Az influenzaoltás nagymértékben csökkenti a hipertóniás betegek mortalitását

Az ESC kongresszuson prezentált kutatás eredménye szerint a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek adott influenza elleni oltás 18 százalékkal csökkentette a mortalitást.

„Az új kutatási eredmények fényében véleményem szerint a hipertóniás betegeknek évente be kell adni az influenza elleni vakcinát” – mondta a kutatás vezetője, a koppenhágai egyetem munkatársa. „A védőoltás biztonságos és olcsó, elérhető és csökkenti az influenzafertőzések gyakoriságát. Ezen kívül a kutatásunk alátámasztja, hogy védelmet nyújthat a halálos kimenetelű szívinfarktus és stroke ellen is, illetve összességében csökkenti a mortalitást.”

Egy korábbi kutatás szerint az influenzafertőzés által a szervezetre gyakorolt stresszhatás szívinfarktust és agyvérzést okozhat. Magas vérnyomásban szenvedő betegeknél nagyobb a szívinfarktus és a stroke kockázata, és az influenzafertőzés megelőzése révén a védőoltás a kardiovaszkuláris eseményekkel szemben is védelmet biztosíthat.

A kutatásban az országos dániai egészségügyi nyilvántartásból 2007 és 2016 között azonosítottak 608 452 beteget, akik 18 és 100 év közöttiek voltak, magas vérnyomásban szenvedtek. A kutatók megállapították, hogy hány beteg kapott influenza elleni oltást minden évben, majd megvizsgálták, hogy hányan haláloztak el bármilyen okból, bármely kardiovaszkuláris betegség következtében, illetve szívinfarktus vavgy stroke következtében. Ezt követően elemezték a védőoltás beadása és az influenzajárvány alatti halálozás kockázata közötti kapcsolatot.

Az elemzés eredménye feltárta, hogy a vakcináció az összmortalitás 18 százalékos csökkenésével volt összefüggésben, ezen belül 16 százalékos volt a kardiovaszkuláris mortalitás csökkenése, a szívinfarktus, illetve stroke miatti halálozás pedig 10 százalékkal csökkent.

„A kutatási eredményeink alátámasztják, hogy az influenza elleni védőoltás javíthatja a kardiovaszkuláris kimenetelt a magas vérnyomásban szenvedő betegek körében. Az általunk vizsgált időszakokban az oltási lefedettség 26 és 36 százalék között mozgott, ami azt jelenti, hogy sok hipertóniás beteg nem kapott védőoltást. Magas vérnyomásban szenvedő betegeknek mindenképp célszerű megbeszélniük a vakcináció lehetőségét a kezelőorvosukkal” – mondta a kutatás vezetője.

 

Forrás: "The flu vaccine and mortality in hypertension. A Danish nationwide cohort study" ESC Congress 2019 together with the World Congress of Cardiology.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek