Hírek, cikkek

Tovább bővült a kínai és közép-kelet európai kórházak szövetsége

Kétnapos látogatásra érkezett Magyarországra a Kínai és a Közép-Kelet-Európai Kórházak Együttműködési Szövetségének kínai delegációja. A látogatás keretében tartott konferencián négy újabb hazai kórház csatlakozott a szervezethez, melynek társelnöke, Prof. Zhao Yu-pei átvehette a Semmelweis Egyetem Pro Universitate Díj ezüst fokozatát.

Megjelenés: 2016. 08. 29.
Tovább

Azonosítottak két mikrokefáliát okozó Zika-vírus fehérjét

Amerikai kutatók azonosították a Zika-vírus két fehérjekomponensét, amelyek potenciálisan felelősek lehetnek a több ezer mikrokefáliás elváltozás kialakulásáért. A felfedezés a fejlődési zavar megelőzéséhez is közelebb viheti a kutatókat.

Megjelenés: 2016. 08. 24.
Tovább

Paradigmaváltás az onkológiában?

Az elmúlt hat évtizedben az orvoslás a megsemmisítés szándékával közelített a daganatokhoz. Azonban szinte mindig akadnak tumorsejtek, amelyek a legdrasztikusabb terápiát is túlélik, és másodjára már sokkal nehezebben támadható daganatot építenek újjá. A hagyományos stratégia kudarca felveti annak lehetőségét, hogy a rákot valójában nem legyőzni, hanem féken tartani kell.

Megjelenés: 2016. 08. 23.
Tovább

Ultrahangvezérelt érzéstelenítés a Semmelweis Egyetemen

Egyedülálló módon a legmodernebb és legkíméletesebb érzéstelenítést alkalmazzák a vállműtétek során a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján: ultrahangvezérelten, és kizárólag a vállat ellátó idegfonatba juttatnak fájdalomcsillapítót – mondja Dr. Skaliczki Gábor.

Megjelenés: 2016. 08. 22.
Tovább

Mentális egészségfejlesztési projektet indít az OTH

A lelki egészséggel kapcsolatos problémák időben történő felismerése, kezelése és az ehhez kapcsolódó információhiány, előítéletek leküzdése óriási kihívást jelent Magyarországon és az egész Európai Unióban.

Megjelenés: 2016. 08. 18.
Tovább

Sikertörténet a stroke ellátásában

A sikeres prevenciónak köszönhetően az elmúlt 3 évtizedben Magyarországon kevesebb, mint felére csökkent a szélütésben elhunytak száma. Az akut stroke ellátásban 2009-ben célként kitűzött évi 2000 vérrögoldások a szakmai erőfeszítéseknek és a sikeres laikus felvillágosító kampánynak köszönhetően 6 év alatt sikerült túlszárnyalni.

Megjelenés: 2016. 08. 17.
Tovább

Jóváhagyta az FDA az empagliflozin új javallatát

Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerfelügyeleti Hatóság (FDA) Tanácsadó Testülete a szavazatok alapján 12-11 arányban javasolja a Jardiance® (empagliflozin) forgalomba hozatalának engedélyezését kardiovaszkuláris indikációban.

Megjelenés: 2016. 08. 17.
Tovább

Áttörés előtt a gyógyszerhordozó rendszerek fejlesztése

Dr. Sebe István, az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet doktorjelöltje a gyógyszertechnológiában jelenleg innovatívnak számító kutatási irányok közül a nano- és mikroszálas gyógyszerhordozó rendszereket kutatja, amelyek orvosbiológiai alkalmazhatósága és gyógyszerformulálásban való hasznossága is jelentős.

Megjelenés: 2016. 08. 15.
Tovább

Tovább duzzad a kórházak adóssága

Akadnak olyan egészségügyi intézmények, amelyek négy hónap alatt majdnem megduplázták a tartozásukat. Bár az adatokból arra lehet következtetni, hogy az utóbbi egy-két hónapban némileg lelassult a kórházi adósság emelkedése, februárhoz képest júniusra több intézmény esetében is jelentős adósságnövekedéssel kell számolni.

Megjelenés: 2016. 08. 14.
Tovább

Ősszel újabb képzéseket indít a betegbiztonság javítására az OBDK

Az egészségügyi szolgáltatók hatékony működése és a betegbiztonság javítása érdekében ősszel újabb képzéseket indít az egészségügyben, a szociális ágazatban és a gyermekvédelem területén dolgozóknak, valamint a felsőoktatási intézmények hallgatóinak az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

Megjelenés: 2016. 08. 12.
Tovább

Erősödött a hamis gyógyszerekkel szembeni védelem

Magyarországon erős a hamis gyógyszerekkel szembeni védelem nemzetközi összehasonlításban is - nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az MTI-nek. Rétvári Bence azt mondta, a szigorú szabályozásnak és az erős felügyeletnek köszönhetően hamis  vagy nem engedélyezett gyógyszer még nem került a törvényes gyógyszer-kereskedelembe.

Megjelenés: 2016. 08. 12.
Tovább

Bakteriális fertőzés okozhatja az ekcémát?

Egy új kutatás feltárta, hogy az ekcémás betegek 70 százalékánál a bőrléziók Staphylococcus aureus-szal fertőzöttek, és a betegség súlyosabb formájában szenvedő alanyoknál nagyobb volt a bakteriális fertőzés kockázata.

Megjelenés: 2016. 08. 12.
Tovább

Új kutatási eredmények a krónikus vírusfertőzések terápiájában

Egy új kutatás közelebb vihet a HIV és más vírusfertőzések, mint például a limfómák kialakulásával összefüggésben lévő Epstein-Barr fertőzés sikeres gyógyításához.

Megjelenés: 2016. 08. 10.
Tovább

Új rekord várható a pitvarfibrilláció terápiájának piacán

2022-re a pitvarfibrilláció kezelésére szolgáló szerek forgalma a 2015-ös 8 milliárd dollárról előreláthatóan eléri a 11,8 milliárd dollárt, ezt követően viszont több szabadalom lejártának következtében 2025-re a forgalmuk visszaesik 4,9 milliárd dollárra.

Megjelenés: 2016. 08. 10.
Tovább

Új hepatitisz elleni kombinációs szert engedélyezett az EMA

Sikeres fázis 3 klinikai vizsgálatokat követően az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Zepatier (MSD) forgalomba hozatalát. A gyógyszer, amelynek hatóanyagai az elbasvir és a grazoprevir, krónikus hepatitisz C fertőzés kezelésére javallott felnőtteknél 1-es és 4-es genotípusú infekció esetén.

Megjelenés: 2016. 08. 09.
Tovább

Sikeres a debreceni klinikai központ SZEBB-programja

Rekordszámban csatlakoztak a Hajdú-Bihar megyében dolgozó családorvosok a Debreceni Egyetem (DE) klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos kezdeményezéséhez - közölte az egyetemi sajtóiroda hétfőn az MTI-vel.

Megjelenés: 2016. 08. 08.
Tovább

Az időskori fájdalomcsillapítás problémái

A fájdalom, különösen a krónikus fájdalom, elsősorban az idős betegeket (? 65 év) érinti. A fájdalom a társadalomra és a betegre egyaránt komoly kihatással van. A krónikus fájdalom a fájdalomérzeten túl együtt jár(hat) mozgáskorlátozottsággal, szorongással, depresszióval, alvászavarokkal, elmagányosodással.

Megjelenés: 2016. 08. 03.
Tovább

Új modell segíthet a lítium hatásmechanizmusának feltárásában

Új mérési eljárások nyújthatnak mélyebb betekintést a lítium hatásmechanizmusába és a bipoláris zavarokban kifejtett hatására. A bipoláris zavar az amerikai lakosság mintegy 2,6 százalékát érinti.

Megjelenés: 2016. 08. 03.
Tovább

Kockázatot jelent a migránsok együttműködésének hiánya

A magyar egészségügyi ellátórendszer ura a migráció okozta helyzetnek, kockázatot jelent azonban, hogy az érkezők nem együttműködőek, nem várják meg a szűrővizsgálatok eredményét - jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár kedden Röszkén.

Megjelenés: 2016. 08. 02.
Tovább

Halálos áldozata is van a szibériai anthraxjárványnak

Az észak-szibériai Jamalo-Nyenyec Autonóm Területen 90 ember, köztük 41 gyermek került kórházba, de többségüknél nem mutatták ki a halált okozó fertőzést – jelentette a TASZSZ.

Megjelenés: 2016. 08. 02.
Tovább

Még több gyógyszervizsgálatot végezhetnek Magyarországon

Nem a Magyarországról származó hatóanyag, hanem annak nem megfelelő alkalmazása okozta az egyik franciaországi gyógyszertesztben év elején egy önkéntes halálát – értesült a Magyar Idők.

Megjelenés: 2016. 07. 28.
Tovább

Hármas kombinációval az antibiotikum rezisztencia ellen

Évente mintegy 700 000 ember hal bele gyógyszerrezisztens baktériumfertőzésekbe. Az UCLA kutató által végzett vizsgálat jelentős előrelépés lehet ezeknek a fertőzéseknek a leküzdésében.

Megjelenés: 2016. 07. 28.
Tovább

Csökkentheti az influenzaoltás a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek halálozását

Egy új kutatás szerint 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél az influenza vakcina csökkentheti a stroke és szívelégtelenség miatti hospitalizáció valószínűségét. Az Imperial College London kutatói által végzett vizsgálat szerint az influenzaoltással beoltott betegeknél 24 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány is az influenza szezonban azokhoz viszonyítva, akik nem kaptak oltást.

Megjelenés: 2016. 07. 27.
Tovább

Nyolc új gyógyszer kapott pozitív véleményt a CHMP júliusi ülésén

Az EMA CHMP bizottsága nyolc új gyógyszer forgalomba hozatalával kapcsolatban adott ki pozitív véleményt, valamint öt új terápiás javallatot hagyott jóvá már forgalomban lévő készítmények esetében.

Megjelenés: 2016. 07. 27.
Tovább

A jövőben szélesítenék a hepatitisz C vírus szűrését

A kormány szélesíteni kívánja a hepatitisz C vírus szűrésének lehetőségeit, emellett mindent megtesz azért, hogy minél több beteg kaphasson mielőbb hatékony kezelést - mondta az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár kedden a hepatitisz világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Megjelenés: 2016. 07. 27.
Tovább

Engedélyezte az EMA a Zinbryta forgalomba hozatalát

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség a Zinbryta forgalomba hozatalát. A Zinbryta a sclerosis multiplex relapszáló formáiban (RSM) szenvedő felnőtt betegek kezelésére javallott, 150 mg daklizumabot tartalmaz 1 ml oldatos injekcióban.

Megjelenés: 2016. 07. 27.
Tovább

Azonnali lépéseket sürget a WHO a vírusos hepatitisz visszaszorítása érdekében

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016. július 28., a közelgő Hepatitis-világnap alkalmából felszólítja az országokat, hogy tegyenek sürgős lépéseket a betegséggel kapcsolatos ismeretterjesztés, valamint a szűrővizsgálatokhoz és terápiás kezelésekhez való hozzáférés javítása érdekében.

Megjelenés: 2016. 07. 26.
Tovább

Változás a speciális táplálkozási célú élelmiszerek forgalmazásában

Jelentős változás következett be 2016. július 20-án az élelmiszerek forgalmazásának szabályozásában. Egy uniós rendelkezés alkalmazásának következtében a különleges táplálkozási célú élelmiszerek fogalma teljes egészében megszűnt, melynek a forgalmazási kör szabályozásán keresztül jelentős hatása lesz a gyógyszertárak működésére is.

Megjelenés: 2016. 07. 23.
Tovább

Hírek a nemzetközi gyógyszerkutatás világából

Az FDA jóváhagyta a Prevenar 13 (Pfizer) kiterjesztett életkorban való alkalmazását. Egy új együttműködés keretében a leukémiaellenes nilotinib hatását fogják vizsgálni Parkinson-kór kezelésében. Bevonták az első beteget a glioblasztóma kezelésére szolgáló orális immunterápia fázis 1 vizsgálatában.

Megjelenés: 2016. 07. 23.
Tovább

Az eRecept a gyakorlatban - 1. rész

Néhány héttel ezelőtt adta hírül az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), hogy sikeresen lezárult az intézményközi adatáramlás megvalósítását célzó TIOP projektjük. Ez lényegében azt jelenti, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működéséhez szükséges alapfeltételek biztosítottak, így nincs akadálya annak, hogy 2016 elejétől elkezdődjön az e-egészségügy különböző elemeinek és funkcióinak tesztelése a pilot intézményekben.

Megjelenés: 2016. 07. 22.
Tovább

Az eRecept a gyakorlatban - 2. rész

Néhány héttel ezelőtt adta hírül az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), hogy sikeresen lezárult az intézményközi adatáramlás megvalósítását célzó TIOP projektjük. Ez lényegében azt jelenti, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működéséhez szükséges alapfeltételek biztosítottak, így nincs akadálya annak, hogy 2016 elejétől elkezdődjön az e-egészségügy különböző elemeinek és funkcióinak tesztelése a pilot intézményekben.

Megjelenés: 2016. 07. 22.
Tovább

Milyen változásokat hoz az új egészségügyi salátarendelet?

Március 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben a legújabb egészségügyi salátarendelet, mely több gyógyszerészeti tárgyú rendeletet is módosított. Mivel az új előírások azóta már hatályba is léptek, ezért mindenképpen érdemes röviden áttekinteni a gyógyszertárakat érintő legfontosabb változásokat.

Megjelenés: 2016. 07. 22.
Tovább

Javíthatja a túlélést az adjuváns kemoterápia korai vastagbélrákban

A kutatók és kezelőorvosok már régóta küzdenek az adjuváns (műtét utáni) kemoterápia szerepével a korai vastagbélrák kezelésében, még magas kockázatú betegek esetén is. A chicago-i egyetem kutatói most összefüggést találtak az adjuváns kemoterápia és a 2-es fázisú vastagbélrák túlélésének javulása között.

Megjelenés: 2016. 07. 22.
Tovább

A vírusos hepatitisz globális betegségterhe 1990 és 2013 között

A vakcinafejlesztés és a vírusos hepatitisz elleni terápiák újabb eredményeinek birtokában szükség van a vírusos hepatitisz betegségterhének jobb megértésére a hatékony globális intézkedések kidolgozása érdekében. Amerikai kutatók elemezték az akut vírusos hepatitisz, illetve az általa okozott cirrhosis és májrák morbiditását és mortalitását 1990 és 2013 között.

Megjelenés: 2016. 07. 20.
Tovább

Új lehetőség az MDR tumorsejtek elpusztítására - magyar kutatók közreműködésével

Nemrég felfedezett molekula segíthet a multidrug rezisztens tumorsejtek elleni küzdelemben: a Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters folyóiratban megjelent közlemény szerint egy szelénvegyülettel gátolható a daganatos sejtek védekező mechanizmusa.

Megjelenés: 2016. 07. 20.
Tovább

Új, sárga lámpaszín a jogviszonyellenőrzésben

2016. július 15-étől az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által egy új „sárga lámpaszín” kerül bevezetésre a jogviszony-ellenőrző rendszerbe a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Tbj.) 34. § (10) bekezdése szerint kötött megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatást igénybevevők számára.

Megjelenés: 2016. 07. 19.
Tovább

Az előrehaladott gastrooesophagealis adenocarcinoma szisztémás kezelése

Csekély azoknak a kemoterápiás gyógyszereknek a száma, amelyek az előrehaladott gastrooesophagealis adenocarcinomában (GEA) hatékonyak, és amelyeket alkalmaznak. A palliatív kemoterápia meghosszabbítja a teljes túlélést, és javítja az életminőséget.

Megjelenés: 2016. 07. 18.
Tovább

Röntgen sugárterhelést is csökkentő szabadalom a Semmelweis Egyetem két munkatársától

Csökkenthető a röntgen sugárterhelés a képalkotás során, valamint többletinformáció nyerhető ugyanakkora sugárdózissal – erre ad lehetőséget a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet két fizikus munkatársának innovációja.

Megjelenés: 2016. 07. 18.
Tovább

Klinikai endokrinológia: újabb kutatási eredmények

Az összefoglaló néhány témája: T2DM előrejelzése - statinok és a törési kockázat - diabetes és szellemi hanyatlás - mortalitás T1DM esetén - a Hashimoto-thyreoiditis biológiai alapjai

Megjelenés: 2016. 07. 18.
Tovább

Digitális egészségügy - vélemények

A digitális egészségügy elterjedésétől nagyobb kényelmet, hatékonyabb terápiákat és a költségek csökkenését remélik a szakemberek. Ám az gyógyítás alapja a jövőben sem lehet más, mint a személyes kapcsolat – vallják a szakemberek.

Megjelenés: 2016. 07. 18.
Tovább

Új irányvonal a fővárosi kórházfejlesztésben

A fővárosban a meglévő ellátásokat kell optimálisabban elrendezni, hogy az intézmények így jobban kiszolgálhassák a fővárosiak igényeit – mondta az új budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos az Inforádió Aréna című műsorában kedden.

Megjelenés: 2016. 07. 14.
Tovább

Módosult a patikaalap szabályozása

A Magyar Közlöny 97. számában július 1-én az Egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 172/2016 (VII. 1.) Kormányrendelet” részeként jelent meg „A közforgalmú gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonarány növelésének elősegítéséről szóló 212/2013. (VI. 19.) Korm. rendelet” módosítása.

Megjelenés: 2016. 07. 14.
Tovább

Hamisítják a magyar No-Spát Ukrajnában

Az ukrán Állami Gyógyszerészeti Szolgálat betiltotta egyes magyarországi gyártást feltüntető csomagolásban árusított No-Spa görcsoldó gyógyszer forgalmazását Ukrajnában.

Megjelenés: 2016. 07. 14.
Tovább

Génterápiával lesz kezelhető a depresszió?

Amerikai kutatók új célpont befolyásolásán keresztül, génterápia alkalmazásával szeretnének új irányt adni a depresszió kezelésének.

Megjelenés: 2016. 07. 14.
Tovább

Jelentősen alulbecsült lehet a diabétesz globális előfordulása

2015-ben a hivatalos Nemzetközi Diabétesz Szövetség a cukorbetegek számát világszerte 415 millióra becsülte, a Monash University által végzett új epidemiológiai kutatás szerint viszont ez a szám elérheti az 520 milliót is.

Megjelenés: 2016. 07. 13.
Tovább

Fontos biztonságossági változás a riociguat alkalmazására vonatkozóan

Egy új klinikai vizsgálat eredményeinek elemzése alapján idiopathiás interstitialis pneumoniákkal társuló pulmonalis hypertoniában (PH-IIP) szenvedő betegeket nem szabad riociguattal kezelni.

Megjelenés: 2016. 07. 13.
Tovább

A demencia a legdrágább betegség az Egyesült Államokban

Noha a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek sokkal több emberéletet követelnek, mégis a demencia az Egyesült Államok legdrágább betegsége, amely évi 157-215 milliárd dollárjába kerül az amerikai társadalomnak és a családoknak - derült ki a RAND Corporation nevű nonprofit szervezet legfrissebb jelentéséből.

Megjelenés: 2016. 07. 12.
Tovább

A beteg saját sejtjeiből növesztett bőrt ültettek át Spanyolországban

Spanyolországban elvégezték a világ első olyan bőrátültetését, amelyhez a beteg saját sejtjeiből növesztettek bőrt - jelentette be rendkívüli eredményét a granadai és sevillai orvosokból, kutatókból álló csoport a sikeres beavatkozást követően.

Megjelenés: 2016. 07. 11.
Tovább

Lelki egészség és a pszichiátria határterületei

A magyar pszichiátriai szakma legjelentősebb tudományos rendezvényének 2012. január 25. és 28. között Debrecen városa ad otthont. A Magyar Pszichiátriai Társaság XVII. Vándorgyűlésének tudományos programja, a 2011-es témák folytatásaként, a „Test, Lélek, Család, Közösség. A fejlődő pszichiátria határai”.

Megjelenés: 2016. 07. 09.
Tovább