Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Immunsejtek nyomon követésével azonosították a gyulladásos artritisz első lépéseit

Az immunsejtek mozgásáról képfelvételt készítő új megközelítés segítségével a Massachusetts General Hospital (MGH) Center for Immunology and Inflammatory Diseases (CIID) kutatói azonosították az ízületi gyulladás kezdeti lépéseit egy gyulladásos artritisz modellben.

hirdetés

A Science Immunology című folyóiratban közzétett cikkükben leírják, hogy egy specifikus molekula – a C5a komplement – szükséges ahhoz, hogy a neutrofil sejtek az ízületi felszínekhez, majd az ízület belsejébe vándoroljanak.

„A gyulladásos artritisz kiváltó oka az, hogy az immunsejtek a véráramból az ízületbe vándorolnak egy kemoattraktáns vegyületek és adhéziós receptorok által szabályozott folyamat során” – magyarázza a kutatás vezetője. „Amikor viszont a betegség szimptomatikussá válik, már nehéz meghatározni a kiindulási lépést, ami ezt elindította, és a különböző kemoattraktánsok specifikus szerepét. A kutatásunk célja ennek a folyamatnak a jobb megértése volt.”

A gyulladásos artritisz kategóriájába számos autoimmun ízületi betegség tartozik, például a rheumatoid artritisz és a lupusz, és sok esetben a 3. típusú hiperszenzitivitás következtében kialakuló gyulladás okozza. Ez a reakció az immunkomplexek lokális akkumulációjának az eredménye, amelyek a szövetekben lerakódva gyulladásos válaszreakciót váltanak ki. A 3. típusú hiperszenzitivitás során a jelenlegi értelmezés szerint a szövetekben lerakódó immunsejtek egy specifikus receptormolekulán keresztül érzékelik az immunkomplexek jelenlétét, és gyulladásos faktorokat szabadítanak fel, amelyek aktiválják az ereket borító endotélsejteket, amelyek serkentik a neutrofilek migrációját.

Kapcsolódó tartalmak

A gyulladásos folyamat elindulása után a neutrofil sejtek interleukin-1-et szabadítanak fel, ami serkenti a kemokinek termelődését, ezáltal további neutrofil sejteket vonzva az ízületbe. Az ízületben található neutrofilek közvetlenül is termelnek kemokin vegyületeket, amelyek szintén fokozzák a sejtek migrációját és az ízületen belüli túlélésüket.

„Az immunsejtek ízületbe való belépésének kontrollja egy lehetőséget teremthet új terápiás eljárások kidolgozására, és ezáltal az artritisz tüneteinek enyhítésére” – fejtette ki Dr. Luster, a Harvard Medical School professzora. „Az ízületi képalkotó módszerek segíthetnek egy gyógyszer terápiás hatásának értékelésében, és ha a folyamatot egynél több kemoattraktáns vegyület mediálja, akkor a mechanizmus megértése olyan kombinációs terápiás megtervezését teheti lehetővé, amelyek a gyulladásos folyamat egyes lépéseit teljesen leblokkolják.”

A kutatócsoport tovább elemzi az ízületek jellemzőit, amelyek a C5a a 3. típusú hiperszenzitivitás kiváltásában játszott kritikus szerepének hátterében állnak, valamint az endotél sejtek falában expresszálódó specifikus molekulák szerepét a C5a és más kemokinek az ízületből a véráramba történő transzportjában.

Forrás: Eurekalert

Ajánlott cikkek

hirdetés