Koronavírus - elég a kéthetes karantén?

Az új koronavírussal kapcsolatban még rengeteg a kérdőjel, a kórokozóra vonatkozó adatok folyamatosan változnak. Világszerte számos szakértő dolgozik azon, hogy jobban felmérjék a vírus lappangási idejét, a betegség halálozási arányát  

A Johns Hopkins Egyetem munaktársai 181, a kínai Hupej tartományban, február végéig regisztrált esetet tanulmányoztak. A kutatók a kitettségre, a tünetek és a láz kezdetére, illetve az észlelésre vonatkozó időpontok alapján hoztak létre egy modellt. Megállapították, hogy a COVID-19 lapangási ideje átlagosan 5,1 nap. A fertőzöttek kevesebb mint 2,5%-a produkált tüneteket 2,2 napon belül. A betegség tünetei legkésőbb 11,5 nap után jelentkeztek, de feltételezhetően ennél később is kialakulhatnak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kórokozó mennyire fertőzhet a lappangási idő alatt.
 
Ez azt jelenti, hogy bár a potenciális fertőzöttek számára előírt 14 napos karantén sok esetben túl hosszú lehet, mégis indokoltnak, illetve még kevésnek is mondható. Fontos kiemelni, hogy a karantén hosszának megállapításakor a szakértők nem voltak könnyű helyzetben, hiszen kevés a biztos adat a betegségről.
 
Más csapatok arra jutottak, hogy a lappangási idő akár 24 napig is kitolódhat. Az új tanulmány szerint 10000 karanténba zárt emberből 101-nél csak a kiengedés után alakulhatnak ki a tünetek. A kutatók kiemelték: további vizsgálatokra lesz szükség, hogy pontosabban felmérjék a lappangási időt.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: 24.hu

Ajánlott cikkek