További cikkek a Infektológia rovatból

A gyakran felírt antibiotikum nem biztos, hogy a leghatékonyabb a C. difficile fertőzés ellen

Az elmúlt húsz évben meredeken emelkedett a C. difficile által okozott fertőzések száma és súlyossága, amely ma már Amerikában a leggyakoribb kórházi fertőzés. Egy új kutatás azonban azt tárta fel, hogy a leggyakrabban felírt antibiotikum nem a legjobb kezelés a súlyos fertőzések esetében.

hirdetés

A VA Salt Lake City Health Care System munkatársai szerint a súlyos C. difficile fertőzésben szenvedő betegek kisebb volt a halálos kimenetel valószínűsége, ha vankomicinnel kezelték őket, mint a standard metronidazol terápia esetén. A kutatás eredményeit a JAMA Internal Medicine weboldalon tették közzé.

A CDC jelentése szerint 2011-ben közel félmillió amerikai szenvedett súlyos C. difficile fertőzésben, többségük 65 év feletti volt. Ezek közül 83 ezer esetben fordult elő a fertőzés kiújulása a standard antibiotikumkúra utáni 30 napon belül.

„Ez egy jelentős probléma, ami befolyásolja a betegek életminőségét” – mondta a vizsgálat vezetője. A kutatás azt is igazolta, hogy a fertőzés diagnózisától számított 30 napon belül a mortalitás valószínűsége akár 20 százalék is lehet.

Az irányelvek elsődlegesen két antibiotium adását javasolják, a metronidazolt vagy a vankomicint. A vankomicin volt az eredeti terápiás opció, a metronidazol alkalmazása az utóbbi néhány évtizedben terjedt el, mivel olcsóbb és a többi kórházi fertőzés esetén csökkentette a vankomicin-rezisztencia kialakulását. Az irányelvek kisebb betegszámú, 30 éve végzett klinikai vizsgálatokon alapulnak.

 „Hosszú ideig ezt a két antibiotikumot egyenértékűnek tartották a C. difficile fertőzés kezelésében és a betegség kiújulásának megelőzésében” – mondja a kutatás vezetője. „A mi kutatásunk és más vizsgálatok viszont arra utalnak, hogy ez nem minden esetben van így.” A kutatócsoport a két gyógyszer hatásosságát értékelte azáltal, hogy a kezelés utáni mortalitás kockázatát összehasonlították.

A kutatók az ediggi legátfogóbb elemzést végezték el: több mint 10 ezer C. difficile fertőzésben szenvedő beteg adatait értékelték 2005 és 2012 között. Súlyos C. difficile infekciónak minősült az az eset, amikor a betegnél a diagnózistól számított négy napon belül emelkedett fehérvérsejt számot vagy kreatininszintet mértek. Enyhe vagy közepesen súlyos fertőzés esetén a fehérvérsejt szám és kreatininszint normális maradt. Az elemzésben körülbelül az esetek 35 százaléka volt súlyos fertőzés.

A súlyos C. difficile infekcióban szenvedő betegeknél alacsonyabb volt a mortalitás aránya, amikor vankomicin-kezelést kaptak, mint amikor metronidazollal kezelték őket (15,3% vs 19,8%). A kutatók számításai szerint csak a súlyos fertőzésben szenvedő betegek 25 százalékát kellene vankomicinnel kezelni 1 haláleset megelőzéséhez.

„Bár az antibiotikumok a modern orvostudomány egyik legnagyobb csodájának számítanak, ma is óriási hézagok vannak az ismereteinkben az alkalmazásukkal kapcsolatban” – mondta a kutatás egyik munkatársa.

„Ez a kutatás alátámasztja, hogy ha az egészségügyi intézmények a vankomicint választják a metronidazol helyett a súlyos CDI kezelésére, akkor az csökkentheti a kritikus állapotú betegek halálozását.” Az elemzés kimutatta, hogy a CDI esetek kevesebb, mint 15 százalékában kezelték a beteget vankomicinnel.

A kutatás eredményei nem mutattak eltérést a fertőzés kiújulását tekintve egyik antibiotikum alkalmazása után sem, illetve az enyhe és közepesen súlyos eseteknél a halálozásban sem volt különbség.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Drug Discovery & Development

Ajánlott cikkek