb gyomorégés elleni szert (H2-blokkolót) szedő beteg adatait elemezték. Ez utóbbi hatóanyag-csoport sokkal kisebb valószínűséggel okoz veseelégtelenséget, de a hatékonysága is kisebb. Az 5 éves utánkövetés során a kutatók azt találták, hogy a PPI-t szedő betegek több mint 80 százalékánál nem alakult ki akut veseelégtelenség, ami gyakran reverzibilis. Ugyanakkor a krónikus vesekárosodásos és végstádiumú veseelégtelenség esetek több mint fele olyan betegeknél alakult ki, akik akut veseműködési zavarban szenvedtek. Ezzel szemben a H2-blokkolókat szedő betegek között 7,67 százalék esetében alakult ki krónikus vesebetegség akut veseelégtelenség nélkül és 1,27 százalékuknál fejlődött ki végstádiumú vesekárosodás.

„Az orvosoknak gondosan ellenőrizniük kell a PPI-t szedő betegeik veseműködését akkor is, ha nincs semmi jele a veseelégtelenségnek” – hívta fel a figyelmet Dr. Al-Aly. „Általánosságban azt tanácsoljuk a klinikusoknak, hogy vizsgálják felül, valóban szükséges-e a PPI-terápia, mivel a gyógyszerszedéssel járó kockázatok nem elhanyagolhatóak, beleértve a veseműködés romlását is.”

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek