Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Új kezelési lehetőség a gyógyszerrezisztens baktériumok ellen

A PLOS One folyóiratban közzétett kutatás eredményei szerint olyan új vegyületcsoportot fedeztek fel kutatók, amelyek kiegészíthetik vagy akár helyettesíthetik is a hagyományos antibiotikumokat, amelyek a gyógyszerrezisztens baktériumtörzsek miatt elveszítették a hatékonyságukat.

hirdetés

Az antibiotikum-rezisztencia által jelentett fenyegetettség folyamatosan növekszik, évente 700 000 ember hal meg világszerte gyógyszerrezisztens infekciók, például tuberkulózis, HIV és malária miatt. Az antibiotikum-rezisztencia helyzetét összefoglaló jelentés szerint az antibiotikum-rezisztens infekciók 2050-re 10 millió ember halálát fogják okozni, ha nem történik előrelépés a megállításukra.

Az új kutatás során felfedezték, hogy a kolisztin antibakteriális aktivitása szignifikáns mértékben fokozódott, amikor egy új mangán-trikarbonil komplexszel kombinációban alkalmazták. A kombináció sokkal hatékonyabb volt a gyógyszerrezisztens baktériumok elpusztításában, mint az önmagában alkalmazott kolisztin. Egy másik állatkísérletben is igazolták ezt a fokozott aktivitást, amely során a kombinációs kezelés 87 százalékos túlélést eredményezett, szemben az önmagában alkalmazott kolisztinnel elért 50 százalékkal.

Kapcsolódó tartalmak

A kutatás vezetője szerint „az antibiotikum-rezisztencia állandó fenyegetést jelent, mivel a baktériumok rendkívül gyors ütemben alkalmazkodnak, és ennek következtében egyre nehezebbé válik a bakteriális fertőzések kezelése. Ennek az új kombinációnak az alkalmazása által viszont képesek vagyunk fokozni az antibiotikum hatásosságát, és olyan antibiotikumokat is sikerrel aktiváltunk ennek a fémvegyületnek a segítségével, amelyekről már lemondtunk.”

A Patológiai és Infektológiai osztály professzora szerint az antibiotikum-rezisztencia példátlan veszélyt jelent, ezért égető szükség van az ilyen innovatív fejlesztésekre.

Jonathan Betts et al. Antimicrobial activity of carbon monoxide-releasing molecule [Mn(CO)3(tpa-κ3N)]Br versus multidrug-resistant isolates of Avian Pathogenic Escherichia coli and its synergy with colistin, PLOS ONE (2017). DOI: 10.1371/journal.pone.0186359

Forrás: Medical Xpress

Ajánlott cikkek

hirdetés