Hírek, cikkek

"Ne szívj tovább!" – kampány a dohányzás ellen

2012. január 1-jén lép hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely 2012-től megtiltja a dohányzást a zárt légterű helyiségekben. Nem a tiltás öröme vezérel bennünket, hanem azt próbáljuk elérni, hogy az emberek abbahagyják, vagy rá se szokjanak a dohányzásra – fogalmazott Szócska Miklós a „Ne szívj tovább!” elnevezésű népegészségügyi kampány nyitórendezvényén.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Orvosok Réthelyi Miklóshoz fordulnak a MOK országos tisztújítása kapcsán

Budapest, 2011. december 14., szerda (MTI) - Eddig két orvos küldött jelezte, hogy beadvánnyal fordul Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez, mert illegitimnek tartja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) választásait.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

PHARMINDEX a Facebook-oldalon!

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A nemdohányzók védelmében kampányt indított az egészségügyi államtitkárság

Budapest, 2011. december 13., kedd (MTI) - A hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányát indította el, ezúttal a nemdohányzók védelmében az egészségügyi államtitkárság - jelentette be Szócska Miklós államtitkár keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Lezárult "Az év praxisa a Kárpát-medencében" pályázat

Lezárult Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázati időszaka, a zsűri kiválasztotta a legjobbnak ítélt történeteket.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Uzsoki-ügy - EDDSZ: a rendőrségnek a minisztérium felelősségét is vizsgálnia kell

Budapest, 2011. december 12., hétfő (MTI) - Feljelentést tesz a rendőrségen Cser Ágnes az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnökeként hétfőn a budapesti Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos morfintúladagolások ügyében, a feljelentési kötelezettség hivatalos személy feladatkörben való elmulasztása miatt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Élet fájdalom nélkül - Megfékezhető, csillapítható, gyógyítható

Fáj, lüktet, szúr, nyom, nyilall, éget, szorít... Ki ne érzett volna már legalább egyet vagy akár többet is ezekből a testet, lelket próbára tevő negatív hatásokból? A fájdalom egyidős az emberiséggel, a csillapítására történő törekvés is, ennek ellenére csak a XXI. században keresik intenzíven a választ, a megoldást a fájdalom okozta kínokra. Annál is inkább időszerű és szükségszerű a fájdalomkutatás fejlesztése, mert a világon közel 50 millióan küzdenek valamilyen fajtájával. Magyarországon is közel kétmillióan szenvednek testi-lelki fájdalmaktól.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ritka génváltozattal hozták összefüggésbe a sclerosis multiplexet

Egy ritka génváltozat, amely a D-vitamin csökkent szintjét okozza a szervezetben, közvetlenül összefügghet a sclerosis multiplex kialakulásával - idézte brit és kanadai kutatók megállapítását a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

John Grisham elégedetlen az orvosszakértőkkel

Nem megfelelő törvényszéki orvosszakértői szakvéleményeken alapul az igazságszolgáltatási rendszer, amin sürgősen javítani kell - fejtette ki a héten az amerikai szenátusban John Grisham, több sikeres krimi szerzője.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi államtitkárság: a kamara eljárása jogszerűségi és etikai problémákat vet fel

Budapest, 2011. december 10., szombat (MTI) - Az egészségügyi államtitkárság szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) eljárásaival kapcsolatban jogszerűségi és etikai problémák merülnek fel, és magyarázatot várnak a kamarától a MOK alapszabályáról - reagált az államtitkárság sajtóosztálya az MTI megkeresésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska: az unióban is elsőbbséget élvez az emberi erőforrás krízis megoldása

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár uniós szinten is azon dolgozik, hogy az emberi erőforrás krízis kezelésére a jövőben több forrást biztosítsanak; a Brüsszelben tartózkodó államtitkár az MTI-nek szerda este adott telefoninterjúban kiemelte, hogy az Európai Unióban az egészségügyi ágazat prioritást élvez.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Csökkent a kórházak adóssága

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága 2011. harmadik negyedévére vonatkozóan összesítette a fekvőbeteg-szakellátók, valamint a heti 200 szakorvosi és nem szakorvosi óraszámnál nagyobb kapacitással rendelkező járóbeteg-ellátók pénzügyi helyzetét felmérő adatlapokat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Rövid Cím: Korszerű CT-szimulátort adtak át a debreceni orvoscentrumban

Az országban elsőként a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Sugárterápia Tanszékén üzemelt be új típusú, a besugárzás tervezéséhez alkalmazott computertomográf (CT) szimulátort a Philips cég; a berendezést kedden adta át Paragh György centrumelnök.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyszerkutatásba fektet a Primus Capital

A Jeremie Program nyertes Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. legújabb befektetésével a gyógyszerkutatás piacára lép, és 400 millió forintos tőkeemeléssel a BBS Nanotechnológia Kft.-ben szerez üzletrészt - közölte az alapkezelő az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OS - Az államosítás ténye újabb 110 milliárd kivonását jelenti az egészségügyből

Klasszikus értelemben a legtöbben államosításon a magántulajdon társadalmi tulajdonba vételét értik. A magyar egészségügy államosítása ilyen értelemben furcsa és rendhagyó államosítás, hiszen az önkormányzati-társadalmi tulajdont - a törvény erejénél fogva - állami- társadalmi tulajdonba veszik. Egyik zsebből átteszik a másikba, mármint az egészségügyi intézményeket.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Fiatal nő? Fogyasszon halat!

Tanulmány: a halevés védi a fiatal nők szívét. A gyermekvállalási korban lévő nők csökkenthetik szívproblémáik kockázatát, ha rendszeresen fogyasztanak omega-3 zsírsavakban gazdag halat - állapították meg dán kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

ÁSZ: romlanak a háziorvosi rendszer működési feltételei és stagnál a minősége

Ld: Budapest, 2011. december 6., kedd (MTI) - A háziorvosi rendszer működését romló feltételrendszer mellett stagnáló minőség jellemzi; csaknem 220 ezer magyar állampolgár pedig olyan településen él, ahol nincs állandó háziorvos - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Eltér a szívroham kockázata férfiakban és nőkben

A koszorúér CT angiográfiás vizsgálatai alapján a szívkoszorúér elzáródásának kockázata férfiak és nők esetében eltér – derült ki az Észak-Amerikai Radiológus Társaság (RSNA) konferenciáján bemutatott kutatásból.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OGY - Elfogadta a Ház az újabb egészségügyi "salátatörvényt"

Hétfőn elfogadta az Országgyűlés az újabb egészségügyi "salátatörvényt", így a jövőben a gyógyszerek támogatásánál számítani fog a "beteg-együttműködés", az egészségügyi régiókat hamarosan felváltják a térségek, az új pszichoaktív anyagok, vagyis a tudatmódosító szerek ellenőrzése pedig szigorodni fog.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szócska: az egészségügyben jövőre minden tartalékot a bérekre kell fordítani

Budapest, 2011. december 6., kedd (MTI) - Az egészségügyi ágazat 2012-es jelszava: "mindent a bérekre" - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy budapesti konferencián kedden.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Félmilliárdos kutatás a testen alkalmazható szenzorokról

Budapest, 2011. december 4., vasárnap (MTI) - Lezárult az emberi testen is alkalmazható szenzorkutatást végző ALL-Fitt projekt, az 509 millió forint értékű, állami pénzzel is támogatott fejlesztés során elkészült több olyan prototípus is, amelyekkel például a családtagok, orvosok, ápolók az interneten követhetik a távol lévő idős felügyelt személy szívműködését, mozgását, a rendszer probléma esetén riaszt is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Oralis antikoagulánsok: az önellenőrzés haszna

E gyógyszerek adásával kapcsolatosan nagyszámú terápiás evidencia került publikálásra, de az önellenőrzés és önkezelés, a betegek önmenedzselése tekintetében az adatok nem konzisztensek. Ennek tisztázása céljából készítettek a szerzők egy meta-analízist, amelyben elemezték az egyedi betegadatokat, és rámutattak néhány nem kellően elemzett részletre, pl. mikor lép fel az első nagyobb vérzés, thromboembolia, (megfelelő) kezelés mellett mikorra várható a halálozás.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A Richter a FÁK-régióra is megkapta az Esmya forgalmazási jogát

Budapest, 2011. december 5., hétfő (MTI) - A Richter Gedeon Nyrt. a HRA Pharmával kötött megállapodás értelmében egyik kulcsfontosságú piacára, a FÁK régióra, valamint a jelentős növekedési potenciállal rendelkező kínai piacra is megkapta a méhmióma kezelésére kifejlesztett Esmya nevű készítmény kizárólagos forgalmazási jogát - közölte a Richter a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kedvezően fogadták a miniszterek az új uniós egészségügyi program tervezetét

Brüsszel, 2011. december 2., péntek (MTI) - Többségében támogatásukról biztosították az Európai Unió tagországainak egészségügyi miniszterei pénteki brüsszeli találkozójukon a 2014-2020-as időszakra vonatkozó, új uniós egészségügyi program tervezetét.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új daganatkeltő vírus a láthatáron

A Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársai leírták, hogy a citomegalovírus (CMV) a nyálmirigyrák leggyakoribb oka. A CMV így bekerült a rákkeltő vírusok exkluzív körébe, melybe a humán papillómavírus (HPV) is tartozik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Jobbá teheti az életünket egy virtuális terapeuta?

Mivel egy nemrég megjelent kutatásból kiderült, hogy többet netezünk, mint amennyit alszunk, nem meglepő, hogy megjelentek az online terapeuták is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tanulmány: nem befolyásolja a túlélést a zsírmáj

Meglepő eredményre jutottak az amerikai Johns Hopkins egyetem kutatói, akik tanulmányukban úgy találták, hogy az úgynevezett nem alkoholos eredetű zsírmáj nincs hatással a túlélésre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Protonterápiával a rák ellen - A ráfordítások a betegek gyógyításával térülhetnek meg

(MTI-Press) - A radioaktív anyagokkal foglalkozó tudósoknak a huszadik század elején fogalmuk sem volt arról, hogy e sugárzásnak sejtpusztító hatása van. A fizikai és kémiai Nobel-díjas lengyel tudós, Maria Sklodowska (Marie Curie), aki a zsebében egy kémcsőben hordozott radioaktív darabokat, és maga elé tette őket az asztalára, hogy gyönyörködjön azok kék fluoreszkálásában, leukémiában halt meg. Azóta tudjuk: a radioaktív sugárzás pusztítja a sejteket, beleértve a rákos sejteket is. A radioaktív sugárzás sejtpusztító hatásának felismerése nyomán megindultak a kísérletek a hatás orvostudományi felhasználására.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hende: jelentős fejlesztések várhatók a nagytérségi ellátóközponttá alakuló Honvédkórházban

Budapest, 2011. december 2., péntek (MTI) - Megnövekedő feladatokat és nagyobb felelősséget, de ezzel együtt több eszközt és jelentős fejlesztéseket is ígér a budapesti Honvédkórház számára, hogy az ország egyik nagytérségi, egyben fővárosi sürgősségi ellátó központjává válik – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter az intézmény alakuló állománygyűlésén pénteken.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Összefogás a magas vérnyomás ellen

A Magyar Hypertonia Társaság a hagyományokhoz híven idén 2011. december 1-3. között tartja XIX. Kongresszusát és X. Nemzetközi Továbbképző Kurzusát. Az idei évben a Társaság olyan aktuális témákkal várja az érdeklődőket, mint a hypertonia kutatás újdonságai, aktuális kérdései, epidemiológiája, a magas vérnyomás és a daganatos betegségek összefüggései, a magas vérnyomás és társbetegségek összefüggései.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Uzsoki-ügy – Szócska: a társadalomnak foglalkoznia kell az életvégi állapotok kezelésével

Budapest, 2011. november 30., szerda (MTI) – Akár igazak az Uzsoki utcai kórházat ért vádak, akár nem, a szakmának és társadalomnak egyaránt foglalkoznia kell az életvégi állapot kezelésének kérdésével – mondta Szócska Miklós szerdán Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Országgyűlés-jogalkotás OGY - Krónika 4. rész (rokkantellátások)

Budapest, 2011. november 30., szerda (MTI) - Vezérszónoki felszólalásokkal folytatódott a megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló törvénymódosítások vitája szerdán a parlamentben. A rokkantnyugdíjak átalakítását célzó javaslat szerint a megváltozott munkaképességűek a következő évtől két típusú ellátást kaphatnának: rehabilitációsat vagy rokkantságit, azaz rokkantsági nyugdíjat a jövőben nem állapítanak meg.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Lázár: másfél év után meg kell kezdeni az egészségügyi bérek rendezését

Budapest, 2011. november 29., kedd (MTI) - A Fidesz-frakció készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a törvényhozásban Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak a pénzügyi lehetőségek megtalálásban az egészségügyi bérek rendezéséhez - mondta Lázár János frakcióvezető a Magyar Rezidens Szövetség elnökével folytatott tárgyalás után kedden.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az AIDS Világnap elé

Az amerikai gyógyszerhatóság főigazgatójának, Dr. Margaret Hamburgnak az AIDS Világnapra (december 1.) kiadott hivatalos nyilatkozatát tesszük közzé az alábbiakban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Államtitkárság: változások a továbbképzésben az egészségügyi dolgozók itthon tartásáért

Budapest, 2011. november 29., kedd (MTI) - Az egészségügyi dolgozók itthon tartásáért, illetve a hazai munkaerőpiacra való visszatérésük segítéséért a továbbképzésben több változást vezet be a kormány 2012 januárjától - tájékoztatta az egészségügyi államtitkárság kedden az MTI-t.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OTS - Forradalmi újítás a minimálisan invazív orvosi képalkotásban

A RSNA 2011 konferencián a GE Healthcare (NYSE: GE) bemutatja a talapzati és mennyezeti rögzítésű rendszerek előnyeit első alkalommal egy készülékben egyesítő Discovery IGS 730 intervenciós röntgen berendezését. Az előre beállítható precíz mozgási pályát lekövetni képes motorizált mobil felfüggesztéses lézervezérlésű irányítási technológiával és a háromdimenziós képalkotáshoz szükséges Wide Bore 3D funkcióval, valamint a több mint húsz további fejlett alkalmazással kiegészített a Discovery IGS 730 a lehető legjobb eszköz az intervenciós eljárások egy teljesen új korszakának a megnyitására.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Alzheimer- és Parkinson-kór kutatására alakul brit-amerikai központ

Az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór terápiájának kidolgozására hoz létre közös kutatóközpontot a brit Cambridge-i Egyetem és az amerikai Elan biotechnológiai vállalat - jelentették be a cég dublini irodájában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az ombudsman változtatást javasol a háziorvosi ellátás jelenlegi szabályozásában

Budapest, 2011. november 29., kedd (MTI) - Szabó Máté ombudsman szerint az alapellátásban dolgozó háziorvosok és a betegek számára is hátrányos következményekkel járhat, hogy kizárólag az önkormányzat hatáskörébe tartozik a körzetkialakítás és körzetmódosítás jogosultsága, ezért megállapításait megküldte a nemzeti erőforrás miniszternek és felkérte, kezdeményezzen jogszabály-módosítást az ügyben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább