További cikkek a Infektológia rovatból

Nemzetközi iránymutatások arról, hogyan kell a gyógyszerészeknek kezelniük a legújabb koronavírus-kitörést

A Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség által közzétett dokumentum célja, hogy segítse a gyógyszerészeket és a gyógyszertári dolgozókat a betegség terjedésének megelőzésében és hozzájáruljon annak hatékony kezeléséhez az egészségügyi rendszerben.

hirdetés

A koronavírusfertőzések megelőzhetők és a járvány megállítható a döntéshozók, az egészségügyi szakemberek, a média és a közösség aktív bevonásával, amint azt a korábbi vírusjárványok is bizonyítják, például 2003-ban a SARS-CoV (súlyos akut légzőszervi szindróma koronavírus), vagy 2012-ben a MERS-CoV (közel-keleti légzőszervi szindróma koronavírus). A dokumentum célja, hogy segítse a gyógyszerészeket és a gyógyszertári dolgozókat a betegség terjedésének megelőzésében és hozzájáruljon annak hatékony kezeléséhez az egészségügyi rendszerben.

A közforgalmú patikák gyógyszerészei osztoznak a felelősségben, úgymint:

 • gyógyszertári termékek (gyógyszerek, maszkok, stb) megfelelő mennyiségű készleten tartása az igények kielégítésére
 • a lakosság tájékoztatása és oktatása
 • tanácsadás
 • továbbküldés/bejelentés
 • a betegség megelőzésének támogatása
 • a fertőzés megfékezésének előmozdítása

A koronavírus járvány kitörése

Mi a koronavírus?

A koronavírus (CoVs) a vírusok egy nagy családja, amelyek a közönséges megfázáson keresztül olyan, komolyabb betegségeket okoznak, mint a Közel-keleti Légzési Szindróma (MERSC) és Súlyos Akut Légzési Szindróma (SARS-CoV). Az újfajta koronavírus (nCoV) egy új törzs, amelyet emberben korábban még nem azonosítottak.

A koronavírusok zoonotikusak, ami azt jelenti, hogy ember és állat között terjednek. Részletes vizsgálatok kimutatták, hogy a SARS-CoV civetmacskáról, a MERS-CoV dromedárról terjedt emberre. Néhány ismert koronavírus állatok között terjed, és még nem fertőzött meg embert.

A koronavírusok nagyméretű, burkolt, pozitív-kötésű RNA vírusok. A genom egy protein-spirálba van csomagolva, és egy burok veszi körül. A legalább 3 strukturális protein közül a tüske protein kitüremkedő dudorokat formál a felszínen, amitől a vírus úgy néz ki, mintha koronát viselne, innen a neve. A vírus bejutásának közvetítésén kívül a tüske a döntő meghatározója a vírusgazdák körének, a szöveti tropizmusnak, és a legnagyobb mértékben befolyásolja a vírusgazda immunválaszait.

A koronavírusok általában emlősállatokat és madarakat támadnak meg, és sokféle halálos betegséget okoznak. Általánosságban, a koronavírusok kiterjedt légzési, gyomor- és bélrendszeri és központi idegrendszeri betegségeket okoznak az emberek és állatok körében, fenyegetik az emberek egészségét és gazdasági veszteséget okoznak a légzőrendszer kisebb vagy nagyobb mértékű károsításával. A koronavírusok viszonylag könnyen képesek mutációval és rekombinációval alkalmazkodni a környezeti változásokhoz. Mint ilyenek, képesek megtámadni új vírusgazdákat és szöveteket.

Emiatt ritkán ugyan, de bizonyos koronavírusok, amelyek általában csak egyes állatfajokra veszélyesek, létre tudnak hozni új vírustörzseket, amelyek emberre is képesek átterjedni, és így emberek között is terjedni. Mivel az emberek korábban nem voltak kitéve ilyen vírusoknak, és nem rendelkeznek védelemmel akár létező védőoltás akár természetes immunitás útján, ezért ezek a mutációk igen gyorsan járvány, végső fokon pandémia kitöréséhez vezetnek. Ez történt a SARS és MERS járvány kitörésekor.

Hogyan tört ki a SARS-CoV-2 járvány?

A SARS-CoV-2 egy új koronavírus törzs, amelyet először Kínában Hupei tartományban, a 11 millió lakosú Vuhan városában észleltek. A járvány ismeretlen kórokozó által okozott tüdőgyulladás formájában tört ki 2019 decemberében.

2020. január 30-án a WHO a járvány kitörését nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította. A WHO javasolta, hogy COVID-19 legyen a betegség neve, a vírusé SARS-CoV-2.

Hogyan terjed a koronavírus?

A SARS-CoV-2 a következő mechanizmussal terjed:

Leggyakrabban személyről személyre közvetlen kontaktuson keresztül terjed (kb. 1,8 méter)

 1. Személyről személyre vélhetően főleg cseppfertőzéssel terjed, amikor a fertőzött személy köhög vagy tüsszent, az influenzához és más légúti betegségekhez hasonlóan.
 2. Ezek a cseppecskék bekerülhetnek a közelben tartózkodó személy szájába, orrába vagy szemébe, esetleg belélegzi a tüdejébe.
 3. Jelenleg nem egyértelmű, hogy egy személy elkaphatja-e a SARS-CoV-2-t olyan felület vagy tárgy érintésével, amelyre vírus került (vírushordozó), és utána megérinti a saját száját, orrát vagy szemét.
 4. Jellemzően a legtöbb légúti vírus esetében az a feltételezés, hogy akkor a leginkább fertőző egy személy, amikor a tünetei a legerősebbek (amikor a legbetegebb). A SARS-CoV-2 esetében azonban jelentettek olyan eseteket, amikor tünetmentes személy fertőzött meg másokat közvetlen kontaktussal.

Mi NEM terjeszti a koronavírust?

 1. Vírussal szennyezett vagy vírusnak kitett tárgyak és felületek, rövid idő elteltével. A fertőzött területről szállított csomagokra vonatkozóan határozottan megalapozatlan a fertőzés gyanúja, tekintettel a z úti cél elérésének időtartamára. Úgy fogalmazhatunk, hogy nincs bizonyíték még arra, hogy az új vírustörzs életképes marad felületeken és tárgyakon.
 2. Alaposan megfőzött és megfelelően kezelt ételek.

SARS-CoV-2 Akut légúti betegség – klinikai információ

Kezdet

A SARS-CoV-2 –nek 2-14 nap lappangási ideje van a tünetek megjelenése előtt.

Megjegyzés: Ha egy személy ki volt téve vírusveszélynek, de nem alakultak ki tünetek 14 napon belül, akkor nem fertőzöttnek tekinthető.

Tünetek

A bizonyítottan SARS-CoV-2 fertőzések esetében a bejelentett esetek a tünetmentestől a kevés tünettel rendelkező, a súlyos betegségig és a halálos betegekig terjedtek. A tünetek ( a kórházba kerüléskor) lehetnek:

 • Láz (a betegek több mint 80% -a)
 • Köhögés (>80%)
 • Légszomj (31%)
 • Izomfájdalom (11%)

A betegség előfordulhat enyhe tünetekkel, úgymint: alacsony láz, köhögés, gyengeség, orrfolyás, torokfájás olyan figyelmeztető jelek nélkül, mint légszomj vagy légzési nehézség, megnövekedett légúti váladék (azaz köpet vagy vérköpés), gasztrointesztinális tünetek, mint pl. hányinger, hányás és/vagy hasmenés, és változások a mentális állapotban (pl. zavarodottság, letargia). (WHO, 2020)

Az előzetes adatok szerint a kórházi betegek körében a halálozás 11% -os volt. A szövődmények a betegek 33% -ánál fordultak elő, beleértve a következőket: akut légzési distressz szindróma (ARDS) (17%), akut vesekárosodás, akut légzési sérülés, szeptikus sokk és légzőkészülékkel összefüggő tüdőgyulladás. (Nanshan Chen, 2020)

A súlyos betegség kockázati tényezői még nem egyértelműek, bár az idősebb betegek vagy az betegségekben szenvedők (cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, rák) betegségei nagyobb kockázatot jelenthetnek. A legsúlyosabb esetekben a fertőzés tüdőgyulladást, súlyos akut légzőszervi szindrómát, veseelégtelenséget és akár halált is okozhat. (Egészségügyi Világszervezet, 2020)

Kezelés

Jelenleg nincs specifikus gyógyszer vagy oltás a SARS-CoV-2 koronavírusra, és egyetlen gyógyszer vagy oltás biztonságosságát és hatékonyságát sem vizsgálták meg teljes mértékben. Mivel a kínai egészségügyi hatóságok 2020. január 10-én megosztották az új vírus teljes genomját a nemzetközi közösséggel, több kutatócsoport kísérletezik oltások és kezelések kidolgozására. Az ilyen kezelések vagy oltások rendelkezésre állása azonban eltart egy ideig.

Jelenleg a kezelés tüneti, a beteg klinikai állapotán és a szupportív ellátáson alapul. A támogató kezelés magában foglalja az oxigénkezelést, a hidratációt, a láz / fájdalomkezelést és az antibiotikumokat, ha bakteriális ráfertőzés van jelen.

A speciális kezelés magában foglalhatja az intravénás remdesivirt (fejlesztés alatt álló új nukleotid-analóg szer), amelyet az Egyesült Államokban (Michelle L. Holshue, 2020) és Franciaországban kórházba került első betegekben tesztelték (nem publikált adatok).

A különféle kezelési lehetőségek indokolására, valamint a speciális populációk (terhes betegek, újszülöttek, gyermekek és fiatalok) kezelésére és a táplálkozási támogatásra vonatkozóan lásd a Kínai Gyógyszerészeti Szövetség által készített útmutatót (angol vagy kínai nyelven), a dedikált FIP ​​weboldalon is elérhető. (Kínai Gyógyszerészeti Szövetség, 2020 (február 12.)

A kulcsfontosságú gyógyszerek, eszközök, berendezések készletezése

A SARS-CoV-2 fertőzések megelőzésének és a betegség kezelésének céljából a gyógyszertáraknak garantálniuk kell a gyógyszerellátást, ideértve a betegség megelőzéséhez, diagnosztizálásához és kezeléséhez használt készítményeket, valamint az orvosteamek ellátását.

A gyógyszertáraknak ki kell jelölniük egy gyógyszerészt, aki vállalja a kulcsfontosságú gyógyszerek beszerzését, tárolását és forgalmazását, és a készletet a klinikai szükséglet ellátásának garantálásához igazítja. A listán szerepelnek antivirális gyógyszerek, antimikrobiális szerek, lázcsillapítók és fájdalomcsillapítók, kortikoszteroidok és számos egyéb gyógyszerkategória.

A Kínai Gyógyszerészeti Szövetség által kidolgozta a kulcsfontosságú létesítmények, felszerelések és egyéni védőeszközök listáját. Ezek megtalálhatók az eredeti dokumentum mellékletében.

Megelőzés

A vírus további terjedésének megakadályozása érdekében az embereket, akiknél beigazolódik a betegség, vagy felmerül a betegség gyanúja, el kell különíteni más betegektől, és az egészségügyi dolgozóknak szigorú fertőzésellenes óvintézkedéseket kell alkalmazniuk.

Azokat az embereket, akik a kapcsolatba léptek a tünetekkel mutató személyekkel, akiknél bizonyított a SARSCoV-2 fertőzés, kontakt személyként kell követni a helyi egészségügyi teamen keresztül.

A WHO szokásos ajánlást készített a lakosság számára, melynek célja, hogy csökkentse ennek és más légzőszervi betegségeknek az expozícióját és terjedését. Az alábbi ajánlások magukban foglalják a kéz- és légzéshigiéniát, valamint a biztonságos élelmezési gyakorlatot:

 1. Sűrűn mosson kezet alkohol alapú bedörzsölővel vagy szappannal és vízzel;
 2. Köhögés és tüsszentés esetén takarja el a száját és az orrát behajlított könyökkel vagy papírzsebkendővel - azonnal dobja el papírzsebkendőt, és mosson kezet;
 3. Kerülje a szoros érintkezést lázas és köhögő emberekkel;
 4. Ha lázas, köhög és légzési nehézségei vannak, keressen rögtön orvosi segítséget, és ossza meg korábbi utazási előzményeit egészségügyi ellátójával;
 5. Ha olyan piacon járt, ahol az új koronavírus eseteit észlelték, kerülje az élő állatokkal való közvetlen, védelem nélküli érintkezést és az állatokkal érintkező felületeket; 
 6. Kerülni kell a nyers vagy nem főtt állati termékek fogyasztását. A nyers húst, tejet vagy állati szerveket óvatosan kell kezelni, hogy elkerüljék a kezeletlen ételekkel való keresztfertőzést, a helyes élelmiszer-biztonsági gyakorlatnak megfelelően. (Egészségügyi Világszervezet, 2020)

A tünetekkel bíró és/vagy a fertőzött személyekkel vélhetően kapcsolatba került személyek önelszigetelése

Az önszigetelés olyan helyzetek elkerülését jelenti, ahol megfertőzhet más embereket. Ez minden olyan helyzetet jelent, ahol kapcsolatba kerülhet másokkal, például társadalmi összejövetelek, munkahelyek, iskolák, gyermekgondozási/óvodai intézmények, egyetemek, vallásos összejövetelek, idősgondozási és egészségügyi intézmények, börtönök, sportesemények, szupermarketek, éttermek, bevásárlóközpontok és minden nyilvános összejövetel. (Új-Zéland Egészségügyi Minisztériuma, 2020)

Gyógyszertár által közvetített tevékenységek

A gyógyszerész és a gyógyszertári dolgozók kulcsszerepet játszhatnak a SARS-CoV-2 koronavírus terjedésének megakadályozásában:

 • a betegség jellegének, terjedésének és a továbbterjedés megelőzésének a megértése;
 • A SARS-CoV-2 stratégiákkal kapcsolatos nemzeti szintű információforrások elérésének ismerete (ideértve a SARS-CoV-2 legközelebbi tájékoztató központját), és az információ naprakészségének megőrzése;
 • a közösség tájékoztatása, oktatása, tanácsadás;
 • megfelelő termékek biztosítása;
 • SARS-CoV-2 akut légzőszervi betegség gyanúja esetén az egyének és a családok ösztönzése, hogy keressenek kezelést olyan egészségügyi intézményektől, amelyek rendelkeznek az ilyen betegek kezeléséhez megfelelő környezettel és felszereléssel. Azon alapellátási központok, gyógyszertárak vagy más egészségügyi intézmények (ideértve a hagyományos orvoslást is), amelyek nem rendelkeznek ilyen környezettel és felszereléssel, kulcsszerepet játszhatnak a betegség megelőzésében, ám ezek nem megfelelő intézmények a SARS-CoV-2 ellátására vagy kezelésére. Ha a betegek nem megfelelő környezetben történő kezelésével próbálkoznak, az egészségügyi szakemberek és mások veszélybe kerülhetnek.

Ezen kívül a gyógyszertár vezetőjének a következő intézkedéseket kell mérlegelnie (Kínai Gyógyszerészeti Szövetség, 2020 (február 12.)):

 1. Vészhelyzeti tervek és munkafolyamat kidolgozása
 2. Teljes személyzet képzése
 3. Célzott figyelem a gyógyszerészek egészségi állapotára
 4. A gyógyszertári személyzet védelme
 5. A gyógyszerészek fertőzésének erős ellenőrzése
 6. A tisztasági és fertőtlenítési intézkedések megerősítése
 7. Erősítse a beteggondozást
 8. Erősítse meg a betegek oktatását
 9. Erősítse meg a fertőzésnek való kitettség kezelését
 10. Erősítse meg az egészségügyi hulladék kezelését

Maszk használata

Orvosi maszk viselése az egyik megelőzési intézkedés az egyes légzőszervi betegségek, beleértve a SARS-CoV-2 terjedését az érintett területeken. A maszk használata önmagában azonban nem elegendő a megfelelő szintű védelem biztosításához, és egyéb, ugyanolyan releváns intézkedéseket kell alkalmazni.

Maszkok használata esetén ezt az intézkedést a kézhigiénével és más fertőzés megelőzési intézkedésekkel kell kombinálni, hogy megakadályozzák a SARS-CoV-2 emberről emberre terjedését.

A WHO azt ajánlja, hogy az egészségügyi dolgozó:

 • Viseljen orvosi maszkot, amikor belép egy olyan helyiségbe, ahol a SARS-CoV-2-fertőzéssel gyanúsított vagy megerősített betegeket fogadják, és bármilyen gondozási helyzetben biztosítani lehet a gyanúsított vagy megerősített esetet;
 • Használjon legalább olyan szemcsés légzőkészüléket, mint az Egyesült Államok Nemzeti Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Intézete (NIOSH) által tanúsított N95, az Európai Unió (EU) FFP2 szabványa vagy azzal egyenértékű, ha aeroszolgeneráló eljárásokat hajt végre, mint például a légcső intubálása, nem invazív szellőzés, tracheotomia, cardiopulmonalis újraélesztés, kézi szellőzés az intubáció előtt és a bronchoscopia.

Az Egyesült Államok Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központjai (CDC) útmutatást adtak ki aa légzőkészülék hatékonyságának három kulcsfontosságú tényezőjéről:

 1. A légzőkészüléket helyesen kell felszerelni és viselni az expozíció alatt.
 2. A légzőkészüléknek szorosan illeszkednie kell a felhasználó arcához, hogy ne legyen rés a felhasználó bőrének és a légzőkészülék tömítése között.
 3. A légzésvédő szűrőnek a részecskék több mint 95% -át fel kell vennie a rajta áthaladó levegőből. (Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központjai)

Tanács a lakosságnak

A légúti tünetektől mentes személyek:

 1. Kerüljék a nagy összejöveteleket és a zárt térben lévő tömeget
 2. Tartson legalább 1 méter távolságot minden olyan személytől, akinek SARS-CoV-2 légzési tünetei vannak (például köhögés, tüsszentés);
 3. Gyakran fertőtlenítse a kezét alkoholos bázisú bedörzsölővel, ha a kézen nem látható szennyeződés, vagy szappannal és vízzel, ha a kezek láthatóan szennyezettek;
 4. Ha köhög vagy tüsszent, fedje az orrát és a száját behajlított könyökkel vagy papírzsebkendővel, a használat után azonnal dobja ki a papírzsebkendőt, és fertőtlenítse a kezét
 5. Kézmosás előtt tartózkodjon a száj, az orr és a szem megérintésétől.
 6. Orvosi maszk nem szükséges, mivel nincs bizonyíték annak hatékonyságáról a nem betegek védelme érdekében. Egyes országokban azonban a helyi kulturális szokásoknak megfelelően maszkokat lehet viselni. Maszkok használata esetén a bevált gyakorlatokat kell követni a viselésükről, eltávolításukról és ártalmatlanításukról, valamint a kézhigiénés intézkedésekről a levételt követően (lásd a lenti tanácsot a megfelelő maszkkezelésről).

Légúti tünetekkel rendelkező személyeknek:

 1. Viseljen orvosi maszkot és kérjen orvosi segítséget, ha láz, köhögés és nehéz légzés jelentkezik, a lehető leghamarabb vagy a helyi protokolloknak megfelelően
 2. Kövesse az alábbi tanácsokat a megfelelő maszkkezelésről.

Az orvosi maszkok indikáció nélküli viselése felesleges költséget okoz, növeli a beszerzési terhet, és téves biztonsági érzetet teremthet, amely más alapvető intézkedések, például kézhigiénés gyakorlatok elhanyagolásához vezethet. Ezenkívül a maszk helytelen használata gátolja annak hatékonyságát az átvitel kockázatának csökkentése érdekében. (Egészségügyi Világszervezet, 2020)

Ajánlások a járóbeteg-ellátásban

A fertőzés megelőzésének és leküzdésének alapelveit és a szokásos óvintézkedéseket minden egészségügyi intézményben alkalmazni kell, ideértve a járóbeteg-ellátást és az alapellátást is. A SARS-CoV-2 fertőzés esetén a következő intézkedéseket kell alkalmazni:

 • Triage (prioritás és osztályozás) és korai felismerés
 • Hangsúly a kézhigiénén, légzéshigiénén és orvosi maszkokon, amelyeket légzőszervi tünetekkel küzdő betegeknek alkalmazniuk kell
 • Az érintkezésre és a cseppfertőzésre vonatkozó óvintézkedések megfelelő alkalmazása minden gyanús esetre
 • A tünetekkel rendelkező betegek ellátásának prioritása
 • Ha a tünetekkel rendelkező betegeknek várniuk kell, gondoskodni kell arról, hogy külön várakozási területük legyen
 • Tájékoztassák a betegeket és a családokat a tünetek korai felismeréséről, az alkalmazandó alapvető óvintézkedésekről és arról, hogy mely egészségügyi intézményhez kell fordulnia. (World Health Orzanization, 2020)

Szűrés/osztályozás

Klinikai jellemzők

 &

Epidemiológiai kockázat

Láz vagy alsó légúti fertőzés tünetei (pl. köhögés, légszomj)

ÉS

Bármely személy, ideértve az egészségügyi dolgozókat is, aki szoros kapcsolatban állt laboratóriumban igazolt SARSCoV-2 beteggel a tünet kialakulásától számított 14 napon belül

Láz vagy alsó légúti fertőzés tünetei (pl. köhögés, légszomj)

ÉS

A Kínában található Hubei tartományból származó utazás a tünet kialakulásától számított 14 napon belül

Kórházi ápolást igénylő láz vagy alsó légúti fertőzés tünetei (pl. köhögés, légszomj)

 

Kínába való utazás a tünet kialakulásától számított 14 napon belül

A három eset bármely kritériumának megfelelő betegeket megfelelő egészségügyi intézménybe kell irányítani további megfigyelés céljából.

Azoknak a gyógyszerészeknek, akik azonosítják az ilyen kritériumoknak megfelelő betegeket, izolálniuk kell a beteget (lásd a következő szakaszt, „Továbbküldés és elkülönítés”), nem kell fizikailag megvizsgálniuk őket, és azonnal értesíteniük kell a megfelelő egészségügyi hatóságokat, hogy megtehessék a szükséges intézkedéseket a beteg gondozásához és megakadályozzák a továbbadást.

Azokat az egyéneket, akik rosszul érzik magukat, de nem tartoznak a fenti három helyzet egyikébe sem, azt kell tanácsolni, hogy maradjanak otthon, és alkalmazzák a legtöbb légúti fertőzés általános megelőző intézkedéseit.

Továbbküldés és elkülönítés

Ha arra gyanakszik, hogy valakinek SARS-CoV-2 akut légzőszervi betegsége van, ösztönözze és támogassa, hogy azonnal forduljon orvoshoz egy megfelelő egészségügyi intézményben. A WHO nem javasolja a családoknak vagy a közösségeknek, hogy otthonukban gondoskodjanak a SARS-CoV-2 tüneteit mutató egyénekről, kivéve az alábbi szakaszban leírt körülményeket.

A gyanús esetek továbbküldésével kapcsolatban az Ön nemzeti, regionális vagy helyi egészségügyi hatóságai esetleg protokollokat dolgoztak ki, és fontos, hogy megismerkedjenek ezekkel az eljárásokkal, kövessék azokat és működjenek együtt azok végrehajtásában. Ez magában foglalhatja a gyanús eset különálló helyiségben való elkülönítését és az azonnali hívást a megfelelő sürgősségi szolgálatokhoz, amelyeknek megfelelően kiképzett és védett szakemberekből álló csoportot kell küldeniük, hogy a személyt a kijelölt egészségügyi intézménybe szállítsák.

A gyógyszertár erre a célra elkülönített helyiségének ideális esetben saját fürdőszobával, valamint minimális bútorokkal és tárgyakkal kell rendelkeznie, amelyek a személy kényelme érdekében szükségesek a várakozáshoz, hogy elkerüljék az ilyen tárgyak esetleges szennyeződését és a szükségesnél több tárgy fertőtlenítését. Miután a gyanús esetet áttöltötték egy egészségügyi intézménybe, a helyiséget, amelyben a beteget elszigeteltek, és az esetlegesen szennyezett területeket, például a WC-ket, megfelelő termékekkel és eljárásokkal kell tisztítani/fertőtleníteni.

Enyhe tüneteket mutató SARSCoV-2 fertőzés-gyanús betegek otthoni ápolása

A WHO azt ajánlja, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés feltételezett eseteit izolálják és monitorozzák kórházi környezetben, az egészségügyi ellátás biztonságának és minőségének (ha a betegek tünetei súlyosbodnak) és a közegészség biztonságának biztosítása érdekében.

Számos lehetséges ok miatt, ideértve azokat a helyzeteket is, amikor a fekvőbeteg-ellátás nem érhető el vagy nem biztonságos (azaz korlátozott kapacitás és erőforrások nem képesek kielégíteni az egészségügyi ellátás iránti igényt), vagy a kórházi ápolás tudatos elutasítása esetén alternatív lehetőségeket (beleértve a páciens otthonát is) fontolóra kell venni az egészségügyi ellátásra.

Ha ilyen ok létezik, az enyhe tünetekkel küzdő, és krónikus betegségek, például tüdő- vagy szívbetegség, veseelégtelenség vagy immunhiányos betegség tüneteivel nem rendelkező betegeket otthon lehet gondozni.

Ezenkívül a betegeket és a háztartás tagjait ki kell oktatni a személyes higiéniáról, az alapvető fertőzésmegelőzési és -kontroll-intézkedésekről, arról, hogyan lehet a lehető legbiztonságosabb módon gondoskodni a feltételezett fertőzött családtagról, és hogyan lehet megelőzni a fertőzés háztartási kapcsolatokban történő terjedését. Be kell tartaniuk az ajánlások sorozatát, amelyek megtalálhatók a WHO konkrét útmutatójában.

A gyógyszertár mint információforrás

A gyógyszerészek és szervezetek információs anyagokat (plakátokat, szórólapokat, weboldalakat, szöveges üzeneteket, riasztási alkalmazásokat stb.) is kidolgozhatnak a közösség számára, ideértve az ezen iránymutatásokban szereplő információkat és minden egyéb információt, amely a helyi igények szempontjából releváns lehet. Szervezhetnek kérdés-válasz találkozókat a közösségben (iskolákban, közösségi központokban stb.).

A FIP kifejlesztett egy kis, könnyen nyomtatható posztert is, kulcsfontosságú tanácsokat adva, amelyeket a gyógyszerészek különféle forgatókönyvekben nyújthatnak.

A FIP emellett kifejlesztett egy weboldalt, ahol ezek az anyagok és egyéb források elérhetők. Kérjük, rendszeresen látogassa meg a www.fip.org/coronavirus webhelyet a frissítésekkel kapcsolatban. A különféle nyelveken található FIP anyagok mellett ez a weboldal útmutatásokat tartalmaz a Kínai Gyógyszerészeti Szövetség által kidolgozott angol és kínai nyelven is.

Fertőzés megelőzés: kézmosás és kézbedörzsölés

A gyógyszertárak fontos közegészségügyi szerepet játszhatnak azáltal, hogy felhívják a figyelmet a gyakori és megfelelő kézmosás fontosságára, és forgalmaznak vagy elkészítik az alkohol alapú kézfertőtlenítőt.

A kézhigiénia elengedhetetlen a vírus terjedésének megakadályozásához, és ezt a WHO által javasolt megfelelő módszer alkalmazásával és szappannal, folyóvízzel vagy alkoholos kézi fertőtlenítővel kell elvégezni.

A WHO azt ajánlja, hogy a bedörzsölő készítmények alkoholtartalma 80% etanol vagy 75% izopropil-alkohol legyen.

A javasolt kézfertőtlenítők készítési módját a következő linken található dokumentum tartalmazza:

https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf

Tisztítás és fertőtlenítés végrehajtása

Mivel a SARS-CoV-2 cseppfertőzés és érintkezés útján terjed, a kórház vagy a gyógyszertár környezetének minden olyan területét, amelyet esetleg a vírus szennyezett, fertőtleníteni kell. A SARS CoV és a MERS-CoV korábbi vizsgálatai azt sugallják, hogy a SARS-CoV-2 érzékeny az ultraibolya sugárzásra és a hőre (56 ° C 30 percig). A következő fertőtlenítőszerek hatékonyan inaktiválhatják a SARS-CoV-2-t: éter, 75% etanol, klórtartalmú fertőtlenítőszerek, ecetsav és kloroform. A klórhexidin nem képes hatékonyan inaktiválni a SARS-CoV-2-t.

Fertőtlenítéssel kapcsolatos további figyelmeztetések

 1. A légzés-higiéniát mindenkinek, különösen a betegeknek, mindenkor gyakorolniuk kell. A légzéshigiénia a száj és az orr elfedése köhögés vagy tüsszentés során orvosi maszkok, szövet maszkok, papírzsebkendő vagy behajlított könyök segítségével, majd a kézhigiénia.
 2. A száj vagy az orr eltakarásához használt anyagokat dobja ki, vagy használat után megfelelően tisztítsa meg (pl. A zsebkendőt normál szappannal vagy mosószerrel és vízzel mossa ki).
 3. Kerülje a közvetlen érintkezést a testnedvekkel, különös tekintettel a szájból, a légutakból származó nedvekre a székletre. Használjon eldobható kesztyűt és szemvédőt a száj- vagy légzőszervi kezeléskor, valamint a széklet, a vizelet és a hulladék kezeléséhez. A kesztyű eltávolítása előtt és után végezzen kézfertőtlenítést.
 4. A kesztyűket, papírzsebkendőket, maszkokat és egyéb hulladékokat, amelyek beteg személyektől származnak vagy betegek gondozása közben használtak, el egy zárt edényben kell elhelyezni a beteg szobájában, mielőtt más háztartási hulladékkal együtt ártalmatlanítanák.
 5. Kerülje el a betegekkel vagy szennyezett tárgyakkal való közvetlen érintkezés más formáit a közvetlen környezetükben (pl. Kerülje a fogkefék, cigaretta, étkészlet, edények, italok, törülközők, mosókendők vagy ágyneműk megosztását). Az étkezési edényeket és edényeket használat után szappannal vagy tisztítószerrel és vízzel kell megtisztítani, és újra felhasználhatók.
 6. Tisztítsa meg és fertőtlenítse a gyakran megérintett felületeket, például az éjjeliszekrényeket, az ágykereteket és a hálószobai bútorokat naponta szokásos háztartási fertőtlenítőszerrel, amely hígított fehérítő oldatot tartalmaz (1 rész fehérítő 99 rész vízre).
 7. Tisztítsa meg és fertőtlenítse a fürdőszoba és a WC-felületeket legalább naponta egyszer szokásos háztartási fertőtlenítőszerrel, amely hígított fehérítő oldatot tartalmaz (1 rész fehérítő és 99 rész víz).
 8. Tisztítsa meg a betegektől származó ruhákat, ágyneműket, fürdő- és kéztörlőket stb. Rendszeres mosószeres szappannal és vízzel vagy 60–90 ° C-on mosogatógéppel általános háztartási tisztítószerrel, és alaposan szárítsa meg. Helyezze a szennyezett ágyneműt egy mosodai zsákba. Ne rázza meg a szennyezett ruhát. Az országok mérlegelhetik azon intézkedéseket, amelyek biztosítják, hogy a hulladékokat egészségügyi hulladéklerakóban helyezzék el, és ahol nem lehetséges, egy nem felügyelt nyílt szeméttelepen. További intézkedésekre lehet szükség a kesztyűk és a maszkok egészségtelen újrafelhasználásának, valamint a bőr és a ruházat közvetlen érintkezésének elkerülése érdekében a szennyezett anyagokkal.

Aggodalmak: utazás

Az emberek aggódhatnak a SARS-CoV-2-vel fertőzött személyekkel azonos repülőgépen, hajón, buszon vagy más járművön történő utazás lehetősége miatt, és erről feltehetik a kérdést a gyógyszertárban.

Hasznos emlékeztetni őket, hogy a SARS-CoV-2 vírus emberről emberre terjedésének feltételezhetően elsősorban légúti cseppek útján történik, amikor egy fertőzött személy köhög vagy tüsszent, hasonlóan ahhoz, ahogyan az influenza és más légúti kórokozók terjednek. Mint ilyen, ez megtörténhet utazás során.

Tehát, ha lázas és köhög, tanácsolják neki, hogy kerülje az utazást.

Számos ország intézkedéseket tesz az utasok átvizsgálására a repülőtereken és kikötőkben a tüneteket produkáló utazók korai felismerése, további értékelés és kezelés céljából, és ezzel megakadályozva a betegség kivitelét, miközben minimalizálják a nemzetközi forgalomba való beavatkozást.

A szűrés magában foglalja: tünetek ellenőrzését (láz 38 ° C felett, köhögés); interjúk az érintett területektől érkező, légzőszervi fertőzés tüneteit mutató utasokkal, a tünettel rendelkező utazók további orvosi vizsgálatra irányítása, amelyet SARS-CoV-2 teszt követ; és az igazolt eseteket elszigeteltség és kezelés alatt tartja.

Gyógyszertári személyzet

Bár fontos, hogy a gyógyszertárak minden alkalmazottja ismerje meg ezeket az útmutatásokat és tanácsokat, a betegek SARS-CoV-2 fertőzés kockázatának felmérését a gyógyszerészeknek kell elvégezniük. Felelősek továbbá a gyanús esetek megfelelő bejelentéséért az illetékes egészségügyi intézményhez és a hatóságokhoz.

Nyilvánvalóan fennáll annak a lehetősége, hogy az első vonalbeli gyógyszerészek ki vannak téve a SARS-CoV-2-nek, mivel valószínűleg fertőzött betegekkel lépnek kapcsolatba, ezért az egészségügyi dolgozóknak intézkedéseket kell tenniük maguk védelmére is.

A következő intézkedéseket nem javasoljuk kifejezetten a SARS-CoV-2 elleni védekezésül, mivel hatékonyságuk nem bizonyított, és akár ártalmasak is lehetnek:

 • C-vitamin bevétele
 • Hagyományos gyógyteák ivása
 • Több maszk viselése a védelem maximalizálása érdekében
 • Öngyógyítás olyan gyógyszerekkel, mint például antibiotikumok

Mindenesetre, ha láz, köhögés és légzési nehézségei vannak, keressen korán orvosi segítséget, hogy csökkentse a súlyosabb fertőzés kialakulásának kockázatát, és mindenképpen ossza meg legfrissebb utazási előzményeit az egészségügyi szolgáltatóval.

A tüdőgyulladás elleni oltások védik-e a SARS-CoV-2-t?

Nem. A tüdőgyulladás elleni vakcinák, például a pneumococcus vakcinák (PV) és a Haemophilus influenza B típusú (Hib) oltások nem nyújtanak védelmet a SARS-CoV-2 ellen. A vírus annyira új és különböző, hogy saját oltására van szüksége. A kutatók megkísérelik kidolgozni ezt, a WHO pedig támogatja erőfeszítéseiket. Bár a PV és a Hib nem hatásos a SARS-CoV-2 ellen, egészségének védelme érdekében erősen ajánlott a légzőszervi betegségek elleni oltás. (Egészségügyi Világszervezet, 2020)

Tévhitek eloszlatása

A SARS-CoV-2 csak az idős embereket vagy a már meglévő betegségekkel küzdő embereket érinti. Bármilyen életkorú emberek megfertőződhetnek a SARS-CoV-2-vel. A már meglévő betegségben (például asztma, cukorbetegség, szívbetegség) szenvedő idős emberek jobban ki vannak téve a vírus okozta súlyos megbetegedésnek.

A WHO azt javasolja, hogy minden életkorú ember tegyen lépéseket a vírus elleni védekezésre, például a jó kézhigiénia és a jó légzési higiénia betartásával. (Egészségügyi Világszervezet, 2020)

Kerülni kell a kínai emberekkel való érintkezést mindaddig, amíg nem tudunk többet a betegségrő. Kerülni kell a szoros kapcsolatot bárkivel, aki az elmúlt 14 napban Kínában tartózkodott és a betegség tüneteit mutatja. Önmagában nem kell kerülni a kínai magánszemélyekkel vagy közösségekkel való érintkezést, az ilyen magatartás megbélyegző.

A fokhagyma fogyasztása hozzájárulhat a SARS-CoV-2 fertőzés megelőzéséhez.

A fokhagyma egészséges táplálék, amelynek lehetnek bizonyos antimikrobiális tulajdonságai. A jelenlegi járványban azonban nincs bizonyíték arra, hogy a fokhagymafogyasztás megvédte az embereket a SARS-CoV-2-tól.

A tűzijátékokból és a petárdákból származó füst és gáz elhárítja a SARS-CoV-2-t.

A tűzijáték vagy a tűzijáték füstjének és gázának a belégzése veszélyes, és nem pusztítja el a SARS-CoV-2-t.

Szezámolaj alkalmazása megakadályozza a SARS-CoV-2 bejutását a testbe.

Nem. A szezámolaj nem öli meg a SARS-CoV-2-t. Vannak olyan vegyi fertőtlenítőszerek, amelyek elpusztíthatják a SARS-CoV-2-t a felületeken. Ide tartoznak a fehérítő/klór alapú fertőtlenítőszerek, éter oldószerek, 75% etanol, ecetsav és kloroform. Ezeknek azonban csekély vagy semmilyen hatása nincs a vírusra, ha a bőrre vagy az orr alá helyezik. Még veszélyes is lehet ezeket a vegyszereket a bőrre tenni.

Az ánizsmag-főzet segíthet megelőzni a SARS-CoV-2-vel való fertőzést. Az ánizsmag-főzet olyan ital, amelynek hidratáló tulajdonságai lehetnek. A jelenlegi járványnál azonban nincs bizonyíték arra, hogy az ánizsmag-főzet ivása megvédte az embereket a SARS-CoV-2-tól.

A szájvizes öblítés megvéd a SARS-CoV-2-vel való fertőzéstől.

Nem. Nincs bizonyíték arra, hogy a szájvíz használata megvéd a SARS-CoV-2-fertőzéstől. Egyes márkák vagy szájvíz néhány percre kiküszöbölhetnek bizonyos mikrobákat a szájban lévő nyálban. Ez azonban nem azt jelenti, hogy megvédik a SARS-CoV-2 fertőzéstől. (Egészségügyi Világszervezet, 2020)

Az orr rendszeresen öblítése sóoldattal segít megelőzni a SARS-CoV-2 fertőzést.

Nem. Nincs bizonyíték arra, hogy az orr sóoldattal történő rendszeres öblítése megvédte az embereket a SARS-CoV-2-vel szembeni fertőzéstől. Kevés korlátozott bizonyíték van arra, hogy az orr sóoldattal történő rendszeres öblítése segíthet az embereknek gyorsabban felépülni a közönséges megfázásból. Az orr rendszeres öblítése azonban nem biztosítja a légúti fertőzések megelőzését. (WHO 2020)

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek