Elegendő koronavírus-tesztet végeznek Magyarországon?

Elegendő tesztet végeznek-e hazánkban, amivel megállapítják a koronavírus jelenlétét? Hogyan zajlik az ilyen vizsgálat? Tart-e a járvány továbbterjedésétől? – kérdezte az Infovilag dr. Ledia Lazeritől, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) budapesti irodavezetőjétől.

.

hirdetés

- Elegendő koronavírus-tesztet végeznek-e Magyarországon? Mennyire tartja fontosnak a mai helyzetben laborvizsgálatot az esetleges jelentkezőkön a koronavírus megállapítására? – hangzott az első kérdés.

 – Ez a beteg állapotától függ. Azaz: milyenek az illető kórházi kezelésének előzményei, milyen egészségi állapotban van az adott pillanatban a beteg, milyenek a tünetei. Mai tudásunk szerint Magyarországon azok a fertőzöttek, akik nemrég érkeztek haza a járványveszélyes országokból, Iránból, Olaszországból. Az ilyeneknél valóban nagyon fontos minél előbb elvégezni a laborvizsgálatot. Egyébként pedig akkor lenne még fontos, ha valóban kitörne a súlyos járvány.

– Igen, de minden szomszédos országban sokkal magasabb a fertőzöttek száma, mint nálunk. Felvetődik a gyanú, hogy azért, mert nálunk nem végeznek elég tesztet a járvány megállapításához?

– Nem, mert több mint 700 emberen végeztek el már ilyen tesztet, és ebből derült ki, hogy tizenkilencnek az eredménye pozitív, és hatvannál több, akit karanténba helyeztek. Az igaz, hogy minél több tesztet végeznek el, annál tisztább lesz a kép, kit kell fertőzöttnek nyilvánítani.

– Van egyáltalán meghatározott menetrend, hogy először a karantén, majd utána jön a laborteszt? Vagy fordítva?

– Megint csak az adott helyzettől függ. A közegészségügyi tanácsok egyike, hogy hallgassunk a józan eszünkre. Tehát: ha magunkon vagy a környezetünkben tapasztalunk olyan tüneteket, amelyekkel mostanság a média is tele van, akkor először is forduljunk a körzeti orvosunkhoz. Nehogy személyesen keressük föl, mert akkor másokat is kiteszünk a fertőzésnek, feltéve, hogy valóban vírushordozók vagyunk.

– Akkor úgy kérdezem, mi az a legsúlyosabb kritérium, ami alapján a háziorvos úgy dönt, hogy szükség van a laborvizsgálatra?

– A láz és légzési nehézség. A köhögés is. Pontosabban már a légzési nehézség és a köhögés is, mivel a láz csak később jelentkezik. Ezek az ismertető jegyek, amelyek alapján az orvos dönthet a laborvizsgálat elrendeléséről. Persze mindezekben közrejátszik, hogy a háziorvos általában ismeri a páciensét és ez alapján is meg tudja állapítani, mennyire súlyos a helyzet. Azaz: új betegséggel áll-e szemben, vagy a kórelőzmények alapján feltételezhető, hogy csak a régebbi megbetegedések jelentkeztek újra.

– Csakhogy ez az időszak a hagyományos influenza ideje is, tehát ugyanazok a tünetek jelentkezhetnek, amelyek egybeesnek a koronavíruséval. Biztos, hogy a háziorvos ezt el tudja dönteni?

– Nem. Valóban mindenkinek rendkívül óvatosnak kell lennie! Ebben nem tudok általános tanáccsal szolgálni. Az egészségi állapot ismeretében kell megítélni a helyzet súlyosságát.

– Mennyi ideig tart, és milyen ez a vizsgálat?

– Nagyon egyszerű, kenetet vesznek a szájüregből. Ettől nem kell félni.

– Tehát nincs is vérvizsgálat?

– De, lehet az is, ám az első körben általában csak szájüregkenetet vesznek.

– Mennyi idő múlva lesz eredmény?

– Viszonylag hamar megvan, ami után a hatóságok eldöntik, hogy karanténba küldik-e a beteget, vagy haza.

– Napokat, órákat vagy perceket vesz igénybe a vírus kimutatása?

– Nem, az viszonylag hamar megvan, pár óra alatt. Egyúttal meg is ragadom a lehetőséget, hogy az Olvasókat én is figyelmeztessem, mennyire fontos az egymás iránti óvatosság és szolidaritás, azaz: tegyenek eleget a felszólításnak, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon és kerüljék a tömeges rendezvényeket.

– Milyennek találja hazánk laborkapacitását?

– Bár nincsenek nincsenek pontos adataim, úgy tudom, hogy az erre kijelölt központi laboratóriumnak van kapacitása akár más helyről érkező tesztek ellenőrzésére is.

A teljes interjú itt olvasható >>

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

infovilag.hu

Ajánlott cikkek