Hírek, cikkek

Perszonalizált medicina: hol tartunk valójában?

A személyre szabott orvoslás alapvetése, hogy a népegészségügy és a klinikai terápia hangsúlyai áttevődnek a sokkal inkább perszonalizált prevencióra és terápiás megoldásokra. Mindehhez számos modern technológia szükséges: genomszekvenálás, nagy biobankok, elektronikus kórlapok, monitoring rendszerek kiépítése stb. Úgy tűnik azonban, hogy a perszonalizált medicina (támogatói/apostolai) egyelőre elugranak a kérdések elől. M.J. Joyner és munkatársai e cikkben pont ezeket a döntőnek vélt kérdéseket próbálják feltenni – és egyben megválaszolni.

Megjelenés: 2015. 11. 30.
Tovább

Új korszak a betegellátásban

Felavatták az Orosházi Kórház új központi technológiai tömbjét, néhány hét múlva már megkezdődhet az új helyszínen a gyógyító munka is. A fejlesztés 1,7 milliárdból valósult meg, az év végéig még további 300 millió forintot költhetnek eszközökre.

Megjelenés: 2015. 11. 27.
Tovább

Még több fiatal szakorvos léphet be a képzési rendszerbe

A kormány jelentős hangsúlyt fektet a rezidensek és a fiatal szakorvosok itthon tartására. Kiemelt kormányzati cél, hogy valamennyi, a szakorvosképzést Magyarországon megkezdeni szándékozó fiatal bekapcsolódhasson a programba.

Megjelenés: 2015. 11. 26.
Tovább

Lezárult az Egészségesebb egészségügyért fejlesztési program

Véget ért az egészségügy szervezeti hatékonyságát és a területi együttműködéseket célzó Egészségesebb egészségügyért elnevezésű fejlesztési program, a záró konferenciát szerdán tartották Budapesten.

Megjelenés: 2015. 11. 26.
Tovább

Új hemofíliaellenes készítményt engedélyezett az EMA

Az alfa-szuszoktokog nevű hatóanyagot tartalmazó Obizur a VIII-as faktor ellen termelődő antitestek okán kialakult szerzett hemofíliában szenvedő betegek vérzéses epizódjainak kezelésére szolgáló gyógyszer.

Megjelenés: 2015. 11. 26.
Tovább

Amikor minden perc számít: konferencia az agyi infarktusról

Az agyi érkatasztrófa vezető tényező a felnőttkori rokkantság kialakulásában és a harmadik leggyakoribb halálok, csak a szívbetegségek és a tumorok szednek több áldozatot Magyarországon. Évente 40-50 ezer ember, egy kisváros lakossága szenved el stroke-ot.

Megjelenés: 2015. 11. 25.
Tovább

Magyarország felkészült a biológiai támadásra

Magyarország felkészült egy esetleges biológiai terrortámadásra - a franciák szerint vegyi fegyvertől is tartani kell, Franciaországban komoly veszélynek tartják, hogy a terroristák ilyen jellegű csapásra is készülhetnek.

Megjelenés: 2015. 11. 25.
Tovább

Visszatérhet a malária Magyarországra

A globális felmelegedés egyik hatásaként ismét megjelenhet Magyarországon a fél évszázada felszámolt malária. A rovarok által terjesztett kórokozók száma és terjedési sebessége ugyanis két alapvető klímatényező függvénye: a hosszú, gyakori és tartós hőhullámokkal terhelt nyáré és az enyhe, viszonylag fagymentes télé.

Megjelenés: 2015. 11. 24.
Tovább

Új képalkotó diagnosztikai eszközök a pécsi egyetemen

Lecseréli egy elavult CT- és 12 régi röntgenkészülékét a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központja. Több, mint egymilliárd forint uniós forrás segítségével vásárolnak új, energiatakarékos eszközöket a régi berendezések helyett.

Megjelenés: 2015. 11. 24.
Tovább

Több pénz jut a fiatal orvosok képzésére

Többletforrást csoportosított át a kormány a rezidensképzésbe, így 2015-ben több fiatal orvos szakképzése kezdődhet el, mint az elmúlt években. Az év közben még gondot okozott, hogy nem tudott minden végzős bekapcsolódni a rezidensképzésbe.

Megjelenés: 2015. 11. 24.
Tovább

Nyolcvan jelentkezés érkezett a háziorvosi letelepedési pályázatokra

Nyolcvan pályázat érkezett a határidő lejártáig, október 31-ig az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) a háziorvosi letelepedési és praxispályázatokra - mondta el az egészségügyért felelős államtitkár pénteken az MTI-nek.

Megjelenés: 2015. 11. 20.
Tovább

Hackerbiztos a kórházi informatika

A legmagasabb szintű biztonsági védelemmel tervezték az új egységes egészségügyi informatikai rendszert, de addig is, amíg az nem működik élesben, az intézmények fenntartásáért felelős Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) folyamatosan végez IT-biztonsági vizsgálatot a potenciális sérülékenységek felderítése érdekében.

Megjelenés: 2015. 11. 20.
Tovább

November 20. a COPD Világnapja

A COPD, azaz a krónikus obstruktiv légúti betegség definíció szerint a hörgők idült progressziv gyulladásával, a tüdő károsodásával, hirtelen állapotrosszabbodásokkal járó (légzőszervi) betegség. Újabban azonban inkább az egész szervezetet érintő alacsony intenzitású gyulladásos állapotnak határozzák meg, amelynek vezető tünetei lehetnek a gyengeség mellett a légzőszervi tünetek, a nehézlégzés és a köhögés.

Megjelenés: 2015. 11. 19.
Tovább

Műszerátadás az I. sz. Sebészeti Klinikán

A véralvadás korszerű vizsgálatát, így célzottabb vérzéscsillapítást tesz lehetővé, de bizonyos esetekben a vérátömlesztést is kiválthatja az a készülék, amelyet a TEST-VÉR Egészségpénztár adományozott az I. Sz. Sebészeti Klinikának. Dr. Harsányi László, a klinika igazgatója az átadáson úgy fogalmazott, a klinika és az egészségpénztár célja egyaránt a lehető legkorszerűbb ellátás biztosítása.

Megjelenés: 2015. 11. 19.
Tovább

Európai Antibiotikum Nap - tények és üzenetek

Napjainkban és a jövőben a növekvő antibiotikum-rezisztencia az antibiotikumok hatékonyságát fenyegeti.Az antibiotikum-rezisztencia fokozatosan súlyosbodó közegészségügyi probléma Európában. Miközben az antibiotikum-rezisztens baktériumokkal történő fertőzések száma növekszik, az új antibiotikumok kifejlesztése nem túl biztató, ezért a jövőben egyre kisebb az esély a hatékony antibiotikus kezelésekre.

Megjelenés: 2015. 11. 18.
Tovább

Génmutáció az új daganatellenes gyógyszer támadáspontja

Az FDA november 13-án gyorsított eljárással jóváhagyta az előrehaladott nem kissejtes tüdőkarcinóma (NSCLC) kezelésére szolgáló, orálisan alkalmazható Tagrisso-t, amelynek hatóanyaga az osimertinib. A Tagresso olyan betegek kezelésére javallott, akiknél a daganatban kimutatható egy speciális EGFR-mutáció, és betegségük rosszabbodott más EGFR-gátló kezelést követően.

Megjelenés: 2015. 11. 17.
Tovább

A gyógyszertárak ellenőrzésének szabályai - 2. rész

Egy korábbi bejegyzésünkben azt tekintettük át, hogy milyen általános szabályok vonatkoznak a hatósági ellenőrzésekre, bemutattuk, hogy kik és hogyan végezhetik azokat. Az alábbiakban azt részletezzük, hogy milyen lépések várhatóak azt követően, hogy a gyógyszertárban megtörtént az ellenőrzés.

Megjelenés: 2015. 11. 17.
Tovább

Színváltoztató kötés segíthet az antibiotikum-rezisztencia megelőzésében

Színváltoztató orvosi kötés segíthet az antibiotikumok szükségtelen használatának és ezáltal a gyógyszerekkel szembeni rezisztencia kialakulásának megelőzésében - állítják a nagy-britanniai Bath-i Egyetem szakemberei.

Megjelenés: 2015. 11. 16.
Tovább

Új témák felé is nyit a magyar idegtudomány

Az anyai viselkedés neurobiológiai alapjainak megismerését, világszínvonalú képelemző rendszer kifejlesztését, a gerincvelői szintű fájdalomkontroll multidiszciplináris vizsgálatát, az idegrendszerre ható gyógyszerek működésének megértését is célozzák a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) „B” alprogramja keretében elindított kutatási projektek.

Megjelenés: 2015. 11. 14.
Tovább

Megújult a debreceni Kenézy kórház rehabilitációs részlege

Több mint hatszázmillió forint európai uniós forrásból megújult a debreceni Kenézy-kórház rehabilitációs részlege, az osztályt pénteken adták át.

Megjelenés: 2015. 11. 14.
Tovább

Egészségügyi szervezetek aggódnak egy rendelettervezet miatt

Betegszervezetek és a gyógyszergyártói szövetség is aggodalmuknak adnak hangot az egyedi méltányosságú készítmények alkalmazásának tervezett módosítása miatt.

Megjelenés: 2015. 11. 13.
Tovább

Újabb egészségügyi törvényjavaslatot nyújtott be a kormány

Újabb egészségügyi törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, ebben többi között szabályozzák az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működését, a hozzá kapcsolódó adatvédelmi szabályokat, jogosultságokat, az elektronikus cigaretta használatát és forgalmazását.

Megjelenés: 2015. 11. 12.
Tovább

A cisztikus fibrózis okait tárja fel az Ioncsatorna Kutatócsoport publikációja

Egy ioncsatorna működésének fázisait vizsgálja az Orvosi Biokémiai Intézet hatfős kutatócsoportja. Eredményeiket, melyek az egyik leggyakoribb veleszületett, örökletes anyagcsere-betegség, a cisztikus fibrózis okait segítik jobban megérteni, most az amerikai Cell-ben tették közzé.

Megjelenés: 2015. 11. 11.
Tovább

AIDS, járványok, autizmus: korunk globális egészségügyi kihívásai

Az AIDS kelet-európai terjedéséről, a 2014-es Ebola-járvány tanulságairól, a kábítószer-függőségről, az autizmus növekvő gyakoriságáról, valamint a gyógyszerfejlesztés aktuális kérdéseiről is tanácskoztak a World Science Forum „Fit for Purpose Global Health Policy” című tematikus ülésén. A szakértők egyöntetű véleménye szerint „zsugorodó? bolygónkon kizárólag összehangolt cselekvéssel lehet választ adni korunk egészségügyi kihívásaira.

Megjelenés: 2015. 11. 11.
Tovább

Biztató kutatási eredmények sclerosis multiplexben

A Roche által kifejlesztett ocrelizumab az első olyan vizsgálati készítmény, amely pozitív eredményeket mutatott relapszáló és primer sclerosis multiplex klinikai vizsgálatai során. Relapszáló SM két egyforma, fázis 3 vizsgálatában az ocrelizumab előnyösebb volt, mint a béta-1a interferon kezelés, valamint egy fázis 3 vizsgálatban elsőként mutatott hatékonyságot primer progresszív SM-ben.

Megjelenés: 2015. 11. 10.
Tovább

Azonos elbírálást javasol a homeopátiás szerek és a gyógyszerek esetében az MTA

Az MTA Orvosi Tudományok Osztályának tagjai nyílt szavazáson egyöntetűen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését, amely szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket.

Megjelenés: 2015. 11. 09.
Tovább

Az ÁNTSZ növelné az influenza elleni oltások számát

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) információs hetilapjának legfrissebb számában tette közzé az Országos Tisztifőorvos körlevelét az influenzaszezonra való felkészülésről. A következő időszak feladatait három részre bontották: az influenzavírusok jelenlétének figyelése és a járványügyi felügyelet működtetése, az influenza elleni védőoltások szervezése, valamint a járványok jelentése.

Megjelenés: 2015. 11. 09.
Tovább

Bukaresti tűzvész - hazánkba is szállítanak sérülteket

Magyarországi és brit kórházakba szállítanak vasárnap a bukaresti tűzvész sérültjeiből - közölte a román védelmi minisztérium, amely repülőgépeket bocsátott rendelkezésre a szállításhoz.

Megjelenés: 2015. 11. 08.
Tovább

Több figyelmet a csontoknak

Ma már senki nem vonja kétségbe a csontritkulás okozta jelentős társadalmi és gazdasági terheket. Dr. Bors Katalin reumatológus rehabilitációs főorvost ezek mértéke mellett arról is kérdeztük, hogy mit tehetnének a kórházak ve­zetői és a különböző szakmák képviselői a probléma visszaszorítására. Sok mindent.

Megjelenés: 2015. 11. 08.
Tovább

A szívhalál megelőzését segíti elő egy új kockázatbecslő rendszer

A keringési rendszer betegségei vezetik a hazai halálozási statisztikákat, a szívizominfarktusban elhunytak száma eléri az uniós átlag háromszorosát, s ötször magasabb a franciaországi mutatóknál. A veszélyeztetett betegek jelentős részének időben történő kiszűrését segíti az MTA-SE Lendület Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport kezdeményezésére és vezetésével létrehozott egyedülálló OPeRA projekt, amely október végén kezdte meg a működését.

Megjelenés: 2015. 11. 06.
Tovább

Először gyógyítottak leukémiát génmódosított immunsejtekkel

Először gyógyították meg egy kisgyerek leukémiáját úttörő génterápiával, emberi immunsejtek génjeinek szerkesztésével - közölték a londoni Great Ormond Street kórház orvosai.

Megjelenés: 2015. 11. 06.
Tovább

Már a gyermekorvosok is használhatják a táv-EKG-t

Már a gyermekorvosok is használhatják a táv-EKG-t, az úgynevezett Transztelefonikus EKG-t (TTEKG). Az eszköz segítségével bárhol elvégezhető a diagnosztikai eljárás, és a lelet akár egy mobiltelefonnal is beküldhető a szívcentrumba, ahol a kardiológus azonnal kiértékeli azt és dönt a további teendőkről - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője.

Megjelenés: 2015. 11. 06.
Tovább

Világszerte életveszélyes fertőzések jöhetnek

Aggasztó iramban szaporodik azoknak az ellenálló kórokozóknak a száma, amelyek az utolsó mentsvárként számon tartott antibiotikumokkal szemben is rezisztensek. Amennyiben folytatódik ez a tendencia, világszerte életveszélyes fertőzések üthetik fel a fejüket – figyelmeztet legutóbbi jelentésében a Center for Disease Dynamics, Economics & Policy (CDDEP) amerikai közegészségügyi kutatóintézet.

Megjelenés: 2015. 11. 06.
Tovább

Kutatási kuriózum: Hymenolepis nana malignus transzformációja humán gazdaszervezetben

A Hymenolepis nana a leggyakoribb humán fertőzést okozó galandféreg. Becslések szerint a világon 75 millió lehet a hordozók száma, egyes régiókban gyermekeken 25%-ot is elérhet a prevalenciája. A fertőzés tipikusan aszimptómás jellegű. A H. nana unikális módon teljes életciklusát az emberi vékonybélben éli, intermedier gazdaszervezetre nincsen szüksége. Az autoinfekció hosszú éveken át perzisztens marad, és veszélye főként az immunkompromittált betegeken jelentős.

Megjelenés: 2015. 11. 06.
Tovább

Először azonosítottak parazita daganatos sejtjei által okozott rákot embernél

Az amerikai járvány- és közegészségügyi központ (CDC) szakemberei először azonosítottak olyan daganatos megbetegedést embernél, amelyet az emberi szervezetben élő féregparazitában kifejlődött rákos sejtek okoztak.

Megjelenés: 2015. 11. 05.
Tovább

Az e-egészségügyi fejlesztés megalapozza a felelős döntéseket

Az elmúlt időszak e-egészségügyi fejlesztéseinek eredményeként olyan strukturált adathalmaz jött létre, amely megalapozza a felelős döntések meghozatalát az ágazatban - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára szerdán Balatonfüreden, az Infotér Egyesület e-Health egészségügyi konferenciáján.

Megjelenés: 2015. 11. 05.
Tovább

Együttműködések a máj-, epeút- és hasnyálmirigy-sebészet területén

Tudományos konferenciát tartottak az I. Sz. Sebészeti Klinikán a máj-, epeút- és hasnyálmirigy-sebészet terén folyó kutatásokkal, új műtéti technikákkal foglalkozó Hepato-Pancreatico-Biliary (HPB) Surgical Research Center megalakulása alkalmából.

Megjelenés: 2015. 11. 04.
Tovább

Az egészségügyben legfontosabb a területi egyenlőtlenség felszámolása

Az egészségügyben az elkövetkező időszak legfontosabb feladata a területi különbségek csökkentése - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

Megjelenés: 2015. 11. 03.
Tovább

Autizmusról szóló könyv nyerte a brit Samuel Johnson-díjat

Steve Silberman amerikai tudományos újságíró kapta Londonban a 20 ezer fonttal (8,7 millió forinttal) járó brit Samuel Johnson-díjat az autizmusról szóló nem fikciós könyvéért.

Megjelenés: 2015. 11. 03.
Tovább

Kik jogosultak térítésmentes influenza elleni védőoltásra a 2015/16-os szezonban?

Hazánkban – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához.

Megjelenés: 2015. 11. 02.
Tovább

Orvostudományi mérföldkő: elérhető az első onkolitikus vírus hatóanyagú gyógyszer

Az FDA október 27-én engedélyezte az első onkolitikus vírus hatóanyagot tartalmazó készítmény piacra kerülését.

Megjelenés: 2015. 11. 01.
Tovább

Betegeket vakított meg egy szemészeti műtéteknél használatos készítmény

Egy szemészeti műtéteknél használatos készítmény okozott vakságot 13 betegnél, és súlyos szemkárosodást további 28 esetben Spanyolországban - közölte a sajtó a hét végén a spanyol egészségügyi hatóságokra hivatkozva.

Megjelenés: 2015. 11. 01.
Tovább

Kilencedik alkalommal választják meg az év orvosát

Kilencedik alkalommal választják meg az év orvosát, az idei Astellas-díj pályázatai újdonságokat is tartalmaznak - közölte az Astellas Pharma pénteken az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 30.
Tovább

A dohányzás mint független rizikófaktor a nagy dózisú glükokortikoid-kezelés során kialakuló diabetes mellitus szempontjából

Ismert tény, hogy a magas dózisú glükokortikoid-kezelés kiválthatja a diabetes mellitus megjelenését. Ennek a rizikófaktorai nem teljesen tisztázottak. A szerzők 2 hónapos vizsgálatban magas dózisú, azaz >20 mg/nap prednizolon vagy ezzel ekvivalens dózisú kortikoszteroid hatását vizsgálták  a diabetes mellitus megjelenése szempontjából, kollagén vasculáris betegségben.

Megjelenés: 2015. 10. 30.
Tovább

Kórházszövetség: másik intézménybe is átjelentkezhetnek a betegek várólistás műtétekre

Ha egy műtéti várólistára felvett beteget egy kórház nem tud megoperálni az idén, akkor a beteg másik intézményt is választhat, ahol hamarabb sorra kerülhet - közölte a Magyar Kórházszövetség az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 29.
Tovább

Új antifungális készítményt engedélyezett az EMA

Az EMA 2015. október 15-én engedélyezte az izavukonazol hatóanyagú infúziót és kapszulát, amely felnőttek esetében invazív aspergillosis és mucormycosis kezelésére javallott (ez utóbbi indikációban olyan betegek esetében, akiknél az amfotericin B alkalmazása nem megfelelő).

Megjelenés: 2015. 10. 29.
Tovább

Újabb egészségügyi salátarendelet jelent meg

A Magyar Közlöny 156. számában jelent meg az emberi erőforrások miniszterének 47/2015. (X. 19.) EMMI rendelete az egyes gyógyszerészeti és orvostechnikai tárgyú, valamint gyógyászati segédeszközökkel és gyógyászati ellátásokkal kapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról.

Megjelenés: 2015. 10. 28.
Tovább

FDA gyógyszerbiztonsági közlemény: az entacapone alkalmazása nem növeli a cardiovascularis kockázatot Parkinson-betegségben

Az amerikai gyógyszerhatóság áttekintette az entacapone-nal kapcsolatos gyógyszerbiztonsági jelentéseket, és nem talált arra vonatkozó evidenciát, hogy a gyógyszer növelné a szívroham, a stroke vagy egyéb cardiovascularis esemény kockázatát. Ennek eredményeképpen a Parkinson-betegség kezelésében az entacapone tartalmú, valamint a kombinált (entacapone+carbidopa+levodopa) készítmények alkalmazási előírása nem változik.

Megjelenés: 2015. 10. 28.
Tovább

Semmelweis Symposium: molekuláris onkológia a laboratóriumtól a betegágyig

A molekuláris onkológia kiemelkedő nemzetközi szakértői is előadást tartanak 2015. november 5-6. között az idei Semmelweis Symposiumon. A szervezők elsősorban a rákkutatásban érintett orvosokat, oktatókat, kutatókat várják a Semmelweis Egyetem egyik legmagasabb presztízsű tudományos rendezvényére, melyen ingyenes a részvétel.

Megjelenés: 2015. 10. 27.
Tovább

Mély agyi stimuláció (DBS) az Alzheimer-betegség kezelésében?

Az Alzheimer-betegség (AD) incidenciája becslések szerint a következő 20 évben világszerte a duplájára emelkedik. A forszírozott kutatási törekvések és nagyarányú invesztíció ellenére sem sikerült eddig olyan farmakoterápiás megoldást, innovatív gyógyszert találni, amely konzisztens és hosszú távú klinikai javulást eredményezne AD-betegeken. Ebben a kontextusban az AD kezelésében bármely (egyéb) terápiás opció nagy fontosságú lehet, amíg a gyógyszerkutatás határozott eredményt tud majd felmutatni.

Megjelenés: 2015. 10. 26.
Tovább