Hírek, cikkek

COLOMINT Borsmenta olaj kapszula

Megjelenés: 2016. 02. 12.
Tovább

Az ágazati kollektív szerződést sürgeti az egészségügyi kerekasztal

Az ágazati kollektív szerződés létrehozásának felgyorsítását, a 2017. évi költségvetés parlamenti vitája előtti elfogadását sürgették egyebek mellett a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) csütörtöki budapesti ülésének résztvevői.

Megjelenés: 2016. 02. 11.
Tovább

AZ OEK legfrissebb tájékoztatója az influenzajárványról

Az 5. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma: 2016. február 1-7. között 73%-kal több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok, mint a 4. héten. A 20%-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy az 5. héten az országban kb. 31 600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Megjelenés: 2016. 02. 11.
Tovább

Szakápolási otthonok jöhetnek létre

A kórházak ápolási osztályai, krónikus belgyógyászatai – a köznyelvben elfekvőként is emlegetett részlegei – helyett úgynevezett szakápolási otthonokban láthatják el a jövőben azokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra, csupán szakápolásra.

Megjelenés: 2016. 02. 11.
Tovább

Mutáns influenzavírus fertőz világszerte

Az emberi, a madár- és a sertésinfluenza-vírus genetikai keveredésével létrejött H1N1 kórokozó a felelős a legtöbb megbetegedésért az idei influenzaszezonban – derül ki az Európai Járványügyi Központ adataiból.

Megjelenés: 2016. 02. 11.
Tovább

Gazdálkodási szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ két budapesti kórháznál

A pénzügyi és vagyongazdálkodást érintően, valamint a belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében tárt fel hiányosságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) két budapesti kórház, a Péterfy Sándor utcai és a Jahn Ferenc-kórház ellenőrzésekor - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Megjelenés: 2016. 02. 11.
Tovább

Egyre nagyobb méreteket ölt a H1N1-járvány

Oroszországban a tél kezdete óta mintegy 40 embert halt meg a H1N1-vírussal terjedő sertésinfluenzától. Az egészségügyi hatóságok azt ígérik, hogy mindent megtesznek a vírus terjedésének megakadályozására, de a tél kezdete óta már ötvenen haltak meg.

Megjelenés: 2016. 02. 11.
Tovább

Folytatódnak a tárgyalások az egészségügyi dolgozók érdekében

Áttekintésre került az ágazat dolgozóit érintő kollektív szerződés munka- és pihenőidőt szabályozó XI. fejezetének tervezete. Ennek kapcsán egyetlen pont kivételével minden pontban megegyezés történt – összegezte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az érdekképviseletekkel folytatott mai tárgyalás eredményét.

Megjelenés: 2016. 02. 11.
Tovább

Az egészségügyi dolgozók érdekében tárgyaltak

Decemberben is folytatódtak az egyeztetések a reprezentatív szakszervezetek, az érdekvédelmi szervezetek, az ágazati kamarák és az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága között - az államtitkárság koordinációjában - az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása érdekében.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

A Kormány és a WHO közösen értékelte a migrációval összefüggő egészségügyi kihívásokat

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői közösen értékelték a migrációval összefüggő kihívásokat.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Sierra Leonéban újra felütötte fejét az ebola

Újabb holttestben azonosították az ebolavírust Sierra Leonéban - közölte csütörtök este a helyi ebolaközpont szóvivője a BBC-vel.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Megalakult a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete

A szakszervezet pénteki budapesti bemutatkozó sajtótájékoztatóján Dénes Tamás elnök elmondta, azért döntöttek a ReSzaSz megalakítása mellett, mert nem találtak olyan szervezetet, amely szerintük megfelelő válaszokat adott volna az egészségügyben meglévő problémákra.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Brit turisták is megfertőződtek a Zika-vírussal

A brit egészségügyi minisztérium (PHE) tájékoztatása szerint legalább három brit állampolgárt fertőzött meg a szűnyogok által terjesztett Zika-vírus Dél- és Közép-Amerikában. Valamennyien visszatértek az Egyesült Királyságba.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

A rendszermikroszkópia forradalmasíthatja a személyre szabott gyógyászatot

A precíziós gyógyszerkutatásban, a betegségek genetikai hátterének felderítésében és új gének felfedezésében nyithatnak új utakat azok az új eredmények, amelyeket a sejtek nagy felbontású térbeli vizsgálatára alkalmas rendszermikroszkópia áttöréseiként publikált a közelmúltban Horváth Péter bioinformatikus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa és nemzetközi kutatócsoportja.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Rendkívüli ülést hív össze a WHO a Zika-vírus miatt

A WHO igazgatója, Margaret Chan rendkívüli ülést hívott össze febuár 1-jére, Barack Obama amerikai elnök pedig közleményben sürgette a gyors cselekvést a zikavírus elleni küzdelemben, és az oltóanyagok és kezelés kutatásának felgyorsítását.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Tájékoztató a Zika-vírus járványról és a microcephalia és Guillain-Barré szindróma esetek halmozódásáról

Globális egészségügyi veszélynek minősítette a terjedő Zika-vírust a WHO, és arra figyelmeztet, hogy a járvány robbanásszerűen terjedhet el egész Amerikában. Jelenleg 20 amerikai államban jelentettek megbetegedéseket. A fertőzések nagy része enyhe tünetekkel, olykor tünetmentesen lecseng, de egyeseknél egy ritka bénulásos betegség, Guillain-Barre szindróma alakult ki.

 

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Már 604-en jelentkeztek a rezidens programra

2016. február 3-ig lehet pályázni a kormány szakorvos-jelöltek támogatását célzó rezidens támogatási programjára. Az ösztöndíjasok a szakmai területtől függően havi nettó 100-150-200 ezer forintban részesülhetnek. A 2016. évi költségvetésben biztosított közel 1,8 milliárd forintos keretösszeg lehetővé teszi, hogy minden, előző évben végzett orvos részesülhessen a támogatásban, ha a pályázati kiírásban meghirdetett feltételeket vállalja.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Február elejéig lehet pályázni a kibővített rezidensprogramra

A kormány a betegellátás színvonalának javítása, az egészségügyi hiányszakmák mérséklése es az orvosok itthon tartása érdekében kibővítette a rezidens támogatási programot, amelynek eddig is jelentős eredménye van a szakorvos jelöltek támogatásában. A most megjelent ösztöndíj pályázati felhívások is ezen törekvést hivatottak segíteni.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Megkezdődött az influenza járványos terjedése

Megkezdődött az influenzajárvány Magyarországon - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán honlapján.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Elérhető az új, kilenckomponensű HPV-vakcina

A méhnyakrák vezető haláloknak számít Magyarországon: évente 1000-1200 nőnél diagnosztizálják, és az érintettek fele életét veszti a daganatos megbetegedés miatt. Hiába a magas esetszám: az elváltozásért 99%-ban felelős HPV-ről a magyarok ötöde még az állami oltóprogram ellenére sem hallott, a lakosság fele pedig továbbra is a kevésbé megbízható óvszeres védekezésre hagyatkozik.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

ÁNTSZ: Magyarországon nem várható széles körű Zika-járvány

Magyarországon nincs meg annak a feltétele, hogy széles körű zikalázjárvány legyen - mondta Dánielis Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályvezetője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Közel ötszáz szervátültetést végeztek tavaly Magyarországon

Csaknem ötszáz szervátültetést végeztek Magyarországon 2015-ben, nőtt a vese- és a májátültetések száma, emellett tavaly elvégezték az ország első tüdőtranszplantációját - közölte a szervátültetéseket koordináló Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) hétfőn az MTI-vel.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Háromszorosára növelheti az öngyilkosság kockázatát az agyrázkódás

A kutatás korábbi vizsgálatok eredményeit igazolja, melyek szerint az agyrázkódás az orvosi képalkotó eljárások előtt rejtve maradó, tartós fiziológiai elváltozásokat okozhat. Ilyen lehet a jó közérzetért felelős szerotonin zavara a hormonháztartásban - derül ki a tanulmányból, amely a Canadian Medical Association Journal című szaklapban jelent meg.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Az orvosi képzés átalakításáról szóló javaslat készül a Dél-Alföldön

Az orvosi képzés átalakításáról szóló javaslatcsomagot készítenek a kormány számára a dél-alföldi régiós egészségügyi intézmények vezetői és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei - közölte az SZTE Általános Orvostudományi Karának dékánja szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Zika-vírus által okozott szövődménybe haltak bele betegek

Kolumbiai hatóságok jelentése szerint legalább három ember meghalt Guillain-Barré-szindrómában, amit Zika-fertőzés okozott.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Egyre több a kérdés a Zika-vírus körül

Nem bíznak a dél-amerikaiak az egészségügyi hatóságaikban, az ENSZ pedig az Egészségügyi Világszervezetben a zikajárvány kezelése kapcsán. Egyre több a kétség a vírus és a kóros kisfejűség összefüggésével kapcsolatban is: egyesek egy oltóanyagot, míg mások egy rovarirtó szert okolnak.

Megjelenés: 2016. 02. 10.
Tovább

Börtönbüntetést szabtak ki illegális szerrel történő kezelésért

Érelmeszesedéses embereket kezelt engedély nélkül, engedélyezetlen szerrel egy négytagú - egy biológusból, két orvosból és egy ápolóból álló - csoport Miskolcon és Budapesten. A vádlottakat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte pénteken a Fővárosi Törvényszék.

Megjelenés: 2016. 02. 08.
Tovább

Átfogó alapbéremelést sürget a ReSzaSz

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) továbbra is azt kéri a kormánytól, hogy kezelje az egészségügyet nemzeti ügyként, és 2016-ban folytassa a valós, teljes ágazatra kiterjedő alapbéremelést, mert e nélkül a jelenleg is érzékelhető egészségügyi krízis tovább mélyül.

Megjelenés: 2016. 02. 08.
Tovább

Bezár Románia második legnagyobb gyógyszergyára

Bezár Románia második legnagyobb gyógyszergyára, a brassói Europharm, amely a brit GlaxoSmithKline tulajdonában van - adta hírül hétfőn a Ziarul Financiar című napilap.

Megjelenés: 2016. 02. 08.
Tovább

Csúcskategóriás új ultrahangkészüléket kapott a II. Sz. Belgyógyászati Klinika

Modern ultrahang berendezést kapott a II. Sz. Belgyógyászati Klinika. A Dr. Szél Ágoston rektor által átadott új készülék az AbbVie Kft. adományaként került klinikára. A csúcskategóriás berendezéssel olyan vizsgálatokat is el tudnak majd végezni, melyekre eddig nem volt lehetőség.

Megjelenés: 2016. 02. 04.
Tovább

Már 357 fő részesül a szakorvosokat célzó támogatásban

A szakorvosok támogatása érdekében 2016-tól új támogatási forma kerül bevezetésre, melynek lényege, hogy a szakvizsga megszerzését követően a frissen szakvizsgázott orvosok legfeljebb 5 évig bruttó 151.000 Ft támogatásban részesülhetnek. A támogatásra már 357 fő nyújtotta be sikeresen az igénylést.

Megjelenés: 2016. 02. 04.
Tovább

Kreditpontszerző továbbképzés indul gyógyszerészeknek: Aktualitások (best practice példák) a közforgalmú gyógyszerellátásban

Kreditpontszerző továbbképzés indul a Medimagister.hu-n gyógyszerészeknek, Aktualitások (best practice példák) a közforgalmú gyógyszerellátásban címmel. A 10 kreditpontot érő online kurzus a Roche (Magyarország) Kft. és a Nero Solution Kft. támogatásával valósult meg.

Megjelenés: 2016. 02. 03.
Tovább

Átadták a Dél-pesti Kórház megújult röntgengépparkját

Átadták a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet megújult röntgengépparkját szerdán Budapesten. A csaknem 420 millió forintos beszerzés során három régi, manuális készüléket váltottak ki teljesen új, digitális berendezésekkel.

Megjelenés: 2016. 02. 03.
Tovább

„Ügyfélbarát hivatalként szeretnék önmagunkra gondolni”

A márciusban alakult Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) igyekszik segítőkész, objektív és ügyfélbarát hatóságként eljárni. A gyógyszerellátás korábban két hatóság felügyelte, mely 2015-ben egyesült, az OGYÉI-ben létrehozták az Ellenőrzési és Technológiai Főigazgatóságot, a tiszti gyógyszerészet ennek keretein belül működik.

Megjelenés: 2016. 02. 03.
Tovább

2016-ban is 750 millió forint jut praxispályázatokra

A kormány 2016-ban is 750 millió forintot biztosít háziorvosipraxis-pályázatokra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Egészségügyért Felelős Államtitkársága kedden az MTI-vel.

Megjelenés: 2016. 02. 02.
Tovább

Új gyógyszerek kaptak pozitív véleményt a legutóbbi CHMP ülésen

A CHMP január végi ülésén hat új készítmény kapott pozitív elbírálást a bizottságtól, ezek közül kettőt gyorsított eljárással fog engedélyezni az EMA.

Megjelenés: 2016. 02. 01.
Tovább

Bővült a pszichoaktív anyagok jegyzéke

Két vegyülettel, a TH-PVP és a Mexedrone nevű anyaggal bővült az úgynevezett új pszichoaktív szerek jegyzéke - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

Megjelenés: 2016. 02. 01.
Tovább

Új törekvések a gyermekkori elhízás megelőzésére

A gyermekkori elhízás megfékezésének lehetőségeiről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben tanácskoznak az Európai uniós országok szakemberei. A „Táplálkozással és fizikai aktivitással foglalkozó együttes fellépés” uniós projekt OGYÉI által vezetett nemzetközi munkacsoportja 2016 január 29-én, Budapesten ülésezett.

Megjelenés: 2016. 02. 01.
Tovább

Hipertónianap Debrecenben

Több mint ezer szakember - családorvos, belgyógyász és gyógyszerész - vesz részt a debreceni hipertónianapon, amelyet már tizenharmadszor szervezett meg a Debreceni Egyetem regionális hipertóniacentruma szombaton.

Megjelenés: 2016. 01. 30.
Tovább

Visszacsúszott Magyarország az Egészségügyi Fogyasztói Index rangsorában

Hollandia vezeti a 2015-ös Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsorát. Az egy évvel ezelőtt három helyet előrelépő Magyarország most két hellyel visszacsúszva a 27. lett a 35-ös listán, az elérhető 1000 pontból 578-at megszerezve.

Megjelenés: 2016. 01. 28.
Tovább

Gyorsabb és pontosabb a diagnosztika Sopronban

A Soproni Gyógyközpont 2015 végén indult, 600 millió forintos gép-műszer fejlesztési programjának keretében megújult a Patológiai osztály eszközparkja.

Megjelenés: 2016. 01. 28.
Tovább

Növelik a klinikai gyógyszervizsgálatok biztonságát Debrecenben

A klinikai gyógyszervizsgálatok biztonságának növelése érdekében országosan egyedülálló kezdeményezést indít a Debreceni Egyetem (DE) Szakemberek betegeink biztonságáért (Szebb) címmel - jelentette be az egyetem rektora szerdán sajtótájékoztatón a cívisvárosban.

Megjelenés: 2016. 01. 27.
Tovább

Újabb intézményátszervezés a láthatáron

A bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint hetven állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János közölte, 72-73 intézmény, költségvetési szerv van “a kormány célkeresztjében”, ezeknek felmerül a megszüntetésük akár jogutóddal, akár jogutód nélkül.

Megjelenés: 2016. 01. 25.
Tovább

Az OGYÉI közleménye a franciaországi klinikai vizsgálat kapcsán

A mostani Franciaországban történt eset nagyon ritkán fordul elő – kommentálta a hírt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója, 2007 óta kb. 12500 I-es fázisú klinikai vizsgálat zajlott le az Európai Unióban nagyobb incidens nélkül. Dr. Pozsgay Csilla tájékoztatása szerint Magyarországon soha nem fordult elő a mostanihoz hasonló eset.

Megjelenés: 2016. 01. 21.
Tovább

Folytatódik az eszköz- és bérfejlesztés az egészségügyben

Nem torpanhat meg az eszköz- és bérfejlesztés az egészségügyben - mondta a nemzetgazdasági miniszter a fővárosi Szent Margit Kórház új radiológiai berendezéseinek átadásán csütörtökön. Varga Mihály úgy fogalmazott, nem maradhat el az egészségügy fejlesztése a jövőben sem, bár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hat évben 500 milliárd forint forrás került a rendszerbe eszköz- és infrastruktúra fejlesztésére.

Megjelenés: 2016. 01. 21.
Tovább

Újonnan felfedezett baktériumot neveztek el a Szegedi Tudományegyetem mikrobiológusáról

Az Anaerococcus nagyae, egy újonnan izolált baktérium faj, amely Prof. Dr. Nagy Erzsébet, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet kutatónőjének nevét viseli. Magyarországon egyedülálló, hogy valaki ilyen jelentős elismerésben részesüljön.

Megjelenés: 2016. 01. 21.
Tovább

Fontos biztonságossági változás a Gilenya alkalmazására vonatkozóan

Az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel egyetértésben a Novartis tájékoztatást adott közzé a fingolimod (Gilenya) immunszuppresszív hatásaival összefüggő, a kísérőiratokban nemrégiben bekövetkezett változásokról.

Megjelenés: 2016. 01. 20.
Tovább

Kórházi kancellári rendszer lehet a következő lépés

Az egészségügyi államtitkár által ígért kórházi kancellári rendszer hasonló lesz, mint az egyetemeké, de nem egészen ugyanolyan – nagyjából ennyit tudnak a kórházigazgatók jelenleg arról a legújabb intézkedésről, amellyel az intézmények eladósodását reméli meggátolni a kormányzat.

Megjelenés: 2016. 01. 19.
Tovább

Fontos biztonságossági változás a Tarceva alkalmazására vonatkozóan

A IUNO (BO25460) vizsgálatból származó adatok alapján a Tarceva alkalmazása a továbbiakban nem javasolt elsővonalbeli fenntartó kezelésre epidermális növekedési faktor (EGFR) aktiváló mutációval nem rendelkező betegeknél.

Megjelenés: 2016. 01. 18.
Tovább

Százötven éves a Bethesda Gyermekkórház

A 150 éves Bethesda Gyermekkórház a cselekvő szeretet példája - mondta az emberi erőforrások minisztere a Magyarországi Református Egyház által alapított és működtetett egészségügyi intézmény évfordulós ünnepségén, vasárnap a Pesti Vigadóban.

Megjelenés: 2016. 01. 18.
Tovább