További cikkek a Onkológia rovatból

Miniatűr tumorok segíthetnek a daganatellenes terápiában

A kutatók új módszert fejlesztettek ki annak előrejelzésére, hogy a daganatos betegek hogyan reagálnak a terápiára: a betegek saját tumorszövetéből laboratóriumi körülmények között miniatűr daganatot növesztettek, ami áttörést hozhat a daganatellenes terápiában.

hirdetés

A kutatás szerint, amelynek eredményei a Science folyóiratban jelentek meg, az új módszer 100 százalékos pontossággal mutatta ki, hogy melyik gyógyszer hatástalan a daganattal szemben, és így a beteget meg lehet kímélni a szükségtelen mellékhatásoktól.

A minitumorok a gyógyszerfejlesztés során is rendkívül hasznosak lehetnek.

71 előrehaladott kolorektális daganatban szenvedő betegtől vett szövetmintából laboratóriumban miniatűr, 3D-s daganatokat növesztettek. Az ilyen típusú szervecskék (organoidok) növesztése egy viszonylag új kutatási terület, amit már sikerrel alkalmaztak például agyszövet esetében.

A kutatók az organoidokat ugyanazzal a gyógyszerrel kezelték, mint amit a betegek kaptak a kórházi terápia során, és az eredmények azt mutatták, hogy ha a gyógyszer hatásos volt az organoidban, akkor a betegek 88 százalékánál szintén az volt, illetve ha hatástalan volt az organoidnál, akkor 100 százalékban hatástalan volt a betegeknél is.

A kutatók szerint már az is jelentős eredmény, ha a beteget nem kezelik olyan gyógyszerrel, ami súlyos mellékhatásokkal jár, és a daganattal szemben is hatástalan.

Az egyik betegnél a hagyományos genetikai vizsgálat azt igazolta, hogy a tumor reagálni fog a gyógyszeres kezelésre, viszont a kezelés mind az organoid, mind a beteg terápiája során sikertelen volt. A kutatók szerint ezt a módszert kombinálni lehet a jelenleg alkalmazott terápiákkal, és újabb lépést jelenthet a személyre szabott orvoslás terén.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

BBC

Ajánlott cikkek