Hírek, cikkek

Nem helyettesíti a hőtérkép a mammográfiát

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: az emberi test különböző részeinek infravörös hőképe igen mutatós, élénkszínű foltokkal tarkított látvány, amelyet az emlőrák korai fölismerésére is ajánlottak, a módszer azonban nem megbízható és tudományos orvosi vizsgálatra alkalmatlan - hozta nyilvánosságra álláspontját az illetékes amerikai hivatal, az FDA.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Orosz genetikus: a hasmenésjárványt okozó baktérium természetes úton nem fejlődhetett ki

Nem fejlődhetett ki természetesen úton az a kórokozó, amely az immár sok országban dúló hasmenésjárványt váltotta ki - állítja Alekszandr Baranov, az orosz Tudományos Akadémia Biológiai Fejlődés Intézetének genetikusa.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska Miklós: javult a Péterfy Sándor utcai kórház helyzete

Az egészségügyi államtitkár nem érti az önkormányzati biztosnak azt a döntését, amellyel éppen most korlátozták a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban az elektív, nem sürgős műtétek végrehajtását, mert az intézmény főigazgatójának beszámolója szerint a kórház ugyan nagy adósságállománnyal küzd, jobb pénzügyi helyzetben van, mint egy évvel ezelőtt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jövő év végére kiépül a 112-es egységes segélyhívó rendszer

Budapest, 2011. június 15., szerda (MTI) – Kormánydöntés alapján 2012. december 31-ig ötmilliárd forintból kiépül az egységes, 112-es segélyhívó rendszer Magyarországon, így a különböző helyszínekre a leggyorsabban érkezhet a szakszerű segítség – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA új diagnosztikus tesztet fogadott el: alkalmasak-e az emlőrákos betegek a HER2-gátló kezelésre? (kivonat)

SILVER SPRING, Md., június 14. Az Amerikai Gyógyszerhatóság, az FDA új genetikai tesztet engedélyezett, amelynek célja emlőrákos nőbetegeken meghatározni, hogy az illető HER-2 pozitív-e, és ily módon Herceptin (trastuzumab) kezelésben részesülhet-e.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ígéretesnek tűnik az "univerzális" influenza-vakcina

A Texasi Egyetem és a VaxInnate biotechnológiai cégcsoport munkatársai által fejlesztett védőoltása egy olyan fehérjét céloz, mely az influenza-A vírus minden törzsében megtalálható. Amennyiben a módszer sikeresnek bizonyul, szükségtelenné válhat évről évre ismételni az oltást.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Növeli a melanoma kockázatát a Parkinson-kór

A Parkinson-betegeknél mintegy megkettőződik a malignus melanoma kockázata. Emiatt a szakértők ebben a betegcsoportban évenkénti bőrgyógyászati kontrollvizsgálatot ajánlanak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tanulmány: a petefészekrák évenkénti szűrése nem ment életeket

Azok a nők, akik évente vettek részt petefészekrák-szűrésen, ugyanolyan valószínűséggel haltak meg e betegségben, mint azok a nőtársaik, akik nem voltak rendszeres szűrésen - állapították meg amerikai kutatók nagyméretű tanulmányukban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Magyar Diabetes Társaság: indokolt a lakosság kötelező diabetes szűrése

Indokolt a kötelező diabéteszszűrés bevezetése a Magyar Diabetes Társaság (MDT) első, kockázatalapú szűrésének eredményei alapján, amelyeket a Magyar Tudományos Akadémián mutattak be.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nő az érdeklődés a baktériumölő padlók iránt

Növekszik az érdeklődés a Graboplast Zrt. egyik újdonsága, az egészségügyi intézményekben használatos speciális padlók iránt: a cég szabadalmaztatott terméke különleges nanotechnológiával készül és eliminálja a baktériumokat - mondta Tanos Ádám a társaság kommunikációs munkatársa az MTI-nek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EEKH: szigorodnak az orvostechnikai eszközökre vonatkozó előírások

Szigorodnak az orvostechnikai eszközökre vonatkozó előírások, így a jövőben könnyebben ki lehet majd szűrni azokat az eszközöket, amelyek használata egészségügyi kockázatot hordoz, vagy egészségkárosodást okozhat - közölte az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Járvány - Mégis csírák okozhatják a hasmenésjárványt

A pünkösdi ünnepek előtt némelyest fellégezhet Németország: a hatóságok péntek (06.10.) délelőtt hivatalosan megerősítették, hogy csökkent a hasmenésjárvány terjedése. Ennek nyomán úgy döntöttek, hogy ismét zöld jelzést adnak az észak-németországi uborka, paradicsom és saláta fogyasztásához.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az utolsó évtizedben a nagy kockázatú, súlyos műtétek eredményei sokat javultak

Napjainkban a nagy veszélyt jelentő operációk után lényegesen több beteg kerül vissza élve otthonába, mint tíz évvel ezelőtt. Az Egyesült Államok egészségügyi statisztikája alapján Jonathan F. Finks és munkatársainak adatait a New England of Medicine című folyóirat közölte.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jövőre megújul az Uzsoki utcai kórház onkológiai osztálya

Jövőre megújul a XIV. kerületi Uzsoki utcai kórház onkológiai osztálya, és ezzel befejeződik az intézmény tíz éve tartó komplex rekonstrukciója. A most kezdődő, 1,7 milliárd forintos beruházás eredményeként korszerűbbé és gyorsabbá válhat a daganatos betegek kezelése a régióban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA figyelmeztetési előírása a magas dózisban adott koleszterinszint-csökkentővel kapcsolatosan (kivonat)

SILVER SPRING, Md., 2011. június 9. Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA bejelentette, hogy a simvastatin alkalmazásával kapcsolatos figyelmezetetés közzétételét írja elő, mivel a legmagasabb (80 mg) napi dózisban adott simvastatinnal kapcsolatosan, főként az alkalmazás első 12 hónapjában izomkárosodást, myopathiát írtak le.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A szülészeti ellátásnak a nemzetközi modellen kellene alapulnia

Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő szerint az anya- és bababarát ellátás érdekében a szülészeti praxisnak a nemzetközileg bábai modellként ismert gyakorlaton kellene alapulnia.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

MOK: Visszalépések a Kamarába

MOK: több mint nyolcezer orvos lépett be a kamarába. A kötelező kamarai tagságot visszaállító törvény nyomán a múlt hét végéig 8175 orvos kérte felvételét a Magyar Orvosi Kamarába (MOK) - közölte Éger István, a köztestület elnöke sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA reagálása az "európai" E. coli O104 okozta hasmenésjárványra (kivonat)

Az FDA (az USA egészségügyi hatósága) napi rutinszerű kontaktusban áll az EU-val és a nemzeti egészségügyi és betegségmegelőzési intézettel (CDC). Mindennek révén képes monitorozni az E. coli O104 által okozott hasmenésjárványt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jobb betegadherencia – csökkenő hospitalizáció, csökkenő egészségügyi költségek (kivonat)

Egy vizsgálat szerint a statinok rendszeres szedése 18 hónapon át mintegy 1000 dollárral csökkentheti (fejenként) az egészségügyi költségeket.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Járvány/EU-elnökség - Réthelyi: mindent megtesz az elnökség a hasmenésjárvánnyal kapcsolatos teendők segítése érdekében

Mindent megtesz az Európai Unió magyar elnöksége az elkövetkező hetekben a németországi hasmenésjárvánnyal kapcsolatban a helyzet uniós szintű értékelése, a tanulságok levonása, a szükséges teendők meghatározása érdekében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Terv - Szócska Miklós: rendkívüli horderejű döntések születtek

Budapest, 2011. június 8., szerda (MTI) - A Semmelweis Terv elfogadásával rendkívüli horderejű döntések születtek - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek adott interjúban, amelyben újólag leszögezte: egészségügyi intézmény nem szűnik meg, de funkciót válthat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A PINK1 fehérje hiánya indítja el a szívelégtelenség folyamatát?

Kanadai kutatók nagy jelentőségű fölfedezése, hogy egy különleges fehérje hiánya okozhatja a szívizomsejtek anyagcseréjének romlását, ami szívelégtelenséghez vezet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az actinicus keratosis (solaris keratosis) kezelésére alkalmazott új készítmény humán III fázisú vizsgálatai (kivonat)

Az ingenol mebutate vizsgálati készítmény, azaz gyógyszerjelölt, a precaencerosus bőrbetegségek 2-3 napos helyi kezelésére szolgál.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

RÖVIDHÍR – MOK: több mint nyolcezer orvos lépett be a kamarába

Budapest, 2011. június 7., kedd (MTI) – A kötelező kamarai tagságot visszaállító törvény nyomán a múlt hét végéig 8175 orvos kérte felvételét a Magyar Orvosi Kamarába (MOK) - közölte Éger István, a köztestület elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Klinikai vizsgálati eredmény: nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) esetén nőtt a túlélés, nem romlott a betegek állapota (kivonat)

INDIANAPOLIS, 2011, június 5. Az Eli Lilly bejelentette, hogy a PARAMOUNT vizsgálat, amely az Alimta (pemetrexed) humán III. fázisú klinikai vizsgálata, elérte ún. primer végpontját, azaz NSCLC-betegeken nőtt a progressziómentes túlélés.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Növeli a halálozási kockázatot a szívritmuszavar

Azoknál a nőbetegeknél, akiknél pitvarfibrillációt diagnosztizálnak, nagyobb a halálozási kockázat, mint azoknál, akiknél ez az állapot nem áll fenn – állítják a Bázeli Kórház belgyógyászai.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Járvány - EU-biztos: meg kell akadályozni, hogy a hasmenésjárvány megismétlődhessék

A németországi hasmenésjárvány elleni hatékony fellépéshez továbbra is az legfontosabb, hogy minél gyorsabban és a lehető legnagyobb bizonyossággal azonosítsák a kórokozót - hangoztatta John Dalli, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi felelőse az európai uniós tagországok egészségügyi minisztereinek találkozója előtt, hétfőn (06.06.) Luxembourgban nyilatkozva.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Újabb eredmények szerint a nausea gyakorisága összefügg a migrén súlyosságával, a rohamok lezajlásával (kivonat)

Washington, 2011. június 2.Az USA National Headache Foundation által támogatott Landmark American Migraine Prevalence and Prevention (AMPP) Study, a világon jelenleg a legszélesebb körű migrén- és fejfájás vizsgálat. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a migrénnel kapcsolatos gyakoribb nausea az erősebb fájdalommal is összefügg, és a migrénes roham kimenetele is rosszabb, mint azon betegeken, akiken csekélyebb a nausea előfordulása.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

AIDS-körkép adatok

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

FDA: nem emeli a daganatos betegségek kockázatát egy vérnyomáscsökkentő szer

Washington, 2011. június 3., péntek (MTI/Reuters) - Százötvenötezer páciens adatainak áttekintése után az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA arra a következtetésre jutott, hogy egy széles körben használt vérnyomáscsökkentő szer a korábbi, kis méretű tanulmányok eredményével ellentétben, nem emeli a rákkockázatot.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Uniós akcióterv készül az egészségügyi szakemberek hiányának kezelésére

Budapest, 2011. június 3., péntek (MTI) – Akciótervet készít az Európai Bizottság az egészségügyi szakemberek európai szinten egyre nagyobb problémát jelentő hiányának kezelésére - közölte John Dalli, az Európai Unió egészségügyi biztosa pénteken egy szakmai rendezvényen, Budapesten. Szócska Miklós államtitkár azt mondta, az uniós csatlakozás óta az aktív orvosok mintegy 13 százaléka elhagyta Magyarországot.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

DNS-szekvenálás eredménye szerint egy új hibrid E. coli törzs okozta a német EHEC-járványt (kivonat)

Az Ion PGM™ készüléken végzett további elemzés fogja megerősíteni, hogy alkalmas diagnosztikai/szűrési modell hozható-e létre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A biomarkerek és betegségek közti összefüggést sokszor eltúlozzák

Két tucatnál több gyakran idézett közlemény, amely kapcsolatot talált gének és más biomarkerek, valamint bizonyos betegségek között, jelentősen eltúlozza az összefüggést - idézte az amerikai Stanford Egyetem kutatóinak megállapítását a ScienceDaily című tudományos portál (http://www.sciencedaily.com).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Terv – A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért kiegészítéseket javasol

Budapest, 2011. június 2., csütörtök (MTI) – A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért alapvetően egyetért a Semmelweis Tervvel, de hat pontban kiegészítéseket javasol a koncepcióhoz - mondta az egyesület elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az EMA új határozata: új gyógyszer alkalmazása SLE-ben (kivonat)

Az EMA CHMP Bizottsága, május 19-ei ülésén döntött arról, hogy javasolja a Benlysta (belimumab) forgalomba hozatalát, (120 mg ill. 400 mg koncentrátum infúziókészítés céljára), autoantitest-pozitív SLE (systemás lupus erythematosus) esetén, ha a betegség foka súlyos, és standard kezelésre nem reagál. A készítményt a Glaxo Group Limited forgalmazza majd.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A járvány terjed, a hatóságok tehetetlenek Németországban

Berlin, 2011. június 2., csütörtök (MTI) - Szinte óráról-órára növekszik Németországban a hasmenésjárvány által fertőzött személyek száma.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A kötelező kamarai tagság eltörlését követeli egy egészségügyi szakszervezet

Országos aláírásgyűjtési akciót indít a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ), egyúttal felkéri a kormányt, hogy soron kívül kezdeményezze a kötelező kamarai tagságot visszaállító törvény eltörlését.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

AZ EMA CHMP bizottsága új gyógyszer forgalomba hozatalát javasolta a sclerosis multiplex kezelésére (kivonat)

A bizottság május 19-ei ülésén elfogadta a Fampyra (fampridine) feltételekhez kötött* forgalomba hozatalának engedélyezését. A Fampyra 10mg nyújtott hatású tabletta, javítja, növeli a sclerosis multiplexben szenvedő betegek járástávolságát. A forgalomba hozatali engedély tulajdonosa a Biogen Idec Ltd.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Genetikailag más az autisták agya

A legújabb kutatás szerint az autista emberek agya kémiailag eltér az egészségesekétől.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

RÖVIDHÍR – Semmelweis Terv - Szócska: térségi egységekre épülő intézményrendszert hoznak létre

A kormány döntése értelmében térségi egységekre épülő egészségszervezési intézményrendszert hoznak létre - jelentette be Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár a kabinet által elfogadott Semmelweis Tervet ismertető sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Terv - Réthelyi: a legfőbb feladat az egészségügy megmentése

A legfőbb feladat az egészségügy megmentése - fogalmazott Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter szerdán, Budapesten, a Semmelweis Terv végrehajtását bemutató sajtótájékoztatón. Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta: a kormány célja az egészségügyben uralkodó rendezetlen viszonyok rendezése.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az EHEC baktérium okozta veseelégtelenségre létezik terápia

Osztrák kutatók szerint létezik terápia a Németországban halálos áldozatokat is követelő EHEC-bélbaktérium okozta veseelégtelenségre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A kardiológusok további szabályokat sürgetnek a dohányzás visszaszorítására

A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) szerint további szabályozások bevezetése szükséges a dohányzás még nagyobb mértékű visszaszorításának érdekében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Idén már kétezer orvos és szakdolgozó mondott fel

Az idei év első három hónapjában már kétezer orvos és szakdolgozó hagyta ott a munkáját, közülük sokan külföldre mentek dolgozni az alacsony magyarországi fizetések miatt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények

Világszerte május 31-én tartják a Nemdohányzók Világnapját (NON-Smoking Day), melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1987-ben hívott életre azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a dohányzás ártalmaira és a nemdohányzó életmód előnyeire. Magyarországon tragikusak a statisztikai mutatók, a lakosság, különösen a cigarettázó fiatal nők aránya rémisztő...

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Fenntartható az állami nyugdíjrendszer?

Az állami nyugdíjrendszer nem fenntartható, így az öngondoskodás nem kerülhető meg, ebben egyetértett Békesi László volt pénzügyminiszter és Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke a Generali Biztosító budapesti nyugdíjkonferenciáján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kiválthatja-e a HPV teszt a méhnyakrákszűrést?

A 30 éves és annál idősebb nők, akiknek mindkét ma ismert méhnyakrákszűrésük negatív, biztonsággal várhatnának 3 évet is a következő vizsgálatig, derül ki egy új felmérésből.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tanulmány: a stressz nem növeli a sclerosis multiplex kockázatát

A feszültségekkel telt otthoni vagy munkahelyi környezet nem növeli a sclerosis multiplex (SM) kialakulásának valószínűségét - állapították meg amerikai kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább