További cikkek a Infektológia rovatból

Német háziorvosok: számos fertőző betegség terjedését hátráltatják a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) mellett egy sor fertőző betegség terjedését is hátráltatják az új vírus miatt bevezetett óvintézkedések Németországban a háziorvosok szövetségének (Deutscher Hausärzteverband) tapasztalatai szerint.

hirdetés

    A tisztaságra irányuló fokozott figyelem és a társas távolságtartás szabálya révén nemcsak a koronavírus-fertőzés veszélye csökkent, hanem általában véve alacsonyabb a fertőzésveszély, mint máskor - mondta Ulrich Weigeldt, a DH vezetője a Berliner Morgenpost című lap hétfői összeállítása szerint.

    A koronavírus-világjárvány miatt bevezetett fertőzéshigiéniai előírások egy sor betegség terjedését visszavetették, kevesebb például a gyomorpanaszokat okozó fertőzések és a felső légúti megfázásos fertőzések száma is. Jó lenne, ha ez a kedvező hatás tartóssá válna, ezért a járvány miatt begyakorolt szabályok közül többet a mindennapok részévé kellene tenni. Mindenekelőtt a gyakori és alapos kézmosást és a szellőztetést lenne érdemes rutinná gyökereztetni - fejtette ki a szakember.

    Az egészségügyi ellátórendszerben is adódnak tanulságok. Hasznos megoldás volt a telefonos konzultáció bevezetése a felső légúti panaszokkal küszködőnek, és az is, hogy az ilyen konzultáción kialakított távdiagnózis alapján helyezték betegállományba az érintetteket. Ezt is állandóvá kellene tenni - mondta a háziorvosok érdekképviseletének vezetője, kiemelve: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy nem kell minden panasz miatt rögtön felkeresni a rendelőt. A háziorvosok jól ismerik a páciensek többségét, és az egyszerűbb betegségek esetében telefonos konzultáció alapján is fel tudják mérni a páciens állapotát.

    Hozzátette: azt is remélik, hogy a járvány hatására többen oltatják majd be magukat a szezonális influenzavírus ellen. A leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak, vagyis az időseknek és a munkájuk révén sok személyes - és így fertőzésveszéllyel járó - kapcsolatba kerülő embereknek lehetőleg mind meg kellene kapniuk az influenza elleni oltást - mondta Ulrich Weigeldt.

    Németországban nagyjából egy hónapja - május 10. óta - tartósan 1000 alatt van az igazolt új fertőzések napi száma. Az utóbbi napokban az 500-as határt sem érte el az új esetek száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll. Ezek általában nagyobb összejövetelekhez, családi, vallási eseményekhez köthetőek, vagy olyan munkahelyekhez, amelyekben nehezen megoldható a biztonságos távolság betartása a dolgozók között, vagy más körülmények - például a hűtőházakban fenntartott alacsony hőmérséklet - kedveznek a vírus terjedésének.

    A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez (RKI) vasárnapról hétfőre 214 új fertőzésről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól. A 16 tartomány közül kettőben - Schleswig-Holstein, Szász-Anhalt - egy esetet sem regisztráltak, a tartományok többségében 10 alatt volt az igazolt új fertőzések száma.
    Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 184 193 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki Németországban.
    A gyógyultnak minősülő, vagyis a fertőzésen már átesett igazolt fertőzöttek becsült száma 400-zal 169 600-ra emelkedett.
    A vírus okozta betegségben (Covid-19) 8674 regisztrált fertőzött halt meg, ez 6-tal több az egy nappal korábbinál.
    Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő regisztrált fertőzöttek becsült száma 6000 alatt van a 83,1 milliós országban.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek