Hírek, cikkek

Szentágothai-év - Pálinkás: Szentágothai akár Nobel-díjat is kaphatott volna

Szeged, 2012. január 19., csütörtök (MTI) – Bár tökéletesen teljes életet élt, és az elismeréseket soha nem hiányolta, érdemeiért akár Nobel-díjat is kaphatott volna - méltatta Szentágothai Jánost Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke csütörtökön Szegeden az iskolateremtő agykutatónak szentelt emlékév magyarországi rendezvénysorozatának megnyitóján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hatékony az agyhártyagyulladás elleni új vakcina

London, 2012. január 18., szerda (MTI) - Az egyik leggyakoribb típusú gyermekkori agyhártyagyulladás ellen hatékony az új vakcina, amelynek klinikai próbáiról chilei kutatók a The Lancet orvosi folyóiratban számolnak be.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jóval tovább él az, aki pontosan szedi a vérnyomáscsökkentőket

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: Átlag egy nappal hosszabbítja meg a magas vérnyomásban szenvedők életét minden egyes hónapnyi pontos gyógyszerszedés - állapították meg egy nagyszabású amerikai követéses tanulmány készítői.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OEP: tételes elszámolásúvá válik kilenc biológiai gyógyszer

Budapest, 2012. január 18., szerda (MTI) - Február 1-jei hatállyal kilenc úgynevezett biológiai gyógyszer a tételes elszámolású gyógyszerek körébe kerül, a betegek ezentúl a készítményeket a felírás helyén, a kórházban ingyen kapják meg - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerdán az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Több mint ötezer egészségügyi dolgozó csatlakozott valamilyen bérrendezést követelő akcióhoz

Az egészségügyi dolgozók bérrendezését célzó, folyamatban lévő egyeztetések ideje alatt is növekszik a szakmai szervezetek érdekérvényesítő akcióihoz csatlakozók száma, már több mint ötezren fejezték ki egyetértésüket tevőlegesen - derült ki a szervezetek vezetőinek közléseiből Budapesten, egy egészségügyi témájú konferencián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Sporttörvény - Doppingellenes küzdelem: készülnek a biológiai útlevelek

Budapest, 2012. január 16., hétfő (MTI) – A jogszabályi háttér összehangolása, a tavaly tavasszal elfogadott doppingellenes kormányrendeletből és az idén január elsejétől érvényben levő sporttörvényből fakadó feladatok adják a legfőbb teendőket 2012 elején a Magyar Antidopping Csoport(MACS) számára - jelentette ki Tiszeker Ágnes pénteken az MTI érdeklődésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Február közepétől központosítanák az állami kórházak gyógyszerbeszerzését

Budapest, 2012. január 17., kedd (MTI) - Február közepétől központosítanák az állami egészségügyi intézmények gyógyszerekre és orvostechnikai eszközökre vonatkozó beszerzéseit - derül ki a kormány internetes oldalára kedden felkerült dokumentumból.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Magyar Pszichiátriai Társaság 17. Vándorgyűlése

A Vándorgyűlés időpontja: 2012. január 25-28.A Vándorgyűlés helyszíne: Debrecen (www.utisugo.hu/telepulesek/debrecen)

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Vizi E. Szilveszter a gyógyszerkutatások és terápia új lehetőségeiről

A gyógyszerkutatások és terápia új lehetőségeit tárják fel a Vizi E. Szilveszter akadémikus által vezetett kutatócsoport új eredményei, amelyek a Neurochemistry International és a Nature Methods című tekintélyes folyóiratokban láttak napvilágot januárban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi államtitkárság: több rehabilitációs ellátást finanszíroz a jövőben az egészségbiztosító

Budapest, 2012. január 16., hétfő (MTI) - Új ellátási formaként több, a járóbeteg-szakellátás keretében végezhető rehabilitációs nappali ellátást finanszíroz a jövőben az egészségbiztosító - közölte az egészségügyi államtitkárság hétfőn az MTI megkeresésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Betegszállítók: anyagi segítség nélkül nem képesek ellátni a feladatukat

Budapest, 2012. január 16., hétfő (MTI) - Újabb segítséget kért a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól (Nefmi) és a Nemzetgazdásági Minisztériumtól a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete (MBOE), miután működésük az év eleji gázolajár-emelkedés miatt "végképp ellehetetlenült".

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyszerészek: a gyógyszertáraknak is előnyös lehet az új gyógyszerfelírási rendszer

Budapest, 2012. január 12., csütörtök (MTI) - A betegek, illetve az állam költségeinek csökkenése mellett a gyógyszertári készletgazdálkodás szempontjából is előnyös lesz az új gyógyszerfelírási rendszer - mondta Bartus György, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke csütörtökön az MTI-nek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kórházak és rendelőintézetek szövetsége: újabb forráscsökkenés az egészségügyben

Budapest, 2012. január 12., csütörtök (MTI) - Újabb, összességében legalább 11 százalékos forráscsökkenést jelent az egészségügyben a Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége (MKRSZ) szerint az elmúlt évi 4,2 százalékos infláció és a forint euróval szembeni gyengélkedése (az állami költségvetés 299 forintos euróárfolyamával számolva).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az orvosok tiltakoznak a kötelező iparkamarai tagság ellen

Budapest, 2012. január 12., csütörtök (MTI) - A Magyar Orvosi Kamara (MOK) tiltakozik az ellen, hogy a vállalkozó orvosoknak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába (MKIK) is regisztrálniuk kelljen magukat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Perrel fenyeget az orvosszövetség

Az Európai Bírósághoz fordul a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ), ha a döntéshozók nem vonják vissza azt a módosítást, amely például tömeges felmondás esetén munkára kényszeríthetné az orvosokat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: Rengeteg embert kell megmentenünk

A közösségi szintű népegészségügyi programok finanszírozására most kerülnek kiírásra a legújabb pályázatok a TÁMOP 6.1.2 keretében – jelentette be Szócska Miklós a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Egészségügyi Szakosztálya rendezésében megtartott "Szimpózium a nemdohányzók védelméről" szóló konferencián. Elmondta: a „Ne szívj tovább” kampánnyal több embert lehet megmenteni, mint bármely más intézkedéssel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egészségügyi államtitkárság egyeztetéseket kezdeményezett a kórházi adósságrendezés fennakadásai miatt

Budapest, 2012. január 9., hétfő (MTI) - Az egészségügyi államtitkárság azonnali egyeztetést kezdeményezett a kormányzati partnerekkel annak érdekében, hogy a kórházaknak tavaly év végén kiutalt konszolidációs források maradéktalanul egészségpolitikai célokat szolgálhassanak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Folytatódnak az egészségügyi dolgozók bérrendezését célzó tárgyalások

Budapest, 2012. január 10., kedd (MTI) - Az egészségügyi dolgozók bérrendezését célzó egyeztetések szerdán folytatódnak az egészségügyi államtitkárságon; Szócska Miklós hivatalában fogadja a szakmai szervezetek, érdekképviseletek és az egészségügyben dolgozó köztestületek képviselőit. A tárgyalás kapcsán a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) veszprémi és pécsi alapszervezete felhívta a figyelmet: a szakmának a megjelölt követeléseket a szükséges minimumfeltételnek kell tekintenie, nem alku tárgyaként.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi államtitkárság: három ponton változnak a gyógyszerrendelési és -kiadási szabályok

A gyógyszerek rendelésére és kiadására vonatkozó szakmai szabályok három ponton hoznak változást 2012-ben - hangsúlyozta az egészségügyi államtitkárság az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Minden pénzt a bérekre!

2012. január 5. 15:20: az első egyeztetést tartották a szakmai szervezetekkel a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban az egészségügyi bérek rendezéséről a szakmai szervezetekkel - tájékoztatta a sajtó képviselőit Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hét összevont kerületi népegészségügyi intézet működik majd Budapesten

Megkezdődött a népegészségügy átszervezése, amelynek eredményeképpen a korábbi tizenkét fővárosi intézet helyett Budán két, Pesten öt összevont kerületi népegészségügyi intézet jött létre - közölte Gerzson Éva, a fővárosi kormányhivatal sajtóreferense pénteken az MTI megkeresésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Csak életmódváltás vállalása esetén jár teljes gyógyszerártámogatás

A Szinapszis Kft. 2011 kora nyarán készített nagymintás orvosi kutatásának eredményei.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska: fenntartható, hosszú távú bérmegoldásokat keresünk

Budapest, 2012. január 5., csütörtök (MTI) - Az orvosokat és a szakdolgozókat egyaránt érintő fenntartható, hosszú távú bérmegoldásokat keresnek az egészségügyben - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi államtitkárság: évente több milliárd forint spórolható meg az egyhavi gyógyszerkiváltással

Budapest, 2012. január 4., szerda (MTI) - Évente több milliárd forint spórolható meg az egy hónapra elegendő gyógyszermennyiség kiváltásával, de megmarad az a lehetőség, hogy a beteg különleges élethelyzetére tekintettel, amelyet az orvosnak dokumentálni kell, több hónapra egy vényen történjen meg a gyógyszer felírása és kiváltása - közölte az egészségügyi államtitkárság szerdán az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Európai kormányok az egészségtelen élelmiszerek ellen

A Kanadai Orvosszövetség Hivatalos Lapja november 22-ei számában hangsúlyosan foglalkozott a magyar kormányzat által bevezetett népegészségügyi termékadóval, és kiemelt további európai országokat is, ahol az új adófajta bevezetésével az egészségtelen élelmiszeripari termékek visszaszorítását kívánják elérni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Uzsoki-ügy - Előkerültek az eltűnt "bizonyító erejű" dokumentációk

Budapest, 2012. január 3., kedd (MTI) - Egy kivétellel előkerültek az Uzsoki utcai Kórházban azok a dokumentációk, amelyek az intézmény vezetése szerint bizonyító erejűek lesznek a morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében indított vizsgálat során - erősítette meg Golub Iván főigazgató az MTI-nek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A rezidensek tovább gyűjtik a felmondóleveleket

Budapest, 2012. január 3., kedd (MTI) - Noha a múlt év végéig összegyűlt felmondólevelek aktiválását egyelőre elhalasztotta a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ), a szervezet további felmondólevelek letétbe helyezését várja a kollégáktól; a célok ugyanazok, egyedül a határidő változott március 29-re, de többször ezen nem módosítanak - közölte az MRSZ elnöksége kedden a honlapján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Márciustól csak egyhavi gyógyszeradagot írhat fel az orvos

Budapest, 2012. január 4., szerda (MTI) - Márciustól az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet, áprilistól pedig a koleszterincsökkentőkre bevezetik a hatóanyag-alapú gyógyszerrendelést.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hatályba léptek a katasztrófa-egészségügyi ellátás új szabályai

Már hatályba is léptek a katasztrófa-egészségügyi ellátásról szóló új szabályok. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény, amely záró rendelkezéseiben szól a katasztrófa-egészségügyi ellátásról, de ezzel együtt megjelent a törvény egyes részletszabályait tartalmazó kormányrendelet is. Utóbbi rögzíti például azt, hogy kiket és milyen feltételekkel rendelhetnek be azokba a kórházakba, ahol egészségügyi válsághelyzetet rendeltek el.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A MOSZ akciója januárban országosan még nem lesz érezhető az egészségügyi ellátásban

A Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) akciója, amelyben már mintegy kétezer orvos nyilatkozott arról, hogy nem vállal önként túlmunkát, januárban országosan még nem okoz nagyobb fennakadásokat az egészségügyi ellátásban - mondta Bélteczki János, a szövetség elnöke az MTI-nek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: több mint 30 milliárd forint felhasználásáról kezdenek tárgyalni

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár tárgyalássorozatot kezd az ágazati intézményvezetőkkel, szakmai szervezetekkel és a beszállítókkal arról, hogy az ágazatban rendelkezésre álló több mint 30 milliárd forintos forrást hogyan tudnák a leghatékonyabban felhasználni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jövőre átalakul az egészségügy - Rácz Jenő: zökkenőmentes lehet az átadás-átvétel

Január elsejével állami tulajdonba kerülnek a fővárosi és a megyei fekvőbeteg-ellátó intézmények, s az év során a teljes egészségügyi ellátórendszer átalakul. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a január elsejei átadás-átvétel zökkenőmentes legyen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább