Hírek, cikkek

Pozitívak a preventív ebolavakcina fázis 1 vizsgálatának eredményei

Az ebolavakcina fázis 1 vizsgálatainak eredményei alapján a védőoltás immunogénnek és jól tolerálhatónak bizonyult egészséges önkéntesekben való alkalmazás során.

Megjelenés: 2016. 04. 27.
Tovább

Növekednek az egészségügyre fordítható források jövőre

Növekednek az egészségügyre fordítható források a jövő évi költségvetési javaslat szerint; a háziorvosi ellátás hatmilliárd forinttal kap többet, 112 milliárddal 746 milliárd forintra emelkedik az összevont szakellátás kerete az ideihez képest.

Megjelenés: 2016. 04. 27.
Tovább

Európa még soha nem állt ilyen közel a kanyaró és a rubeola teljes felszámolásához

A magas átoltottságnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek járványügyi helyzete világviszonylatban évről-évre javul. Az Európai Védőoltási Hét fő üzenete, hogy a rubeolát és a kanyarót Európa minden országában fel lehet számolni.

Megjelenés: 2016. 04. 26.
Tovább

Orvossztrájkot tartanak Angliában

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) hét évtizedes történetének legnagyobb orvossztrájkja kezdődött kedden Angliában. A sztrájkot a már végzett, de szakvizsga előtt álló orvosok hirdették meg, mivel nem sikerült egyezségre jutniuk a kormánnyal a heti munkarend és a hétvégi pótlékrendszer átalakításáról.

Megjelenés: 2016. 04. 26.
Tovább

Tízmilliárd forintból fejlesztik a sürgősségi gyermekellátást

Tízmilliárd forintból fejlesztik a sürgősségi és baleseti gyermekellátást - jelentette be Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár Budapesten, a Heim Pál Gyermekkórházban.

Megjelenés: 2016. 04. 26.
Tovább

Kutatók azonosították az 1-es típusú diabétesz utolsó támadáspontját

A szigetsejtek pusztulását okozó autoimmun folyamat kiváltó okai közül találták meg az utolsó, hiányzó láncszemet is a Lincoln Egyetem tudósai, akik szerint a felfedezés hozzájárulhat a betegség megelőzéséhez és kezeléséhez. Eredményeiket a Diabetes című folyóiratban publikálták.

Megjelenés: 2016. 04. 25.
Tovább

Lerakták a Béres Zrt. új gyártórészlegének alapkövét Szolnokon

Lerakták a Béres Gyógyszergyár Zrt. új gyártórészlegének alapkövét hétfőn Szolnokon. A 3,2 milliárd forintos beruházás egyedi kormánydöntés alapján, 50 százalékos vissza nem térítendő állami támogatást kap, és 60 új munkahelyet hoz létre - közölte a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke az ünnepélyes alapkőletételen.

Megjelenés: 2016. 04. 25.
Tovább

Nincs megegyezés az ágazati béremelésről

Az egészségügyi ágazatban dolgozók bérfejlesztéséről tartott pénteki egyeztetésen közeledtek az álláspontok az érdekvédők és a szakállamtitkárság között, azonban megegyezés nem született. A tárgyalások szerdán folytatódnak.

Megjelenés: 2016. 04. 25.
Tovább

Megszűnik a Bioparox forgalmazása

2016. április 21. után megszűnik a Bioparox (fusafungin hatóanyag-tartalmú), vény nélkül kapható készítmény gyógyszertári forgalmazása – az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a döntését az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) értékelése és határozata alapján hozta meg.

Megjelenés: 2016. 04. 25.
Tovább

Átadták a Kaposi Mór Oktató Kórház új onkoradiológiai fekvőbeteg-ellátó épületét

A mintegy kétezer négyzetméteres, négyszintes ingatlan 950 millió forint európai uniós, valamint hazai forrásból készült el.

Megjelenés: 2016. 04. 22.
Tovább

Vakcinaváltás a gyermekbénulás végleges eradikációja érdekében (Frissítve: fegyveresek támadtak az oltási kampány munkatársaira)

Több mint 150 ország kezdte meg az új típusú poliovakcinára történő áttérést, ami jelentős mérföldkő a betegség eradikációjában. Az új vakcina a vírus fennmaradt két törzsét célozza meg, ami a tervek szerint az átállás 18 hónapja során megtörténik.

Megjelenés: 2016. 04. 21.
Tovább

Módszertani levél a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések megelőzéséről

A „szuperbaktériumok”, azaz az antibiotikumok hatásának ellenálló, úgynevezett multirezisztens baktériumok megjelenése és elterjedése, valamint a fertőzések szempontjából nagy kockázatú betegek számának emelkedése világszerte egyre nagyobb problémát okoz a kórházakban.

Megjelenés: 2016. 04. 19.
Tovább

Új krónikus limfoid leukémia ellenes szert engedélyezett az FDA

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság jóváhagyta a Venclexta (venetoclax) alkalmazását krónikus limfoid leukémiában szenvedő betegek kezelésére, akiknél 17p-depléció áll fenn és már legalább egy kezelést kaptak.

Megjelenés: 2016. 04. 18.
Tovább

III. Egészséggazdaság Konferencia: Működésoptimalizáció és Innováció

Az egészségügyi szolgáltatások újratervezéséhez, gazdaságosabbá és hatékonyabbá tételéhez keressük előadóinkkal a megoldási lehetőségeket. A távdiagnosztika, a cognitiv computing, a rendszer biológia vagy akár a mesterséges intelligencia, esetleg a betegelégedettségi kutatási területek jelenthetnek előrelépést e téren?

Megjelenés: 2016. 04. 18.
Tovább

Új kórházfinanszírozási rendszer elkészítése a feladat

Egy új kórházfinanszírozási rendszer elkészítése és az alapellátás megerősítése a feladat a magyar egészségügyben – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere szombaton Nyíregyházán. Balog Zoltán a 16 milliárd forint értékű tömbkórház-projekt új gyógyászati épületeinek ünnepélyes felszentelésén arról beszélt, hogy a megújult nyíregyházi kórházhoz hasonló egészségügyi projektek az egészségügy sikertörténetei, az európai színvonalat, a 21. századot képviselik.

Megjelenés: 2016. 04. 18.
Tovább

Már az idén lehet béremelés az egészségügyben

A Nemzetgazdasági Minisztériummal még tartanak a tárgyalások az egészségügyben dolgozók többlépcsős béremelésről, de az emberi erőforrások minisztere azt szeretné, ha már 2016-ban elkezdődne a folyamat. Balog Zoltán azt mondta, a költségvetésben most van egy olyan többlet, amelyet béremelésre szeretnének fordítani.

Megjelenés: 2016. 04. 14.
Tovább

Öt éven belül megduplázódik a daganatellenes szerek piaca

A GBI Research elemzése szerint a nem hematológiai daganatok elleni szerek globális piaca 2021-re csaknem megduplázódik, 73 milliárd dollárról 140 milliárdra. A rendkívüli növekedés azért is meglepő, mert számos nagy sikerű termék (Avastin, Erbitux, Herceptin) szabadalma hamarosan lejár.

Megjelenés: 2016. 04. 13.
Tovább

Felére csökkent a várólisták hossza

Felére csökkent az utóbbi években a várólisták hossza, szemben a 2010 előtti esztendőkkel, amikor a listák egyre növekedtek - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Megjelenés: 2016. 04. 13.
Tovább

Fontos biztonságossági információ a BCR-ABL tirozinkináz-inhibitorok alkalmazására vonatkozóan

A krónikus HBV-hordozó betegeknél a hepatitis B vírus reaktiválódásának esetei fordultak elő, miután BCR-ABL tirozinkináz-inhibitor kezelést kaptak. A HBV reaktiválódás néhány esetben heveny májelégtelenséget vagy fulmináns hepatitist eredményezett, amely májtranszplantációhoz vagy a beteg halálához vezetett.

Megjelenés: 2016. 04. 11.
Tovább

Megkezdődtek a HIV-fertőzés prevencióját célzó antitest klinikai vizsgálatai

Az antitest-mediált prevenció (AMP) néven ismert vizsgálatok szponzora az amerikai National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). A kutatás során a VRC01 nevű, 8 hetente intravénás infúzióban alkalmazott HIV-ellenes antitest biztonságosságát, tolerálhatóságát és hatásosságát fogják értékelni.

Megjelenés: 2016. 04. 11.
Tovább

Az EMA CHMP bizottsága 2016. márciusi ülésén hét új gyógyszer engedélyezését javasolta

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága pozitív véleményt adott ki hét új gyógyszer jóváhagyásával és három gyógyszer esetében új indikációk bevezetésével kapcsolatban.

Megjelenés: 2016. 04. 10.
Tovább

Rezidensek és az orvostanhallgatók az egészségügy helyzetének javításáért

Összefognak a rezidensek és a négy magyarországi orvostudományi egyetem hallgatói az egészségügy helyzetének javításért. Első lépésként a kórházi fertőzések megelőzésére, a kézfertőtlenítés fontosságára akarják felhívni a figyelmet.

Megjelenés: 2016. 04. 07.
Tovább

Ismét igényelhető a szakorvosi támogatás

A szakorvosok támogatása érdekében 2016-tól új támogatási forma került bevezetésre, melynek lényege, hogy a szakvizsga megszerzését követően a frissen szakvizsgázott orvosok legfeljebb 5 évig bruttó 151.000 Ft támogatásban részesülhetnek.

Megjelenés: 2016. 04. 06.
Tovább

A TASZ bíróságra megy a kórházi fertőzések nyilvánosságáért

Bírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), mert az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megtagadta a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban indított közérdekűadat-igénylését - közölte a civil szervezet kedden az MTI-vel.

Megjelenés: 2016. 04. 05.
Tovább

Magyar felfedezés – új szer a szöveti hegesedés ellen

A leginnovatívabb klinikai kutatómunkáért járó díjat 2016-ban Fekete Andrea (MTA-SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport) és Vannay Ádám (MTA-SE Gyermekgyógyászati és Nefrológiai Kutatócsoport) vehette át egy gyógyszerfejlesztési célpontként idáig ismeretlen új célmolekula és biológiai védőmechanizmus azonosításáért. A Sigma-1 receptort aktiváló hatóanyagok révén végre lehetőség nyílik a hegesedési folyamatok lassítására és leküzdésére.

Megjelenés: 2016. 04. 05.
Tovább

Gyógyszeripari beruházás fejeződik be Sajóbábonyban

Hamarosan befejeződik a Teva Gyógyszergyár Zrt. sajóbábonyi beruházása, ez év nyarán már piacra termel az izraeli központú társaság 2,3 milliárd forintba került új üzemegysége, amely egyedülálló technológiára alapoz - közölte a cég az MTI-vel hétfőn.

Megjelenés: 2016. 04. 04.
Tovább

Sorsoltunk! Trombinfo játékunk március havi nyertesei

Örömmel értesítjük Trombinfo weboldalunk havi játékának résztvevőit, hogy 2016. április 4-én 10 órakor megtartottuk február havi sorsolásunkat. A PHARMINDEX Zsebkönyv nyerteseit ezúton, valamint a játék során használt e-mail címükön értesítjük.

Megjelenés: 2016. 04. 04.
Tovább

Betegbiztonsági konferencia másodszor

Második alkalommal szervezett betegbiztonsági konferenciát a Magyar Betegbiztonsági Társaság és az I. Sz. Sebészeti Klinika. A konferencián tartott előadások a klinikum betegbiztonsági kérdései és kihívásai mellett érintették egyebek mellett a betegjogokat, a média szerepét, a betegbiztonság és az egészségpolitika kérdését, az egészség-gazdaság és az egészségmenedzsment kérdéseit.

Megjelenés: 2016. 04. 04.
Tovább

A romániai háziorvosok péntektől nem írhatnak fel támogatott gyógyszereket

Péntektől nem adhatnak ártámogatott és ingyenes recepteket, illetve beutalókat a romániai háziorvosok, mivel április 1-jétől már nincs érvényes szerződésük az Országos Egészségbiztosító Pénztárral (CNAS) - tudatta pénteki számában az erdélyi Krónika című lap.

Megjelenés: 2016. 04. 01.
Tovább

Forgalomba került az első 3D nyomtatással előállított gyógyszer

Az Egyesült Államokban már elérhető az Aprecia Pharmaceuticals által gyártott Spritam, amely az első, 3D nyomtatással előállított gyógyszer. Az új, levetiracetam hatóanyagú készítmény epilepszia kezelésére szolgál.

Megjelenés: 2016. 03. 30.
Tovább

Bővítik a képalkotó diagnosztikai kapacitásokat

Az Egészségbiztosítási Alap (E-alap) idei előirányzatából ötmilliárd forintot fordít az egészségügyi államtitkárság a nagy értékű képalkotó diagnosztikai kapacitások bővítésére - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2016. 03. 30.
Tovább

SMART 2016: Nemzetközi innovációs expót rendeznek Magyarországon

Minden eddiginél erősebb nemzetközi felhozatallal rendezik meg idén hazánk legjelentősebb mobiltechnológiai és startup fókuszú konferenciáját, a SMART 2016-ot május 23-án. A rendezvény ad otthont a Telekom Innovation Exponak, melynek keretében nemzetközi telekommunikációs szakemberek, startupok és befektetők látogatnak Budapestre.

Megjelenés: 2016. 03. 29.
Tovább

Megkezdődhet a Richter új antipszichotikumának európai törzskönyvezése

A Richter Gedeon Nyrt. a mai napon bejelentette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta törzskönyvezési kérelmét új antipszichotikumára, a skizofrén felnőtt betegek kezelését célzó cariprazine-ra vonatkozóan. A Richter kutatói által felfedezett cariprazine értékesítési jogait az Egyesült Államokban és Kanadában az Allergan (korábban Forest / Actavis) birtokolja.

Megjelenés: 2016. 03. 29.
Tovább

Áprilistól változik a sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten

Április 1-jével megváltozik a sürgősségi sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten - jelentette be Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.

Megjelenés: 2016. 03. 25.
Tovább

917 szakorvosjelölt pályázott sikeresen az idei ösztöndíjprogramokra

Kilencszáztizenhét szakorvosjelölt pályázott sikeresen az idei rezidensi ösztöndíjprogramokra, így már több mint 3400 rezidens maradt itthon az ösztöndíjprogramnak köszönhetően - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága pénteken az MTI-vel.

Megjelenés: 2016. 03. 25.
Tovább

A Hypertonia Regiszter adatfelvétel tanulságai

Magyarországon a 8,3 millió felnőtt lakosból 3,5 millióra becsülhető a magas vérnyomásban szenvedők száma, ezzel e kórforma a leggyakoribb betegség hazánkban. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy minél több hiteles információ álljon rendelkezésre a betegségről, a betegekről, és kezelésekről.

Megjelenés: 2016. 03. 24.
Tovább

A gyógyszergyártók fizették a támogatások egyötödét tavaly

A gyógyszergyártók fizették a gyógyszertámogatások egyötödét tavaly Magyarországon, azonban a támogatásban elérhető új gyógyszerek, terápiák száma messze elmarad a lakosság egészségi állapota alapján kívánatostól - hívta fel a figyelmet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete csütörtöki közleményében.

Megjelenés: 2016. 03. 24.
Tovább

Fontos biztonságossági változás a Viekirax alkalmazására vonatkozóan

A forgalomba hozatalt követően – egyes esetekben májtranszplantációt igénylő vagy halálos kimenetelű – májdekompenzációt és májelégtelenséget jelentettek olyan betegeknél, akiket Viekirax-szal kezeltek Exviera-val kombinációban, vagy anélkül alkalmazva, illetve ribavirinnel kombinációban, vagy anélkül alkalmazva.

Megjelenés: 2016. 03. 23.
Tovább

Klinikai szakaszba lép a deutériummegvonásra épülő daganatellenes szer

Egy nemrégiben megjelent tudományos közleményben kanadai és amerikai klinikai kutatók a deutériumcsökkentő zsírmobilizációt nevezték meg a hosszabb túlélés kulcsaként tüdőrákos betegeknél. A vizsgálatban betegek vérmintáit analizálták, keresve azokat a metabolitokat, melyekkel magyarázható bizonyos betegek hosszabb túlélési ideje.

Megjelenés: 2016. 03. 22.
Tovább

Az FDA engedélyezte a Xalkori javallatának kiterjesztését

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) engedélyezte a Xalkori (crizotinib) alkalmazását előrehaladott (metasztatikus) nem kissejtes tüdőrák kezelésére az ROS-1 génváltozatú daganatok esetében. A Xalkori az első és egyetlen, FDA által jóváhagyott gyógyszer ROS-1 pozitív NSCLC terápiájában.

Megjelenés: 2016. 03. 21.
Tovább

Elektronikus térben a magyar kórházak

Ha lassan is, de feltartóztathatatlanul haladunk a hazai egészségügy komplex digitalizálása felé. Az intézmények először önkéntes alapon, majd jövőre már kötelező jelleggel csatlakoznak a szolgáltatási központhoz.

Megjelenés: 2016. 03. 19.
Tovább

MGYK-szimpózium az új elszámoló rendszerről és az egyedi dobozazonosításról

Az MGYK március 9-én zártkörű meghívásos miniszimpóziumot tartott a budapesti Benczúr Hotelben az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), a tervezett új elszámoló rendszer és az egyedi dobozazonosítás kérdéskörével kapcsolatban. A meghívott hatóságok képviselői kivétel nélkül a rendezvény legfontosabb eredményének azt tartották, hogy hamarosan egyeztetések kezdődnek az érintett hatóságok között, amely ezt megelőzően nem volt jellemző.

Megjelenés: 2016. 03. 19.
Tovább

Együttműködési megállapodást kötött az Emmi és a WHO

Kétéves együttműködési megállapodást írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodája. A 2016-2017. évre szóló megállapodás a fertőző betegségek, a nem-fertőző betegségek megelőzése és kezelése, valamint az egész élettartamot átfogó egészségfejlesztés és az egészségügyi rendszerek területén fogalmaz meg programokat.

Megjelenés: 2016. 03. 18.
Tovább

Állásfoglalást adott ki az MOOT a K2-vitamin csontanyagcserére gyakorolt hatásairól

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) vezetőségének döntése alapján frissítésre került a MOOT állásfoglalása a K2-vitamin csonthatásairól.

Megjelenés: 2016. 03. 17.
Tovább

Tovább bővíti debreceni biotechnológiai üzemét a Richter Gedeon Nyrt.

? A Richter Gedeon Nyrt. 15 milliárd forint nagyságrendű beruházási program keretében bővíteni fogja a kelet-közép európai régióban egyedülálló, csúcstechnológiákat alkalmazó ún. biohasonló készítmények fejlesztésére és gyártására 2012-ben létrehozott biotechnológia üzemét.

Megjelenés: 2016. 03. 17.
Tovább

Több forrás lesz a szakorvosok ösztöndíjaira

A tavalyi 3,9 milliárd forinttal szemben idén már mintegy 6,9 milliárd forint áll rendelkezésre a fiatal szakorvosok itthon tartását célzó programokra.

Megjelenés: 2016. 03. 17.
Tovább

Két év alatt húsz százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság

Mindössze két év alatt, 2013 és 2015 között csaknem húsz százalékkal javult, 5,1-ről 4,1 ezrelékre csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon.

Megjelenés: 2016. 03. 15.
Tovább

Aggasztó kérdések a halálos áldozattal járó franciaországi klinikai vizsgálat körül

Egy kormányzati jelentés szerint a januárban, Franciaországban történt, egy halálos áldozattal és hat vizsgálati alany kórházi kezelésével járó klinikai vizsgálat körül továbbra is sok a megválaszolatlan, aggasztó kérdés. Kutatók szerint példátlan a résztvevőket ért egészségkárosodás.

Megjelenés: 2016. 03. 14.
Tovább

Orvosokat és patikusokat ítéltek el milliárdos csalás miatt

Orvosokat és patikusokat ítélt két év és öt év közötti börtönre költségvetési csalás és vesztegetés miatt pénteken első fokon a Tatabányai Törvényszék. A vádlottak fiktív kötszerreceptekkel több mint egymilliárd forint támogatást vettek fel jogtalanul.

Megjelenés: 2016. 03. 11.
Tovább