További cikkek a Infektológia rovatból

Tíz év alatt megduplázódott a gombás fertőzés halálos áldozatainak száma

Globálisan évi 6,5 millió gombás fertőzés történik, a halálesetek száma pedig 3,8 millióra tehető.

hirdetés

Világszerte évi 3,8 millió ember halhat meg gombás fertőzések miatt, és ebből nagyon sok halálesetet okozhatnak kizárólag a gombák. Ez jelentős emelkedés a 10 évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Az elmúlt évtizedben jelentősen megugrott a gombás fertőzések és halálozások száma világszerte – mutat rá egy új, a The Lancet Infectious Diseases folyóiratban publikált tanulmány. A kapcsolódó vizsgálatokat David Denning, a Manchesteri Egyetem gombafertőzésekre szakosodott kutatója, valamint csapata jegyezte – ők 2012-ben már végeztek egy hasonló elemzést, és akkor arra jutottak, hogy évi körülbelül kétmillió ember hal bele ilyen fertőzésekbe. Most azonban kiderült, hogy egy évtized leforgása alatt ez a szám csaknem megduplázódott.

A pontos eredmények azt mutatják, hogy – globálisan – évi 6,5 millió gombás fertőzés történik, a halálesetek száma pedig 3,8 millióra tehető.

Ez utóbbiból a kalkulációk alapján körülbelül 2,5 millió írható közvetlenül a gombás fertőzések számlájára.

Érdekes adalék, hogy a fertőző betegségek együttesen körülbelül 14 millió halálesethez járulnak hozzá, vagy okoznak közvetlenül minden évben világszerte.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek