Hírek, cikkek

Egészségügyi államtitkárság: a "szakellátás" kifejezés módosítása csak technikai javítást jelent

Budapest, 2012. január 23., hétfő (MTI) - Az alapellátásban a "szakellátás" kifejezés nem értelmezhető, annak módosítása viszont nem több, mint "technikai javítás", amelynek semmilyen munkajogi következménye nincs - közölte az egészségügyi államtitkárság hétfőn az MTI megkeresésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Remicade új indikációja

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megjelentek a Praxis-váltás program pályázatai

Budapest, 2012. január 19., csütörtök (MTI) - Az Országos Alapellátási Intézet (OALI) honlapján már megjelentek a pályázati kiírásai a kormány úgynevezett Praxis-váltás programjának, amelynek keretében háziorvosi praxisvásárlásra és eszközfejlesztésre - több körben - összesen 300 millió forintot osztanak szét.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szentágothai-év - Pálinkás: Szentágothai akár Nobel-díjat is kaphatott volna

Szeged, 2012. január 19., csütörtök (MTI) – Bár tökéletesen teljes életet élt, és az elismeréseket soha nem hiányolta, érdemeiért akár Nobel-díjat is kaphatott volna - méltatta Szentágothai Jánost Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke csütörtökön Szegeden az iskolateremtő agykutatónak szentelt emlékév magyarországi rendezvénysorozatának megnyitóján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hatékony az agyhártyagyulladás elleni új vakcina

London, 2012. január 18., szerda (MTI) - Az egyik leggyakoribb típusú gyermekkori agyhártyagyulladás ellen hatékony az új vakcina, amelynek klinikai próbáiról chilei kutatók a The Lancet orvosi folyóiratban számolnak be.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jóval tovább él az, aki pontosan szedi a vérnyomáscsökkentőket

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: Átlag egy nappal hosszabbítja meg a magas vérnyomásban szenvedők életét minden egyes hónapnyi pontos gyógyszerszedés - állapították meg egy nagyszabású amerikai követéses tanulmány készítői.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OEP: tételes elszámolásúvá válik kilenc biológiai gyógyszer

Budapest, 2012. január 18., szerda (MTI) - Február 1-jei hatállyal kilenc úgynevezett biológiai gyógyszer a tételes elszámolású gyógyszerek körébe kerül, a betegek ezentúl a készítményeket a felírás helyén, a kórházban ingyen kapják meg - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerdán az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Több mint ötezer egészségügyi dolgozó csatlakozott valamilyen bérrendezést követelő akcióhoz

Az egészségügyi dolgozók bérrendezését célzó, folyamatban lévő egyeztetések ideje alatt is növekszik a szakmai szervezetek érdekérvényesítő akcióihoz csatlakozók száma, már több mint ötezren fejezték ki egyetértésüket tevőlegesen - derült ki a szervezetek vezetőinek közléseiből Budapesten, egy egészségügyi témájú konferencián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Sporttörvény - Doppingellenes küzdelem: készülnek a biológiai útlevelek

Budapest, 2012. január 16., hétfő (MTI) – A jogszabályi háttér összehangolása, a tavaly tavasszal elfogadott doppingellenes kormányrendeletből és az idén január elsejétől érvényben levő sporttörvényből fakadó feladatok adják a legfőbb teendőket 2012 elején a Magyar Antidopping Csoport(MACS) számára - jelentette ki Tiszeker Ágnes pénteken az MTI érdeklődésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Február közepétől központosítanák az állami kórházak gyógyszerbeszerzését

Budapest, 2012. január 17., kedd (MTI) - Február közepétől központosítanák az állami egészségügyi intézmények gyógyszerekre és orvostechnikai eszközökre vonatkozó beszerzéseit - derül ki a kormány internetes oldalára kedden felkerült dokumentumból.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Magyar Pszichiátriai Társaság 17. Vándorgyűlése

A Vándorgyűlés időpontja: 2012. január 25-28.A Vándorgyűlés helyszíne: Debrecen (www.utisugo.hu/telepulesek/debrecen)

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Vizi E. Szilveszter a gyógyszerkutatások és terápia új lehetőségeiről

A gyógyszerkutatások és terápia új lehetőségeit tárják fel a Vizi E. Szilveszter akadémikus által vezetett kutatócsoport új eredményei, amelyek a Neurochemistry International és a Nature Methods című tekintélyes folyóiratokban láttak napvilágot januárban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi államtitkárság: több rehabilitációs ellátást finanszíroz a jövőben az egészségbiztosító

Budapest, 2012. január 16., hétfő (MTI) - Új ellátási formaként több, a járóbeteg-szakellátás keretében végezhető rehabilitációs nappali ellátást finanszíroz a jövőben az egészségbiztosító - közölte az egészségügyi államtitkárság hétfőn az MTI megkeresésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Betegszállítók: anyagi segítség nélkül nem képesek ellátni a feladatukat

Budapest, 2012. január 16., hétfő (MTI) - Újabb segítséget kért a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól (Nefmi) és a Nemzetgazdásági Minisztériumtól a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete (MBOE), miután működésük az év eleji gázolajár-emelkedés miatt "végképp ellehetetlenült".

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyszerészek: a gyógyszertáraknak is előnyös lehet az új gyógyszerfelírási rendszer

Budapest, 2012. január 12., csütörtök (MTI) - A betegek, illetve az állam költségeinek csökkenése mellett a gyógyszertári készletgazdálkodás szempontjából is előnyös lesz az új gyógyszerfelírási rendszer - mondta Bartus György, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke csütörtökön az MTI-nek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kórházak és rendelőintézetek szövetsége: újabb forráscsökkenés az egészségügyben

Budapest, 2012. január 12., csütörtök (MTI) - Újabb, összességében legalább 11 százalékos forráscsökkenést jelent az egészségügyben a Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége (MKRSZ) szerint az elmúlt évi 4,2 százalékos infláció és a forint euróval szembeni gyengélkedése (az állami költségvetés 299 forintos euróárfolyamával számolva).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az orvosok tiltakoznak a kötelező iparkamarai tagság ellen

Budapest, 2012. január 12., csütörtök (MTI) - A Magyar Orvosi Kamara (MOK) tiltakozik az ellen, hogy a vállalkozó orvosoknak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába (MKIK) is regisztrálniuk kelljen magukat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Perrel fenyeget az orvosszövetség

Az Európai Bírósághoz fordul a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ), ha a döntéshozók nem vonják vissza azt a módosítást, amely például tömeges felmondás esetén munkára kényszeríthetné az orvosokat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: Rengeteg embert kell megmentenünk

A közösségi szintű népegészségügyi programok finanszírozására most kerülnek kiírásra a legújabb pályázatok a TÁMOP 6.1.2 keretében – jelentette be Szócska Miklós a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Egészségügyi Szakosztálya rendezésében megtartott "Szimpózium a nemdohányzók védelméről" szóló konferencián. Elmondta: a „Ne szívj tovább” kampánnyal több embert lehet megmenteni, mint bármely más intézkedéssel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egészségügyi államtitkárság egyeztetéseket kezdeményezett a kórházi adósságrendezés fennakadásai miatt

Budapest, 2012. január 9., hétfő (MTI) - Az egészségügyi államtitkárság azonnali egyeztetést kezdeményezett a kormányzati partnerekkel annak érdekében, hogy a kórházaknak tavaly év végén kiutalt konszolidációs források maradéktalanul egészségpolitikai célokat szolgálhassanak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Pár perc alatt ad eredményt az új vérvizsgáló chip

London, 2011. augusztus 1., hétfő (MTI) - Áttörést hozhat a fertőzések diagnosztizálásában a világ rosszul felszerelt területein egy olcsó, kis méretű vérteszt, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az OMSZ és a betegszállítók egyesülete szerint hatékony az együttműködésük

Budapest, 2011. augusztus 1., hétfő (MTI) - Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete (MBOE) is úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a távolsági betegszállítások irányításában történt változások óta hatékonyan tudnak együtt dolgozni. A két szervezet vezetője viszont az egészségügyi államtitkárság azon tervéről már eltérően vélekedik, amely szerint a jövő évtől az összes betegszállítást az OMSZ irányítaná országban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A szoptatás világnapja - Az anyatejes táplálás fontosságára hívják fel a figyelmet

Budapest, 2011. augusztus 1., hétfő (MTI) - A szoptatás világnapjával (augusztus 1.) veszi kezdetét a szoptatás világhete, az egészségügyi szervezetek 120 országban hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megjelent a GYÓGYSZER KÓDEX 2011

Amire támaszkodhat - megjelent a GYÓGYSZER KÓDEX 2011, a Magyarországon forgalomban lévő összes gyógyszer teljes előírásával!

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ombudsman: kevés a gyermekpszichiáter, romlik a fiatalok mentális állapota

Budapest, 2011. július 31., vasárnap (MTI) - Orvoshiány van a gyermekpszichiátriai ellátásban, miközben egyre kritikusabb a gyermekek mentális állapota - olvasható az ombudsman közleményében, amelyet vasárnap juttatott el az MTI-hez.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: "abszurd felvetés" a Semmelweis Tervről szóló kormányhatározat visszavonása

Budapest, 2011. július 28., csütörtök (MTI) – Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár abszurdnak nevezte a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztalnak (NEK) azt a felvetését, hogy a kormány vonja vissza a Semmelweis Tervről szóló, egy hónappal ezelőtt hatályba lépett kormányhatározatot.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hepatitisz világnap - Konferencia a betegség kezeléséről és előfordulásáról

Budapest, 2011. július 28., csütörtök (MTI) - A hepatitiszes betegek diszkriminációjáról, a betegség kezelésének jelenéről és előfordulásának gyakoriságáról is hallhattak előadást az érdeklődők a hepatitisz világnapján rendezett konferencián csütörtökön Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Világszerte 121 millió a depressziósok száma

A depresszió világszerte 121 millió embert érint, a betegség legsúlyosabb formájában öngyilkossághoz vezethet, amely évente 850 ezer ember haláláért felelős - idézte kutatók megállapítását a ScienceDaily ismeretterjesztő portál (http://www.sciencedaily.com).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

NEK: a kormány vonja vissza a Semmelweis Terv végrehajtásáról szóló határozatát!

Budapest, 2011. július 28., csütörtök (MTI) – A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a Semmelweis Terv végrehajtásáról szóló, június végén hatályba lépett kormányhatározatot – közölte Éger István, a NEK soros ülésének levezető elnöke csütörtökön Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az EMA CHMP bizottság júliusi ülésének határozataiból

Új gyógyszerek törzskönyvezése, törzskönyvi kérelmek elutasítása, generikus készítmények, indikáció bővítések

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hepatitis és kábítószerezés - a számadatok tükrében

Hepatitis C: a magyarországi elterjedtség az intravénás szerhasználók körében elmarad az európai átlagtól. A fertőzöttség aránya Budapesten a legmagasabb.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: tizenkétmilliárd forint a szakdolgozók és szakorvosok továbbképzésére

Több uniós fejlesztési program révén összesen tizenkétmilliárd forintos forrás jut a szakorvosok és szakdolgozók továbbképzésének támogatására - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár kedden (07.26.) Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Szócska Miklós közlése szerint az ehhez kapcsolódó pályázatok szeptemberben jelennek meg.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Befejeződött a buprenorphin humán III fázisú klinikai vizsgálata, krónikus fájdalommal járó állapotokban

Szeptemberben várhatóak a hatékonysággal kapcsolatos főbb eredmények. A BioDelivery Sciences International (BDSI) cég bejelentette, hogy az utolsó beválasztott beteg is befejezte a buprenorphin humán III fázisú klinikai vizsgálatának randomizációs szakaszát. A vizsgálat célja a burpenorphin adás hatékonyságának és biztonságosságának elemzése volt középsúlyos – súlyos fájdalommal járó kórképek esetén. RALEIGH, N.C., 2011 július 25.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az EMA új stratégiája az antibiotikum-rezisztenciával kapcsolatosan

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a napokban publikálta a 2011-15 időszakra vonatkozó új stratégiáját az antimikrobiális gyógyszerek (főként antibiotikumok) adásakor felmerülő rezisztenciával kapcsolatosan. A rezisztencia fő forrásaként az állatpopulációkon való antibiotikum-használatot jelölték meg.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Merénylet Norvégiában - Klinikai szakpszichológus szerint elkerülhető lett volna a tragédia

Budapest, 2011. július 25., hétfő (MTI) - Egy klinikai szakpszichológus szerint elkerülhető lett volna a közel száz áldozatot követelő norvégiai tragédia, ha a környezet időben felismeri, és a szakemberek felé jelzi a beteg férfivel kapcsolatos problémákat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új remény széklet-inkontinencia esetén

Új eljárás vált elérhetővé a Magyarországon több tízezer embert érintő krónikus széklet-visszatartási zavar kezelésére. Az úgynevezett InterStim terápia egy olyan minimálisan invazív beavatkozás, amely elektromos impulzusokkal stimulálja a szakrális ideget és serkenti az izomműködést. Az új módszer, melyet az Egyesült Államokban egyelőre csak a Northwestern Memorial Kórházban végeznek, egyike azon kevés kezeléseknek, amelyek hosszú távon hatékonyak a rendellenességgel szemben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább