Hírek, cikkek

A mentőszolgálat jogi lépéseket tesz a Népszabadság ellen

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szerint a Népszabadság keddi, az új lélegeztetési eljárásról szóló cikke hamisan sugalmazza, hogy a mentőknél évek óta alkalmazott, életmentő módszer öt beteg halálát okozta. Az OMSZ az újság ellen jogi lépéseket tesz. A napilap keddi számában - a birtokában lévő jelentésre hivatkozva - arról írt, hogy hozzájárulhatott öt beteg halálához a mentők által használt új légút-biztosítási technika (RSI). A 2013 októberében bevezetett eljárásban olyan injekciót adnak a lélegeztetésre szoruló betegnek, amely leállítja a spontán légzést azért, hogy megkönnyítse a mentőtiszt számára a mesterséges lélegeztetéshez szükséges tubus behelyezését.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jelentős az elmaradás az egészségügyre fordított közkiadásoknál

Magyarországnak jelentős elmaradása van az egészségügyre fordított közkiadásoknál és az egészségügyi béreknél - mondta az egészségügyért felelős államtitkár az M1 hétfő esti műsorában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyszerek alkalmazása a forgalomba hozatali engedélyezés előtt

Az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló 2005. évi XCV. törvény 2016. január elsejével bekövetkező módosításának köszönhetően lehetővé válik a gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyezése előtti alkalmazása. Ahhoz, hogy jobban megértsük, hogy miért volt szükség ennek a bevezetésére, érdemes röviden áttekinteni azokat a különleges helyzeteket, amikor olyan készítményekkel folytatnak terápiát Magyarországon, amelyek még nem rendelkeznek érvényes forgalomba hozatali engedéllyel sem hazánkban, sem külföldön.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Elfogadták az egészségügyi alapellátási törvényt

A szakorvosi vizsgával rendelkező háziorvosok, házi gyermekorvosok, alapellátást nyújtó fogorvosok szakorvosként is történő finanszírozását, a háziorvosi praxisvásárlás megkönnyítését, továbbá a kollegiális szakmai vezető kinevezését is rögzíti az egészségügyi alapellátásról szóló törvény, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés 151 igen szavazattal, 38 nem ellenében. Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének előterjesztése kitér a védőnők, a házi gyermekorvosok és a foglalkozás-egészségügyi orvosok feladataira is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A migráció egészségügyi kihívásai – konferencia az ETK-n

Negyedik alkalommal rendezték meg az Európai Transzkulturális Ápolási Egyesület (European Transcultural Nursing Association, ETNA) kétnapos nemzetközi konferenciáját, idén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és az Egészségtudományi Kar (ETK) közreműködésével. Az eseményen több mint száz európai, ázsiai, afrikai és egyesült államok-beli szakember osztotta meg, hogyan tudnak megfelelni a migráció okozta egészségügyi kihívásoknak. Az eltérő szokásokkal, kultúrával bíró emberek megfelelő ellátásáról ötven előadás hangzott el az Egészségtudományi Karon.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Bérkiegészítés az egészségügyi dolgozóknak az év második felében

Megjelent a kormányrendelet a csütörtöki (07.02.) Magyar Közlönyben arról, hogy bérkiegészítést kapnak az egészségügyi dolgozók az év második felében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Béremelést követelt több ezer ápoló a Parlament előtt

Béremelést követelt több ezer egészségügyi dolgozó a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) által szervezett demonstráción, szerda délután a fővárosi Kossuth téren. Az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a Semmelweis-napon tartott megmozdulás résztvevői - a szervezők közlése szerint mintegy négy és félezren - a Jászai Mari térről vonultak a Kossuth térre. A kamara elnöke, Balogh Zoltán petíciót adott át Dublinszki-Boda Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetőjének, aki azonban nem szólt a résztvevőkhöz, mert nem kapott nyilatkozattételi jogot.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nem lehet életpályamodell az egészségügyben

Az egyéb ágazatokhoz hasonlóan az egészségügyben nem lehet életpályamodellt kidolgozni, mert annak egységes megvalósítása a különböző foglalkoztatási jogviszonyok miatt lehetetlen - mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy keddi budapesti sajtóbeszélgetésen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kitüntetéseket adtak át a Semmelweis nap alkalmából

Minden évben július 1-jén ünnepeljük Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz gyógymódja feltalálójának születésnapját, ami egyben a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Az anyák megmentőjének 197. születésnapját, nemcsak megemlékezésekkel ünneplik, hanem országszerte elismeréseket adnak át az egészségügy dolgozóinak a Semmelweis Nap alkalmából és köszönik meg egész éves munkájukat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hamis gyógyszerek: már itthon is jönnek az első weboldal letiltások!

Több mint száz olyan weboldalt azonosítottak a magyar szervek és nyomozóhatóságok a nemzetközi PANGEA akció keretében, amelyek gyanús gyógyszereket és étrend-kiegészítőket kínáltak. Ezek közül a jogellenesen működők hamarosan elérhetetlenné válnak. A - több esetben halált vagy közvetlen életveszélyt okozó - hamis és illegális gyógyszerek forgalmazása elleni harc azért is nagyon fontos Magyarországon, mert a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kutatásai alapján a magyarok közel negyede egyáltalán nem utasítja el a hamis termékek vásárlását.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

„A Semmelweis Egyetem tudással és tradícióval gazdagít” – 469 végzőst avattak orvosdoktorrá

Eskütételüket követően Dr. Gál János klinikai rektorhelyettes és Dr. Hunyady László dékán avatta orvosdoktorokká az Általános Orvostudományi Karon végzett hallgatókat a Papp László Sportarénában. A 327 magyar és a 26 országból érkezett 142 külföldi hallgató közül 99-en summa cum laude, 327-en cum laude, míg 43-an rite minősítéssel fejezték be tanulmányaikat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

106 végzett hallgatót avattak gyógyszerészdoktorrá a GYTK-n

Eskütételüket követően Dr. Szél Ágoston rektor és Dr. Zelkó Romána dékán avatta gyógyszerészdoktorrá a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) most végzett hallgatóit. 16-an summa cum laude, 60-an cumma laude és 30-an rite minősítésű gyógyszerdoktori diplomát vehettek át.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Vérátömlesztés nélkül operálnak az SE transzplantációs klinikáján

Már külső vér adása nélkül is végeznek májtranszplantációt a Semmelweis Egyetem (SE) Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, az új módszer alkalmazásával a beteg szervezete sokkal kisebb igénybevételnek van kitéve és a gyógyulása is gyorsabb.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kis pénz, nagy halál: leszámoltak egy magyar legendával

Kis pénz, nagy halál – ez az egyértelmű összefüggés rajzolódik ki az EuroHope, az unió egészségügyi ügynökségének hét országra kiterjedő felméréséből. Nem igaz, hogy az orvosaink kevés pénzből is eredményesen tudnak gyógyítani. Egy legenda véget ért.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felhívása július 1-jére

F E L H Í V Á S! A magyar szakdolgozói társadalom megértésért és segítségért kiált! Vonuljunk együtt békésen és politikamentesen az egészségügy jövőjéért és az egészségügyi szakdolgozókért! Ünnepeljük együtt a Semmelweis Napot az ORSZÁG HÁZA előtt a KOSSUTH TÉREN 2015. július 1-én!

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Zombor: 270 ezer forint lehet jövőre a szakorvosi minimálbér

Havonta mintegy nettó 270 ezer forint lehet a fiatal szakorvosok minimálbére 2016. január elsejétől - közölte Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Miért fizessen kétszer a járulékfizető állampolgár? (OEP - kontra magánegészségügy, egy felmérés eredményei)

A Budapesten és Pest megyében élő járulékfizetők méltányosnak tartanák, ha az OEP-nek befizetett összegegeket felhasználhatnák, amikor magán egészségügyi szolgáltatás vesznek igénybe. Ez is kiderül abból a kutatásból, amelyet a Róbert Károly Magánkórház & Róbert Rendelőintézet, valamint a Szinapszis Kft. végzett 1005 fős, 25-60 év közötti reprezentatív mintán.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az év végéig elkészülhet a veszprémi onkológiai centrum

Már az idén elkészülhet a veszprémi onkológiai centrum, amely az egész régió mintegy 350 ezer betegét képes lesz ellátni - mondta a kivitelező cég ügyvezetője a létesítmény bejárását követően az MTI-nek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Egyetem: képalkotó központtal bővül a Bionikai Innovációs Központ

Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Bionikai Innovációs Központ Nonprofit Kft., a Semmelweis Egyetem (SE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) a képalkotó diagnosztikai eljárások kutatása, fejlesztése és innovációja érdekében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új CT-berendezéseket adtak át a Honvédkórházban

Új generációs CT-berendezéseket adták át csütörtökön a Magyar Honvédség (MH)Egészségügyi Központjában. A honvédelmi tárca céltámogatásából finanszírozott több mint 426 millió forintos beruházás révén az eddigieknél is hatékonyabb lesz a betegek kezelése, a kóros elváltozásokat gyorsabban és pontosabban lehet diagnosztizálni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Fidesz: széles körű egyeztetés kezdődik az új budapesti kórház ügyében

Széles körű egyeztetés kezdődik az új budapesti kórház ügyében - közölte a Fidesz budapesti elnöksége május 13-án este az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Országgyűlés: egészségügyi törvények vitája

A KDNP több pozitív elemet is említett az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításával összefüggésben és támogatásáról biztosította a javaslatot. A Jobbik és az LMP vezérszónoka is látott támogatható pontokat, de kritikai észrevételeket is megfogalmaztak a szerdai általános vitában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az iparűzési adó alóli mentesség lehetősége az alapellátási törvényben

A helyi iparűzési adó alóli mentesség lehetősége és a praxisvásárlás könnyítése is szerepel a kormány által elfogadott alapellátási törvénytervezetben, amelyet a hét második felében nyújtanak be a parlamentnek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mobil gyógyszer-információs és orvosi döntéstámogató applikációk fejlesztése

Az előadás orvosok körében végzett reprezentatív felmérés eredményeit is bemutatta, amely az okostelefon-használattal és gyógyszer-információs alkalmazásokkal kapcsolatos orvosi viselkedésre, attitűdre irányult.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Orvosi mobilalkalmazások: hogy állunk e kérdéssel?

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kara (SE ETTK) közös rendezvényét minap e témakörnek szánta, különös hangsúlyt helyezve a mobil gyógyszer-információ jelentőségére, hasznára. Tudjuk, hogy itthon még nincs túl sok magyarul beszélő orvosi-egészségügyi mobil alkalmazás, a trend mégis jól látszik: egyre több az ezzel kapcsolatos letöltések száma. Évről-évre nő az okoseszközök általános és gyors elterjedésével az orvosi, és gyógyszerekkel kapcsolatos "app"-ok utáni érdeklődés.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Közös szimpóziumot tartott a Semmelweis és az Oxfordi Egyetem

Az intenzív terápiás ellátás, illetve az agykutatás területén elért eredményeiket mutatták be közös szimpóziumon a Semmelweis Egyetem és az Oxfordi Egyetem (University of Oxford) aneszteziológiai és intenzív terápiás klinikáinak munkatársai.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Összefogás az egészségügy mindennapi hőseiért

F E L H Í V Á S!

A magyar szakdolgozói társadalom megértésért és segítségért kiált! Vonuljunk együtt békésen és politikamentesen az egészségügy jövőjéért és az egészségügyi szakdolgozókért! Összefogás az egészségügy mindennapi hőseiért a Hősök terén az Ápolók Nemzetközi Napján 2015. május 12-én 17.00-kor!

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Rezisztencia és/vagy progresszió – csőd vagy csak megtorpanás?

Napjainkban, az egyre bővülő célzott diagnosztika és terápia korában, még inkább közel kerülünk ahhoz az ideális állapothoz, amikor az adott beteg daganatához a leghatékonyabbnak vélt terápiát ki tudjuk választani. Néhány alapprobléma azonban még megoldásra vár.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hetven éves a Szent-Györgyi Albert által alapított Orvosi Biokémiai Intézet

A múlt ismerete jövőbe vetett hitünket erősíti és büszkeséggel tölthet el bennünket – mondta Dr. Szél Ágoston rektor az Orvosi Biokémiai Intézet hetven éves fennállását ünneplő tudományos ülésen. Az Elméleti Orvostudományi Központban a Nobel-díjas alapítóról, Szent-Györgyi Albertről is megemlékeztek, majd az intézet eredményeit, illetve jelenlegi oktatási és tudományos tevékenységét ismertették.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az orvoskamara üdvözli a jövő évi béremelést, de átfogó intézkedést sürget

A csütörtökön bejelentett béremelés Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nem beépíthető a jelenleg a 2011-es szinten befagyasztott alapbérekbe. A kamarai elnök az MTI megkeresésére azt mondta, üdvözlik a Balog Zoltán miniszter által csütörtökön bejelentett béremelést, de véleménye szerint a mozgóbéreket, tehát a túlórapótlékot, az ügyeleti díjakat nem lehet "alapbéresíteni", hiszen az attól függ, hogy ki mennyi ügyeletet vállal.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kétnapos konferencia a deutériumdepléció kutatási eredményeiről

Napjainkra nemzetközivé szélesedett a deutériummegvonás (deutériumdepléció) – magyar felfedezésre épülő – kutatása, több indikációs területen is megnyíltak a klinikai alkalmazás lehetőségei. A kutatások eredményeit a ma kezdődő kétnapos, III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián osztják meg a világ számos pontjáról, többek között a Johns Hopkins Egyetemről (Baltimore), a Karolinska Intézetből (Stockholm), a Lomonoszov Egyetemről (Moszkva) Budapestre látogató külföldi és hazai kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

„Mitől fél az egész-ség-ügy – mi lehet a gyógyír?”: a radiográfusok szerepe és helye

Sorozatunk e cikkében Vandulek Csaba előadásából emeljük ki a példákat és a gondolatmenetet, amely a Kórházszövetség Konferenciáján hangzott el. Csaba, a Magyar Radiográfusok Egyesületének, valamint a European Federation of Radiographer Societies elnöke a radiográfusok kompetenciabővítésében (szerepfejlődésében) rejlő, nálunk sajnos még kiaknázatlan lehetőségekről beszélt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A túlóráról és a túlmunkáról is szó volt az egészségügyi egyeztetésen

A túlmunka és a túlórák kérdése is napirendre került azon az egészségügyi ágazati egyeztetésen, amelyet Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár hívott össze kedd délelőtt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) illetékes államtitkársága az MTI-vel. A közlemény szerint Zombor Gábor jelezte, hogy az érintett szervezetek döntő többségével már egyeztettek korábban, de a találkozó részvevői egyetértettek abban, hogy fontos és szükséges ezt szélesebb körben, a jelenlegi formában is megtenni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

„Merre vagy előre?” - előadás a Magyar Kórházszövetség kongresszusán

„Mitől fél az egész-ség-ügy – mi lehet a gyógyír” sorozatunkban sok értékes ötletet, programot szeretnénk bemutatni, miközben végigkísérjük a Nővérkamara által kezdeményezett országos „fekete” békemenet (május 12-én) szerveződése mentén kialakult társadalmi méretű összefogás eseményeit.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

XVI. Szkizofrénia Akadémia: a pszichiátriai betegek akut ellátása és rehabilitációja

A pszichiátriai betegek kezelésében elért hazai és nemzetközi tapasztalataikat osztották meg a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika rendezvényének résztvevői előadások, workshopok és kerekasztal beszélgetések keretében. A kétnapos akkreditált továbbképző konferenciát Dr. Bitter István egyetemi tanár nyitotta meg, aki egyúttal beszámolt a pszichiátria jelenlegi helyzetéről is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megalakultak a megyei egészségügyi irányító bizottságok

Valamennyi megyében megalakultak az egészségügyi irányító bizottságok - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mitől fél az egész-ség-ügy – mi lehet a gyógyír?

Sorozatunkban elsőként Babonits Tamásné (Jutka) a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, közismert néven a „Nővérkamara” alelnöke osztja meg velünk gondolatait.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Medicina konferencia - Szakemberek szerint át kell alakítani az egészségügy finanszírozását

Nem feltétlenül az egészségügyi intézmények átalakítása lenne szakemberek szerint az elsődleges kormányzati feladat ezen a területen, hanem az ellátásokra kapott finanszírozás emelése, ami évek óta elmarad, és prioritásként kellene kezelni az ágazatot.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mobil gyógyszerinformatika - Magyar mobil gyógyszerinformációs szolgáltatások a betegellátásban

Május 8-án, pénteken a Semmelweis Egyetem NET Barna Előadótermében e címmel rendez konferenciát a Neumann János Társaság, és a Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Közszolgálati Kara.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egészségügyet és a gyógyszeripart is újraformálja a digitális technológia

Az egészségügyet és a gyógyszeripart is újraformálja a digitális technológia, az elkövetkező években ezeken a területeken lesznek a legnagyobb mértékű változások - mondta az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke egy budapesti szakmai konferencián. Jakab Zoltán szerint az eddigi információtechnológiai változások sok iparágban exponenciálisak voltak, és a fejlődésre, az okoseszközök megjelenésére fel kell készülni az egészségügyben és a gyógyszeriparban is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Egyetem: az első működő részleg az új központi betegellátó épületben

Megkezdte működését az első részleg a Korányi projekt (KMOP-4.3.1/A_2-09-2f-2010-0001) épületében: a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatális Intenzív Centruma (PIC) közel két év után költözött a végleges helyére. Ezzel párhuzamosan több mint 100 millió forintos egyetemi forrásból megújult a klinika jelentős része is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Figyelemreméltó változások a gyógyszeripar szabályozásában

A Deloitte „Egyeztetés a gyógyszeripart érintő aktualitásokról” című konferenciája átfogó képet nyújtott a gyógyszer- és egészségipar jogi- és adószabályozásáról, valamint a gyakorlat és az ellenőrzés új irányairól. A rendezvény kitekintést adott az ágazat nemzetközi helyzetéről is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tizennégy napon belül diagnosztikai időpontot kapnak a daganatgyanús betegek

A daganatgyanús betegeknek 14 napon belül időpontot kell kapniuk diagnosztikai vizsgálatra és megszűnik az egynapos sebészeti ellátás volumenkorlátja - ezt is tartalmazza az a kormányrendelet-tervezet, amelyről szombati zalakarosi előadásán, illetve az azt követő sajtótájékoztatón beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új gyógyszerek, új indikációk, gyógyszerkivonások az Európai Gyógyszerügynökségnél

Az EMA áprilisi ülésén tizenegy új gyógyszer forgalomba hozatalát javasolta. Emellett számos indikációbővítés is történt, egy készítmény nem kapott forgalomba hozatali engedélyt, egy pedig kivonásra került. A részletek cikkünkben olvashatóak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új gyógyszer a méhmyoma ellen

Zöld utat kapott az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) a Richter Gedeon méhmyoma elleni eredeti készítményének hosszú távon való alkalmazása, a szer eredetileg műtét előtti kezelésre kapott forgalomba hozatali engedélyt, a hosszú távú alkalmazás lehetővé teszi majd a myoma okozta panaszok megszűnését.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább