További cikkek a Kardiológia rovatból

Bizonyos fertőzések nagyobb kockázatot jelenthetnek az elhízásnál a szívinfarktus és stroke szempontjából

Egy átfogó kutatás alátámasztotta, hogy a hospitalizációt igénylő fertőzések egyes típusai szignifikánsan növelhetik a szívinfarktus, a stroke és hosszú távon a halálozás veszélyét.

hirdetés

A birminghami Aston Medical School kutatói azt találták, hogy a húgyúti vagy légúti fertőzéssel kórházba utalt betegeknél sokkal nagyobb volt a szívinfarktus és a stroke kockázata.

Az ACALM vizsgálat 14 éven keresztül követett nyomon 1,2 millió beteget. Ebből a hatalmas regiszterből a kutatók 34 027 olyan beteget hasonlítottak össze, akiknél húgyúti vagy légúti fertőzés miatt került sor hospitalizációra egy olyan betegcsoporttal, akiknél nem volt jelen infekció.

Amellett, hogy a korábbi infekció fennállása esetén sokkal nagyobb volt a későbbi szívinfarktus és stroke kockázata, az adatok azt is alátámasztják, hogy a fertőzésben szenvedő betegeknél háromszor magasabb volt a halálozás szívbetegség kialakulását követően, illetve csaknem duplája volt a stroke miatti halálozás kockázata, mint a fertőzésben nem szenvedő betegeknél.

A kutatók felmérték azokat a tényezőket, amelyek növelik a szívbetegség és a stroke kockázatát, mint például az életkor, nem, etnikum, elhízás és dohányzás, illetve magas koleszterinszint, hypertonia, diabetes, vesebetegség, szívelégtelenség és pitvarfibrilláció. Az infekció befolyásának mértéke hasonló volt a diabeteséhez, hypertoniához, koleszterinszinthez, és nagyobb volt, mint az elhízásé.

„A kutatásunk eredményei arra utalnak, hogy a húgyúti vagy légúti fertőzéssel hospitalizált betegeknél 40 százalékkal magasabb a szívinfarktus kockázata, a stroke valószínűsége pedig 2,5-szerese azokhoz a betegekhez viszonyítva, akiknél nem áll fenn fertőzés, ennek következtében pedig sokkal rosszabbak a túlélési esélyeik.”

A kutatók különös figyelmet fordítottak az atherosclerosis szerepére a szívinfarktus és stroke kialakulásában. Ebben a folyamatban a gyulladás közismert szerepet játszik, és az utóbbi időben több tudományos kutatás is erre a területre fókuszált. A CANTOS vizsgálat például alátámasztotta, hogy különböző gyulladásgátló kezelések csökkentik a szívinfarktus kockázatát. A fertőzések hatása azonban nem ismert ezekben a folyamatokban.

A kutatás vezetője szerint az adatok alátámasztják, hogy egyértelmű összefüggés van az infekciók és az életveszélyes szívbetegségek, illetve a stroke előfordulása között. A súlyos fertőzések a vezető halálozási okok között szerepelnek, de ez a kutatás igazolta, hogy a hospitalizációt igénylő infekciók egy késleltetett kockázati tényezőt jelenthetnek az ilyen típusú atherosclerosisos megbetegedések szempontjából.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek