További cikkek a Infektológia rovatból

Koronavírus - próbára teszi az egészségügyi rendszert

A halálozási arányt számos tényező befolyásolja: a fertőzöttek neme, kora, általános egészségi állapota, illetve az adott ország egészségügyi rendszere is, ahol a beteget ellátják. A kevésbé hatékonyan működő egészségügyi rendszerekben a gyógyulásra kisebb az esély.

hirdetés

A kutatók szerint 1000 esetből 5 és 40 közé tehető az új típusú koronavírus (COVID-19) által okozott halálesetek száma. Vasárnap Matt Hancock, Nagy-Britannia egészségügyi minisztere kijelentette, hogy a halálozási arány nagy valószínűséggel a 2 százalékot sehol sem haladja majd meg - olvasható a vg.hu oldalán.

Az Imperial College nevű felsőoktatási intézmény kutatása szerint a halálozási arányokban világszerte tapasztalt eltéréseket valószínűleg nem a vírus különböző verziói okozzák. Ennek az az oka, hogy számos országban máshogy reagálnak a fertőzéses megbetegedésekre. Példának említik, hogy Kínában egy 80 éves férfiakból álló csoport más eséllyel gyógyulhat meg, mint egy azonos korú csoport Európában vagy Afrikában.
Fontos tényező, hogy a megbetegedés mely stádiumában azonosították a kórt, illetve hogy milyen a kezelés minősége. A kutatás szerint a koronavírus-járvány az egészségügyi rendszerek működését is kihívás elé állítja, hogy képesek-e időben ellátni a nagy számban jelentkező fertőzésgyanús eseteket, kezelni a betegeket.
 
Egyes emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg, ha koronavírussal fertőződnek meg: az idősek, a rossz állapotban lévők és leginkább a férfiak. 
A halálozási arány a 30 év alatti embereknél volt a legalacsonyabb: 4500 fertőzöttből nyolc haláleset volt. A halálesetek legalább ötször gyakoribbak voltak a cukorbetegek, a magas vérnyomással vagy a szív-, illetve a légzési problémákkal küzdők esetében.
 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

vg.hu

Ajánlott cikkek