Hírek, cikkek

Lökéshullám terápia impotencia ellen

A Journal of Sexual Medicine című szaklapban megjelent friss tanulmány szerint a péniszre mért apró lökéshullámok hatékony segítséget nyújthatnak az erekciós gondokkal küzdők számára, akiknél a gyógyszeres kezelések eredménytelennek mutatkoztak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OS - 5 éves a www.rakgyogyitas.hu

Öt évvel ezelőtt indítottuk el a www.rakgyogyitas.hu portált a rákbetegek és családtagjaik támogatására, hogy válaszokat adjunk a kórházi falak között ragadt kérdésekre. Célunk volt, hogy javítsuk az orvos-beteg kommunikációt, öntudatosabbá tegyük a betegeket, hogy merjenek kérdezni és visszakérdezni, tudják mi és miért történik a kezelések során. A megjelenésében konzervatív portál a kezdetek óta egyetlen hirdetést és reklámot sem közöl.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A májdonoroknál problémák adódnak évekkel a műtét után

Évekkel a műtét után jelentkezhetnek fizikai és pszichológiai problémák azoknál az embereknél, akik májuk egy darabját rászorulóknak adományozták - állapították meg tanulmányukban német kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Lázár Jánoshoz fordulnak segítségért a rezidensek

Budapest, 2011. november 7., hétfő (MTI) - A Magyar Rezidens Szövetség szerint az egészségügyi vezetés elbagatellizálja az ágazat problémáit, ezért konzultációsorozatot kezdeményeznek a döntéshozókkal, melyben első lépésként hétfőn Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét keresik meg - közölte a szövetség elnöke az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Parlament előtt az újabb egészségügyi "salátatörvény"

Benyújtotta a parlamentnek Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az újabb egészségügyi "salátatörvényt", vagyis az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A tervezet egyik lényegi eleme, hogy májustól az egészségügyi régiót felváltja a térségi rendszer, a gyógyszerek támogatásánál pedig a "beteg-együttműködés" is számítani fog.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Romlanak a betegek gyógyulási esélyei?

Az MSZP szerint romlanak a betegek gyógyulási esélyei, mert a kormányzat forrásokat von ki az egészségügyből. Havas Szófia és Kökény Mihály ellenzéki szakpolitikusok szombati budapesti sajtótájékoztatójukon bejelentették, nyilvános vitát kezdeményeznek, hogy megmutassák a kormányzatnak, van alternatívája az ágazat átalakítási terveinek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Költségvetési felügyelőket küld a kormány egyetemekhez, kulturális és egészségügyi intézményekhez

Budapest, 2011. november 5., szombat (MTI) - Költségvetési főfelügyelőt rendelt ki a kormány több felsőoktatási intézményhez, így például azonnali hatállyal a Szegedi Tudományegyetemhez, 2012. január 1-jével pedig a Semmelweis és a Debreceni Egyetemhez.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Múltbéli traumák állhatnak az IBS hátterében

Egy friss tanulmány szerint az irritábilis bél szindróma kialakulásának a hátterében hosszú éveken át tartó pszichés és érzelmi megrázkódtatások állhatnak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szálló por – A Svábhegyi Gyógyintézetben jelentősen megnőtt a légzőszervi beteg gyermekek száma

Budapest, 2011. november 3., csütörtök (MTI) - A Svábhegyi Gyógyintézetben a szokásos betegforgalom erőteljes növekedését tapasztalták a héten, a következő napokban akár a napi betegszám duplázódására is fel vannak készülve – közölte az intézet csütörtökön az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Világgazdaság - Vonzóbb lehet a háziorvoslás az új szabályozással

Budapest, 2011. november 4., péntek (MTI) - Ismét felértékelődhet a háziorvosi szakma, ha a kétmilliárd forint induló tőkével létrehozandó praxiskezelő központ kamatmentes hitelt ad a praxisvásárlásra, emellett szabályozza a szükséges és a tb által finanszírozható háziorvosi szolgáltatások körét - írta pénteki számában a Világgazdaság.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OEP: olcsóbb gyógyszereket és húszmilliárdos megtakarítást eredményezett az új eljárás

Budapest, 2011. november 2., szerda (MTI) – Az azonos hatóanyagú készítmények támogatásának október elsejei változtatása olcsóbb gyógyszereket és a gyógyszerkasszában éves szinten mintegy húszmilliárdos megtakarítást eredményezett - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska: megújul a háziorvosi praxis, 2012-től e-recept

Budapest, 2011. november 2., szerda (MTI) - Megújul a háziorvosi praxisjog és 2012-ben bevezetik az e-receptet a kormány szerdai döntései alapján - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Januártól könnyebben juthatnak rehabilitációs ellátáshoz a szívbetegek

Budapest, 2011. november 2., szerda (MTI) – Január elsejével a kardiológiai és a stroke-rehabilitációban új, a járóbeteg-szakellátás körében végezhető nappali ellátásokat vezet be a kormány - az erről szóló rendeletről az egészségügyi államtitkárság szerdán tájékoztatta az MTI-t.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

George Radda kapta az idei Semmelweis Budapest Díjat

Sir George Radda, az orvosi MRI magyar származású úttörője, világszerte elismert tudománypolitikus pénteken Budapesten vette át az idén neki ítélt Semmelweis Budapest Díjat Tulassay Tivadartól, a Semmelweis Egyetem rektorától.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Meglepő felismerés: a penis is termelhet testosteront

Egerek és emberi szövetek vizsgálata után jutottak a kutatók arra a következtetésre, hogy a hímvessző is képes a férfi nemi hormon előállítására.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Családpolitikai intézkedésekre van szükség a népesség csökkenésének megállításához - budapesti tanácskozás

Budapest, 2011. október 28., péntek (MTI) - A családpolitikai intézkedéseknek meg kell állítaniuk a népesség csökkenését és ösztönözniük kell a fiatal párokat a gyermekvállalásra - hangzott el egy a családokról és a nőkről tartott tanácskozását pénteken Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Idős emberek genomjában keresik a hosszú élet titkát

New York, 2011. október 26., szerda (MTI/AP) - Száz, legalább 100 évet megért embert keresnek amerikai kutatók szerdán ismertetett programjukhoz, amelyben a legidősebbek teljes genetikai állományát, genomját térképezik fel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Európai uniós támogatással korszerűsítette a sürgősségi betegellátást a Fejér Megyei Szent György Kórház

Székesfehérvár, 2011. október 26., szerda (MTI) - Európai uniós támogatással, több mint 594 millió forintos beruházással korszerűsítette sürgősségi betegellátását az 1600 ágyas székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Kórház; a projekt zárórendezvényét szerdán tartották.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Európai Bíróság: téríteni kötelesek az EU-ban a más tagállamban végzett orvosi kezeléseket

Brüsszel, 2011. október 27., csütörtök (MTI) - Ellentétes az európai uniós joggal az a nemzeti szabályozás, amely korlátozza a más tagállamban végzett, nem kórházi egészségügyi kezelések megtérítését, kivéve ha azok "jelentős és költséges orvosi eszközök használatát igénylő kezelésnek" minősülnek - mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Automatizált gyógyszerelést vezetnek be a szabolcsi kórházakban

Nyíregyháza, 2011. október 27., csütörtök (MTI) - A tervek szerint az év végére bevezetik a betegekre szabott, automatizált gyógyszerelési rendszert a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház valamennyi osztályán, jövőre pedig az Egészségügyi Holding (EH) Zrt. összes gyógyintézményben; a fejlesztésről sajtótájékoztatón számolt be a holding vezetése csütörtökön Nyíregyházán.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább