További cikkek a Onkológia rovatból

A losartan fokozhatja a petefészekrák elleni kezelés hatékonyságát

A vérnyomáscsökkentő hatású losartan új kutatási eredmények szerint javíthatja a petefészekrák ellen alkalmazott kemoterápiás szerek hatásosságát.

hirdetés

A kutatók abból indultak ki, hogy a növekvő daganat és a tumorsejtek által termelt extracelluláris mátrix növekvő mennyisége miatt a környező szövetekben az erek összenyomódhatnak, ami gátolja a gyógyszermolekulák és az oxigén eljutását a tumorsejtkehez.

„Az extracelluláris mátrix önmagában is képes megakadályozni, hogy nagy molekulatömegű hatóanyagok bejussanak a daganatba, és az angiotenzin jelátviteli útvonal közreműködik ennek a mátrixnak a képzésében. Mivel az angiotenzin jelátviteli rendszer egyik fontos enzimjének a szintje emelkedett, és ez a petefészekrák rossz kimenetelével van összefüggésben, azt próbáltuk feltárni, hogy a losartan alkalmazásával csökkenthető-e a fibrózis mértéke, és ez által javítható-e állatkísérletes modellben a daganatos betegség kimenetele” – mondta a kutatás vezetője.

A kísérletsorozat eredményeként a kutatók az találták, hogy a losartan hatására csökkent az extracelluláris mátrix tömege, ez által csökkent a petefészek-daganatra gyakorolt nyomás, ami a vérellátás javulását, az oxigénszintek emelkedését és a gyógyszermolekulák jobb célba juttatását eredményezte. A kutatócsoport megvizsgálta a tumorfiziológia alapján felállított matematikai modellt is, amely szerint a kis és nagy molekulatömegű daganatellenes szerekkel végzett terápiák losartannal való kombinálása – intravénás és intraperitonealis alkalmazás esetén egyaránt – előreláthatóan javíthatja a betegség kimenetelét.

A kutatók azt is feltárták, hogy a paklitaxel-terápia losartannal való kombinálása fokozta az intraperitonealis paklitaxel daganatellenes hatását és a betegek életminőségét jelentősen rontó ascites kialakulását is gátolta. A losartan az antifibrotikus miRNS molekulák expressziójának indukálása által depletálta az extracelluláris mátrixot is, ami a kemoterápiával szembeni rezisztencia felmérésére alkalmas biomarkerként hasznosítható lehet.

"Az angiotenzinre ható összes gyógyszerről igazolták, hogy csökkentik a kollagénakkumulációt kardiológiai és renális fibrotikus betegségekben. A losartan pedig egy biztonságos és olcsó hatóanyag, amelynek alkalmazásával jelentős javulás érhető el a petefészekrákban szenvedő betegek kezelésében."

 

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek