Leáll a nem sürgősségi betegellátás Magyarországon

A korábban tervezett ellátásokat csak sürgős esetben - életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése esetén - végzik el.

Utasítást adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), ami alapján lényegében leáll a nem sürgősségi betegellátás Magyarországon - írta az index.hu.

Arra utasították valamennyi betegellátó intézmény vezetőjét, hogy hétfőtől úgy szervezzék át az egészségügyi tevékenységüket, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók ne találkozzanak közvetlenül a betegekkel és kollégáikkal is csak telefonon konzultáljanak. 

Ezzel – noha egy szombati rendeletmódosítással még lehetővé tették a nyugdíjas orvosok külön engedély nélküli foglalkoztatását – a közvetlen beteg-orvos találkozásoktól védenék azokat az egészségügyi dolgozókat, akik egyébként a koronavírus veszélyeztetett korcsoportjába tartoznak. Több tízezer szakemberről van szó, több mint 15000 orvos és 30000-nél is több szakdolgozó van ugyanis Magyarországon az állami egészségügyben, akik már betöltötték a 65. életévüket.

Mindez gyakorlatilag kivitelezhetetlen feladat elé állíthat rengeteg egészségügyi intézményt, hiszen számos járóbeteg-szakrendelőben az orvosok nagyobb része 60, illetve 65 év feletti.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: index.hu

Ajánlott cikkek