További cikkek a Neurológia rovatból

Az elhízás káros hatással van a kognitív képességekre

Egy új kutatás szerint az elhízás károsítja a vér-agy gátat, ami a különböző kognitív képességek, például tanulási képességek és memória romlásához vezethet.

hirdetés

A kutatók abból indultak ki, hogy a vér-agy gátat borító endothel sejteken található Adora2a receptor krónikus aktivációja miatt olyan anyagok jutnak be az agyba, amelyek károsan befolyásolják a neuronok működését.

Az új kutatás eredményeként most azt igazolták, hogy az Adora2a gátlásával a vér-agy gát normális működése fenntartható.

„Az már ismert volt, hogy az elhízás és az inzulinrezisztencia embereknél és állatmodellekben egyaránt károsítja a vér-agy gátat, de ennek a folyamatnak a pontos mechanizmusa tisztázatlan volt” – mondta a kutatás eredményeit összefoglaló cikk egyik szerzője.

Az adenozin egy neurotranszmitter, ami szerepet játszik az alvásban és a vérnyomás szabályozásában, ezen kívül aktiválja az Adora1a és az Adora2a receptorokat, amelyek az endothelsejtek felszínén találhatóak és az agyi aktivitás és a vérkeringés közötti kapcsolatot szabályozzák. A probléma akkor alakul ki, amikor krónikus aktiváció áll fenn, különösen az agyban, és elhízás esetén ez történik.

Az elhízott és diabéteszben szenvedő betegeknél gyakoribbak a kognitív zavarok, és a strukturális változások főként a hippocampus területén jelentkeznek, ezért Dr. Stranahan kutatócsoportja is ezt, a tanulásért és memóriáért felelős agyi területet vizsgálta. A zsírszövet összefüggésben van a gyulladásos folyamatokkal, és kutatási eredmények támasztják alá, hogy az agyi krónikus gyulladás visszaszorítása gátolja az elhízással összefüggő memóriaromlást.

A hippocampus ereinek állatkísérletes vizsgálata során a kutatók azt találták, hogy az elhízás hatására a vér-agy gát permeabilitása először fokozódott, és kis molekulák, például a nátrium fluoreszcein is bejutott az agyba. Az étrend által indukált inzulinrezisztencia tovább fokozta a permeabilitást, így már nagyobb molekulák is bejutottak az agyba, amelyek például képesek megkötni a szérum albumint.

A kutatás arra is rávilágít, hogy az elhízott betegeknél alkalmazott gyógyszerek közül számos hatóanyag nagyobb hatást fejthet ki az agyra, amit a kezelőorvosoknak is figyelembe kellene venniük a jövőben. A kutatás vezetője szerint ez olyan gyógyszerek esetében kedvező is lehet, amelyeknek a célja az agyműködés javítása, például Alzheimer-kór kezelése, de ettől függetlenül óvatossággal kell eljárni. Más, gyakran felírt hatóanyagok viszont, mint például a prednizon, már normál permeabilitásnál is megfelelő mértékben átjutnak a vér-agy gáton, és a megnövekedett permeabilitás miatti magasabb hatóanyag koncentráció az agyban akár káros is lehet.

 

Forrás: Masaki Yamamoto et al, Endothelial Adora2a activation promotes blood-brain barrier breakdown and cognitive impairment in mice with diet-induced insulin resistance, The Journal of Neuroscience (2019). DOI: 10.1523/JNEUROSCI.2506-18.2019

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek