Hírek, cikkek

Emlékezetkutatásért kapta három brit tudós az idei Agy-díjat

Az emlékezés működési mechanizmusának feltárásáért három egymástól függetlenül dolgozó brit neurológusnak ítélték oda idén az idegtudomány legjelentősebb elismerését, az egymillió euróval járó dániai Agy-díjat.

Megjelenés: 2016. 03. 02.
Tovább

Aláírásgyűjtő kampányt indít a ReSzaSz

Aláírásgyűjtő kampányt indít a fenntartható egészségügy érdekében a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Megjelenés: 2016. 03. 02.
Tovább

Csehországban és Szlovákiában is megjelent a zikavírus

Csehországban is megjelent a zikavírus - közölte a cseh egészségügyi minisztérium csütörtökön Prágában. A közszolgálati hírtelevízió szerint eddig két esetről van szó.

Megjelenés: 2016. 03. 02.
Tovább

Már három európai országban kapható az új Parkinson ellenes szer

A Zambon Spanyolországban is megkezdte a Parkinson-kór kezelésére szolgáló Xadago® (safinamide) forgalmazását. A gyártó cég, amely elkötelezett a központi idegrendszerre ható szerek fejlesztése terén, illetve partnercége, a Newron Pharmaceuticals S.p.A.  bejelentette, hogy Svájc és Németország után Spanyolországban is forgalomba került a késői és közepesen előrehaladott Parkinson-kór kiegészítő kezelésére javallott készítmény.

Megjelenés: 2016. 03. 01.
Tovább

Új gépekkel gazdagodott a Bajai Szent Rókus Kórház laboratóriuma

A minőségfejlesztést célul kitűző TIOP-projektnek köszönhetően olyan berendezés került az intézmény birtokába, amely országos élvonalba emeli, hiszen városi kórházak esetében egyáltalán nem jellemző az ilyen színvonalú labordiagnosztika. Az új, VersaCell nevű berendezést két hete használják már az osztályon, és amint azt dr. Scheibl Katalin, a Bajai Szent Rókus Kórház központi laboratóriumának osztályvezető főorvosa a sajtó számára szervezett tájékoztatón elmondta: jelentős mértékben megkönnyíti a munkát.

Megjelenés: 2016. 03. 01.
Tovább

Összefüggést találtak a zikavírus és a Guillain-Barré-tünetegyüttes között

Francia kutatóknak sikerült bizonyítaniuk az összefüggést a zikavírus és a bénulást okozó Guillain-Barré-tünetegyüttes (GBS) között, ami azt jelenti, hogy a zikajárvány sújtotta országokban várhatóan növekedni fog az idegrendszert érintő betegség előfordulásának gyakorisága.

Megjelenés: 2016. 03. 01.
Tovább

Az összefogást hiányolja az egészségügyből a volt egészségügyi miniszter

Az egységet és az összefogást hiányolja az egészségügyből a kórházszövetség korábbi vezetője, Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter. A Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte, hogy oki terápiára, és nem tüneti kezelésre van szükség. A politikában két dolog hozhat változást: az érdek és a kényszer – fogalmazott a kórházigazgató.

Megjelenés: 2016. 02. 29.
Tovább

Az irritábilis bél szindróma és a borsmenta-olaj

Az irritábilis bél szindróma (IBS) diagnózisát a Római III-as kritérium-rendszer alapján állapítjuk meg. IBS esetén tudjuk, hogy egy benignus, de mindenképpen krónikus betegséggel kell számolnunk, ami egyre nagyobb betegszámot jelent a nyugati társadalmakban, és akik kezelése gyógyszeresen tökéletesen nem megoldott, és nem mellékesen gondozásuk nagy terhet ró az ellátórendszerre.

Megjelenés: 2016. 02. 26.
Tovább

A tisztifőorvos szerint a magyar kórházak biztonságosak

A magyar kórházak biztonságosan működnek, az egészségügyi szolgáltatások feltételei biztonságosak - jelentette ki az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában az országos tisztifőorvos. Szentes Tamás egyúttal leszögezte: nem igaz az az állítás, hogy többen halnak meg ma kórházi fertőzésben, mint közlekedési balesetben.

Megjelenés: 2016. 02. 26.
Tovább

Összeolvad a gyulai és a békéscsabai kórház

Békés Megyei Központi Kórház néven egyesül a Gyulán működő Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház és a békéscsabai Réthy Pál Kórház április 1-jén - jelentette be Mészáros János egészségügyi ellátásért felelős helyettes államtitkár pénteken Gyulán.

Megjelenés: 2016. 02. 26.
Tovább

Hatékony az új kaposvári betegmenedzselő rendszer

Fél év helyett egyetlen hónap alatt sikerül elkezdeni szakszerűen kezelni a rákos betegeket a Kaposvári Onkológiai Centrumban – a „villámtempó” pedig részben egy új szoftvernek és a kórházi munkarend átszervezésének köszönhető.

Megjelenés: 2016. 02. 25.
Tovább

Egészségipari együttműködésről állapodott meg a SOTE és a Samsung

Magyarország Kelet-Közép-Európa egészségipari központjává válhat a közeljövőben - jelentette ki Varga Mihály Szöulban a Samsung Medison magyarországi oktatási központjának létrehozásáról, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) és a dél-koreai vállalat megállapodásának aláírását követően.

Megjelenés: 2016. 02. 25.
Tovább

Mérsékelten nőtt az influenza miatt orvoshoz forduló betegek száma

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban 2016. február 15-21. között 47 300 fő, az előző hetinél 8%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Megjelenés: 2016. 02. 24.
Tovább

Nutlinok fogják gyógyítani a rákot?

Ausztrál kutatók feltárták a legújabb daganatellenes terápiás lehetőségnek ígérkező, úgynevezett nutlinok hatásmechanizmusát. A nutlinok tumorellenes hatását már klinikai kutatásokban vizsgálják különböző vérképzőszervi daganatok ellen.

Megjelenés: 2016. 02. 24.
Tovább

Magyarországon is folyamatban lévő klinikai vizsgálatot állíttatott le az FDA

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet elrendelte a CTI BioPharma által végzett fázis 3 klinikai vizsgálat leállítását, miután több beteg életét vesztette intrakraniális vérzés, szívelégtelenség és szívmegállás következtében.

Megjelenés: 2016. 02. 24.
Tovább

Szükség van a gyógyeszközök piacának átalakítására

Nemcsak a kórházi-, hanem a gyógyászatisegédeszköz-ellátás is megérett az átalakításra, a szabályrendszer ugyanis immár tíz éve változatlan, és ezen a téren is nagyot változott a világ, ám a magyar betegek ebből egyelőre vajmi keveset profitálnak – vélik a gyógyeszköz-forgalmazókat képviselő Orvostechnikai Szövetségnél.

Megjelenés: 2016. 02. 23.
Tovább

Magyar ápolók napja - "az ápolók példát mutatnak törődésből"

Az ápolók munkájukkal mindenkinek példát mutatnak törődésből - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Magyar ápolók napja alkalmából hétfőn tartott budapesti ünnepségen.

Megjelenés: 2016. 02. 22.
Tovább

Részben vagy teljesen megújult a kórházak több mint kétharmada

Az elmúlt öt esztendőben 322 milliárd forintot fordítottunk az országban működő kórházakra, az intézmények 70 százalékában történt részleges vagy teljes felújítás - jelentette ki Balog Zoltán.

Megjelenés: 2016. 02. 19.
Tovább

Az EMA farmakovigilanciai bizottságának ajánlása a Tysabri-val kapcsolatban

A PRAC véglegesítette a progresszív multifokális leukoencephalopátia (PML) kockázatára vonatkozó véleményét a sclerosis multiplex kezelésére szolgáló Tysabri alkalmazásával kapcsolatban, és új ajánlásokat tett közzé a betegség kockázatának csökkentésére.

Megjelenés: 2016. 02. 19.
Tovább

Tovább terjed a zika-vírus, formálódik a WHO akcióterve

Oroszországban is megjelent a Zika-vírus, a beteg nyaralni volt a Dominikai Köztársaságban, hazatérése után lázra és bőrkiütésekre panaszkodott. Az egészségügyi hatóságok a nő családját is kivizsgálták, további megbetegedést azonban nem mutattak ki a tesztek. Kínában három Zika-vírusfertőzést diagnosztizáltak.

Megjelenés: 2016. 02. 19.
Tovább

Tovább nőtt az influenzás betegek száma

A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Február 8. és 14. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 38 százalékkal több, 43 700 beteg fordult orvoshoz - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb, szerdai jelentésében.

Megjelenés: 2016. 02. 17.
Tovább

Az EMA farmakovigilanciai bizottsága a fusafungint tartalmazó gyógyszerek forgalmazásának beszüntetését javasolja

Februári ülésén az EMA farmakovigilanciai bizottsága (PRAC) úgy döntött, hogy a fusafungint tartalmazó gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét vissza kell vonni, mivel a gyógyszer alkalmazásának előnyei már nem haladják meg annak kockázatait, különös tekintettel az allergiás reakciók veszélyére.

Megjelenés: 2016. 02. 17.
Tovább

Az EU újabb intézkedéseket vezet be a gyógyszerhamisítás elleni harcban

Az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bizottság új intézkedéseket ír elő a hamisított gyógyszerek jogszerű ellátási láncba való bekerülésének megakadályozására az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek csomagolásán elhelyezendő, a gyógyszerek azonosítását és eredetiségvizsgálatát lehetővé tevő, egyedi azonosítóból és manipulálás elleni eszközből álló biztonsági elemekre vonatkozó követelmény által.

Megjelenés: 2016. 02. 17.
Tovább

Az FDA támogatja a Remicade biohasonló készítményének engedélyezését

Az FDA orvostudományi tanácsadó testülete kedvező állásfoglalást hozott az arthritis kezelésére szolgáló Remicade olcsóbb, bioszimiláris változatának engedélyezésével kapcsolatban, a bizottság 21:3 arányban támogatta a Celltrion és a Pfizer által kifejlesztett gyógyszer alkalmazását. Az új készítmény neve Remsima.

Megjelenés: 2016. 02. 17.
Tovább

Az EMA farmakovigilanciai bizottságának ajánlása az SGLT2-inhibitorokkal kapcsolatban

Az EMA farmakovigilanciai bizottsága februári ülésén véglegesítette az SGLT2-inhibitorokkal kapcsolatos véleményét, és közzétette a diabéteszes ketoacidózis kockázatának csökkentésére vonatkozó ajánlást.

Megjelenés: 2016. 02. 16.
Tovább

Több átalakítási terület lesz az egészségügyben

Az alapellátás népegészségügyi szempontú komplex fejlesztése, a minimumrendeletek felülvizsgálata, a kórházi kancellári rendszer kialakítása, az egészségügyi határterületi ellátások átadása a szociális ágazatnak, valamint a főváros és térsége ellátórendszerének fejlesztése szerepel az egészségügyi államtitkárság elkövetkező feladatainak sorában - mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy keddi konferencián, Budapesten.

Megjelenés: 2016. 02. 16.
Tovább

Másfélmillió embert oltanak be Toszkánában agyhártyagyulladás ellen

Tömeges védőoltási kampány indul az olaszországi Toszkánában a tavaly óta terjedő agyhártyagyulladás (meningitis) kórokozója ellen - jelentette be Enrico Rossi tartományi elnök keddi sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2016. 02. 16.
Tovább

Csont-, izom- és porcdarabokat nyomtattak 3D-ben amerikai orvosok

Csont-, izom- és porcdarabokat nyomtattak 3D-ben amerikai orvosok. Az "élő" sejtekből növesztett szerveket állatokba ültették be, az összes implantátum normálisan működött - tudósított a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2016. 02. 16.
Tovább

A kormány folytatja a béremelést az egészségügyben

A kormány folytatja az egészségügyben megkezdett átalakításokat: a béremelést, az alapellátás erősítését és a területi szociális különbségek csökkentését - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere.

Megjelenés: 2016. 02. 15.
Tovább

Az influenzás megbetegedések miatt további kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház szülészeti- és nőgyógyászati osztályán rendeltek el látogatási tilalmat. Ezenkívül a Pest megyei ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet szülészet-nőgyógyászati, csecsemő- és gyermekgyógyászati, a központi aneszteziológiai intenzív terápiás osztályain, valamint a kardiológia őrzőben tilos a bent fekvők felkeresése.

Megjelenés: 2016. 02. 15.
Tovább

Csecsemőket megtámadó baktériumfertőzés keltett riadalmat Romániában

Véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzés keltett riadalmat Romániában, miután tucatnyian kerültek ilyen tünetekkel kórházba, hétfőn pedig már a második kisgyerek is meghalt.

Megjelenés: 2016. 02. 15.
Tovább

Zika-vírus: teszt, oltóanyag és újabb halálesetek

Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn hirdetett globális vészhelyzetet a zika miatt, és úgy számol, az idén négymillióra emelkedik majd a megbetegedések száma az amerikai kontinensen. A járvány Brazíliát sújtja a legkeményebben, ami rendkívül érzékenyen érinti a riói olimpiát is.

Megjelenés: 2016. 02. 13.
Tovább

Rekord magasságba emelkedett a HIV fertőzöttek száma

A WHO európai régiója 2014-ben több mint 142 000 új HIV fertőzöttet regisztrált, ami az 1980-as években bevezetett nyilvántartások kezdete óta abszolút rekordnak számít. Az Európai Betegségellenőrző és Megelőző Központ (ECDC) és a WHO Európai Regionális Irodája által közétett legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a HIV fertőzés terjedéséért elsősorban a régió keleti része felelős, ahol az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az elmúlt évtizedben több mint kétszeresére emelkedett.

Megjelenés: 2016. 02. 13.
Tovább

Új lehetőségek rosszindulatú daganatok személyre szabott terápiájában

Az MTA és a Semmelweis Egyetem Bödör Csaba vezette Lendület Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportjának részvételével új mutációs és lehetséges terápiás célpontot azonosítottak follikuláris limfómában a londoni Barts Cancer Institute kutatói. Eredményeiket a Nature Geneticsben közölték.

Megjelenés: 2016. 02. 13.
Tovább

Lezárult az idei rezidensösztöndíj-program

Ónodi-Szűcs Zoltán a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, várhatóan 924-en fognak bekerülni a rezidensösztöndíj-programba, az elmúlt években 2500 rezidens került be a képzésbe, ezzel együtt csaknem 3500 rezidens kap ösztöndíjat.

Megjelenés: 2016. 02. 12.
Tovább

COLOMINT Borsmenta olaj kapszula

Megjelenés: 2016. 02. 12.
Tovább

Az ágazati kollektív szerződést sürgeti az egészségügyi kerekasztal

Az ágazati kollektív szerződés létrehozásának felgyorsítását, a 2017. évi költségvetés parlamenti vitája előtti elfogadását sürgették egyebek mellett a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) csütörtöki budapesti ülésének résztvevői.

Megjelenés: 2016. 02. 11.
Tovább

AZ OEK legfrissebb tájékoztatója az influenzajárványról

Az 5. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma: 2016. február 1-7. között 73%-kal több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok, mint a 4. héten. A 20%-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy az 5. héten az országban kb. 31 600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Megjelenés: 2016. 02. 11.
Tovább

Szakápolási otthonok jöhetnek létre

A kórházak ápolási osztályai, krónikus belgyógyászatai – a köznyelvben elfekvőként is emlegetett részlegei – helyett úgynevezett szakápolási otthonokban láthatják el a jövőben azokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra, csupán szakápolásra.

Megjelenés: 2016. 02. 11.
Tovább

Mutáns influenzavírus fertőz világszerte

Az emberi, a madár- és a sertésinfluenza-vírus genetikai keveredésével létrejött H1N1 kórokozó a felelős a legtöbb megbetegedésért az idei influenzaszezonban – derül ki az Európai Járványügyi Központ adataiból.

Megjelenés: 2016. 02. 11.
Tovább

Gazdálkodási szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ két budapesti kórháznál

A pénzügyi és vagyongazdálkodást érintően, valamint a belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében tárt fel hiányosságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) két budapesti kórház, a Péterfy Sándor utcai és a Jahn Ferenc-kórház ellenőrzésekor - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Megjelenés: 2016. 02. 11.
Tovább

Egyre nagyobb méreteket ölt a H1N1-járvány

Oroszországban a tél kezdete óta mintegy 40 embert halt meg a H1N1-vírussal terjedő sertésinfluenzától. Az egészségügyi hatóságok azt ígérik, hogy mindent megtesznek a vírus terjedésének megakadályozására, de a tél kezdete óta már ötvenen haltak meg.

Megjelenés: 2016. 02. 11.
Tovább

Folytatódnak a tárgyalások az egészségügyi dolgozók érdekében

Áttekintésre került az ágazat dolgozóit érintő kollektív szerződés munka- és pihenőidőt szabályozó XI. fejezetének tervezete. Ennek kapcsán egyetlen pont kivételével minden pontban megegyezés történt – összegezte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az érdekképviseletekkel folytatott mai tárgyalás eredményét.

Megjelenés: 2016. 02. 11.
Tovább

Az egészségügyi dolgozók érdekében tárgyaltak

Decemberben is folytatódtak az egyeztetések a reprezentatív szakszervezetek, az érdekvédelmi szervezetek, az ágazati kamarák és az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága között - az államtitkárság koordinációjában - az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása érdekében.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

A Kormány és a WHO közösen értékelte a migrációval összefüggő egészségügyi kihívásokat

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői közösen értékelték a migrációval összefüggő kihívásokat.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Sierra Leonéban újra felütötte fejét az ebola

Újabb holttestben azonosították az ebolavírust Sierra Leonéban - közölte csütörtök este a helyi ebolaközpont szóvivője a BBC-vel.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Megalakult a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete

A szakszervezet pénteki budapesti bemutatkozó sajtótájékoztatóján Dénes Tamás elnök elmondta, azért döntöttek a ReSzaSz megalakítása mellett, mert nem találtak olyan szervezetet, amely szerintük megfelelő válaszokat adott volna az egészségügyben meglévő problémákra.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Brit turisták is megfertőződtek a Zika-vírussal

A brit egészségügyi minisztérium (PHE) tájékoztatása szerint legalább három brit állampolgárt fertőzött meg a szűnyogok által terjesztett Zika-vírus Dél- és Közép-Amerikában. Valamennyien visszatértek az Egyesült Királyságba.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

A rendszermikroszkópia forradalmasíthatja a személyre szabott gyógyászatot

A precíziós gyógyszerkutatásban, a betegségek genetikai hátterének felderítésében és új gének felfedezésében nyithatnak új utakat azok az új eredmények, amelyeket a sejtek nagy felbontású térbeli vizsgálatára alkalmas rendszermikroszkópia áttöréseiként publikált a közelmúltban Horváth Péter bioinformatikus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa és nemzetközi kutatócsoportja.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Rendkívüli ülést hív össze a WHO a Zika-vírus miatt

A WHO igazgatója, Margaret Chan rendkívüli ülést hívott össze febuár 1-jére, Barack Obama amerikai elnök pedig közleményben sürgette a gyors cselekvést a zikavírus elleni küzdelemben, és az oltóanyagok és kezelés kutatásának felgyorsítását.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább