Hírek, cikkek

MESZK: a mentőápolók csaknem fele nem rendelkezik egészségügyi szakképesítéssel

A mentőápolók csaknem fele nem rendelkezik egészségügyi szakképesítéssel - mondta Kubányi Jolán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke egy budapesti sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Akciósorozatot indít az "egyszemélyes döntéshozatal" ellen a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal

Felvilágosító akciósorozatot indít a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK), a kiemelt cél, hogy az egészségügyben megváltoztassák a jelenlegi "szuperkoncentrált döntési mechanizmust".

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Fővárosi egészségügyi intézmények állami kézbe adása

Jóváhagyta a fővárosi egészségügyi intézmények állami kézbe adásának előkészítését meghatározó megállapodást szerdán (09.28.) a Fővárosi Közgyűlés.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Listeria járvány az USÁ-ban

Tizenhárom ember halt meg szennyezett sárgadinnye okozta listeria fertőzésben az Egyesült Államokban, és 72 fertőzöttről tudnak az egészségügyi hatóságok - közölte az amerikai járványügyi hivatal (CDC).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Oltóanyag-előállítás állami kézben?

Az egészségügyi államtitkárság ismét állami kézbe szeretné venni az influenza-oltóanyag előállítását - tudta meg a Népszabadság.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az EMA üzenete a Szív Világnapjára (2011. szeptember 29.)

A Szív Világnapja (World Heart Day) minden évben ezen a napon kerül megrendezésre. Fő célja és egyben üzenete a világ népei számára, hogy a vezető halálokok a szívbetegség és a stroke… Idén a téma, a jelszó: „egy világ – egy otthon – egy szív!”

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új gyógyszer képes lehet megállítani a sclerosis multiplexes betegek romlását

Az Albertai Egyetem munkatársai felfedezték, hogy sclerosis multiplexes betegekben milyen agyi kémiai anyagok szintje alacsony. Már folyamatban van a megfigyelés alapján kifejlesztett gyógyszerek tesztelése.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Őssejt- és génterápiás kutatások Debrecenben

Debrecen, 2011. szeptember 27., kedd (MTI) - Immun- és anyagcsere betegségben szenvedők gyógyulását teszi lehetővé az a Debrecenben most lezárult kutatási program, amelynek keretében őssejt- és génterápiás kutatóközpont is létrejött a cívisvárosban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Folytatódik a nyíregyházi tömbkórházprojekt

Nyíregyháza, 2011. szeptember 27., kedd (MTI) - A kivitelezők kiválasztására kiírt közbeszerzési eljárás lezárása után, az új onkológiai centrum építésével folytatódhat a 12,5 milliárd forint értékű nyíregyházi tömbkórházprojekt - közölték az Egészségügyi Holding Zrt. és a megyei önkormányzat vezetői kedden sajtótájékoztatón, Nyíregyházán.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Éger István: az egészségügyi ágazat már csődben van

Budapest, 2011. szeptember 27., kedd (MTI) – A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az egészségügyi ágazat már nem csődközeli helyzetben, hanem csődben van; Éger István, a MOK elnöke kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, amennyiben ezen nem változtatnak, az orvosi karnak egyetlen üzenete lehet Magyarország számára: "nincs tovább".

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyászati centrum épülhet Balatonfüreden

Veszprém, 2011. szeptember 27., kedd (MTI) - Több milliárd forintos beruházással gyógyászati centrum épülhet Balatonfüreden, az egykori Huray piac területén, a jövő év elején kezdődne az építkezés első üteme - közölte a város a honlapján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nemzeti drogstratégia - TASZ: alkalmatlan a tervezet a jövő drogpolitikájának meghatározására

Budapest, 2011. szeptember 26., hétfő (MTI) - Szakmai szervezetek is alkalmatlannak tartják az új nemzeti drogstratégia tervezetét arra, hogy meghatározza a jövő drogpolitikáját - tájékoztatta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hétfőn az MTI-t.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Több mint kétezer gyógyszer ára változik októbertől

Budapest, 2011. szeptember 26., hétfő (MTI) - Október elsejétől 534 gyógyszerért kevesebbet, 1686 készítményért viszont többet kell fizetni a patikákban - közölte Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) Ártámogatási Főosztályának a vezetője hétfőn az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

RÖVIDHÍR - Szócska Miklós még a héten megkeresi javaslataival a rezidenseket

Budapest, 2011. szeptember 27., kedd (MTI) - Szócska Miklós egészségügyi államtitkár még ezen héten megkeresi a rezidenseket azon javaslataival, amelyekkel, mint mondta, javíthat élethelyzetükön.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egymillióval kevesebb szívhalál?

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: Az Egyesült Államokban nyilvánosságra hoztak egy munkatervet, amelytől azt remélik, hogy a szív-és érbetegségek okozta halálozás öt év alatt egymillióval csökken. Az Egymillió szív program a társadalom minden részét és rétegét mozgósítja.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Intelligens gyógyászati segédeszköz - Addig terheljem, amíg nem fáj?

A csonttörések gyógyításában alapvető kérdés a rehabilitáció, az utóbbinak pedig alapfeltétele a sérült testrész mozgatása. Igen ám, de milyen erővel mozgassuk az összeforróban lévő csontot? Erre a célra fejlesztettek ki magyar orvosok és mérnökök egy intelligens eszközt, amely méri és regisztrálja a gyógyuló alsó végtagot ért terhelést.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Lombikbébi-egyesület: Magyarországon elakadt a lombikbébiprogram

Budapest, 2011. szeptember 23., péntek (MTI) - Az elmúlt években a gyermektelenek aránya Magyarországon tovább növekedett, a hazai lombikbébiprogram fejlődése mégis elakadt, sőt visszafejlődési tendenciák is megjelentek - közölte a Budai Lombikbébi Közhasznú Egyesület pénteken az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Orvosi Turizmus Iroda: az egészségügyi kasszában is legyen hiánycsökkentő számla

Budapest, 2011. szeptember 22., csütörtök (MTI) - Az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az államadósság-csökkentő számla bevezetéséhez hasonlóan kellene megoldani az egészségügyi kassza hiányának csökkentését is - tájékoztatta a cég csütörtökön az MTI-t.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Objektív módszer a fájdalom meghatározására

A Stanford Egyetem munkatársai új módszert fejlesztettek, mellyel fel lehetne váltani a fájdalomkísérletekben az egyének szubjektív beszámolóit. Az eszköz az egy mintázatából következtet a fájdalom jelenlétére, vagy hiányára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Felmérés: egyre többet költenek a magyarok az egészségükre

Budapest, 2011. szeptember 21., szerda (MTI) - A magyar lakosság egyre többet fordít egészsége megőrzésére, illetve visszanyerésére - derült ki a GfK Hungária és a TÁRKI Egészséggazdasági Monitor felmérésének adataiból.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EEKH: nagy az érdeklődés a rezidensek kibővített ösztöndíjprogramja iránt

Budapest, 2011. szeptember 22., csütörtök (MTI) - Bő egy hét alatt már 46-an jelentkeztek az egészségügyi államtitkárság által ismét meghirdetett rezidensi ösztöndíjprogramra, amelyben az előzőekhez képest több feltétel módosult, de a szakorvosképzés idejére ígért havi nettó százezer forintos támogatás változatlan maradt - közölte az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Felmérés: a lakosság háromnegyede felajánlaná szerveit

Budapest, 2011. szeptember 21., szerda (MTI) - A felnőtt lakosság háromnegyede bárkinek felajánlaná szerveit annak ellenére, hogy a szervadományozás hazai jogi szabályozása sokak számára nem ismert - derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új fehérje a tüdőrák-diagnosztikában

A Fred Hutchinson Rákkutató Intézet munkatársai felfedeztek egy fehérjét, mely mind egerekben, mind emberekben kapcsolatba hozható a tüdőrák korai fázisával. Az eredmények alapján akár egy új, vérmintából elvégezhető tesztet is fejleszthetnek, melynek segítségével korai diagnózis állítható fel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: követőkre talált az ENSZ-ben a magyar chipsadó

A világtrendbe illeszkedik a magyar chips- és üdítőital-adó, amelynek - mint az az ENSZ-közgyűlésnek a nem fertőző betegségekkel kapcsolatos tanácskozásán is kiderült - követői vannak a világban – jelentette ki az MTI-nek New Yorkban helyi idő szerint hétfő este Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új műtőket alakítanak ki a 20 éves debreceni Transzplantációs Centrumban

Két új transzplantációs műtőt kap a közeljövőben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) Transzplantációs Centruma, a műtőket kifejezetten élődonoros átültetésekhez alakítják ki - közölte Asztalos László, az intézmény vezetője.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Minden doktor pszichés terhelése hasonló

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: Részletes fizikai és lélektani mérések igazolták, hogy a különböző amerikai szakorvosok terhelése és teljesítménye csak bizonyos részleteiben eltérő. A legkülönbözőbb orvosi területeken dolgozó specialisták vizsgálatában észlelt eredményeket a Medical Care közölte.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Betegjogok védelmében - Speciális szolgáltatás egészségügyi intézményekben

A beteg ember fokozottan érzékeny és sérülékeny. Gyakran érzi úgy - joggal vagy ok nélkül -, hogy az őt ellátó egészségügyi személyzet nem megfelelő hangon szól hozzá, nem kap elég törődést, figyelmet, nem informálják kellőképpen egészségi állapotáról: vagyis sérülnek betegjogai. Csaknem másfél évtizeddel ezelőtt éppen az ilyen, betegeket érintő és helyben is könnyen orvosolható panaszok kivizsgálására és elintézésére hozták létre a betegjogi képviselet intézményét. Az ott dolgozó felkészült, elkötelezett betegjogi képviselők segítenek a betegek eligazodásában, vitás ügyeik rendezésében - egy szóval megkönnyítik a kommunikációt a beteg és az egészségügyi intézmény között.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az iKnowMed™ és Lynx Mobile® rendszerek integrálásával kialakított onkológiai kemoterápiás kezelőprogram

Az iKnowMed elektronikus betegadatkezelő rendszer, és a Lynx Mobile kórházi gyógyszernyilvántartási rendszer egyesítésével az amerikai McKesson Specialty Health Solutions for Oncology kialakított egy integrált rendszert, melynek lényege hogy az onkológiai kemoterápiás gyakorlatot egyszerűbbé és jobban követhetővé teszi. Közelebbről: mire a berendelt beteg megérkezik, a mobil rendszeren át lekért gyógyszer a kezeléshez már az osztályon/rendelőben van.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jövő évtől indítaná a központi praxisalapot az egészségügyi államtitkárság

Budapest, 2011. szeptember 15., csütörtök (MTI) - A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága hamarosan a kormány elé terjeszti a praxisalapról kidolgozott koncepcióját, amennyiben elfogadják, már a jövő év elejétől segíthetnék ebből a keretből a hozzájutást a háziorvosi praxishoz - közölte az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Pharmadose Kft. helyreigazító közleménye

Budapest, 2011. szeptember 14., szerda (MTI) - Két napja nem fogad járó betegeket a váci kórház laborja című, 2011. augusztus 24-én közölt tudósításunkkal kapcsolatban a Pharmadose Kft. jogi képviselője az alábbi helyreigazító közlemény közzétételét kérte.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A túlsúly nem feltétlenül jelent szívproblémákat

A túlsúly nem feltétlenül jelent szívbetegséget hordozója számára - állapították meg tanulmányukban görög kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Krónikus betegségekről tette közzé jelentését a WHO

Genf, 2011. szeptember 13., kedd (MTI/AP) - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az olyan krónikus betegségek globális előfordulásának szenteli legújabb tanulmányát, mint a rák, a diabétesz, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések, egyúttal bemutatja, hogy egyes országok miként képesek ellátni a növekvő betegszámot.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Világszerte 366 millióan szenvednek cukorbetegségben

London, 2011. szeptember 13., kedd (MTI/AP) - Becslések szerint 366 millióan szenvednek világszerte cukorbetegségben, és ez a globális "járvány" egyre rosszabbra fordul - közölték egészségügyi illetékesek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megjelent a rezidensek kibővített ösztöndíjprogramjának pályázati kiírása

Megjelent az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) honlapján a rezidensek kibővített ösztöndíjprogramjának pályázati kiírása, amely szerint több feltétel módosult, de a szakorvosképzés idejére ígért havi nettó százezer forintos támogatás változatlan - tájékoztatta az egészségügyi államtitkárság az MTI-t.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Több gyógyszerészi szervezet összefogása a várható átmeneti gyógyszerhiány minimalizálása érdekében

Budapest, 2011. szeptember 13., kedd (MTI) - Az országos tiszti főgyógyszerész szerint az október 1-jei jelentős árcsökkenések miatt egyes gyógyszerekből szeptember végén valóban lehet átmeneti készlethiány, annak elkerülésére azonban egyeztetéseket kezdett a gyógyszerészi kamara. A köztestület elnökének közlése szerint az eddigi visszajelzések pozitívak, így sikerülhet jelentősen mérsékelni a prognosztizált hiányt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nemzetközi prosztatanap

Szeptember 15-ét 2005-ben nyilvánította a prosztata (dülmirigy) napjává az Európai Urológus Társaság. E naphoz kapcsolódva a hónap első felében egész Európában szakorvosok, egészségügyi intézmények "szólítják meg" a sajtó nyilvánosságán keresztül a férfiakat, figyelmeztetve őket a prosztatarák korai felismerésének lehetőségeire, a szűrővizsgálatok fontosságára. A Magyar Urológusok Társasága szeptember 12. és 17. között rendezi meg az Urológiai Hét 2011 elnevezésű felvilágosító- és szűrőprogramot, amely ezúttal nemcsak a prosztata betegségeire összpontosít.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megkezdődik az egészségügyi intézmények kísérleti felügyelete

Budapest, 2011. szeptember 13., kedd (MTI) - Az év végéig kísérleti jelleggel elindítja az egészségügyi intézmények felügyeletét a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) - olvasható a Magyar Hírlapban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább