A C-vitamin csökkentheti a pitvarfibrilláció kockázatát szívműtét után

A pitvarfibrilláció egy gyakori szívritmuszavar, ami súlyos következményekkel járhat, például stroke vagy szívelégtelenség kialakulásával. Pitvarfibrillációt számos ok kiválthat, és körülbelül a szívműtéten áteső betegek 30 százalékánál fellép posztoperatív pitvarfibrilláció.

A Helsinki Egyetem kutatói elvégeztek egy szisztematikus elemzést a C-vitamin pitvarfibrillációt megelőző hatásával kapcsolatban magas kockázatú betegekben. Összesen 14 randomizált vizsgálatot azonosítottak, amelyekben 2006 beteg vett részt, akiken szívműtétet végeztek, illetve egy másik vizsgálatot, amelyben 44 beteg vett részt és ami a pitvarfibrilláció ismételt előfordulását vizsgálta sikeres kardioverziót követően.

A 14 sebészeti vizsgálat között jelentős különbségek voltak, de a heterogenitást megmagyarázta az, hogy 5 vizsgálatot Amerikában végeztek, 9 vizsgálatot pedig más országokban. Az 5 Amerikában végzett szívműtét vizsgálat nem igazolta a C-vitamin pitvarfibrillációt megelőző hatását, a más országokban végzett vizsgálatok viszont 44 százalékos csökkenést találtak a posztoperatív pitvarfibrilláció incidenciájában. Ezek közül a vizsgálatok közül ötöt Iránban, kettőt Görögországban, egyet Szlovéniában és egyet Oroszországban végeztek.

A sikeres kardioverziót követő pitvarfibrilláció ismétlődését értékelő vizsgálat (amit Görögországban végeztek) szerint a C-vitamin 87 százalékkal csökkentette az ismételt pitvarfibrilláció kockázatát.

A nem Amerikában lefolytatott vizsgálatokban a C-vitamin 12,6 százalékkal csökkentette a kórházi tartózkodás idejét és 8 százalékkal az intenzív osztályon való ápolás időtartamát. A vizsgálatokban részt vevő betegek egy része orálisan szedte a C-vitamint, mások intravénásan kapták. Az utóbbi adagolási mód jelentősen magasabb C-vitamin szintet eredményezett a vérben, ezért a két adagolási mód hatása eltérő lehet.

Az orálisan alkalmazott C-vitamin 73 százalékkal csökkentette a posztoperatív pitvarfibrilláció gyakoriságát, míg az intravénásan adott 36 százalékkal. Másrészt viszont az orális a kórházi kezelés idejét csak 7 százalékkal (0,4 nappal) csökkentette, míg az intravénás C-vitamin 16 százalékkal (1,5 nappal). Így az intravénás C-vitamin hatása kifejezettebb volt a kórházi kezelés idejét tekintve, de kevésbé befolyásolta a posztoperatív pitvarfibrilláció gyakoriságát.

A kutatás vezetője szerint „a C-vitamin egy biztonságos és olcsó étrendkiegészítő. Figyelembe véve a kevésbé jómódú országokból származó adatokat, a C-vitamin adható a szívműtéten áteső betegeknek, de további vizsgálatok szükségesek az optimális alkalmazási protokollok felállításához.”

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Drug Discovery & Development

Ajánlott cikkek