További cikkek a Neurológia rovatból

Hatékony lehet az ibuprofen az Alzheimer-kór prevenciójában

Kanadai kutatók által végzett vizsgálatok szerint a naponta alkalmazott ibuprofen hatékonyan képes megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását, feltéve, hogy a kezelést időben elkezdik.

hirdetés

Ez azt jelentené, hogy egy recept nélkül kapható gyógyszer segítségével megelőzhető lenne az a betegség, ami a 2016-os Nemzetközi Alzheimer jelentés szerint világszerte körülbelül 47 millió embert érint, az egészségügyi ellátórendszereknek több mint 818 milliárd dollárjába kerül évente és az ötödik vezető halálozási ok a 65 év felettiek körében.

Az Alzheimer Szövetség becslése szerint csak az Egyesült Államokban több mint 5 millió alzheimeres beteg él, és 66 másodpercenként diagnosztizálnak egy új esetet. 2017-ben az egy évre jutó kiadás mintegy 259 milliárd dollár volt, de ez az összeg 2050-re várhatóan elérheti az 1,1 billió dollárt.

A kutatócsoportot vezető neves idegtudós, Dr. McGeer a világ legtöbbet idézett tudósai között van, laboratóriumuk világszerte elismert az idegrendszeri gyulladással és neurodegeneratív betegségekkel kapcsolatos 30 éves munkásságuk révén. Az Alzheimer-kórral foglalkozó legújabb kutatásuk összefoglalója a Journal of Alzheimer's Disease folyóiratban jelent meg (pp. 1219-1222).

2016-ban Dr. McGeer és kutatócsoportja egy olyan nyáltesztet fejlesztett ki, amelynek segítségével kimutatható az Alzheimer-kór, illetve annak előrelátható kialakulása. A teszt alapja az amyloid béta-protein 42 nevű peptid (Abeta42) koncentrációjának meghatározása, amely a nyálban választódik ki. A legtöbb embernél az Abeta42 termelődésének sebessége nem változik, és független az életkortól vagy a nemtől. Ha viszont a peptid képződésének a sebessége 2-3-szorosára emelkedik, akkor nagy a valószínűsége az Alzheimer-kór kialakulásának. Ennek az az oka, hogy az Abeta42 oldékonysága rossz, és bár testszerte termelődik, de csak az agyban rakódik le, a learkódás pedig gyulladást vált ki, ami Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél a neuronok pusztulásához vezet.

Az általánosan elterjedt tévhittel szemben, amely szerint az Abeta42 csak az agyban termelődik, Dr. McGeer kutatócsoportja igazolta, hogy a peptid minden szervben termelődik, és a nyálba a submandibularis mirigy választja ki. Ennek következtében már egy pár milliliter nyálból is kimutatható, hogy fennáll-e az Alzheimer-kór kialakulásának a veszélye.

„A kutatásunk eredményeként azt tártuk fel, hogy a magas Alzheimer-kockázatú személyeknél ugyanúgy magas az Abeta42 szintje, mint azoknál, akinél már kialakult a betegség. Annak ismeretében, hogy a klinikai Alzheimer-kór prevalenciája 65 éves korban a legmagasabb, azt javasoljuk, hogy tíz évvel hamarabb, 55 éves korban végeztessék el a tesztet, mivel a betegség nagyjából ebben az életkorban kezd kialakulni. Ha a teszt igazolja az emelkedett Abeta42 szintet, célszerű elkezdeni az ibuprofen rendszeres szedését.”

„Sajnálatos módon a klinikai vizsgálatok nagy része eddig azokra a betegekre fókuszált, akinél a kognitív zavar már enyhe vagy súlyos mértékű, és amikor a terápiás lehetőségek ebben a késői stádiumban korlátozottak. Emiatt ezek a terápiás célú vizsgálatok sikertelenek voltak a betegség progressziójának megállításában. A mi felfedezésünk azért forradalmi, mert egy egyszerű tesztvizsgálattal ki tudjuk mutatni az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét jóval az előtt, hogy a betegség elkezdene kifejlődni, és a prevencióra a betegek elkezdhetnek szedni egy recept nélkül kapható gyógyszert. Ez egy olyan áttörés lehet, ami révén akár teljesen eliminálható lehet az Alzheimer-kór.”

Journal of Alzheimer's Disease 62 (pp. 1219-1222)

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek