Hírek, cikkek

A hamis gyógyszerek 130 milliárd forint kárt okoznak Magyarországon

Évente mintegy 130 milliárd forint kárt okoznak a hamis gyógyszerek Magyarországon, ez a teljes hazai gyógyszerforgalom 13 százaléka, az Európai Unióban regisztrált hamis készítményeknek pedig a 4 százaléka - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) csütörtökön az MTI-vel.

Megjelenés: 2016. 11. 03.
Tovább

Új kihívásokkal szembesül az idősödő népesség

Idősödő társadalom címmel konferenciát szervezett az MTA Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya. Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese az akadémiai szerepvállalás jelentőségét hangsúlyozta az idősödő társadalom jelentette komplex, a tudományos kutatás számos ágát érintő kihívás kezelésében. Mint elmondta, öröm, hogy a mai 40-50 évesek még hosszú távra tervezhetnek magánéletünkben, szakmájukban, másfelől azonban sürgős döntéseket igénylő társadalmi-gazdasági probléma az idősödés, amely a tudomány, a politika és a társadalom párbeszédét igényli.

Megjelenés: 2016. 11. 02.
Tovább

Kritikus kérdések és új válaszok a rákkutatásban

Napjaink egyik legfontosabb sejtbiológiai problémája a sejtosztódás szabályozásában központi szerepet játszó sejtszervecske, a centroszóma-megkettőződés mechanizmusának pontos megismerése és megértése. Az ezt célzó kutatásokban jelenthet előrelépést az az eredmény, amely a Nature Cell Biology-ban jelent meg.

Megjelenés: 2016. 11. 02.
Tovább

Vezető gyógyszercégek fognak össze a szuperbaktériumok ellen

Nagy-Britannia két vezető gyógyszergyártó cége félreteszi a rivalizálást és együtt fog megküzdeni a leggyakrabban kórházakban, börtönökben és óvodákban előforduló “szuperbaktériumokkal”.

Megjelenés: 2016. 11. 02.
Tovább

Tuberkulózis: új mérföldkövek és további feladatok

A WHO 2015. október 28-án tette közzé a tuberkulózissal kapcsolatos jelentésének 20. kiadását, a főcím pedig a tbc mortalitásának az utóbbi 25 év alatt elért 50%-os csökkenéséről szólt. A jó hírt azonban rögtön követte a kijózanító bejelentés, miszerint a tbc ma már a HIV-fertőzéssel egy szinten a fertőzéses halálesetek vezető oka, vagyis 1,5 millióan haltak meg a fertőzés következtében. Ezeknek a haláleseteknek a nagy része elkerülhető lett volna: a tbc már az 1950-es évek óta gyógyítható betegség.

Megjelenés: 2016. 11. 02.
Tovább

Új lehetőség a sürgős műtétek alatti antikoagulációban

Egy új elemzés szerint az idarucizumab lehetővé teszi a sürgős sebészeti beavatkozások gyors elkezdését dabigatrannal kezelt páciensek esetében.

Megjelenés: 2016. 11. 02.
Tovább

Megelőzhető szív­- és érrendszeri tragédiák

A szív­- és érrendszeri betegségek köre az egyik legfontosabb népegészségügyi probléma Magyarországon. Ezt azért nem unalmas hangsúlyozni, mert ezeknek a be­tegségeknek jelentős hányada megelőzhe­tő lenne egészséges életmóddal, vagy azzal, ha a kockázati tényezővel élő emberek élet­módváltásra, vagy ha kell kitartó gyógyszer­szedésre szánnák rá magukat.

Megjelenés: 2016. 11. 02.
Tovább

Tények és tévhitek a védőoltásokról

Minek alapján döntsünk arról, hogy beadatunk-e magunknak vagy gyermekünknek egy nem kötelező védőoltást? Biztonságosak-e a védőoltások? Mivel járhat a kanyaró és a gyermekbénulás újbóli megjelenése vagy a szamárköhögés terjedése? Mindez kiderül Kacskovics Imre immunológus, az MTA doktora és Kulcsár Andrea gyermekgyógyász, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet szakorvosa előadásából a Magyar Tudományos Akadémia Székházában november 11-én.

Megjelenés: 2016. 11. 02.
Tovább

A daganatok terjedésének új mechanizmusát fedezték fel

A Queen Mary University of London által végzett új kutatás szerint a daganatsejtek egy speciális túlélési mechanizmust használnak a szervezetben való terjedés érdekében. A felfedezés elősegítheti a metasztázisok és szekunder tumorok kialakulását megelőző új terápiák kifejlesztését.

Megjelenés: 2016. 11. 02.
Tovább

Új összefüggésre derült fény a diabétesz és az Alzheimer-kór között

Egy új kutatás eredményei szerint a diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek használhatók lehetnek az Alzheimer-kór terápiájában és viszont. Az aberdeeni egyetem kutatói azt is felfedezték, hogy az Alzheimer cukorbetegséget okozhat, ellentétben a korábbi elképzeléssel, amely szerint a diabétesz alakul ki először.

Megjelenés: 2016. 11. 02.
Tovább

Augmentációs farmakoterápia aripiprazollal

A terápiarezisztens major depresszió gyakori és esetenként életveszélyes állapot idősek körében, akinél az augmentációs farmakoterápia előnyei és kockázatai kevésbé ismertek. Amerikai kutatók az aripiprazol hatását vizsgálták a remisszió gyakoriságára vonatkozóan placebóval összehasonlítva.

Megjelenés: 2016. 11. 02.
Tovább

Többféle daganat ellen is hatásos az új molekula

A CDK4-et és CDK6-ot célzó, kísérleti fázisban lévő abemaciclib tartós klinikai aktivitást mutatott különböző daganatos betegségekben önálló kezelésként alkalmazva. Egy új fázis 1 vizsgálat szerint az abemaciclib hatásos volt emlőrák, nem kissejtes tüdőrák, glioblastoma és melanoma kezelésében.

Megjelenés: 2016. 11. 01.
Tovább

Új psoriasis elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta az ixekizumab hatóanyagú Taltz alkalmazását mérsékelt-súlyos plakkos psoriasis kezelésében. Más készítményekkel összehasonlítva az ixekizumab jelentős javulást eredményezett a betegek állapotában.

Megjelenés: 2016. 11. 01.
Tovább

Új állásfoglalás a tesztoszteronhiány kezeléséről

A tesztoszteronhiánnyal és annak hormonpótlással történő kezelésével kapcsolatos, széles körben közismert aggályok eloszlatása érdekében nemzetközi kutatók csoportja közzétett egy összefoglalót a kutatások eredményei alapján levont következtetéseikről.

Megjelenés: 2016. 11. 01.
Tovább

Kanadai kutatók új gyógymódja megállíthatja a szklerózis multiplex súlyosbodását

Őssejtbeültetést követő agresszív kemoterápiával kanadai kutatók képesek voltak leállítani a szklerózis multiplex (MS) súlyosbodását.

Megjelenés: 2016. 11. 01.
Tovább

Új kezdeményezések a diabetes szövődményeinek kutatásában

Jó hír a diabeteses betegnek és az őket ellátó orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, hogy a területen a közelmúltban számos előre mutató kezdeményezés indult el. Tavasszal megalakult a Diabeteses Láb Munkacsoport, melynek elnöke, Dr. Kajetán Miklós az autonóm kardiovaszkuláris neuropathia és a diabeteses láb szindróma közti összefüggéseket vizsgáló tudományos kutatásba kezdett. Továbbá az országban először, idén szeptemberben podiáter képzés indult a Miskolci Egyetemen. A Wörwag Pharma a neuropathia kutatást egy Ewing-teszter rendelkezésre bocsátásával, a képzést pedig négy hallgató költségeinek fedezésével támogatja.

Megjelenés: 2016. 11. 01.
Tovább

Familiaris hypercholesterinaemia és a 2-es típusú diabetes prevalenciája

A familiaris hypercholesterinaemiára jellemző a perifériás szövetek csökkent koleszterinfelvétele (a májat és pancreast is beleértve). Ezzel szemben a statinok növelik a sejtek koleszterinfelvételét, és fokozhatják a 2-es típusú diabetes (T2DM) kialakulásának kockázatát. Szerzők hipotézise volt, hogy a transzmembrán koleszterin-transzport összefüggésben áll a T2DM kialakulásával.

Megjelenés: 2016. 11. 01.
Tovább

A májrák és a férfi nemi hormonok kapcsolata

Hong Kong-i kutatók felfedezték, hogy a férfiaknak az androgén hormonokhoz kapcsolódó egyik gén miatt nagyobb a kockázatuk a májrák kialakulására.

Megjelenés: 2016. 11. 01.
Tovább

Regisztrált klinikai vizsgálatok: hogyan változott a trend az elmúlt évtizedben?

Az orvosi szaklapok szerkesztőinek nemzetközi szövetsége (ICMJE) 2004-ben meghirdette, hogy klinikai gyógyszervizsgálatok témakörében csak olyan közleménynek biztosítanak publikációs lehetőséget, amely vizsgálat előzetes regisztrációs folyamaton esett át.

Megjelenés: 2016. 11. 01.
Tovább

Aspirin alkalmazása általános sebészi beavatkozások kapcsán

Általános sebészi beavatkozásokban az aspirin perioperatív alkalmazásakor jelentős variabilitás mutatkozik a korábban az aspirin kezelésben részesülő, illetve e tekintetben nem kezelt betegeknél.

Megjelenés: 2016. 11. 01.
Tovább

Antihipertenzív terápia és az időskori elesések

A súlyosabb csípőtáji törések és fejsérülések mortalitásra gyakorolt hatása összemérhető a cardiovascularis eseményekből származó mortalitás mértékével. Feltevések szerint idős korban, az elesésekből adódó sérülések kapcsolatba hozhatóak az antihipertenzív kezeléssel. Az egészséges időkorúakon végzett klinikai vizsgálatokban észlelt alacsony kockázat az elesések kapcsán nem utal arra, hogy multiplex krónikus betegségek fennállása esetén ez hogyan alakulhat. A tanulmány azt vizsgálta, hogy reprezentatív időskorú mintán az antihipertenzív kezelés valóban összefüggésbe hozható-e az elesésekből származó súlyos sérülésekkel.

Megjelenés: 2016. 11. 01.
Tovább

Stroke utáni hosszú távú mortalitási adatok

18-50 év közötti, első stroke-ot elszenvedett betegekről kevés adattal rendelkezünk, és azok kizárólag az ischaemiás stroke-ra vonatkoznak. Ezentúl, nem is vették figyelembe e betegek ún. "elvárható mortalitási" adatait.

Megjelenés: 2016. 11. 01.
Tovább

A magas triglicerid-szint idősebb nőkben a stroke előjelzője lehet

Az Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University és a NYU School of Medicine munkatársai meglepő felismerésre jutottak: idősebb nőkben a stroke kialakulásának legjellemzőbb kockázati tényezője nem az emelkedett összkoleszterin- vagy LDL-szint, hanem a magas triglicerid-szint.

Megjelenés: 2016. 11. 01.
Tovább

Az egészségügyi ellátórendszer legnagyobb intézménye jön létre Debrecenben

A magyar egészségügyi ellátórendszer legnagyobb intézménye jön létre Debrecenben a Kenézy kórház és a Debreceni Egyetem (DE) integrációjával a finanszírozást és a betegszámot tekintve is - mondta a Fidesz frakcióvezetője az egyetemen tartott sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2016. 10. 31.
Tovább

Új genetika laboratórium a Semmelweis Bőrklinikán

A klinikán működő gyermekbőrgyógyászati, és az ehhez csatlakozó klinikai genetikai rendelések kéréseit szolgálja ki a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán átadott, korszerűen kialakított és a legmodernebb eszközökkel felszerelt új Genetikai Laboratórium, amely az Őssejt Laboratóriummal szoros egységet képezve működik.

Megjelenés: 2016. 10. 31.
Tovább

Új terápiás lehetőség a triplanegatív emlőrák kezelésében

A McGill University Health Centre kutatóintézetében végzett vizsgálat alátámasztja, hogy emlőrákos betegeknél a prolaktinreceptor szűrése javíthatja a betegség prognózisát és segíthet a szükségtelen és invazív beavatkozások elkerülésében.

Megjelenés: 2016. 10. 26.
Tovább

Új lágyrész szarkóma ellenes gyógyszert engedélyezett az FDA

Az Amerikai Gyógyszerügynökség engedélyezte az olaratumab hatóanyagú Latruvo forgalomba hozatalát. A Latruvo doxorubicinnal kombinációban felnőttkori lágyrész szarkóma kezelésére javallott, 10 mg/ml hatáserősségű injekció formájában kerül forgalomba.

Megjelenés: 2016. 10. 26.
Tovább

Vegyész és belgyógyász kutató kapta az idén A nőkért és a tudományért magyar ösztöndíjat

A koraszülött gyerekek agykárosodásának megelőzését kutató Jeney Viktória vegyész és a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők eredményesebb kezelését kutató Farkas Klaudia belgyógyász vehette át kedden a L'Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű ösztöndíját a Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepségen. 

Megjelenés: 2016. 10. 25.
Tovább

Osteoporosis-társaság: a betegegyüttműködést kell növelni

Az elmúlt években csökkent a csontritkulásos törésen átesett betegek együttműködése, ezen mindenképpen változtatni kell - mondta el a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) főtitkára Budapesten.

Megjelenés: 2016. 10. 25.
Tovább

Áttörést hozhat egy új felfedezés a Parkinson-kór kezelésében

Egész a közelmúltig a Parkinson-kóros betegek kilátásai nem voltak túl kedvezőek. A szem érintettségével kapcsolatos legfrissebb felfedezések azonban új lehetőséget teremthetnek a Parkinsonos betegek állapotának javítására.

Megjelenés: 2016. 10. 25.
Tovább

Hatékony lehet a metformin a kolorektális adenomák kemoprevenciójában

A herediter nonpolipózis kolorektális karcinóma (HNPCC) előfordulását a vastagbélrákban szenvedő betegek 3-6 százalékára becsülik. A HNPCC jelentőségét hangsúlyozza, hogy a jelenleg ismert öröklődő kolorektális daganatok legnagyobb hányadát képezi.

Megjelenés: 2016. 10. 25.
Tovább

Adjuváns szunitinib vesesejtes karcinómában nefrektómia után

A VEGF-inhibitor szunitinib hatékony a metasztatikus vesesejtes karcinóma kezelésében. Egy új vizsgálatban a kutatók a szunitinib hatásosságát és biztonságosságát értékelték lokoregionális vesekarcinómában szenvedő betegeknél, akiknél nefrektómia után is magas volt a tumor kiújulásának kockázata.

Megjelenés: 2016. 10. 25.
Tovább

„Jobb egészség és erősebb WHO” – A Semmelweis Szalonban is bemutatta programját Dr. Szócska Miklós

Első számú prioritássá kell tenni az egészségügyet globális szinten – egyebek mellett ezt hangsúlyozza „Jobb egészség és erősebb WHO” című programjában Dr. Szócska Miklós, az Egészségügyi Közszolgálat Kar dékánhelyettese, az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója, akit a közelmúltban jelölt a magyar kormány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatói posztjára.

Megjelenés: 2016. 10. 25.
Tovább

Nem szteroid gyulladáscsökkentők hatásosságának metaanalízise osteoarthritisben

A nem szteroid gyulladáscsökkentők a térd és csípő osteoarthritis kezelésének alapját képezik, svájci kutatók most különböző hatóanyagok hatásosságát és adagolását értékelték egy metaanalízis során.

Megjelenés: 2016. 10. 25.
Tovább

Liraglutid- és NPH-kezelés hatása, metforminnal kombinálva a vércukor napi fluktuációjára

A szerzők azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a liraglutid és metformin kombinációja, valamint az NPH plusz metformin kombináció a vérglukózszint fluktuációjára 2. típusú diabéteszben szenvedő betegekben.

Megjelenés: 2016. 10. 24.
Tovább

2,3 milliárd forintos támogatást kap a Zala Megyei kórház

A TIOP-2.2.4-09/1-2010-0015 "Kardiológia és Szívsebészeti Centrum kialakítása és infrastruktúra-fejlesztés a Zala Megyei Kórházban" című projekt 4,9 milliárd forintos keretösszeget biztosított a Zala Megyei Szent Rafael Kórház fejlesztésére.

Megjelenés: 2016. 10. 21.
Tovább

Atezolizumab hatásossága nem kissejtes tüdőrák kezelésében

Egy új vizsgálat során kutatók az atezolizumab hatásosságát és biztonságosságát értékelték korábban kezelt, előrehaladott vagy metasztatikus, nem kissejtes tüdőrák kezelésében docetaxellel összehasonlítva.

Megjelenés: 2016. 10. 19.
Tovább

Módosított adagolás segíthet a stroke okozta halálozás csökkentésében

Az intravénás altepláz biztonságosságát értékelő kutatók igazolták, hogy a gyógyszer módosított adagja csökkentheti a súlyos agyvérzés gyakoriságát, és ezáltal javíthatja a túlélési arányokat. A kutatás eredményei megváltoztathatják a stroke kezelésének módját.

Megjelenés: 2016. 10. 19.
Tovább

Új vesekarcinóma ellenes szert engedélyezett az EMA

A Cabometyx előrehaladott vesesejtes carcinomában (RCC) szenvedő felnőtt betegek korábbi, vascularis endothelialis növekedési faktor (VEGF)-célzott terápiát követő kezelésére javallott.

Megjelenés: 2016. 10. 19.
Tovább

Jelentős daganatellenes hatással rendelkezik a propranolol

A szívritmuszavarok és más rendellenességek kezelésére gyakran alkalmazott béta-blokkoló propranolol egy új kutatás eredményei szerint jelentős daganatellenes hatással bír.

Megjelenés: 2016. 10. 19.
Tovább

Védőoltással megelőzhető a rotavírus-fertőzés

2345 jelentett eset, több száz új fertőzés hetente, a kórházi kezelést igénylő betegek közel kétharmada csecsemő és kisgyermek – ez a rotavírus-fertőzések hazai mérlege 2016 első négy hónapjában. Az akár súlyos szövődményekkel, elsősorban kiszáradással járó fertőzés a legkisebbekre különösen veszélyes: a rotavírus-fertőzés miatt évente kórházban ápolt 2000 beteg 61%-a két éven aluli.

Megjelenés: 2016. 10. 19.
Tovább

Új gyulladásgátló molekulát azonosított a Fagocita Élettani Kutatócsoport

Egy eddig kevéssé vizsgált fehérje gyulladásgátlásban játszott szerepét azonosította az Élettani Intézetben Dr. Ligeti Erzsébet vezetésével működő Fagocita Élettani Kutatócsoport. A szóban forgó fehérje, az ARHGAP25 később akár új gyógyszercélpont is lehet a gyulladásos betegségek gyógyításában.

Megjelenés: 2016. 10. 18.
Tovább

Világszerte probléma a kórházi fertőzés

Megtévesztőek a kórházi fertőzésekről az utóbbi időben több helyen is megjelent nyilatkozatok, amelyeket a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) alelnöke adott – közölte az ÁNTSZ. Hegedűs Zsolt nem kevesebbet állít, mint hogy „Magyarországon kórházi fertőzési vészhelyzet van, de ezeket az adatokat titkosították”.

Megjelenés: 2016. 10. 18.
Tovább

Új eredmények a szekunder oszteoporotikus törések prevenciójában

Az Oszteoporózis, oszteoartrózis és vázizomrendszeri betegségek világkongresszusán egy nemzetközi kutatócsoport közzétette egy új vizsgálat előzetes eredményeit, amelynek célja a korábbi oszteoportikus törések prediktív értékében történt változások értékelése volt.

Megjelenés: 2016. 10. 17.
Tovább

Kelenföldön épülhet fel az új budapesti kórház

A kormány döntött arról, hogy a Kelenföldi pályaudvar közelében építi meg a dél-budai egészségügyi centrumot – jelentette be Lázár János.

Megjelenés: 2016. 10. 17.
Tovább

Nehézkes az innovatív onkológiai terápiák magyarországi bevezetése

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke tegnap egy konferencia előadásban hívta fel a figyelmet az innovatív onkológiai terápiáknak az elmúlt évtizedben hozott áttörő eredményeire és a legújabb kezelési módszerek magyarországi bevezetése késlekedéséből származó problémákra.

Megjelenés: 2016. 10. 14.
Tovább

Daganatellenes szerek segíthetnek a kórházi fertőzések leküzdésében

A Mount Sinai Icahn School of Medicine kutatói azt találták, hogy egy daganatellenes szer nagyon alacsony dózisa megszünteti a fertőzésre adott, szepszishez vezető túlzott immunválaszt. Az új kezelési lehetőség világszerte betegek millióit mentheti meg, akik fertőzések és pandémiák miatt kerülnek életveszélybe.

Megjelenés: 2016. 10. 13.
Tovább

Az ÁNTSZ megalapítására emlékeztek a 25. évfordulón

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) létrejöttére emlékeztek megalakulásának 25. évfordulóján szerdán az Országházban.

Megjelenés: 2016. 10. 13.
Tovább

Új kutatási eredmények az EGFR-mutáns tüdőrák kezelésében

A The Lancet Oncology publikálta a LUX-Lung 7 globális, fázis IIb klinikai vizsgálat eredményeit, melyben head-to-head hasonlították össze a Giotrif® (afatinib) és az Iressa® (gefitinib) hatásosságát EGFR-mutáns tüdőrákban szenvedő betegek kezelésében.

Megjelenés: 2016. 10. 13.
Tovább