Az OGYÉI ajánlásokat tett közzé a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ajánlásokat tett közzé gyógyszertárak, valamint gyógyszerismertetőket, klinikai vizsgálati monitorokat foglalkoztatók számára a koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatban.

Koronavírus teendők gyógyszertáraknak - 2020.03.12.

A járvány elleni védekezés részeként a gyógyszertárvezetők közreműködését kérik abban, hogy a gyógyszertár betegforgalmi terének kialakítását figyelembe véve lehetőség szerint csak annyi beteget engedjenek tartózkodni a betegforgalmi térben, ahány gyógyszerkiadó hely működik, és a megfelelő tájékoztatás érdekében a következő plakátot helyezzék ki!

Amennyiben a járványügyi helyzet indokolja, mérlegelni kell a kiadó ablakon keresztül történő gyógyszerkiadási formát is!

Az orvosi vények aláírására kihelyezett tollak, az officinába kihelyezett víz és poharak, a gyógyszertári szórólapok és újságok, valamint a gyermeksarokban lévő tárgyak beszedéséről ugyancsak mihamarabb gondoskodni kell!

Tájékoztató gyógyszerismertetőket, klinikai vizsgálati monitorokat foglalkoztatóknak

Hazánkban jelenleg kiemelten fontos közegészségügyi érdek és egyben közös feladatunk mind az influenza, mind a koronavírus-fertőzés elleni védekezés, amelyben minden egészségügyi ágazati szereplő együttműködésére szükség van. A terjedés megfékezése érdekében a kórházakban országos szinten látogatási tilalom van érvényben, azonban az elővigyázatosság a háziorvosi, körzeti rendelőkben is elengedhetetlen. Éppen ezért kérjük, fontolják meg a közvetlen személyes látogatások ideiglenes felfüggesztését az elkövetkezendő időszakban, valamint javasoljuk, hogy ütemezzék át a halasztható klinikai monitori tevékenységeket is. Tekintettel arra, hogy az orvos- és gyógyszertárlátogatóik hosszan és gyakran tartózkodnak a betegekkel egy légtérben, védőruha-használat nélkül, majd ezt követően egymás után több más egészségügyi szolgáltatót is felkeresnek, ez a tevékenység veszélyeztetheti mind a munkavállalóikat, mind a többi várakozó beteget, illetve az egészségügyi ellátás többi szereplőjét. Az információ eljuttatásához kérjük, hogy használjanak más kommunikációs csatornákat, így például e-mail-es formát, online felületeket, stb.

Tájékoztatás klinikai vizsgálatok folytonosságáról

A klinikai vizsgálatok folytonosságának biztosítására kell törekedni, különösen azoknál a betegeknél, ahol a kezelés folyamatossága kiemelten fontos, pl. onkológiai betegek. A jelenlegi járványügyi helyzet egyelőre nem teszi szükségessé rendkívüli intézkedések tételét.

Amennyiben vizsgálóhely ideiglenes átköltözésére kerül sor, bejelentés elegendő a vizsgálat új helyszínen történő folytatásához.

Amikor a beteg folyamatos részvételének érdekében a vizsgálat lényeges módosítására van szükség, a szponzor „sürgős biztonságossági intézkedésként” (USM) azt megteheti. A módosítás ilyenkor azonnal életbe lép. A sürgős biztonságossági intézkedést elegendő elküldeni a hatóságnak, majd a módosítást utólag, hivatalosan is, a szokott eljárásrend szerint kell engedélyeztetni.

Az Intézet vállalja, hogy a Covid-19 kezelésére/megelőzésére irányuló klinikai vizsgálati kérelmeket gyorsított eljárással bírálja el.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: OGYÉI

Ajánlott cikkek