Hírek, cikkek

Szakmai elismeréssel tennék vonzóbbá az egészségügyi szakdolgozói pályát

Az év egészségügyi szakdolgozója című pályázatot kedden hivatalosan is meghirdették, a kezdeményezők fő célkitűzése, hogy vonzóbbá tegyék ezt a pályát és javítsák a szakdolgozók elismertségét - mondta a pályázat egyik kiírója, a Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány képviselője sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: az egészségügyben teljes logisztikai újraszervezésre van szükség

Az egészségügyi dolgozók létszámhiánya miatt teljes logisztikai újraszervezésre van szükség az ágazatban - mondta Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár az eHealthWeek beharangozó rendezvényén kedden (04.12.), Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Magyosz az egészségügybe visszaforgatható válságadót javasol

Az egészségügybe visszaforgatható, az orvosok és szakápolók bérének rendezésére fordítható válságadó bevezetését javasolja a gyógyszeriparban a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) - közölte a szervezet az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Változások a gyógyszerpiacon, közel 26 milliárdot szeretne megtakarítani a kormány

A Magyar Nemzet úgy tudja, írásban is megkapták a gyógyszerpiac szereplői, hogy július 1-től milyen intézkedéseket tervez a kormány. A tervezett lépesek között - amelyektől 25,9 milliárd forint megtakarítást vár a kabinet - szerepel egyebek mellett a gyógyszergyártói befizetések növelése és a koleszterinszint-csökkentők támogatásának a mérséklése.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az idei év második felében elérhető lesz a stroke elleni gyógyszer

A Pradaxát a véralvadásgátló gyógyszerek "Szent Gráljának" tartják, amely 50 éve az első komoly gyógyszerinnovációs áttörésnek számít a stroke megnövekedett kockázatával rendelkező emberek számára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tulassay Tivadar: a Semmelweis Egyetem már nagyjából egymilliárd forintot "hitelezett" az államnak

A Semmelweis Egyetem (SE) mostanáig mintegy egymilliárd forintot "hitelezett" az államnak, azzal hogy pályázatokat elnyert kutatólaboratóriumainak és kutatócégeinek az intézmény finanszírozza a kutatásokat a Nemzeti Innovációs Hivatal helyett - mondta Tulassay Tivadar, a SE rektora az MTI-nek adott interjújában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Állásbörze az egészségügyben

Egészségügyi állásbörze: egyre több egészségügyi dolgozó kell! Vízvári László, az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI) főigazgatója szerint az egészségügyi dolgozók hivatástudata jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügy működik. A munkaerőhiánytól és a munkakörülményektől függetlenül szerencsére ilyen hivatástudatú emberek mindig lesznek - jelentette ki.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Magyar Orvosok Szövetsége három követelést fogalmazott meg

A Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) három követelése van, de a fenyegetés nem céljuk. A szövetség elnöke szerint ugyanis semmi sem lehet olyan fenyegető, mint maga a valóság, az, hogy jelenleg húsz kórházra való orvos és nővér hiányzik Magyarországon.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nem jelentős a besugárzás okozta második daganat kockázata

Annak esélye, hogy a daganat miatt alkalmazott sugárterápia újabb tumor kialakulását okozza, igen csekély – állítják az Egyesült Államok Rákközpontjának munkatársai.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

AZ FDA (Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság) elfogadta a nyugtalan láb-szindróma új gyógyszeres kezelését

Április 6-án az FDA elfogadta a nyugtalan láb-szindróma (RLS) kezelésére a gabapentin enacarbilt tartalmazó Horizant tabletta alkalmazását, napi egyszeri adagolás mellett.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Felfedező kutatások vezethetnek hatékony kezelésekhez

A fertőző betegségek kezelése Európa egészségügyi terheinek 10%-át teszi ki, és a kontinens lakossága változatlanul védtelen a fenyegető fertőzésekkel szemben - ez is olvasható az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének legfrissebb jelentésében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EU-elnökség - Szócska: nemcsak Magyarországon probléma az egészségügyi szakemberek elvándorlása

Az illetékes államtitkár szerint nemcsak Magyarországon okoz gondot az egészségügyi szakemberek elvándorlása, a következő tíz évben olyan helyzet alakulhat ki Európában, hogy mintegy tízmillió dolgozó hiányzik majd az egészségügyből, ezért folyamatosan napirenden kell tartani a kérdést.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mintegy hétmilliárd forintból újult meg a fővárosi Szent Imre kórház

Hivatalosan is átadták szerdán (04.06.) a fővárosi Szent Imre kórház felújított egységeit és új szárnyát; a mintegy hétmilliárd forintos beruházás három év alatt valósult meg.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA (Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság) új készüléket engedélyezett az agyi aneurizmák kezelésére (kivonat)

Az USA FDA hatósága engedélyezte az agyi aneurizmák kezelésére alkalmazható új készülék alkalmazását, amely idegsebészek számára módot ad a nyitott agyi sebészeti eljárások elkerülésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az ENSZ adatai szerint 32 halálos nukleáris baleset volt hat évtized alatt

Az ENSZ egyik szakszolgálata szerint az elmúlt évben 32 halált okozó nukleáris baleset volt a világon, de ebben a statisztikában nincs benne a csernobili katasztrófa. Az atomsugárzás hatásaival foglalkozó tudományos bizottság (UNSCEAR) Bécsben adott ki összefoglaló jelentést az 1945 és 2007 között bekövetkezett balesetekről.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tarlós: néhány héten belül dönthet a kormány a fővárosi kórházak ügyében

A főpolgármester szerint néhány héten belül a kormány elé kerül a kórházak fenntartásának, működtetésének kérdése; Tarlós a MTV Ma reggel-ben ezzel indokolta, hogy helyettese a Fővárosi Közgyűlés előző napi ülésén visszavonta a kórházintegrációt célzó előterjesztést.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottságának 2011. márciusi határozatai, ajánlásai (kivonat)

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága (Emberi Alkalmazásra Szánt Gyógyszerek Bizottsága) 2011. márciusi határozatai, ajánlásai a következőek voltak

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EU-elnökség - A hatékonyabb ellátásról tanácskoznak az uniós egészségügyi miniszterek (04.04.-05.) Gödöllőn

A betegutakról, a hatékonyabb ellátásról és az egészségügyi szakemberek életpályájáról is szó lesz az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek hétfőn kezdődött kétnapos informális ülésén Gödöllőn.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Áprilistól több pénzt kaphatnak a háziorvosok

Hatályba lépett április elsején az új háziorvosi indikátorrendszer, így emelkedhet a háziorvosok bevétele, és magasabb színvonalú lehet az ellátás - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Őssejt laboratórium Debrecenben

Őssejt laboratóriumot hoztak létre európai uniós támogatással a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében - jelentette be Szatmári István egyetemi adjunktus, projektgazda hétfőn sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyorssegély a betegszállítóknak

A betegszállítók szerint csak részben oldja meg gondjaikat a gyorssegély. A betegszállítók szerint csak részben oldja meg gondjaikat az a gyorssegély, amelyet a szaktárca a magas benzinár miatti kompenzációként nyújt számukra.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nagyobb figyelmet a mélyvénás trombózisnak!

A radiológusok azt szeretnék, ha a laikusok is többet tudnának a mélyvénás trombózis (DVT) kockázati tényezőiről illetve komplikációiról. A betegség poszttrombotikus szindrómához illetve tüdőembóliához vezethet. A láb tartós károsodást szenvedhet, illetve halálozás is bekövetkezhet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Éger: az egészségügy minden területe hiányszakma!

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint Magyarországon ma az egészségügy minden szegmense hiányszakma; Éger István annak a véleményének is hangot adott, hogy az orvoshiány már a műtétek sikerességét is rontja.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megkezdődhet Budapest egészségügyi rendszerének átalakítása

A szerkezet-átalakítási koncepció kidolgozásával megkezdődhet Budapest egészségügyi rendszerének átalakítása, ha a képviselők a következő (04.06.) rendkívüli közgyűlésen megszavazzák az erről szóló előterjesztést.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egészségügyi szakdolgozók körében nagy a létszámhiány

Az elmúlt években háromszorosára emelkedett az elvándorló ápolók száma, így az egészségügyi szakdolgozók körében is égető probléma a létszámhiány - mondta Kubányi Jolán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) alelnöke az MTI-nek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Sok a téves információ a fukusimai balesettel kapcsolatban!

Bár a fukusimai atomerőműben mostoha körülmények között dolgoznak a kárelhárításban segédkező munkások, a sugárzás miatt nincsenek közvetlen életveszélyben - közölte Aszódi Attila (BME).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Le kell vonni a tanulságokat, de az atomenergia továbbra is biztonságos!

Magyar nukleáris szakértő: le kell vonni a tanulságokat, de az atomenergia továbbra is biztonságos. A japán események ismeretében feltétlenül szükséges az európai atomerőművek felülvizsgálata, de európai atomerőművi blokkok leállítása erre hivatkozva nem indokolt; az atomenergiának hosszú távon is szerepe marad a szén-dioxid-kibocsátásmentes villamosenergia-termelésben - írta Aszódi Attila egyetemi docens az MTI-hez eljuttatott helyzetelemzésében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A koleszterinszint csökkentése segítheti a fertőzések elleni védelmet

A koleszterinszint csökkentése segítheti a szervezet immunrendszerét a fertőzések elleni védekezésben, közölték állatkísérleteik eredményét brit kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) új ajánlása az insomnia kezelésével kapcsolatosan

AZ EMA új ajánlást készített az insomnia kezelésére alkalmazott gyógyszeres terápiáról. Az eredeti terápiás ajánlás 1991-ben készült, az újonnan készült változat figyelembe veszi a klinikai orvostudomány fejlődését az elmúlt két évtizedben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA közleménye: a protonpumpa-gátlók hosszú távú adása csökkentheti a magnézium szintet (kivonat)

Az amerikai gyógyszerhatóság figyelmeztetést tett közzé, hogy a protonpumpa-gátló gyógyszerek (PPI) hosszú távú alkalmazása (legtöbb esetben egy éven túl) csökkent magnézium szintet, azaz hypomagnesaemiát okozhat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A szerelem kémiája

Az agyunkban található két kémiai anyagnak döntő jelentősége van abban, hogy életünk során hosszú időn keresztül ragaszkodunk-e ugyanahhoz a partnerhez, vagy folyton az újdonságot keressük.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A túlsúly növeli a periodontális betegségek esélyét

A Pittsburgh Egyetem kutatói tudományos alapra helyezték azt a nézetet, amelyet eddig is sok szakember feltételezett, miszerint szoros összefüggés van a túlsúly és a periodontális – azaz a fog körüli - betegségek között.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nyelvtudással az Alzheimer-kór ellen

Az anyanyelvük mellett egy másik nyelvet is beszélők szervezete ellenállóbb az Alzheimer-kórral szemben, mint a csak egy nyelvet ismerőké. Az előbbiek esetében több mint öt évvel később jelentkeznek a feledékenység tünetei, mint egynyelvűeknél - állapították meg kanadai kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A ritka betegségek világnapja

Február 26. a ritka betegségek világnapja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére. Célja a figyelemfelhívás, ugyanis a ritka betegségben szenvedők gyakran az egészségügyi rendszerek "árvái", akik diagnózis, kezelés és kutatás nélkül, ezért szinte reménytelenül küzdenek betegségükkel. Az idei világnap mottója - "Ritkák, de egyenjogúak" - arra utal, hogy sok ritka betegséggel élőt nem egyenlő esélyekkel kezelnek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ki lehet szűrni a hirtelen szívhalált?

Huszonnégy órás EKG vizsgálattal kiszűrhetők lennének azok, akiket a leginkább fenyeget a hirtelen szívhalál kockázata - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nyugdíjpénztár-választás és médiatörvény a napirenden

Az Országgyűlés hétfőn kezdődő kétnapos ülésén egyebek mellett döntés születik arról, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) átvilágíthatja-e az állami nyugdíjrendszerbe visszatérők megtakarításait; a házszabálytól való eltérés megszavazásával pedig a médiatörvény és a médiaalkotmány, Európai Bizottság által kezdeményezett módosításait is megvitathatják a képviselők.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OEP-főigazgató: javítani kell a szervezetről kialakult összképet

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója szerint javítani kell a szervezetről kialakult összképet, a hatékonyabb működés érdekében további belső szervezeti átalakításokra van szükség, és felül kell vizsgálni a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egyre több a betöltetlen állás Németországban, kevés az orvos

A gazdaság fellendülésének köszönhetően egyre több a betöltetlen állás Németországban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Húskészítményekben is lehet dopping!

MACS: húskészítményekben is lehet dopping! Fokozott óvatosságra inti a Magyar Antidopping Csoport (MACS) a Kínába utazó sportolókat. A hazai doppingellenes szervezet vezetője, Tiszeker Ágnes szerint jelentős kockázata van annak, hogy a versenyzők az ázsiai országban a klenbuterol nevű tiltott szerrel nem szándékos doppingvétséget követnek el.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Rohamos fejlődés a képalkotó diagnosztikában - Nyílt nap Röntgen halálának évfordulóján

Az utóbbi évtizedekben rohamos fejlődésen mentek keresztül az orvosi képalkotó eljárások, amelyeket ma már a diagnosztika mellett a terápiában is egyre gyakrabban alkalmaznak, a leletek értelmezését azonban még mindig nem tudják elvégezni a számítógépek, ehhez képzett szakemberekre van szükség - mondta Szabó Endre radiológus a Szegedi Tudományegyetemen Wilhelm Conrad Röntgen halálának évfordulóján rendezett nyílt napon. Az Európai Radiológusok Társasága először idén hirdette meg a radiológia európai napját, ebből az alkalomból tizenkilenc ország radiológusai mutatták be munkájukat az érdeklődőknek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: együttműködésre és a tartalékok feltárására van szükség

Az elkövetkező fél év a magyar egészségügyben a Semmelweis-tervről szól majd, amely a betegellátás és a prevenció jobb megszervezése érdekében az intézmények összefogására és a tartalék erőforrások felszabadítására épül - közölte az egészségügyért felelős államtitkár Szolnokon.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nanorészecskék segítségével kimutathatóak a vérrögök

A Washington Egyetem kutatói olyan nanorészecskéket fejlesztettek ki, melyek a vérrögöket képesek láthatóvá tenni a spektrális CT számára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A fogyasztók örülnének, ha kimutatható lenne a jövőbeni betegség!

A fogyasztók többsége örülne olyan vizsgálatoknak, amelyek kimutatják jövőbeni betegségeiket. A fogyasztók nagyra értékelik a jövendő egészségi állapotukkal kapcsolatos információkat, és erre pénzt is hajlandók áldozni. A Tufts Medical Center közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy az emberek 76 százaléka jelezte hajlandóságát egy olyan hipotetikus előrejelző tesztre, amely kimutatná, hogy idősebb korukban kialakul-e bennük Alzheimer-kór, emlő- illetve prosztatarák, vagy arthritisz.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészséggazdasági monitort indít közösen a GfK és a Tárki

Januárban egészséggazdasági monitort indított a Gfk Hungária Piackutató és a Tárki, aminek célja, hogy a döntéshozók, a civil szervezetek és a piac számára információkat szolgáltasson arról, hogy a lakosság mire fordítja az idejét és a pénzét az egészségével kapcsolatban - számolt be a vizsgálat megindításáról Rudas Tamás, a Tárki tudományos igazgatója és Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója a Budapesten tartott konferencián.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A törvénnyel való összeütközés növeli az öngyilkosság kockázatát

Egy friss tanulmány szerint azok esetében, akik összeütközésbe kerültek a törvénnyel, magasabb az öngyilkosság elkövetésének kockázata.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egy új eljárással napok alatt gyógyíthatók az égési sérülések

Egy új eljárással napok alatt gyógyíthatók az égési sérülések. Egy orvosok által kifejlesztett forradalmi eszköz segítségével a súlyos égési sebeket is akár pár nap alatt gyógyítani lehet. Az eszköz leginkább egy festékszóró pisztolyhoz hasonlít, ami őssejteket permetez a sérült bőrfelületre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Járulékalap, járulékmérték - januártól

Járulékalap, járulékmértékek januártól. Változott a járulékalap, a biztosítottak által fizetett nyugdíjjárulék mértéke, a járulékfizetési felső határ és a minimálbér Január elsejétől.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább