Hírek, cikkek

Konferenciasorozatot rendeznek Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának évfordulójára Szegeden

Szeged, 2011. augusztus 30., kedd (MTI) - Nyolc Nobel-díjas tudós is előadást tart azon a konferenciasorozaton, amelyet 2012 tavaszán rendeznek Szegeden abból az alkalomból, hogy Szent-Györgyi Albert hetvenöt esztendeje vehette át a tudományos elismerést - jelentette be Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora kedden a Tisza-parti városban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

NEFMI: elkészült az új nemzeti drogstratégia tervezete

Elkészült az új nemzeti drogstratégia tervezete, mely hétfőtől megtekinthető a drogstrategia.hu weboldalon - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Növekszik az érdeklődés a diplomás ápolói képzés iránt a pécsi egyetemen

Növekszik az érdeklődés a diplomás ápolói képzés iránt a Pécsi Tudományegyetemen (PTE), ahol korábban a jelentkezők alacsony száma miatt felmerült, hogy a szakot nem minden évben hirdetik meg a továbbtanulóknak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A tőkehal immunrendszerétől a psoriasis kezeléséig?

Meglepetéssel szolgált a tőkehal immunrendszere. A tőkehal genetikai állományának feltérképezésével norvég kutatók rájöttek, hogy a faj immunrendszere jelentősen eltér a többi halétól, és az emlősökétől is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új gyógyszer késői stádiumú tüdőrák kezelésére

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA jóváhagyta a Xalkori (crizotinib) gyógyszerkészítmény törzskönyvezésének kérelmét, melyben a javallati kör az alábbi: késői fázisban lévő (helyileg előrehaladott, ill. metasztatizáló) nem kissejtes tüdőrák (NSCLC), ahol jelen van az ALK (anaplastikus lymphoma-kináz) gén.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új gyógyszer az akut angiooedema kezelésére

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA jóváhagyta a Firazyr (icatibant) injekció forgalomba hozatalának engedélykérelmét, egy ritka betegség, az akut rohamokkal járó herediter angiooedema (HAE) kezelésére, felnőtt betegeken.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szájüregi rák: Magyarországon a legrosszabb a helyzet az EU-n belül

Magyarországon a férfiak körében a szájüregi rák a harmadik leggyakoribb halálok, s ezzel itt a legrosszabb a helyzet az Európai Unió tagállamai közül - mondta Redl Pál tanszékvezető egyetemi docens, a XV. Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Kongresszus szervezőbizottságának elnöke csütörtökön Debrecenben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ötször nagyobb eséllyel kap szélütést, aki pitvarfibrillációval küzd

Ötször nagyobb eséllyel kap szélütést, az aki pitvarfibrillációval küzd. Sokan viszont nem is tudják, hogy ilyen szívritmuszavaruk van, ezért több orvosi társaság közös felvilágosító kampányt indított, melyről szerdán (08.24.) Budapesten tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Miért kerül sokba a magyar egészségügy? És mégis miért nem lehet belőle pénzt kivonni?

A Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége szerint az alábbiak jellemzik a magyar egészségügy jelenlegi helyzetét: Fáradt, alulfizetett, öregedő félben lévő háziorvosi rendszer, sok betöltetlen álláshellyel, erejét, munkabíró képességét nagymértékben meghaladó feladatokkal.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Botox kezeléssel az inkontinencia ellen

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA jóváhagyta a Botox kezelés alkalmazását a hólyag-inkontinencia néhány speciális formájában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Fővárosi Közgyűlés - Jövő év január 1-jétől az állam működtetheti a fővárosi kórházakat

Tizenkét fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézmény állami tulajdonba adásáról dönthet jövő szerdán (08.31.) a Fővárosi Közgyűlés.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hőség - Új jogszabály készül a kórházak teendőiről, a tiszti főorvos ajánlása

A hőségriasztással kapcsolatos, a kórházi előírásokat tartalmazó jogszabály előkészítés alatt áll; az ilyenkor szükséges tennivalókról jelenleg a kórházak belső működési szabályzata rendelkezik - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Csaknem 6 milliárd forintos beruházással új épülettömb épül a szolnoki Hetényi kórházban

Csaknem 6 milliárd forintos beruházással a szolnoki Hetényi kórház eddigi legnagyobb fejlesztése kezdődik meg, új kórháztömb épül - jelentette be Bene Ildikó főigazgató-főorvos az intézményben tartott sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Oktatási kapcsolatait erősíti a Debreceni Egyetem

A gyermekgyógyászat az egyik kiemelt terület, amelyen mélyíti kapcsolatait a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházzal, amely újabb három évre megszerezte oktatókórházi akkreditációját.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Világgazdaság - Exportképes orvosképzés

Sokszoros a külföldiek túljelentkezése a hazai orvoskarokra, ám a szűk oktatási kapacitások miatt 2100-nál több fiatalt nem tudnak felvenni - írja a Világgazdaság.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új készítmény Hodgkin-kór és ALCL kezelésére

Az FDA jóváhagyta az Adcetris (brentuximab vedotin) törzskönyvi kérelmét Hodgkin-kór és systemás anaplasticus nagysejtes lymphoma (ALCL) kezelésére

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Világgazdaság - A kórházakon nem segítenek érdemben a szétosztott pénzek

Elérheti a 45 milliárd forintot a kórházak adóssága, így a napokban köztük szétosztott 3,8 milliárd alig csökkenti a várólisták hosszát - írta a Világgazdaság.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ecstasy-változat lehet a rák gyógyszere?

Brit kutatók módosították az ecstasy-t (MDMA), az új változat százszor hatékonyabban pusztítja el a rákos sejteket, mint maga a drog, lehetővé téve ezzel a szer esetleges gyógyászati alkalmazását.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Három az egyben - Tudományos iskola felsőfokon

De hol marad az ember? - tette fel a kérdést önmagának Kopp Mária professzorasszony, amikor sok évtizeddel ezelőtt jelentkezett az orvosi egyetemre. Akkor még az emberi jelenség, annak gazdagsága, sokszínűsége érdekelte, és úgy gondolta, hogy sehol máshol nem ismerheti meg jobban, mint orvosként. Mégsem így történt. "Arról, hogy az embernek személyisége, pszichéje, tudata van, gyakorlatilag semmit nem tanultunk akkoriban. Már akkor hallgatóként elhatároztam, hogy mindent megteszek azért, hogy ezt az egyoldalú, szakbarbár szemléletet megváltoztassuk, és az orvoslás művészete, az emberi személyiség súlyának megfelelő helyet kapjon az orvosképzésben" - írja sok évvel később egy visszaemlékezésében. A professzorasszony állta a szavát.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nehéz a korai magömlés kezelése

Több kutatás egybevetése után jutottak a szakemberek arra a felismerésre, hogy a viselkedésterápia gyakran nem hatásos gyógymód a problémára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Háziorvosi gondozás a daganatos betegségben

A súlyos betegségek megelőzésében, felismerésében, az onkológiai kezelések ideje alatt, majd a terápia befejezését követően is fontos feladat hárul(na) a háziorvosokra. A feltételes mód azért indokolt, mert a betegeknek egy jelentős része nincs tisztában azzal, miben számíthat a háziorvosára, s mihez van szükség mindenképp szakorvosra. A bizonytalanság következtében sokszor bolyonganak az ellátóhelyek között a betegek, s nem jutnak hozzá ahhoz az ellátáshoz vagy tüneti kezeléshez, amely pedig könnyebbé tenné a mindennapjaikat. A RÁKGYÓGYÍTÁS magazin gyakorló orvosokat keresett meg, hogy mondják el: miben támaszkodhatnak a daganatos betegek a háziorvosukra.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Depressziós nőknél gyakoribb a stroke

A Stroke: Journal of the American Heart Association című szaklapban megjelent tanulmány arról számol be, hogy egy korábbi, több mint 80 000 nő bevonásával készült tanulmány alapján a szakemberek összefüggést fedeztek fel a kórtörténetben szereplő depresszió és a stroke kockázatának növekedése között.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

"Öngyilkos merénylőkkel" a szuperbaktériumok ellen

Sikerrel szállnak szembe a szingapúri kutatók által létrehozott "öngyilkos merénylő" mikroorganizmusok a Pseudomonas aeruginosa baktérium, egy olyan kórokozó ellen, amely végzetes lehet a legyengült immunrendszerű betegek számára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az EMA jóváhagyása: az előrehaladott melanoma kezelésére alkalmazható új gyógyszer

A készítmény neve Yervoy, a hatóanyag neve ipilimumab. A gyógyszer i.v. infúzió formájában kerül alkalmazásra.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Elindult a szociális ágazati portál

Budapest, 2011. augusztus 18., csütörtök (MTI) - Elindította a szociális ágazati portált a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szakterületen dolgozók számára egyetlen weboldalon teszi elérhetővé a szükséges információkat - mondta budapesti sajtótájékoztatóján Nyitrai Imre, a szaktárca szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Uniós támogatással fejlesztik a koraszülött-ellátást Szegeden

Uniós támogatással korszerűen felszerelt, harmincágyas koraszülött intenzív osztályt alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermekgyógyászati klinikáján; a 382 milliós beruházás 10 százalékos önrészét a város önkormányzata állja - jelentette be Botka László (MSZP) polgármester és Szabó Gábor rektor a csongrádi megyeszékhelyen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi államtitkárság: a területi védőnői ellátás szervezése az önkormányzatok feladata

Budapest, 2011. augusztus 17., szerda (MTI) - A védőnői körzetek kialakítása, az ott dolgozók finanszírozása az önkormányzatok feladata. Az egészségügyi államtitkárság a meglévő jogszabályok felülvizsgálatával igyekszik megoldani az ellátás problémáit.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egy újonnan felfedezett antitest képes felismerni az influenzavírus több törzsét is

A Howard Hughes Orvosi Intézet munkatársai olyan antitestet fedeztek fel, mely számos influenzatörzs felismerésére képes. A felfedezés elvezethet a hosszabb ideig védettséget nyújtó védőoltáshoz.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jó az atomerőmű védettsége

Paks, 2011. augusztus 15., hétfő (MTI) – Semmiféle azonnali beavatkozásra nincs szükség a paksi atomerőműben a fukushimai tapasztalatok ismerete alapján, a létesítmény védettsége jónak bizonyult - közölte Mittler István a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója annak kapcsán, hogy határidőre megküldték az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) előrehaladtáról készült jelentést.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Újabb másfél milliárd forint többletforrás jut a betegellátásra

Betegellátási feladataik elvégzésre összesen 255 kórház számára mintegy másfélmilliárd forint többletforrást biztosít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A CPAP terápia a leghatékonyabb módszer az alvási légzéskimaradásra

A legújabb kutatási eredmény szerint a CPAP készülék használata a leghatékonyabb módszer az alvási apnoe, vagyis az alvás közben jelentkező légzéskimaradás kezelésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egészségügyi dolgozók életkörülményeiről további egyeztetések várhatók

Az egészségügyi államtitkárság fontosnak tartja, hogy az egészségügyi dolgozók életkörülményei, jövedelmi viszonyai ne rosszabbodjanak, hanem javuljanak - írta a szaktárca az MTI érdeklődésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA várja az észrevételeket a gluténmentes élelmiszerek címkézése céljából

Az amerikai gyógyszerhatóság augusztus elején indította el a 2007-ben közétett javaslata alapján a szakértői észrevételek, megjegyzések időszakát az élelmiszerek gluténmentes címkével való ellátásával kapcsolatosan. Ennek orvosi vonatkozása igen jelentős, hiszen ez biztonságot nyújthat minden, coeliakiában szenvedő beteg számára, amikor élelmiszereket vásárol.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új kutatási projekttel válaszol az EU a váratlan járványokra

Tizenkét millió euróval többet fordít az Európai Bizottság az uniós kutatási keretből egy, az E.coli járványhoz hasonló váratlan fenyegetések hatékony kezelését célzó projektre - olvasható a Bizottság közleményében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az MKRSZ nyilatkozata az egészségügy jelen helyzetéről

A Semmelweis- és Széll Kálmán Terv, valamint a Markusovszky Lajos- és Than Károly Ösztöndíj után Bethlen István programot!

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Észak-Magyarország - Tizenegymilliárd forintos kórházi beruházás Miskolcon

Tizenegymilliárd forintos egészségügyi beruházás kezdődhet hamarosan Miskolcon, miután hétfőn kiválasztották a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházban épülő, úgynevezett csillagpont kórház kivitelezőjét - írta az Észak-Magyarország.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

További 660 millió forint jut a többletfeladatokat végző kórházaknak

Budapest, 2011. augusztus 10., szerda (MTI) - Augusztustól összesen 660 millió forint többletforrásból gazdálkodhat csaknem negyven kórház, az intézmények nagy értékű, költséges műtétekre fordíthatják a pénzt, illetve a járóbeteg-ellátás keretében több beteget fogadhatnak speciális és művesekezelésen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kormányrendelet-tervezet: csökkenthető a nukleáris biztonsági övezetet

Csökkentheti a nukleáris biztonsági övezetet a nukleáris létesítmények és a radioaktívhulladék-tároló biztonsági övezetéről szóló kormányrendelet, ha az erről szóló előterjesztést elfogadja a kormány.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Iszapömlés - Kontrollvizsgálatokat végeznek a devecseri egészségügyi szűrőközpontban

Veszprém/Devecser, 2011. augusztus 9., kedd (MTI) - Újból kontrollálják az eddig megvizsgált lakosok egészségi állapotát a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófát követően felállított devecseri Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpontban, a vizsgálatok második lépcsőjében - közölte az ajkai térség egészségügyi ellátásáért felelős államtitkári megbízott kedden az MTI érdeklődésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Csaknem kétmilliárd forinttal több pénz jut a kórházaknak az E Alapból

Augusztustól az eredetileg ez évre tervezettnél 1,7 milliárd forinttal nagyobb összeg áll a kórházak rendelkezésére az Egészségbiztosítási Alapban a tételes elszámolású eszközök és nagy értékű műtétek finanszírozására - olvasható az egészségügyért felelős államtitkárság és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden (08.09.) az MTI-hez eljuttatott közös közleményében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az Egis jövőre forgalma csökkenésével számol a hazai piacon

Az Egis Gyógyszergyár az októberben induló új üzleti évében 6-8 százalékos visszaeséssel számol a belföldi piacon a kedvezőtlen jogszabályi változások miatt - mondta Poroszlai Csaba gazdasági igazgató sajtótájékoztatón szerdán (08.10.) Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Állatkísérletek helyett sejtkultúrákon tesztelhetők a kozmetikumok

Laboratóriumi sejttenyészetekben is tesztelhető, hogy egyes kozmetikumokban használt, vagy még csupán használni tervezett vegyületek váltanak-e majd ki allergiás reakciókat - állítják svéd kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Védőoltás szívinfarktus ellen?

Évszázadok óta ismert, hogy az érelmeszesedés különleges gyulladás az érrendszerben és arra is voltak adatok, hogy az olyan heveny gyulladással járó fertőzések, mint az influenza ugyancsak szerepet játszhatnak ebben a folyamatban. Érthető, hogy a kutatókat érdekelte: az influenza ellen kifejlesztett és hatásos oltás csökkenti-e a szívinfarktus esélyét vagy szövődményeinek kockázatát.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Rákgyógyítás: alternatív veszélyek, hospice és agyi áttétek kezelése

Riportok és tudományos ismeretterjesztés a betegmagazin nyári kiadásában. A lap górcső alá veszi a daganatos betegeknek a kórház falain kívül kínált termékeket és szolgáltatásokat. A magazin cikksorozatában az agyi áttétek kezelési lehetőségeit járja körbe, riportot közöl az intézeti és otthoni hospice ellátásról. A hasábokon praktikus információk olvashatók a terápiákról, beszámoló a daganatos betegek közösségi életéről, valamint egy rákbeteg asszony osztja meg megküzdésének történetét, s a sorstársaknak szánt gondolatait.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább