Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A bakteriofágok lehetnek az antibiotikumok alternatívái

Egy új klinikai vizsgálat eredményei szerint a baktérium-specifikus vírusok, azaz bakteriofágok alkalmazása biztonságos és jól tolerálható a bélrendszeri patogén baktériumok eliminálásában.

hirdetés

Az új terápia akár az antibiotikumokat is helyettesítheti, és segítségével a bélrendszerből eliminálhatóak a patogén baktériumok, és elősegíthető a kedvező hatású mikroorganizmusok növekedése, amelyek hozzájárulnak a bélrendszer és az immunrendszer egészséges működéséhez, illetve a gyulladásgátló folyamatok megfelelő aktivitásához.

„Az antibiotikumokat szedő betegeknél gyakran alakul ki rezisztencia és jelentkeznek gasztrointesztinális panaszok, mivel az antibiotikumok a jó és a rossz baktériumokat egyaránt elpusztítják. Bizonyos baktériumok vírusokkal való megfertőzésével a jó baktériumok megőrizhetőek, ami rendkívül előnyös a hosszú távú egészségi állapot szempontjából” – mondta a kutatás vezetője. „Ez az első kutatás, amely alátámasztja, hogy a bakteriofágokkal végzett kezelésnek gyakorlatilag nincs mellékhatása, legalábbis rövid távú alkalmazás esetén.”

A kutatás eredményeiről a június 9. és 12. között Bostonban megrendezett konferencián számoltak be.

Kapcsolódó tartalmak

A bakteriofágok alkalmazhatóak bizonyos mikroorganizmusok ellen a nélkül, hogy a vírus fertőzést váltana ki vagy megzavarná a szervezet mikrobiom-egyensúlyát. Baktériumok által okozott gasztrointesztinális betegségek kezelésén túl a kutatók szerint a bakteriofágok akár étrendkiegészítőként is hasznosak lehetnek például metabolikus szindrómában a bél baktériumflórájának helyreállításában játszott szerepük révén.

A kutatásban 31 beteg vett részt, akiknél súlyos gasztrointesztinális panaszok álltak fenn a vizsgálat kezdetekor, de nem diagnosztizáltak náluk konkrét betegséget. A résztvevőket vagy placebo, vagy bakteriofág kezelési csoportba sorolták be az első négy hétre, amit egy kéthetes kimosási periódus követett, ezt pedig a másik kezelés négy hetes időszaka. A kezelési csoport négy bakteriofág törzset kapott, amelyek specifikusan az E. coli baktériumot eliminálják.

A résztvevők nagyon jól tolerálták a bakteriofág-terápiát, a négyhetes kezelés alatt nem fordult elő mellékhatás. A kezelés ideje alatt szignifikáns mértékben csökkent az interleukin-4 szintje, ami az allergiás válasszal összefüggésben lévő egyik leggyakoribb gyulladásos marker. A jótékony hatású bélrendszeri baktériumok fajainak, például a Bifidobacterium fajok száma is emelkedett, a Clostridium perfringens baktériumok száma viszont csökkent.

A kutatók szerint a bakteriofágok hasznosak lehetnek a krónikus hasmenés miatt kialakuló alultápláltság terápiájában is, és ez által hozzájárulhatnak a gyermekkori halálozás csökkentéséhez.

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek

hirdetés