Koronavírus - Eddigi mélypontján a halálozások és az új fertőzések száma Nagy-Britanniában

A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások március végi bevezetése óta nem mért mélypontra csökkent az újonnan kimutatott fertőzések és a halálesetek napi száma Nagy-Britanniában.

    A brit egészségügyi minisztérium hétfő délutáni ismertetése szerint az előző este zárult 24 órában országszerte 15 koronavírus-beteg halálát regisztrálták a hatóságok.
    Ez a legalacsonyabb napi halálozási adat azóta, hogy március 23-án érvénybe léptek a járvány megfékezését célzó nagy-britanniai intézkedések.

    A nagy-britanniai Covid-19-járvány április közepi tetőzésének idején voltak olyan napok, amikor ezernél több koronavírus-beteg haláláról érkezett jelentés.
    A hétfői friss adatsor szerint Nagy-Britanniában eddig 42 647 olyan beteg halt meg, akinek szervezetében szűrővizsgálattal kimutatták az új koronavírus jelenlétét.
    A szakemberek rendre hangsúlyozzák, hogy a hétvégéken és a hét első napjaiban általában alacsonyabbak a halálozási számok, mivel a hatóságok szombaton és vasárnap kevesebb adatot dolgoznak fel.
    Az utóbbi 24 órában országosan feljegyzett 15 haláleset azonban a korábbi hétvégékkel együtt is messze az eddigi legalacsonyabb napi halálozási adat Nagy-Britanniában a március végén elrendelt korlátozó intézkedések érvénybe lépése óta.
    Hétfői tájékoztatásában a brit egészségügyi tárca közölte: a hétfő délelőtt végződött egy napon 139 659 koronavírustesztet végeztek Nagy-Britanniában és 958 új fertőzést azonosítottak.
    Az újonnan kiszűrt esetek napi száma most csökkent először ezer alá a járványellenes intézkedések bevezetése óta.
    Áprilisban, a járvány tetőzésének idején naponta 6-7 ezer új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal.
    A hétfői adatismertetés szerint a járvány kezdete óta Nagy-Britanniában elvégzett több mint 8 millió koronavírus-szűrés leletei közül 305 289 lett pozitív.

    A brit egészségügyi hatóságok szerint az R reprodukciós ráta országos átlagban jelenleg 0,7-0,9 között jár, ami azt jelenteni, hogy száz koronavírus-fertőzött átlagosan száznál kevesebb másik embernek adja tovább a Covid-19 betegséget okozó vírust.
    Az 1 alatti R ráta a járvány terjedésének lassulását jelzi.
    A brit kormány a múlt héten az addigi magasról közepes szintre csökkentette a koronavírus-járvány intenzitását jelző riasztási szintet.
    Az intézkedés előzményeként az Egyesült Királyság négy nemzetének - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország - tisztifőorvosai a járványhelyzet áttekintése után közös indítványban javasolták, hogy az ötfokozatú készenléti skálán a brit kormány az addigi negyedikről a harmadik szintre mérsékelje a járványkészültséget, ugyanis mind a négy országrészben folyamatosan csökken a koronavírus-fertőződési esetek száma.
    A pénteken életbe léptetett harmadik készültségi szint hivatalos meghatározása szerint a koronavírus okozta Covid-19-járvány továbbra is jelen van az Egyesült Királyságban, de már lehetséges a vírus terjedésének megfékezését célzó korlátozások és az emberek közötti távolságtartást előíró szabályok fokozatos enyhítése.
    A brit kormány ugyanakkor már a készültségi szint mérséklése előtt hozzákezdett a járvány megfékezését célzó, három hónapja bevezetett korlátozások enyhítéséhez.
    Június elején kinyithattak a szabadtéri piacok és azok az autókereskedések, amelyeknek van megfelelő méretű szabadtéri bemutatóterük. Emellett részlegesen megindulhatott a tanítás is az általános iskolákban, egy hete pedig az összes olyan angliai üzlet is kinyithatott, amely nem alapvető közszükségleti cikkeket árusít.
    Általános várakozás szerint Boris Johnson miniszterelnök kedden bejelenti, hogy a július 4-ére - egyelőre feltételesen - kitűzött időpontban kinyithatnak-e Angliában az éttermek és a pubok is, amelyek március vége óta kötelezően zárva tartanak.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek