További cikkek a Onkológia rovatból

A mesterséges intelligencia paradigmaváltást hozhat az onkológiai terápiák kapcsán

Hogyan segít a mesterséges intelligencia a rák elleni küzdelemben? Hatékonyság, pontosság, egyéni megközelítés.

hirdetés

A hagyományos gyógyszerfejlesztő kutatások rendkívül idő- és költségigényesek. A mesterséges intelligencia azonban forradalmasíthatja a technológiát, lehetővé téve, hogy ígéretes gyógyszermolekulákat azonosítsanak rövidebb idő alatt és kevesebb költséggel.

A fehérjék 3D szerkezete nagy mértékben összefügg a sejtekben betöltött funkciójukkal és az aminosav-mutációk okozta biológiai hatásokkal. Ismeretük sokoldalú eszköz a génꟷbetegség kapcsolatok tanulmányozására, valamint a gyógyszerelhetőség értékelésére. A fehérjeszerkezet-előrejelzés régóta kihívást jelentett, egészen az AlphaFold nevű számítógépes program megjelenéséig.

Kanadában az AlphaFolddal összekapcsolt PandaOmics és Chemistry42 nevű, mesterséges intelligencia által vezérelt gyógyszerfejlesztési platformok segítségével - mindössze 30 nap alatt - sikerült kiválasztani a legalkalmasabb molekulát a májrák, a hepatocelluláris karcinóma kezelésére. A Torontói Egyetem orvoscsoportjának legfrissebb tudományos közleménye erről a Chemical Science szaklapban olvasható.

Egy másik kutatócsoport sikeresen alkalmazta a mesterséges intelligenciát a rosszindulatú daganatos betegek túlélési esélyeinek és várható túlélési idejének pontosabb meghatározására. Betegek kórlapjait elemezték, és megpróbálták előre jelezni, hogy milyen valószínűséggel élik túl a következő 6, 36, illetve 60 hónapot. A vizsgálat több tízezer beteg adatain alapult, és a JAMA Network Open nevű orvosi szaklapban publikált eredmények szerint a mesterséges intelligencia eszközének pontossága 80 százalék feletti volt.

A mesterséges intelligencia alapú prognosztikai modellek bármely ráktípus esetén működnek, és fontos szerepet játszhatnak a betegek egyénre szabott terápiájának tervezésében.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek