További cikkek a Onkológia rovatból

A kutatások szerint a váltakozó ösztrogén és anti-ösztrogén terápiák hatékonyak az áttétes emlőrák kezelésében

Az előrehaladott vagy metasztatikus ösztrogénreceptor-pozitív (ER+) emlőrákot általában olyan gyógyszerekkel kezelik, amelyek blokkolják az ösztrogénreceptort, azonban új kutatási eredmények szerint a receptort stimuláló ösztrogének is hatásosak lehetnek.

hirdetés

Korábbi tanulmányaikra építve a Dartmouth Cancer Center kutatói a közelmúltban befejezték azt a II. fázisú klinikai vizsgálatot, amelynek célja az ösztrogénstimuláció és az ösztrogénmegvonás közötti váltakozás hatékonyságának értékelése volt metasztatikus ER+ emlőrákban szenvedő betegeknél, valamint a daganat jellemzőinek azonosítása, amelyek előrevetítik, hogy ki számára lehet előnyös ez a kezelési stratégia.

Az eredmények, amelyeket a Clinical Cancer Research folyóirat megjelenése előtt publikáltak, támogatják a ciklikus ösztrogén/antiösztrogén terápiát, mint ígéretes stratégiát az előrehaladott/metasztatikus ER+ mellrák kezelésében.

A POLLY vizsgálatba („Az ER-aktivitási szintek megelőző oszcillációjának II. fázisú vizsgálata az ösztradiol/antiösztrogén terápiák váltakozásával a betegség progressziója előtt ER+/HER2- metasztatikus vagy előrehaladott emlőrák esetén”) bevont 19 beteg közül 3 (16%) tapasztalt tumorzsugorodást a ciklikus kezelés során, további 5 betegnél (26%) pedig legalább 24 hétig stabilizálódott a betegség, ami 42%-os általános haszonarányt eredményezett.

A betegek jól tolerálták a kezeléseket, és egyetlen beteg sem hagyta abba a gyógyszeres kezelést mellékhatások miatt. A rák ciklikus kezeléssel történő progresszióját követően 12 beteget választottak ki nem ciklusos monoterápiára, közülük 5 betegnél (42%) a betegség további stabilizálódása legalább 24 hétig tartott.

"Az ösztrogénterápiát több mint 50 éve használják az emlőrák kezelésére. Az ösztrogén hatékonyságának maximalizálására és a mellékhatások minimalizálására irányuló stratégiák, valamint olyan rákos megbetegedések kutatása, amelyek rezisztenciát fejlesztenek ki az elmúlt évtizedben piacra kerülő új, daganatellenes gyógyszerekkel (Ibrance, Kisqali, Verzenios és Afinitor) szemben, továbbra sem elég fejlettek” – mondja a Dartmouth Cancer Center onkológusa és a tanulmány szerzője, Gary N. Schwartz, MD. "A POLLY tanulmány ezt a hiányosságot orvosolta."

"Nem számoltak be olyan biomarkereknek nevezett tumorjellemzőkről sem, amelyek megjósolják, hogy mely betegek számára lesz előnyös az ösztrogénterápia" - teszi hozzá Todd W. Miller, rákkutató és társszerző.

"A POLLY-vizsgálat során azt találtuk, hogy az ER-t kódoló gén mutációi, amelyek gyakran olyan daganatokban fordulnak elő, amelyek rezisztenssé válnak az anti-ösztrogén gyógyszerekkel szemben, azon két beteg daganataiban voltak jelen, akiknek a daganata az ösztrogénterápiára adott válaszként zsugorodott az első időszakban. Ez arra utal, hogy az ER-mutációk hasznosak lehetnek a betegek azonosításában, akiknek valószínűleg hasznára válik ez a kezelési stratégia."

A kutatócsapat a POLLY megállapításaira épít egy utánkövetési klinikai vizsgálat elvégzésével: „Ösztradiolterápia az ER-mutáns és ER-vad típusú ER+ metasztatikus emlőrák (ESTHER) céljára”, amely az ösztrogénterápia hatékonyságát teszteli tumormutációs vagy tumormutáció nélkül ER-ben.

 

Gary N. Schwartz et al, Alternating 17beta-estradiol and aromatase inhibitor therapies is efficacious in post-menopausal women with advanced endocrine-resistant ER+ breast cancer, Clinical Cancer Research (2023). DOI: 10.1158/1078-0432.CCR-23-0112

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress

Ajánlott cikkek