Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Romlott a járványhelyzet Csehországban, Ukrajnában sem lassul a fertőzés terjedése

Romlott a járványhelyzet Csehországban, az egészségügyi minisztérium pénteki kimutatása szerint az elmúlt napon több mint 130 új fertőzöttet regisztráltak az országban, ami az utóbbi időszak legmagasabb napi esetszáma.

hirdetés

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Twitteren bejelentette, hogy a Morvasziléziai régióban újra kötelezővé teszik az védőmaszkok használatát a tömegközlekedési eszközökön és a zárt helyiségekben. Eddig ez csak a lokális fertőzésgócként kezelt Karviná városban volt kötelező. Az egész régióban elrendelik a kórházakban és az idősotthonokban a látogatási tilalmat, korlátozzák a vendéglátóipari egységek nyitva tartását. A vendéglők és a bárok ezentúl csak reggel nyolctól este 11-ig tarthatnak nyitva. A tömegrendezvények résztvevőinek számát száz főben korlátozták és a határon átjáró lengyel vendégmunkásoknak kéthetente kötelező lesz negatív koronavírustesztet felmutatniuk a határon.
Csehországban jelenleg összesen nyolc helyi fertőzésgócot tartanak nyilván, amelyek fele Észak-Morvaország területén fekszik.

A cseh egészségügyi tárca és a tisztiorvosok szerint az általános járványhelyzet továbbra is jó és ellenőrzés alatt van. Egyelőre nem tudni, milyen hatással lesz a járványhelyzetre annak a több ezer cseh állampolgárnak a visszatérése az országba, akik külföldre mentek nyaralni. Július első két hetében mintegy kéttucatnyi külföldről visszatért turistánál mutatták ki a fertőzést.

Kapcsolódó tartalmak

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában: egymást követően harmadik napja regisztráltak ismét nyolcszáznál is több új beteget, péntekre az azonosított fertőzöttek száma már meghaladta az 57 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített tájékoztatóján.

Az elmúlt napban 809 új beteget jegyeztek fel, velük együtt a járvány kezdete óta regisztráltaké elérte a 57 264-et. A hét elejére még 550-650 közötti napi növekményt regisztráltak az országban, viszont a múlt héten is még nyolcszáz fölött volt az újonnan azonosított betegek száma.
Az elhunytak száma péntekre 11 újabb halálos áldozattal 1456-ra emelkedett, miközben eddig 29 769-en gyógyultak meg, közülük 838-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma így jelenleg 26 039 az országban.

Előző nap újabb 132 egészségügyi dolgozónál diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, körükben az eddig megbetegedettek száma már meghaladta a 7700-at.
Az elmúlt napban 211 beteget kellett kórházba szállítani.
A járvány kitörése óta 854 064 laboratóriumi, azaz PCR-tesztet végeztek el az országban.
Vitalij Klicsko főpolgármester pénteki online tájékoztatóján közölte, hogy előző nap Kijevben 76 új fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor 160-an gyógyultak meg, és ez utóbbi napi rekord a fővárosban. Kijev jelenleg az ország második legfertőzöttebb területe a nyugat-ukrajnai Lviv megye után.
A fővárosban eddig 6689 fertőzöttet azonosítottak, 126-an hunytak el, és 2320-an győzték le a kórt. Klicsko tájékoztatása szerint előző nap hét beteget kellett kórházba szállítani.

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek

hirdetés