További cikkek a Neurológia rovatból

Egy új hatóanyag elősegítheti a mielinhüvely gyógyulását idegrendszeri betegségekben

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy olyan molekulát, amely elősegíti az idegsejteket körülvevő mielinhüvely újjáépülését, és ez által javíthatja különböző idegrendszeri betegségekben, például szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát.

hirdetés

A Glia folyóiratban közzétett kutatás eredményei szerint az új molekula állatkísérletekben már hatásos volt: az oregoni kutatócsoport olyan speciális majompopuláción próbálta ki a hatóanyagot, amelynél a humán szklerózis multiplexhez hasonló betegség alakult ki.

„Még nagyjából egy évre van szükség, hogy megállapítsuk, alkalmas-e a készítmény humán klinikai vizsgálatokban történő kipróbálásra. Ha mégsem, az állatkísérletek akkor is igazolták, hogy ez a megközelítés működőképes, és csak meg kell találnunk a megfelelő molekulát, ami a nagyobb, emberi agyhoz is adaptálható” – mondta az eredményekkel kapcsolatban a kutatás vezetője.

Egy korábbi kutatásban azt fedezték fel, hogy a hialuronsav felhalmozódik a szklerózis multiplexben szenvedő betegek agyában, illetve hogy a hialuronsav felhalmozódása összefüggésben van a mielintermelésért felelős oligodendrocyták sikertelen érési folyamatával.

A mielinhüvely károsodása számos idegrendszeri betegségre jellemző, előfordul többek között SM-ben, stroke-ban, agysérüléseknél, a demencia bizonyos típusainál, például Alzheimer-kórban. Emellett a mielinképződés zavara a koraszülöttek fejlődésére is negatív hatással van, és agykárosodáshoz vagy bénuláshoz vezethet.

További kutatások feltárták, hogy a hialuronsavat a szklerózis multiplexben kialakuló léziókban a hialuronidáz enzimek kisebb fragmentumokra bontják le, és ezek olyan jelet továbbítanak az éretlen oligodendrocytákhoz, amely hatására azok nem kapcsolják be a mielintermelésért felelős génjeiket.

A kutatók ez alapján kezdték vizsgálni, hogy a hialuronidáz aktivitás gátlásával hogyan lehet a remielinizáció folyamatát elősegíteni.
Egy nemzetközi kutatócsoport már tíz éve dolgozik egy olyan molekula kifejlesztésén, ami SM-betegek és egyén neurodegeneratív betegségben szenvedők agyában semlegesíti a hialuronidáz enzimeket és ez által újra aktiválja a mielintermelő oligodendrocyták érési folyamatát.

Az új kutatás szerint egy módosított flavoinoidmolekula pontosan ezt a hatást fejti ki. A kutatók a vegyületet S3-nak nevezték el, és állatkísérletekkel igazolták, hogy fokozza a funkcionális remielinizációt.

„Nem csupán a mielinhüvely áll helyre, hanem az axonkisülések frekvenciája is jelentősen magasabb lesz a hatására, és pontosan ez a célunk” – mondta a kutatás vezetője.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek