Koronavírus - Csaknem 27 ezer új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában

Minden eddiginél több, csaknem 27 ezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak szerdán Nagy-Britanniában.

    A brit egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az ország egészében a szerda estével zárult 24 órában 26 688 fertőzöttet szűrtek ki.
    Ez az eddigi legmagasabb, tesztekkel kimutatott napi fertőzésszám a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta.
    Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója minapi sajtótájékoztatóján azonban hangsúlyozta: a napi fertőzésszám jelenlegi emelkedése azt is tükrözi, hogy összehasonlíthatatlanul több a szűrés, mint tavasszal, és szinte biztos, hogy a tavaszi adatok a korabeli szűkös tesztkapacitások miatt hatalmas mértékben alábecsülték az új fertőződések akkori tényleges napi számát.

    Sir Patrick szerint nagyon valószínű, hogy a járvány márciusi-áprilisi tetőzésének idején egyes időszakokban valójában meghaladta a százezret az új koronavírus-fertőzések napi száma Nagy-Britanniában, ám az akkori tesztelési kapacitással ennek csak a töredéke, napi öt-hatezer volt azonosítható.
    Abban az időszakban naponta 15-20 ezer koronavírus-szűrésre volt lehetőség; a jelenlegi napi tesztelési kapacitás meghaladja a 300 ezret.
    Boris Johnson miniszterelnök a minap kijelentette: Nagy-Britannia jó úton halad annak a célnak a teljesítése felé, hogy október végéig 500 ezerre emelkedjen a naponta elvégezhető koronavírustesztek száma, a későbbi cél pedig a napi egymillió szűrővizsgálat elvégzése.
    A brit egészségügyi minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben az elmúlt egy napban 191-en haltak meg.
    A nagy-britanniai halálos áldozatok száma ezzel 44 158-ra emelkedett.

    Országszerte eddig több mint 28 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül szerdáig 789 229 lett pozitív.
    Előző esti sajtóértekezletén Boris Johnson közölte ugyanakkor, hogy a megelőző intézkedések hatására az "R" reprodukciós ráta jóval az új típusú koronavírus esetében természetes szintnek tekintett 3 alatt jár, így a járvány nem terjed olyan gyorsan, mint februárban és márciusban.
    A kormányfő hozzátette azonban, hogy az "R" mérőszám még mindig valamivel 1 felett van, vagyis a járvány továbbra is terjed.
    Az 1 feletti "R" ráta azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan tíznél több másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.
    A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a tavaszi tetőzés idején 3,5 körül lehetett ez a mutató Nagy-Britanniában.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek