Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Élethosszig tartó védelmet biztosíthat az influenza ellen egy új típusú vakcina

A nebraskai Virológiai Központ új kutatási eredményei szerint a négy fő influenzatörzs génjeiből előállított kombinált vakcina széleskörű védelmet biztosíthat az influenzafertőzéssel szemben.

hirdetés

Az új típusú vakcina hatására a kísérleti állatok túlélték a hétféle influenzavírus letális dózisait, illetve azok az álaltok, amelyek nagyobb adagot kaptak a vakcinából, nem is betegedtek meg. Ezzel ellentétben azok az egerek, amelyeknek a hagyományos influenzaoltást adták be, mind megbetegedtek ugyanezeknek a vírustörzseknek a hatására, vagyis a patogének sikeresen elkerülték a hagyományos típusú vakcina által kiváltott immunválaszt.

A kutatók célja olyan vakcina kifejlesztése, amelyet egyetlen egyszer kell alkalmazni, és élethosszig tartó védettséget biztosít.

Bár embereknél még nem igazolták az új megközelítés eredményességét, de a kutatás vezetője szerint ígéretes módszernek látszik az univerzális influenzaoltás kifejlesztéséhez vezető úton.

„A jelenleg alkalmazott influenza elleni vakcinációs programok és technológiák a fertőzések számát 4,75 százalékkal, a hospitalizációk számát 6,9 százalékkal csökkentik. Semmi kétségünk sincs azzal kapcsolatban, hogy ne lenne szükség új, hatékonyabb oltási technológiákra.”

Mivel az influenzavírus gyorsan mutálódik, és emberek, állatok, madarak gyakran tünetmentesen hordozzák a kórokozót, nehéz olyan vakcinát kifejleszteni, ami hosszú távon megőrzi a hatásosságát. A hagyományos influenzavakcina gyengített vagy elölt vírust tartalmaz, ami a hemagglutinin (HA) elleni immunválasz kiváltásán keresztül fejti ki a hatását.

Kapcsolódó tartalmak

Az ideális influenzaoltás költséghatékony, olcsón előállítható, hosszú távú immunitást biztosít, kevés alkalommal szükséges a beadása, és a vírus minden variánsával szemben hatékony.

Ezzel szemben a hagyományos oltás esetében a fő problémát az okozza, hogy nehéz előre megjósolni, hogy melyik törzs fogja a legtöbb fertőzést okozni a következő években, nehézséget okoz a biztonságos gyártás és szállítás, a megfelelő készletek időben történő biztosítása, valamint az idősek esetén a rossz válaszreakció, ami tovább növeli az egyébként is magas kockázatot ebben a populációban.

A hagyományos vakcinák hatékonysága 60 százalék alatti akkor, ha az oltás megfelel az aktuálisan cirkuláló törzsnek, és ettől is alacsonyabb, ha nem az a törzs okozza a fertőzések többségét, mint ami a vakcinában található.

Szakértők szerint az univerzális influenzaoltás 2020-2025 körül kerülhet forgalomba.

 

Forrás: European Pharmaceutical Review

Ajánlott cikkek

hirdetés