Hírek, cikkek

Jóváhagyta az FDA az adalimumab új javallatát

Engedélyezte az Amerikai Gyógyszerhatóság az adalimumab (Humira, AbbVie) alkalmazását nem fertőző intermedier, posterior és panuveitisz kezelésére.

Megjelenés: 2016. 07. 08.
Tovább

A stroke ellátás hazai sikerei és kudarcai

A stroke (szélütés, gutaütés, agyérkatasztrófa) a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon, és első helyen áll azon betegségek között, melyek tartós rokkantságot okoznak. Évi 45–50 ezer új beteg írható a stroke számlájára, becslések szerint 180 ezren élnek a betegség több-kevesebb maradványtünetével.

Megjelenés: 2016. 07. 07.
Tovább

Új terápiás utak a koleszterinszint-csökkentés terén

Korábbi cikkünkben már bemutattuk az FDA által forgalomba hozatalra ajánlott új koleszterinszint-csökkentő készítményt (alirocumab, Praluent). Ez egy új terápiás csoport a PCSK-9 gátlók (proprotein konvertáz, szubtilizin/kexin típus-9) első tagja. Rövidesen várható a következő készítmény a csoportban. Parenterálisan alkalmazható, indikációja hyperlipidaemia.

Megjelenés: 2016. 07. 06.
Tovább

Új Parkinson-ellenes gyógyszert engedélyezett az EMA

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség az Ongentys forgalomba hozatalát. Az új készítmény hatóanyaga az opikapon, adjuváns kezelésre javallott a levodopa/DOPA dekarboxiláz (DDC) gátlókat tartalmazó készítmények mellett a Parkinson-kóros és az említett kombinációkra nem stabilizálódó dózis-végi (end-of-dose) motoros fluktuációkat mutató betegeknél.

Megjelenés: 2016. 07. 06.
Tovább

Semmelweis inspirálta leginkább a világhírű pszichofarmakológust

Semmelweis Ignácot nevezte legnagyobb inspirálójának Dr. David Nutt világhírű pszichofarmakológus a British Medical Journalban megjelent interjújában.

Megjelenés: 2016. 07. 05.
Tovább

Fájdalomcsillapításra rendelt opioidok és a túladagolásból következő halálozás

2003-2010 között, az amerikai Tennessee államban a gyógyszertúladagolásból következő halálozás évi 422-ről 1059-re emelkedett. E halálozások nagyobb része adódott vényre rendelt opioidok alkalmazásából, kisebb arányban a kombinált kokain-heroin túladagolásból. A vizsgálók az opioid-gyógyszerrendelési szokásokat tanulmányozták az ok-okozati összefüggés tisztázására.

Megjelenés: 2016. 07. 05.
Tovább

A Magyar Kórházszövetség nem támogatja a térségi kancelláriarendszert

A Magyar Kórházszövetség nem támogatja az egészségügyi térségi kancelláriarendszer kialakításáról készített kormány-előterjesztést, elsősorban a jelenleg is kritikus munkaerőhelyzet és a betegellátás biztonságának veszélyeztetése miatt - közölte a szövetség hétfőn az MTI-vel.

Megjelenés: 2016. 07. 05.
Tovább

Új módszer a petefészekrák korai szűrésére

Új, ígéretesnek tűnő módszert tesztelnek a petefészekrák korai szűrésére amerikai kutatók.

Megjelenés: 2016. 07. 05.
Tovább

Akut veseelégtelenség és a dizájner drogok kapcsolata: esettanulmányok

A SPICE, vagy K2 nevű készítmények a szintetikus kannabionidok csoportjába tartozó szerek, melyek füstölők, fürdősók, légfrissítők, valamint rekreációs készítményekként vásárolhatóak meg. E készítmények elszívása elsősorban a kannabiszhoz társítható hatás miatt népszerű, és nem mutathatók ki a vizelet rutinszerű toxikológiai vizsgálatakor.

Megjelenés: 2016. 07. 05.
Tovább

Új szemsebészeti eljárás a dunaújvárosi kórházban

Különleges, a szakirodalomban még nem publikált szemműtétek színhelye volt a napokban a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház szemészeti osztálya: endoszkóp segítségével olyan területet is láthatóvá tettek a szemsebész számára, amelyet eddig nem tudtak vizualizálni. Az egyedülálló beavatkozásnak köszönhetően három olyan beteg nyerheti vissza részlegesen a látását, akik évek óta nem látnak különböző szembetegségeik miatt.

Megjelenés: 2016. 07. 04.
Tovább

Figyelmeztetést adott ki az FDA két diabétesz elleni gyógyszerrel kapcsolatban

Az Amerikai Gyógyszerhatóság figyelmeztetést adott ki az akut veseelégtelenség kockázatával kapcsolatban a 2-es típusú diabétesz kezelésére szolgáló Invokana (kanagliflozin) és Forxiga (dapagliflozin) esetében.

Megjelenés: 2016. 07. 02.
Tovább

Obinutuzumab hatása rituximab-refrakter, indolens non-Hodgkin lymphomában

Az olyan, indolens non-Hodgkin lymphomában szenvedő betegek számára, akiknél a rituximab-kezelés nem ér el megfelelő hatást, kevés alternatív terápiás opció áll rendelkezése, és a betegségük prognózisa rossz. Amerikai kutatók az obinutuzumab, egy új fejlesztésű CD20 ellenes monoklonális antitest és bendamusztin kombinációját értékelték egy klinikai vizsgálatban.

Megjelenés: 2016. 06. 29.
Tovább

Régi gyógyszer új indikációban a cytomegalovírus ellen

A Johns Hopkins Egyetem kutatói felfedezték, hogy a régen amőbiázis kezelésére és emetikumként alkalmazott gyógyszer megállítja a cytomegalovírus replikációját. A CMV a herpeszvírus egy fajtája, amely immunhiányos betegekben súlyos betegségeket okozhat.

Megjelenés: 2016. 06. 29.
Tovább

Átadták a pécsi onkoterápiás központ új épületét

Átadták pénteken a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Onkoterápiás Központjának több mint kétmilliárd forintos fejlesztéssel kialakított új épületét és korszerű gyógyító eszközeit, berendezéseit.

Megjelenés: 2016. 06. 27.
Tovább

Kilencvenmillió forint értékben gyógyszereket foglaltak le Magyarországon

Több mint kilencvenmillió forint értékben foglalt le gyógyszereket a rendőrség Magyarországon a Pangea elnevezésű nemzetközi razzia keretében - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi osztályának kiemelt főreferense csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjelenés: 2016. 06. 27.
Tovább

Mobileszközök is hozzájárulhatnak a kórházi fertőzésekhez

Korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy a mobiltelefonok felszínén sok noszokomiális baktérium található. Egy új kutatás során azonban a franciaországi Saint-Étienne egyetemi kórházának kutatói bizonyították, hogy a mobileszközök gyakran vírus RNS-sel is kontamináltak.

Megjelenés: 2016. 06. 26.
Tovább

Megújult az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet

Csaknem egymilliárd forintból újult meg az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI); az uniós forrásból megvalósuló beruházások a budapesti intézmény három épületét érintették.

Megjelenés: 2016. 06. 23.
Tovább

Megelőzheti az emlőrák kialakulását a denozumab

A BRCA1 génhibát hordozó embereknél magas az agresszív emlőrák kialakulásának kockázata. Jelenleg sok nő, aki ezzel a génmutációval rendelkezik, az emlő és petefészek műtéti eltávolítását választja, hogy csökkentse a rákos megbetegedés esélyét.

Megjelenés: 2016. 06. 23.
Tovább

Európai kábítószerügyi jelentés: új egészségügyi kockázatok

Az európai kábítószerpiac továbbra is változó, állapítja meg az EU kábítószerügyi központja (EMCDDA) által Lisszabonban közzétett 2016. évi Európai kábítószer-jelentés: Tendenciák és fejlemények című dokumentum. Éves összefoglalójában az ügynökség a magas hatóanyag-tartalmú szerek egészségügyi kockázataira, az új szerek folyamatos megjelenésére és a változó kábítószer-fogyasztási mintázatokra hívja fel a figyelmet.

Megjelenés: 2016. 06. 21.
Tovább

Ötvenmilliárd volt a kórházak adóssága áprilisban

Több mint ötvenmilliárd forintot tesz ki a kórházak adósságállománya az áprilisi adatok szerint, ez nagyjából annyi, mint a tavalyi hatvanmilliárdos konszolidáció, és jól látszik, hogy még mindig a beszállítók finanszírozzák az egészségügy egy részét – mondta az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) igazgatója egy budapesti háttérbeszélgetésen.

Megjelenés: 2016. 06. 21.
Tovább

Újabb két évet csúszik az állami vastagbélszűrés

A vastagbélrákon átesett betegek az ígéretek nyomán 2017-re várták, de a hivatalos közlések már csak 2019-re datálják, hogy átfogó, állami finanszírozású népegészségügyi szűrőprogram indul Magyarországon a vastagbéldaganatok megelőzéséért – ad hangot csalódottságának a daganatos betegek által alapított, a szűrésekért évek óta küzdő Gyógyulj Velünk Egyesület.

Megjelenés: 2016. 06. 20.
Tovább

Inotuzumab ozogamicin hatása akut limfoblasztos leukémiában

Az akut limfoblasztos leukémiában szenvedő betegek prognózisa kedvezőtlen. Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy az CD22 antitest ellenes inotuzumab ozogamicin calicheamicinnel konjugálva jobb kimenetelt eredményez-e relapszált vagy refrakter limfoblasztos leukémiában, mint a standard kezelés.

Megjelenés: 2016. 06. 17.
Tovább

Jelentős többletforráshoz juthat jövőre az egészségügy

A jövő évi költségvetésben jelentős többletforrásokhoz jut az egészségügyi ágazat, ennek egyik fontos része a már az idén elindítandó béremelés - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Megjelenés: 2016. 06. 17.
Tovább

Új kutatási eredmények semaglutid és degludec inzulin kombinált alkalmazásával kapcsolatban

Új kutatási eredmények láttak napvilágot az Amerikai Diabétesz Társaság 76. tudományos ülésén a degludec inzulin és a semaglutid hatásával kapcsolatban, amelyek két fázis 3 klinikai vizsgálatból származnak, és alátámasztják, hogy a hosszú hatású bázisinzulinnal való kezelés jelentősen csökkentette a teljes, nokturnális és súlyos hypoglikémiát glargin inzulinnal összehasonlítva.

Megjelenés: 2016. 06. 17.
Tovább

Klinikai vizsgálat indul az új hatásmechanizmusú köhögéscsillapító értékelésére

Az angliai National Institute for Health Research részt vesz abban a klinikai vizsgálatban, amelyben egy krónikus köhögés elleni ígéretes új kezelést értékelnek. Az AF-219 ötven év óta az első új köhögéselleni szer lehet, ha megkapja a szükséges engedélyeket, és így betegek millióinak adhat reményt a gyógyulásra.

Megjelenés: 2016. 06. 16.
Tovább

Olaratumab hatása lágyrész szarkóma kezelésében

Jelenleg a metasztatikus lágyrész szarkóma standard terápiája a doxorubicin kezelés, és a medián túlélés a kezelt betegeknél 12-16 hónap, és ezt a kedvezőtlen kimenetelt eddig kevés új terápia vagy kemoterápiás kombináció volt képes javítani. Az olaratumab egy humán vérlemezke-gátló eredetű növekedési faktor receptor monoklonális antitestje, ami szarkóma xenograftokban tumorellenes hatásúnak bizonyult.

Megjelenés: 2016. 06. 15.
Tovább

Kedvezőek az agresszív emlőrák új kezelésének eredményei

Angliai kutatók új módszert fedeztek fel a legagresszívabb típusú emlőrák növekedésének lelassítására. Az oxfordi és a nottinhgami egyetem munkatársai a JQ1 nevű szer hatását vizsgálva azt találták, hogy az módosítja a tumorsejtek hypoxiára adott válaszát, ami különösen gyakori a nagyon nehezen kezelhető triplanegatív emlőtumorok esetében.

Megjelenés: 2016. 06. 15.
Tovább

Telemedicina központ nyílt az SZTE-n

Számítástechnikai újítások segítik a gyorsabb betegellátást a Szegedi Tudományegyetem telemedicina központjában. A távdiagnózis hatékonyan alkalmazható a radiológiában, a fül-orr-gégészetben és számos kardiológiai vizsgálatnál.

Megjelenés: 2016. 06. 14.
Tovább

Megszűnhet a kórházak önállósága

Megszűnik a kórházak gazdálkodási önállósága, jogilag pedig beolvadnak a tervezett kancelláriákba, ha a kormány az egészségügyi államtitkárság által javasolt változatot fogadja el szerdai ülésén. A tervek szerint 2017-től felálló kancellária-rendszertől tízmilliárd forintos megtakarítást várnak az egészségügyben – derül ki a Magyar Idők birtokába került kormány-előterjesztésből.

Megjelenés: 2016. 06. 14.
Tovább

Négy szuperkórház lesz Budapesten

A kormány úgy döntött, hogy Budapesten négy nagy, kiemelt egészségügyi centrumra van szükség – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az 53. Kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

Megjelenés: 2016. 06. 12.
Tovább

Megszületett az egészségügyi dolgozók bérmegállapodása

Az elmúlt hónapok egyeztetéseinek és tárgyalásainak eredményeként a kormány egy több éves bérfejlesztési programot indít el, amelynek köszönhetően csaknem 95 ezer egészségügyi dolgozó részesül jelentős béremelésben. A bérfejlesztés első üteme 2016. szeptember 1-jétől kezdődhet el.

Megjelenés: 2016. 06. 10.
Tovább

Új eredmények a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának éves gyűlésén

Az onkológiai kutatások legfontosabb eredményeit felvonultató kongresszuson nagy hangsúlyt kapott az immunonkológiai szerek fejlesztése és az alkalmazásuk jövőbeli lehetőségei. Immunterápiás kezeléssel jelenleg a melanoma, tüdőrák és veserák terápiájában értek el rendkívüli eredményeket a szakemberek, de húsznál is több daganatos betegség kezelésében folynak ígéretes vizsgálatok.

Megjelenés: 2016. 06. 08.
Tovább

Milliókat menthetne meg a vérből való rákszűrés

Óriási előrelépést hozna a rák diagnosztikájában, kezelésében és szűrésében, ha megbízhatóan ki lehetne mutatni a fejlődő daganatból a vérbe kerülő anyagokat. Számos laboratóriumban dolgoznak olyan vértesztek előállításán, amellyel igen korai, még kezelhető formájában lehetne felfedezni a betegséget.

Megjelenés: 2016. 06. 07.
Tovább

Új myeloma multiplex ellenes gyógyszert engedélyezett az EMA

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség a Darzalex forgalomba hozatalát. Az új készítmény hatóanyaga a daratumumab, és olyan, relapszáló és refrakter myeloma multiplex kezelésére javallott felnőtt betegeknél, akik korábbi kezelése tartalmazott egy proteaszóma-inhibitort és egy immunmodulátor szert, és akik az utolsó kezelés alatt a betegség progresszióját mutatták.

Megjelenés: 2016. 06. 07.
Tovább

Teljesen átalakul a fővárosi egészségügyi intézményrendszer

Döntött a kormány a fővárosi egészségügy átalakításáról: a Népszabadság által pénteken ismertetett koncepciót fogadta el néhány módosítással. Úgy tudjuk: a program részeként öt év alatt 335 mil­liárd forintból szervezik át a fővárosiak egészségügyi ellátását, építenek három új centrumot.

Megjelenés: 2016. 06. 06.
Tovább

Kombinált immunterápiával a melanóma ellen

A Fred Hutchinson Cancer Research Center kutatói sikeresen kezeltek egy metasztatikus melanómában szenvedő beteget kétféle immunterápia kombinálásával. A kombinált terápia hatására az addig refrakter tumor néhány hét alatt eltűnt, a beteg öt év elteltével is tünetmentes maradt.

Megjelenés: 2016. 06. 05.
Tovább

Fővárosi kórház-átalakítások

335 milliárdos átalakítási program készül, a kormány több kórházat érintő csomagot javasol Budapestnek. Három nagy centrumot és hét társkórházat alakítanának ki illetve fejlesztenének.

Megjelenés: 2016. 06. 03.
Tovább

Az EMA CHMP bizottsága hat új gyógyszer engedélyezését javasolta a májusi ülésen

Májusi ülésén az EMA Humán Alkalmazásra Szánt Készítmények Bizottsága hat új készítmény forgalomba hozatalát és már engedélyezett gyógyszerek esetében hat új indikáció jóváhagyását javasolta.

Megjelenés: 2016. 06. 02.
Tovább

Kiváló gyógyszerészi gondozásért díjat alapítottak

A XIII. országos patikanapon Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke azt mondta, a köztestület elkötelezett a gyógyszerészi gondozás mellett, és felidézte, hogy az erről a feladatról szóló törvényi szabályozás 2008-ban jelent meg, majd 2013-ban jutottak el addig, hogy központi forrásokat használhatnak fel erre a tevékenységre.

Megjelenés: 2016. 06. 01.
Tovább

Sok a bárányhimlős beteg, pedig a fertőzés megelőzhető

Több mint 13 ezer bárányhimlős beteget regisztráltak 2016 első negyedévében Magyarországon . A magas esetszám hátterében főként az állhat, hogy a szülők többsége tájékozatlan a kisgyermekkori fertőzésekkel kapcsolatban, és ahány védőnő és gyerekorvos, annyi álláspont létezik a védőoltásokat illetően.

Megjelenés: 2016. 05. 31.
Tovább

Átadták a GSK gödöllői vakcinagyárának új termelő részlegét

A 3 milliárd forint beruházással létrehozott új részleggel a brit gyógyszeripari csoport bővítette magyarországi kapacitását, a gyár diftéria- és tetanuszvakcina-komponenseket állít elő.

Megjelenés: 2016. 05. 30.
Tovább

Új pulmonalis artériás hypertonia elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a selexipag hatóanyagú Uptravi forgalomba hozatalát. Az Uptravi felnőtt betegek számára javallott a WHO szerinti II -III-as funkcionális osztályba (FC) tartozó pulmonalis artériás hypertonia (PAH) hosszú távú kezelésére.

Megjelenés: 2016. 05. 30.
Tovább

Elkészült a bioetikai kódex

Elkészült a Bioetikai kódex, amely az egészségügyi kutatások során alkalmazandó szakmai-etikai szempontokat összegzi. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, jelentősnek tartják a kódex megjelenését, amely a klinikai, orvosbiológiai kutatások elveiről és gyakorlatáról ad iránymutatást a meglévő jogszabályokon túl.

Megjelenés: 2016. 05. 26.
Tovább

Az Európai Gyógyszerhatóság engedélyezte az afatinib alkalmazását laphámsejtes tüdőkarcinóma kezelésére

Az EGFR M+ tüdő-adenokarcinóma elsővonalú kezelése mellett a GIOTRIF® (afatinib) engedélyt kapott a laphámsejtes tüdőkarcinóma kezelésére is, platina-bázisú kemoterápia sikertelensége esetén. Az indikáció bővítés alapjául az afatinib komprehenzív LUX-Lung klinikai kutatási programjának 8-as számú vizsgálata, a LUX-Lung 8 teljes túlélés eredményei szolgáltak.

Megjelenés: 2016. 05. 24.
Tovább

Kiterjeszti az ÁNTSZ az országos vastagbélszűrési programot

Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás. A vastag- és végbélrák évente mintegy 10.000 új megbetegedéssel, és több mint 5.000 ember halálával jár hazánkban.  A vastagbéldaganatok okozta halálesetek magas száma miatt az egészségügyi szaktárca elvárásainak megfelelően Országos Tisztifőorvosi Hivatal elkezdte a szervezett vastagbélszűrési program országos kiterjesztését.

Megjelenés: 2016. 05. 24.
Tovább

Pécsett nyílt meg Magyarország negyedik vérplazmaközpontja

Megnyílt a Kedplasma Magyarország mintegy 300 millió forintos beruházással kialakított pécsi vérplazmaközpontja.

Megjelenés: 2016. 05. 23.
Tovább

Új egészségügyi minisztert neveztek ki Romániában

Egy külföldön tanult fiatal közgazdászt nevezett ki egészségügyi miniszternek Romániában pénteken Klaus Iohannis elnök.  A tisztség azt követően ürült meg, hogy Patriciu Achimas Cadariu a múlt hét elején lemondott a hamisított fertőtlenítőszerek botránya miatt.

Megjelenés: 2016. 05. 20.
Tovább

Jelentéskötelezetté válik a zika-fertőzés Magyarországon is

Június 1-jétől jelenteni kell az esetleges magyarországi zikavírusos eseteket - tájékoztatta az országos tisztifőorvos körlevélben a magyar egészségügyi intézményeket.

Megjelenés: 2016. 05. 19.
Tovább

Felzárkóztató egészségügyi ápoló szakképzési program indul

A kormány elkötelezett az egészségügyi dolgozók élet-és munkakörülményeinek javítása mellett. Az idei évben a 2014-2020. uniós fejlesztési időszakban több pályázatot hirdet az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretein belül.

Megjelenés: 2016. 05. 19.
Tovább

Klónozott Zika-vírus segíti a gyorsabb vakcinafejlesztést

Amerikai kutatók klónozták a Zika-vírust, ami újabb jelentős előrelépés a vakcina kifejlesztésében. A klónozott vírus az Amerikában terjedő törzs másolata, amely a texasi egyetem által végzett vizsgálatok során képes volt megfertőzni a szúnyogokat és egerekben megbetegedést is okozott.

Megjelenés: 2016. 05. 18.
Tovább