Hírek, cikkek

eHealth Week 2011

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyszerpiaci szabályozások

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Sikerünk az eFestival-on

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megújul a siófoki kórház

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Sztatinok és a fertőzések?

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kórházak egy holdingban

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hogyan védik gyermekeik egészségét a szülők?

Az ajánlott védőoltásokkal kapcsolatos szülői hozzállásra volt kíváncsi az a tudományos és gyakorlati szakemberekből álló team, amelyik Hajdú-Bihar megyében tavaly egy kérdőíves felméréssel szólította meg a szülőket. A felmérés eredményeiről az ÁNTSZ Kommunikációs Főosztálya adott tájékoztatást.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyilkos vírusok – vírusgyilkosok: mit gondolunk a vírusbetegségek elleni védekezésről?

Leginkább a daganatos betegségek keltenek félelmet, a nők ?-e említi az emlőrákot és más nőgyógyászati tumorokat. A vírusfertőzéseket közepesen veszélyesnek tekintik, de ha a gyermekeket érinti, akkor a 2. legveszélyesebbnek értékelik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Belélegezhető védőoltások? (megszűnhet a tűtől való félelem...)

A Colorado Egyetem kutatói porított alakú, inhalációs vakcinát fejlesztettek, mely képes lehet a kanyaró megelőzősére. A klinikai vizsgálatokat idén Indiában fogják lefolytatni, a siker esetén ugyanezen elven a tuberkulózistól a méhnyakrákig más fertőzések elleni védőoltások is elérhetőek lehetnek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új gyógyszer a nem kissejtes tüdőrák ellen: nivolumab

A nivolumab BMS, daganatellenes szer, javallata szerint a felnőttkori nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére olyan betegeken, ahol a betegség metasztatizált, és a betegek korábban részesültek kemoterápiás kezelésben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A diabetes betegségterhe

A diabetes prevalenciája világszerte emelkedőben van. Az USA-ban 2010-ben 26 millió volt a diabeteses betegek becsült száma és 79 millió (!) a 20 év feletti prediabeteseseké. A CDC (US Centers for Disease Control and Prevention) szerint 2050-re minden harmadik ember diabeteses lesz az Egyesült Államokban. A prevalencia emelkedése nyilvánvalóan elsősorban a 2-es típusú diabetesből (T2DM) adódik, de megfigyelhető az 1-es típusú diabetessel diagnosztizáltak számának emelkedése is. T2DM esetén hatékonynak látszanak a prevenciós stratégiák, az életmódváltoztatás, a testsúly csökkentése, T1DM esetén azonban ilyen módszerekkel nem rendelkezünk…

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Debreceni orvoscentrum: hatékonyabb ellátás a daganatos betegeknek

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Onkológiai Intézete 824 millió forint európai uniós támogatást nyert új, korszerű lineáris gyorsító beszerzésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A schizophrenia kezelése és megelőzése – múlt, jelen, jövő

A második generációs antipszichotikumok bevezetése, és a kognitív terápiák alkalmazása az elmúlt két évtizedben meglehetős optimizmusra adott okot a schizophrenia kezelésében. Mennyire javult mindettől a betegek állapota, a klinikai kimenetel?

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Meddig tartanak a tünetek gyermekkori légúti infekció esetén?

A vizsgálat a háziorvosi gyakorlatban és a sürgősségi ellátás során előforduló esetekben meta-analízis segítségével elemezte a légúti infekciók tüneteinek tartamát.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Magyarországon ritkán alkalmaznak ópiát-alapú fájdalomcsillapítókat

Magyarországon ritkán alkalmaznak ópiátalapú fájdalomcsillapítókat, de már tapasztalhatók kedvező változások - mondta Páva Hanna egészségügyért felelős helyettes államtitkár egy szakmai konferencián pénteken Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egy rendelettervezet szerint szülésznő is végezhetne terhesgondozást

Az egészségügyért felelős államtitkárság tervei szerint szeptembertől szülésznő is végezhet terhesgondozást; az erről szóló miniszteri rendelet tervezete már olvasható a kormány honlapján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Markánsabb véleménynyilvánítást ígér az orvosok ügyeiben a MOTESZ új elnöke

Hiteles és az eddigieknél markánsabb véleménynyilvánítást ígér az orvostársadalmat érintő szakmai és közéleti kérdésekben a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) új elnöke, Poór Gyula - olvasható a MOTESZ MTI-hez eljuttatott közleményében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szívrohamot elszenvedett emberek társainál nő a depresszió és a szorongás kockázata

A szívrohamot elszenvedett páciensek társainál nagyobb arányban emelkedik a depresszió és a szorongás kockázata, mint más halállal végződő vagy nem halálos betegség esetén - állapították meg dán és brit kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szűrővizsgálatokkal a daganatos betegségek korai felismeréséért

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: A rosszindulatú daganatok kérdései, a férfi és női urológiai betegségek megelőzésének és kezelésének legkorszerűbb módszerei állnak a Magyar Urológusok Társasága csütörtökön kezdődött XVI. kongresszusának középpontjában, a rendezvényen részt vesznek az urológiához legközelebb álló társszakmák - uroonkológiai, andrológiai, infektológiai - képviselői is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Sikeres a szélütés után alkalmazott első őssejtkezelés biztonságossági tesztje

A következő szakaszába léphet a stroke kezelésére szolgáló idegi őssejtek világviszonylatban első klinikai próbája, miután biztonságossági tesztjét sikeresnek minősítette egy független bizottság - adta hírül a BBC honlapja (http://www.bbc.co.uk).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szakértők szerint az Alzheimer-kór súlyos terhet jelent a világgazdaság számára

A lakosság elöregedésével párhuzamosan egyre nagyobb súllyal nehezedik az Alzheimer-kór a világgazdaságra a következő években - figyelmeztettek szakértők egy amerikai kongresszusi meghallgatáson.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A thrombosishajlam öröklődhet

A vénás thromboembolia a harmadik leggyakoribb keringési betegség a coronariabetegség és a stroke után. A malmöi Elsődleges Egészségügyi Kutatóközpont kutatói feltérképezték a vénás thromboembolia örökletes faktorainak jelentőségét a teljes svéd populációban. Tanulmányozták a betegségben szenvedők gyermekeinek kockázatát, összevetve azokkal a gyerekekkel, akiknek a szüleinek nincs vénás thromboemboliája.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Daganatosok stroke-veszélyben!

A stroke és az agydaganatok kapcsolata akkor is kézenfekvő, ha nem ok-okozati viszony van köztük. Az átlagéletkor emelkedésével a daganatos betegek száma növekszik, mint ahogy a stroke-osoké is. Ennek megfelelően az egyre magasabb korú személyekben két egymástól független betegség is kialakulhat: agyi érbetegség illetve daganat. A tudományos vizsgálatok azt is igazolták, hogy a test más (nem agyi) rosszindulatú daganataiban szenvedők magasabb arányban kapnak stroke-ot, mint akiknél nincs daganat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A halálos négyes valóban gyakran halálos

Az orvosok az utóbbi ötven évben ismételten leírták, hogy bizonyos betegségek, kóros állapotok gyakorta járnak együtt, és ez kifejezetten rontja a betegek túlélésének esélyét. Egy amerikai professzor nevezte el halálos négyesnek azt a kombinációt, ha a zsíros has magas vérnyomással, cukorbetegséggel és rossz vérzsírértékekkel együtt észlelhető.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Egyetem: bőrgyógyászati témák a májusi Kutatói Szalonban

A nagyon gyorsan fejlődő bőrgyógyászati terület állt az idei szemeszter utolsó Kutatói Szalonjának középpontjában, ahol Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes köszöntötte a megjelenteket. Bemutatva a Szalon első előadóját, Dr. Detlef Zillikenst, a Lübecki Egyetem professzorát hangsúlyozta: Németország az egyik legfontosabb partnere a Semmelweis Egyetemnek, tudományos és üzleti szempontból is, mióta 1983-ban elindult a német nyelvi program. Ezen túl is számos régi kapcsolat köti a Semmelweiset több német egyetemhez, így a heidelbergihez és a freiburgihoz. A rektorhelyettes emlékeztetett arra, hogy a lübecki egyetemmel is van élő együttműködés, tavaly februárban egy delegációs látogatás részeként pedig már voltak lübecki vendégei a Szalonnak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább