Hírek, cikkek

A ritka betegségek világnapja

Február 26. a ritka betegségek világnapja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére. Célja a figyelemfelhívás, ugyanis a ritka betegségben szenvedők gyakran az egészségügyi rendszerek "árvái", akik diagnózis, kezelés és kutatás nélkül, ezért szinte reménytelenül küzdenek betegségükkel. Az idei világnap mottója - "Ritkák, de egyenjogúak" - arra utal, hogy sok ritka betegséggel élőt nem egyenlő esélyekkel kezelnek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ki lehet szűrni a hirtelen szívhalált?

Huszonnégy órás EKG vizsgálattal kiszűrhetők lennének azok, akiket a leginkább fenyeget a hirtelen szívhalál kockázata - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nyugdíjpénztár-választás és médiatörvény a napirenden

Az Országgyűlés hétfőn kezdődő kétnapos ülésén egyebek mellett döntés születik arról, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) átvilágíthatja-e az állami nyugdíjrendszerbe visszatérők megtakarításait; a házszabálytól való eltérés megszavazásával pedig a médiatörvény és a médiaalkotmány, Európai Bizottság által kezdeményezett módosításait is megvitathatják a képviselők.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OEP-főigazgató: javítani kell a szervezetről kialakult összképet

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója szerint javítani kell a szervezetről kialakult összképet, a hatékonyabb működés érdekében további belső szervezeti átalakításokra van szükség, és felül kell vizsgálni a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egyre több a betöltetlen állás Németországban, kevés az orvos

A gazdaság fellendülésének köszönhetően egyre több a betöltetlen állás Németországban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Húskészítményekben is lehet dopping!

MACS: húskészítményekben is lehet dopping! Fokozott óvatosságra inti a Magyar Antidopping Csoport (MACS) a Kínába utazó sportolókat. A hazai doppingellenes szervezet vezetője, Tiszeker Ágnes szerint jelentős kockázata van annak, hogy a versenyzők az ázsiai országban a klenbuterol nevű tiltott szerrel nem szándékos doppingvétséget követnek el.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Rohamos fejlődés a képalkotó diagnosztikában - Nyílt nap Röntgen halálának évfordulóján

Az utóbbi évtizedekben rohamos fejlődésen mentek keresztül az orvosi képalkotó eljárások, amelyeket ma már a diagnosztika mellett a terápiában is egyre gyakrabban alkalmaznak, a leletek értelmezését azonban még mindig nem tudják elvégezni a számítógépek, ehhez képzett szakemberekre van szükség - mondta Szabó Endre radiológus a Szegedi Tudományegyetemen Wilhelm Conrad Röntgen halálának évfordulóján rendezett nyílt napon. Az Európai Radiológusok Társasága először idén hirdette meg a radiológia európai napját, ebből az alkalomból tizenkilenc ország radiológusai mutatták be munkájukat az érdeklődőknek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: együttműködésre és a tartalékok feltárására van szükség

Az elkövetkező fél év a magyar egészségügyben a Semmelweis-tervről szól majd, amely a betegellátás és a prevenció jobb megszervezése érdekében az intézmények összefogására és a tartalék erőforrások felszabadítására épül - közölte az egészségügyért felelős államtitkár Szolnokon.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nanorészecskék segítségével kimutathatóak a vérrögök

A Washington Egyetem kutatói olyan nanorészecskéket fejlesztettek ki, melyek a vérrögöket képesek láthatóvá tenni a spektrális CT számára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A fogyasztók örülnének, ha kimutatható lenne a jövőbeni betegség!

A fogyasztók többsége örülne olyan vizsgálatoknak, amelyek kimutatják jövőbeni betegségeiket. A fogyasztók nagyra értékelik a jövendő egészségi állapotukkal kapcsolatos információkat, és erre pénzt is hajlandók áldozni. A Tufts Medical Center közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy az emberek 76 százaléka jelezte hajlandóságát egy olyan hipotetikus előrejelző tesztre, amely kimutatná, hogy idősebb korukban kialakul-e bennük Alzheimer-kór, emlő- illetve prosztatarák, vagy arthritisz.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészséggazdasági monitort indít közösen a GfK és a Tárki

Januárban egészséggazdasági monitort indított a Gfk Hungária Piackutató és a Tárki, aminek célja, hogy a döntéshozók, a civil szervezetek és a piac számára információkat szolgáltasson arról, hogy a lakosság mire fordítja az idejét és a pénzét az egészségével kapcsolatban - számolt be a vizsgálat megindításáról Rudas Tamás, a Tárki tudományos igazgatója és Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója a Budapesten tartott konferencián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A törvénnyel való összeütközés növeli az öngyilkosság kockázatát

Egy friss tanulmány szerint azok esetében, akik összeütközésbe kerültek a törvénnyel, magasabb az öngyilkosság elkövetésének kockázata.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egy új eljárással napok alatt gyógyíthatók az égési sérülések

Egy új eljárással napok alatt gyógyíthatók az égési sérülések. Egy orvosok által kifejlesztett forradalmi eszköz segítségével a súlyos égési sebeket is akár pár nap alatt gyógyítani lehet. Az eszköz leginkább egy festékszóró pisztolyhoz hasonlít, ami őssejteket permetez a sérült bőrfelületre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Járulékalap, járulékmérték - januártól

Járulékalap, járulékmértékek januártól. Változott a járulékalap, a biztosítottak által fizetett nyugdíjjárulék mértéke, a járulékfizetési felső határ és a minimálbér Január elsejétől.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Influenza - Támogatott vakcina nincs, de többféle oltóanyag kapható a patikákban

Az influenza elleni egyetlen támogatott, háromkomponensű oltóanyag jelenleg nem kapható a patikákban, de hatféle háromkomponensű szezonális oltóanyag is vásárolható vényre a gyógyszertárakban, ezerötszáz-kétezer forintos áron.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A főállatorvos módosította a dioxinrendeletet

A főállatorvos módosította a dioxinrendeletet, továbbra is fenntartja a szigorú ellenőrzést - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Magyar Rákellenes Liga a gyógyszerkassza szűkítése ellen

A rákellenes liga aggódik a gyógyszerkassza esetleges szűkítése miatt. A Magyar Rákellenes Liga szerint a gyógyszerkassza jelentős tételét kitevő onkológiai gyógyszertámogatások esetleges felülvizsgálata és szűkítése embertelen következményekkel járhat, ezért azt kérte a kormányzattól, hogy gondoljon ezekre is, amikor a döntéseket előkészíti vagy meghozza.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Magyar Nemzet - Tarlós: négy egészségügyi intézmény fenntartását venné át az állam

Megmenekülhet az előző városvezetés idején a csőd szélére sodródott fővárosi egészségügy, ha sikerrel jár a kormány és a főváros vezetőinek tárgyalása - közölte a Magyar Nemzettel Tarlós István főpolgármester, aki szerint a 12 fővárosi fenntartású kórházból egyelőre négy országos hatáskörű intézmény kerülne állami kézbe.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Agykutatás és kongresszusok

Az elkövetkező hónapokban több, a mentális egészséggel, illetve annak kutatásával, gyógyításával kapcsolatos eseményre is sor kerül. A Magyar Pszichiátriai Társaság XVI. Vándorgyűlésére 2010. január 26-29. között, Sopronban, a „Felfedező kutatások a neuropszichiátriában: fókuszban a depresszió, a szorongás és a szkizofrénia” című kongresszusra pedig 2011. március 18-19. Budapesten kerül sor.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A második félévtől teljesítményarányos lesz a gondozási tevékenység finanszírozása

Július 1-jén hatályba lép a gondozási tevékenység új, teljesítményarányos finanszírozási rendszere - jelentette be az egészségügyért felelős helyettes államtitkár.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Génváltozatoktól is függhet a hasnyálmirigyrák túlélési ideje

Az Apple első emberét, Steve Jobsot is érintő ritka hasnyálmirigyrák túlélési idejét bizonyos génváltozatok jelenléte határozhatja meg - közölték amerikai kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új gyógyszerek a trombózis megelőzésére és kezelésére

Egy nemzetközi kutatásban egy új gyógyszert, az apixabant jóval hatékonyabbnak és könnyebben használhatónak találtak a jelenlegieknél a trombózis megelőzésére csípőprotézis műtétek után. Az eredmények az alsó végtag mélyvénás trombózisának hatékonyabb megelőzési módjával kecsegtetnek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az emlőrák gyógyszere védelmet nyújthat a tüdőrák okozta halálozás ellen

Az emlőrák kezelésében gyakorta alkalmazott gyógyszer, a tamoxifen, a tüdőrák okozta halálozás kockázatát is csökkentheti – derül ki a Cancer folyóirat hétfői számában megjelent amerikai tanulmányból.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Világeseményből - tömeges fertőzés?

A Lancet orvosi szakfolyóirat szervezésében tartott a tömegesemények és a gyógyászat kapcsolatát vizsgáló szimpóziumon olyan eszközt mutattak be, amely segítségével jobban fel lehet készülni az eseményeken, rendezvényeken felbukkanó egészségügyi kockázatokra.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Rákbetegségek késői diagnózisa

Az Egyesült Államokban számos rákbetegséget későn diagnosztizálnak. A méhnyakrák és a vastagbélrákos esetek közel felét a betegség késői stádiumában mutatják ki az Egyesült Államokban, amikor a kezelés valószínűleg már nem segíthet – derül ki az amerikai kormány szerdán közzétett felméréséből.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hirosima öröksége

Az atombomba öröksége még mindig kísérti a hirosimai családokat. A 65 évvel ezelőtt félmillió japán halálát és sebesülését okozó amerikai atombombák még ma is a családok nemzedékeit kísértik, akik attól tartanak, hogy örökölték a sugárzás által károsított géneket.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Izraeli kutatók és az orvosi nanotechnológia

Az izraeli kutatók óriási dolgokat próbálnak elérni az apróságokkal. Mindössze egy atomnyi vastagságú anyag, amely az acélnál is erősebb, és olyan rugalmas, mint a gumi. "Miniatűr tengeralattjáró", amely az immunrendszert becsapva képes eljuttatni a kemoterápiás gyógyszert mélyen a daganat belsejébe.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a metabolikus betegségek kockázatát

Svájci kutatók kimutatták, hogy a kis mennyiségű alkoholt fogyasztók esetén mintegy 30 százalékkal csökken a metabolikus szindróma kockázata.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA engedélyezi a HIV-gyorstesztet

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala (FDA) jóváhagyta az egyszer használatos gyorstesztet (INSTI HIV-1; bioLytical Laboratories), mely 60 másodpercen belül kimutatja a HIV-ellenes antitesteket.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Védőoltással a kokainizmus ellen?

Az orvostudomány történetében először várható, hogy kokainizmus ellen oltással védekezhetünk. Amerikai szakemberek szerint a tudományos eredmény értékét tovább növeli, hogy hasonló oltóanyag kidolgozásával várhatóan a nikotin- és a heroinfüggőség is megszüntethető.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A fluoxetin stroke után felgyorsíthatja a fizikai rehabilitációt

Francia kutatók szerint azok a betegek, akik stroke (gutaütés) után a fluoxetin antidepresszánst szedték, több izomműködést nyertek vissza, mint a többi stroke-ból lábadozó páciens.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA engedélyezte a dabigatran etexilátot – áttörés a stroke rizikó csökkentés kezelésében nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban

A döntés az USA-ban az elmúlt 50 évben az első új orális antikoaguláns engedélyezését jelenti. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) engedélyezte a dabigatran etexilátot, a Boehringer Ingelheim új, szájon át szedhető direkt thrombin inhibitorát a stroke kockázatának csökkentésére nem billentyű-eredetű pitvarfibrillációban (PF) szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A mentőszolgálathoz vonná a betegszállítás irányítását a szaktárca

Mártai István, az OMSZ főigazgatója ugyanakkor kifejtette: még ma is úgy látják, hogy jó intézkedés volt a betegszállítás és a mentés különválasztása. Hozzátette, hogy a kormányzat a szakma érintett képviselőivel a jövő héten kezd egyeztetni a tervekről.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Korszerű műtéti eszközök a Heim Pál Gyermekkórház karácsonyfája alatt

Az eszközök a legjobb helyre kerülnek. A Heim Pál Gyermekkórház Fül-orr-gége és Bronchológiai Osztálya Magyarország legnagyobb gyermek gégészeti osztálya, melynek ellátási területe kétmillió lakosú.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: megerősítenék a mentőszolgálatot

A Semmelweis-terv című előadásában az államtitkár kiemelte, hogy a sürgősségben fontos kérdés a szakemberellátás. Véleménye szerint a problémát megoldhatná az, ha a mentőszolgálati és a sürgősségi osztályok csapatai egy forgórendszerben dolgoznának. Ez viszont jelenleg még egy vitatott kérdés - tette hozzá.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

eHealth Week 2011

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyszerpiaci szabályozások

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Sikerünk az eFestival-on

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább