További cikkek a Kardiológia rovatból

A vércsoport befolyásolja a szívinfarktus kockázatát

Kutatók szerint a nullástól eltérő vércsoport kis mértékben fokozhatja a szívinfarktus és a stroke kockázatát, amit az A, B és AB vércsoportra jellemző magasabb véralvadási fehérje szinttel magyaráznak.

hirdetés

A kutatás eredményei segíthetnek a kezelőorvosoknak a szívbetegség kockázatának jobb megértésében. A kutatók ugyanakkor hozzátették, hogy a betegeknek elsősorban az életmód megváltoztatásával kell csökkenteniük a betegség kockázatát.

A kutatás, amelynek eredményeit az Európai Kardiológiai Szövetség kongresszusán prezentálták, 1,3 millió résztvevő bevonásával végzett vizsgálatokat elemzett. Az eredmények alátámasztják, hogy 1000 nem nullás vércsoportú személy közül 15 szívinfarktust szenvedett, összehasonlítva a nullás vércsoportban észlelt 14 esettel. Bár ez a kockázat különbség alacsonynak tűnik, a teljes populációra vetítve már szignifikáns mértéket ér el.

Egy korábbi vizsgálat igazolta, hogy a legritkább vércsoportú (AB) személyeknél a legmagasabb a szívbetegség kialakulásának kockázata: 23 százalékkal nagyobb, mint a népesség többi részénél.

Angliában a leggyakoribb vércsoport a nullás, a népesség 48 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

A kutatás vezetője szerint további vizsgálatok szükségesek, hogy a nem nullás vércsoportú egyéneknél meghatározzák a kardiovaszkuláris kockázat emelkedésének pontos okát. „A jövőben a vércsoportot is figyelembe kell venni a kardiovaszkuláris prevenció felmérésekor, a koleszterinszinttel, életkorral és szisztolés vérnyomással együtt.”

Az A-vércsoportú emberek – akiknél ismerten magasabb a koleszterinszint – esetében például alacsonyabb lehet a hipertónia kezelési küszöbe.

Az elemzés során több mint 770 ezer nem nullás és több mint 510 ezer nullás vércsoportú személy esetén vizsgálták meg a koszorúér betegségeket. Az első csoportba tartozók közel 1,5 százaléka és a második csoport mintegy 1,4 százaléka tapasztalt szívinfarktust vagy anginát. A kutatók megvizsgálták a kardiovaszkuláris események gyakoriságát is a két csoportban, amely a nem nullás vércsoport esetén 2,5 százalék, a nullás vércsoport esetén 2,3 százalék volt.

A halálos kimenetelű szívinfarktusok kockázatában a kutatók nem találtak különbséget a két csoport között.

A British Heart Foundation igazgatóhelyettese szerint a kutatás eredményei valószínűleg nem lesznek jelentős hatással a jelenleg érvényben lévő irányelvekre, de a nem nullás vércsoportú egyéneknek célszerű külön figyelmet fordítaniuk a kardiovaszkuláris kockázati tényezők csökkentésére.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

BBC

Ajánlott cikkek