Koronavírus - Horvátországban a lakosság negyede rendelkezik antitesttel

Horvátországban a lakosság 25 százalékának szervezetében mutatható ki a koronavírus ellen termelődött antitest - derült ki a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) 1500 főn elvégzett szerológiai vizsgálatának eredményéből.

hirdetés

    Krunoslav Capak, a HZJZ igazgatója a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: feltételezhetően sokkal többen is átestek a fertőzésen, de a szervezetükben nem termelődött ellenanyag. Az SARS-CoV-2 IgG antitest szerológiai vizsgálat összegzéséről pénteken számolnak be bővebben.

    Vili Beros egészségügyi miniszter hangsúlyozta: a járvány nem csillapodik, az elkövetkező hetek pedig kulcsfontosságúak lesznek. Ezért - mint mondta - nem várható, hogy Horvátország tovább enyhít. A korlátozó intézkedések meghosszabbításáról a hétvégén döntenek.
    Horvátországban szerdára 962 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 248 061-et. Egy nap alatt 4 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5625-re emelkedett. Kórházban 807 beteget ápolnak, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen.

    Szlovéniában keddre 952-vel 197 392-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában négy beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3908-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 485-en vannak kórházban, 92-en intenzív osztályon.
    Maja Bratusa kormányszóvivő a sajtótájékoztatóján elmondta: a kabinet szerdai ülésén felülvizsgálja a járványügyi intézkedéseket, és dönt enyhítésükről vagy meghosszabbításukról. A Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint a kormány abban az esetben enyhít újra, hogyha heti átlagban az új fertőzöttek száma 600, a kórházban kezelt betegek száma pedig 500 alá mérséklődik.
    Bratusa jelezte, hogy bár a kórházban kezelt betegek száma október óta először csökkent 500 alá, a fertőzöttek számának heti átlaga még messze van a 600 főtől.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek