Hírek, cikkek

Jódizotóp - OGY - A hatóságok szerint nem jelentett kockázatot a kibocsátás

Budapest, 2011. november 28., hétfő (MTI) - A csillebérci izotópkibocsátás nem jelentett kockázatott a lakosság egészségére, a megengedett mérték alatt maradt, így nem is lett volna szükség semmiféle lakosságvédelmi intézkedésre az ügyben érintett hatóságok szerint. Ezt az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának hétfői ülésén a felügyeleti szervek megjelent képviselői egybehangzóan állították, többük szerint viszont az Izotóp Intézet Kft. mulasztást követett el azzal, hogy nem adott tájékoztatást az eseményről.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Papp Magor: az egészségügyi dolgozók egyre elkeseredettebbek

Budapest, 2011. november 28., hétfő (MTI) - A Magyar Rezidens Szövetség tisztában van az ország gazdasági helyzetével, ám, ha Magyarországon továbbra sem veszik elég komolyan az egészségügyi dolgozók felmondási akcióját, itthon is könnyen odáig fajulhat a helyzet, mint Szlovákiában, mert a kollégák egyre elkeseredettebbek - nyilatkozta Papp Magor, a szervezet elnöke az MTI-nek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Képalkotók válthatják fel a boncolást?

Ultramodern képalkotó eszközök válthatják fel a hozzátartozók számára gyakran elfogadhatatlan boncolást – adta hírül a The Lancet című lap.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

CDC: Adagoljuk figyelmesen a véralvadásgátló és vércukorszint-csökkentő szereket!

Washington, 2011. november 25., péntek (MTI) - Évente mintegy 100 ezer idősebb amerikai kerül kórházba gyógyszerek mellékhatásai miatt, a sürgősségi kezelések többségére a véralvadásgátló és vércukorszintet szabályozó szerek miatt van szükség - állapították meg tanulmányukban az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ, a CDC szakemberei.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új vezérigazgatója lesz jövőre a TEVA Gyógyszergyárnak

Debrecen, 2011. november 23., szerda (MTI) - Jövőre Kaszás Mihály váltja a debreceni TEVA Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatói posztján az év végén nyugdíjba vonuló Hegedűs Lajost, aki több mint tíz évig irányította a gyógyszergyár hazai termelői egységeit - közölte a cég az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Napi Gazdaság - Közel ezer egészségügyi projekt nyert el uniós támogatást

Budapest, 2011. november 23., szerda (MTI) - A 2007-2013 között rendelkezésre álló egészségügyi fejlesztési uniós források több mint hatvan százalékát kötötték le támogatási szerződéssel november elejéig, a 887 projekt összesen 290,1 milliárd forint támogatást nyert el, a kifizetés valamivel több mint 85 milliárd forint - írta a Napi Gazdaság a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságától kapott adatok alapján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Infotér konferencia - Szócska Miklós: közhiteles és értékelt törzsadatok szükségesek

Az egészségügyi informatikában közhiteles és értékelt törzsadatokra van szükség - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára Balatonfüreden, az Infotér (Informatika a társadalomért) konferencián tartott előadásában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hogyan ad az emlőrák tüdőáttétet?

Az emlőrák más szervekre való terjedése felelős az emlőrákos halálesetek 90 százalékáért. A Johns Hopkins Egyetem munkatársai a jelenség biológiai hátterét próbálták feltárni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ismét meghirdette fiatal orvosoknak szóló pályázatát a Regöly Alapítvány

Budapest, 2011. november 24., csütörtök (MTI) - Ismét meghirdette a fiatal orvosoknak szóló pályázatát a Professzor Dr. Regöly-Mérei János Alapítvány; a második alkalommal közzétett felhívás fő témaköre a rákkutatás és a transzplantáció - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Uzsoki-ügy – Kórház: bizonyító erejű dokumentumok tűntek el

Budapest, 2011. november 24., csütörtök (MTI) – Feljelentést tesz az Uzsoki utcai kórház által megbízott ügyvédi iroda az intézményben történt állítólagos kábítószer-túladagolási esetekről szóló cikk "írásához vagy az ellenőrzés akadályoztatásához felhasznált kórlapok eltűnése miatt" – közölte az egészségügyi intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Uzsoki-ügy - Szakorvos: miniszteri rendelet szabályozza a kórházi gyógyszertárolás szabályait

Budapest, 2011. november 23., szerda (MTI) - Miniszteri rendelet szabályozza a fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek tárolását, illetve kiadását a kórházi gyógyszertárakból - mondta Csomós Ákos, a Magyar Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Társaság főtitkára, egyetemi docens szerdán az MTI érdeklődésére az úgynevezett Uzsoki-ügy kapcsán.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Uzsoki-ügy - Az orvosi szaklap szerkesztősége hivatalos bejelentést tett az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökénél

Budapest, 2011. november 22., kedd (MTI) - A Lege Artis Medicinae (LAM) szerkesztősége tudatában volt a morfintúladagolásról szóló cikkben írtak súlyának és esetleges következményeinek, ezért az írás megjelentetése előtt hónapokon át elemezték a kéziratot, de ezzel együtt - annak alapján - a szerkesztőség időközben hivatalos bejelentést tett az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökénél is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szabadon hozzáférhetőek a tudományos publikációk - Elnyeli az internet a drága folyóiratokat?

Az egészséges nyereséget hozó évtizedeket követően a tudományos kiadói iparág kutyaszorítóban érezheti magát. Ráadásul a kiépített állásaik elleni támadások élére éppen olyanok álltak, akiktől erre a legkevésbé sem lehetett számítani: a könyvtárosok. Az egyetemek - Nagy-Britanniától Kaliforniáig - nem hajlandók megújítani a tudományos folyóiratok igen drága előfizetéseit, ehelyett előszeretettel kötnek megállapodásokat "szabad hozzáférést" kínáló kiadókkal. Azok anyagai ugyanis ingyenesen elérhetők az interneten, az egyetlen korlátozás, hogy kötelező hivatkozni rájuk.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ombudsman: intézeteket kellene létrehozni az agresszív pszichiátriai betegek számára

Szabó Máté ombudsman azt javasolja, hogy dolgozzák ki az agresszív pszichiátriai betegek tartós intézeti elhelyezésének jogszabályi kereteit és intézkedjenek ilyen intézetek létrehozásáról.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: jövőre több mint háromszáz milliárd forintot fordítanának az egészségügyi ellátás fejlesztésére

Jövőre mintegy háromszáz milliárdos forrást mozgósítanának arra, hogy újjáépítsék az egészségügyi intézmények nagy részét, míg az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének javítására összességében negyven milliárdos kerettel számolnak - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a Hír TV Rájátszás című műsorában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Betegszabadság-kerülés: a legújabb kifejezés a betegen dolgozásra

A náthásan, torokfájással és sápadtan dolgozó kollégák ugyanolyan szezonálisan jelennek meg a munkahelyeken, mint maga az influenza. De vajon a beteg alkalmazottak munkamániások, vagy az állásukat féltik?

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új módszer az ellenálló baktériumok kicselezésére

Washington, 2011. november 22., kedd (MTI) - Egyre nagyobb népegészségügyi probléma az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok terjedése, sőt olyan baktériumok is komoly gondot okoznak, amelyek elvileg érzékenyek ezekre a szerekre, ám tápanyaghiányos, "éhező" állapotban mégis rezisztenssé válnak. Amerikai kutatók most új módszert ajánlanak az ellenálló baktériumok kicselezésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Uzsoki-ügy - MOK: amíg a vizsgálat tart, fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét

Budapest, 2011. november 22., kedd (MTI) - A Magyar Orvosi Kamarának (MOK) nincs joga bármilyen módon vizsgálni a fővárosi Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetek ügyét - mondta Éger István, a köztestület elnöke kedden az MTI-nek, hozzátéve: amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új utakat keres az EU a gyógyszereknek ellenálló baktériumok elleni fellépésre

Brüsszel, 2011. november 17., csütörtök (MTI) - Átfogó egészségügyi és kutatási programot indít az Európai Unió, hogy tagállamaiban hatékonyabb lehessen a fellépés a gyógyszereknek ellenálló baktériumokkal szemben, amelyek fertőzés útján évente 25 ezer beteg halálát idézik elő, továbbá 1,5 milliárd euró pluszköltséget és kárt is okoznak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

AZ EMA új főigazgatója: Guido Rasi professzor

Az Európai Gyógyszerügynökség Rasi professzor személyében november 16-ától új vezetőt kapott.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Már születés előtt eldől az elhízás és a cukorbetegség kockázata

A brit Warwick Központ új kutatása szerint az elhízásra, cukorbajra és szívbetegségekre való hajlam már az anyaméhben eldől. A várandós anyuka táplálkozásának és vitaminbevitelének javításával hatni lehet a születendő gyermek későbbi anyagcseréjére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OGY - Krónika 6. rész: Egészségügyi törvények

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájával ért véget az Országgyűlés ülése szerdán este.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Betelt a keret a rezidensek ösztöndíjprogramjában

Ld: Budapest, 2011. november 15., kedd (MTI) - Betelt a keret a rezidenseknek meghirdetett ösztöndíjprogramban, amelynek résztvevői a szakorvosképzésük ideje alatt bizonyos feltételek teljesítése mellett havonta nettó százezer forintot kapnak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Orvostechnikai világfórum magyar találmánnyal

Pietsch Lajos, az MTI tudósítója jelenti: Düsseldorf, 2011. november 16., szerda (MTI) - Több mint 60 ország - köztük Magyarország - csaknem ötezer kiállítója mutatkozik be szerdától Düsseldorfban a világ legnagyobb orvostechnikai szakkiállításán.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Ritka Betegségekkel foglalkozó második EUROTERV konferencia

Sajtóközlemény Budapest, 2011. november 16. A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége, ezúttal az Egészségügyi Államtitkársággal karöltve, ismét megrendezi a második nemzeti EUROTERV konferenciát. E rendezvény az Európai Uniós irányvonalak mentén, minden érintett érdekcsoport képviseletével törekszik a hazai 800.000 ritka betegségben szenvedő jobb ellátásának elősegítésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Halálos gyógyszerkísérletek Indiában és más fejlődő országokban?

Budapest/London, 2011. november 16., szerda (MTI) - India az utóbbi öt évben az amerikai, brit és más európai gyógyszercégek "kísérleti terepévé" vált, ahol a laza szabályozásnak köszönhetően gondtalanul elvégezhetik az új készítmények szabadalmaztatásához szükséges klinikai vizsgálatokat - hívta fel a figyelmet a minap a The Independent című brit napilap honlapja.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Egyetem: a "csodadiéták" nem gyógyítják a cukorbetegséget

Budapest, 2011. november 14., hétfő (MTI) - A "csodadiéták" nem gyógyítják a cukorbetegséget - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem (SE) közleményben hétfőn, a diabétesz világnapja alkalmából.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Sugárbiológiai intézet: Magyarországon már nincs megemelkedett sugárzás

Budapest, 2011. november 15., kedd (MTI) - A legfrissebb mérési adatok alapján Magyarországon már nincs megemelkedett radioaktív sugárzás - közölte az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) sugárbiológiai laboratóriumának főigazgatója kedden az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nemzetközi orvoskonferencia a magas vérnyomás kezeléséről

Szolnok, 2011. november 11., péntek (MTI) - Évente mintegy hetven, magas vérnyomással kapcsolatos nemzetközi vizsgálat zárul le, azok eredményei két-három évente új irányt mutatnak a szakma európai képviselőinek - mondta a Szolnoki Főiskolán megkezdődött nemzetközi kardiológiai konferencia sajtótájékoztatóján Barna István, a tanácskozás egyik előadója, üléselnöke.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

WSF - Pálinkás József - Valódi világrendezvény lesz Budapesten

Budapest, 2011. november 13., vasárnap (MTI) - Száznál több résztvevő országgal valódi világrendezvénynek ad otthont november 16. és 19. között Budapest, az immár ötödször megrendezendő Tudomány Világfóruma (WSF) az idei uniós elnökség mellett a legjelentősebb nemzetközi esemény Magyarországon - hangsúlyozta Pálinkás József az MTI-nek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Cukorbetegség és légzésszünet alvás közben

Budapest, 2011. november 12., szombat (MTI) - A sokszor súlytöbblettel is küszködő cukorbetegek éjszaka különösen gyakorta légzéskihagyással alszanak. Egy új vizsgálat igazolta, hogy ezeknek a betegeknek a vércukorértéke többször lezuhan, mint azoknak, akiknél ilyen légzési zavarok nem fordulnak elő.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Konferencia a betegjogokról - Ombudsmani hivatal: a beteg java a legfőbb törvény

Budapest, 2011. november 10., csütörtök (MTI) - A beteg java a legfőbb törvény - mondta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa által szervezett csütörtöki, budapesti konferencián Borza Beáta, az ombudsman hivatalának osztályvezetője.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Aki pontosan szedi a tablettáját, az ritkábban kerül kórházba

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: Az idős szívbetegeket általában sokféle gyógyszerrel kezelik és sokan a receptre fölírt patikaszerek egy részét kihagyják, vagy csak néha veszik be. A legnagyobb amerikai egészségbiztosító vizsgálata azt találta, hogy azok a betegek, akik szünet nélkül, az előírt időben kapják be a tablettákat, lényegesen ritkábban kényszerülnek a kórházba visszamenni, mint gyógyszerszedésben figyelmetlenebb betegtársaik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Réthelyi Miklós: az ember felelős a saját és mások egészségéért

Budapest, 2011. november 10., csütörtök (MTI) - Réthelyi Miklós miniszter szerint az egészségügyi rendszer átalakításán túlmenően szükség van arra, hogy az emberekben tudatosuljon, mindenki felelős a saját és mások egészségéért.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Két gén tehet a Down-kórosok szívproblémáiról

A tudósok felfedezték azt a két gént, melyek a Down-szindrómások szívfejlődési rendellenességének hátterében állnak. Ezek a gének – ahol megemelkedett mértékben vannak jelen – összedolgoznak, és szétrombolják az illető keringési funkcióit.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Fenntartja legfeljebb 5 százalékos bevétel növekedési várakozását a Richter

Budapest, 2011. november 8., kedd (MTI) - Fenntartja a Richter Gedeon Nyrt. az éves árbevétel euróban számolt 0-5 százalékos növekedési várakozását 2011-re és a várható üzleti eredményhányadot az augusztusi 15-16 százalékról 18 százalékra emeli - közölte Bogsch Erik, a Richter Gedeon vezérigazgatója az első három negyedévi gyorsjelentést ismertető Budapesten tartott sajtótájékoztatón. (A Richter árbevétele 998,2 milliárd euró volt 2010-ben.)

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ombudsman: alulfizetettek az iskolaorvosok

Budapest, 2011. november 9., szerda (MTI) - Szabó Máté ombudsman szerint az iskolaorvosok alulfizetettek, ráadásul az sincs meghatározva, hogy a szűrővizsgálatok elvégzésén és a védőoltások beadásán kívül mi a feladatuk.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább